Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Nu cred ca pentru aplicatii asa simple este justificata utilizarea unui microcontroler, in final tot cu termometrul trebuie etalonat ca si varianta cu TDA1023.

Un microcontroler mic, de genul ATTiny sau PIC12Fxxx, se potriveste perfect pentru aplicatie iar utilizarea unui senzor digital elimina necesitatea etalonarii cu un termometru.
Link spre comentariu

Nu masurati cu termometre chinezesti ieftine, fiindca chiar azi m-a chemat cineva caruia i-am reparat doua clocitori sa-i reglez termostatele, fiindca-i arata termometrul vre-o 42*C. M-am dus acolo cu termometrul meu verificat si am vazut ca termometrul respectiv dadea eroare in plus cu trei grade cel putin.Nici cele umane nu sunt potrivite fiind maximale, raman blocate pe temperatura maxima citita.Exista unele lungi care se introduc prin orificiul de control al clocitorii si pot fi citite usor, scala gradata ramanand afara.Si mai sunt cele electronice cu sonda, am vazut ca se vand si pe forum.

Link spre comentariu

16f628 sau 16f648 sunt 7-8 lei maxim piese pt ele sunt 16 lei lcd si vreo 6-8 lei restu de componente in 2 ore a-i un termostat digital cu o eroare de cateva zecimi de grad PS am uitat de senzor DS18B20 care iar e destul de scump 9 leisi sti un lucru sigur si cert nu te inseala nici barem un grad

Link spre comentariu

Nu se justifica folosirea unui microcontroler pentru termostat. Un montaj simplu, este de preferat, TDA 1023 era foarte bun, nu stiu de ce nu se mai fabrica. Schema cu LM 741 este destul de precisa, nici nu este nevoie de precizie extrema, temperatura poate fi intre 37-39*C. Gaina mai pleaca si ea sa manance si nu o inlocuieste nimeni, apoi nici ouale nu au toate pui viabili intotdeauna, aici sunt multi factori de luat in considerare.La microcontrolere trebuie asigurata o tensiune bine filtrata si sursa trebuie sa aiba imunitate la perturbatii de retea, avem deja un coleg de forum care se confrunta cu probleme la un termostat cu microcontroler. Cred ca se exagereaza cu utilizarea microcontrolerelor peste tot, sa nu uitam faptul ca au si ele slabiciunile lor, cu cat este mai complicat un lucru, cu atat sansele de defectare cresc.Si nu ma refer la schema in sine, poate sa fie decat microcontrolerul si cateva componente, ma refer la insasi functionarea lui, e un microcomputer in sine.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări