Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
turcu_dan

indicatii inlocuire becuri instalatie

Recommended Posts

Salutare.... Ma confrunt cu urmatoarea problema..... Am primit o instalatie de exterior tip perdea turturi. Pe cutie aceasta are urmatoarele specificatii : 230V, 50Hz, 2.5V, 145 mA 35W, 100 beculete. Instalatia am primit-o defecta. Astazi avand putin timp m-am apucat de masurat, si de cautat beculetul ars. Mentionez ca toare beculetele sunt in serie. Masurand turture de turture am ramas surprins cand am gasit 12 beculrte arse. Nu-mi pot explica cum s-au putut arde 12 bucati in acelasi timp. In fine..... am crezut ca pot lua beculete de la o instalatie chinezeasca si sa le lipesc in locul celor care sunt arse, insa acestea sunt mai mici si firele sunt mult mai firave, cred ca s-*ar zmulge. Asa ca m-am gandit daca as putea inlocui beculetele cu o rezistenta sau mai multe astfel incat instalatia sa mearga ca inainte. As putea face inlocuirea cu rezistente? Daca da, cum aflu valoarea lor? Sau ce solutii mai bune am ? Multumesc anticipat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

S-ar putea sa fie arse mai multe. Nu se verifica cu ohmmetrul, ci se verifica daca lumineaza. In interior becurile au un fir din aluminiu ce sunteaza filamentul cand becul se arde si permite alimentarea celorlalte. Cele arse se pot inlocui cu altele cu aceeasi rezistenta la rece luate de la alte instalatii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rezistenţa echivalentă a unui bec :2,5 V/0,145 A = 17,24 Ω.Puterea disipată de rezistenţa echivalentă :2,5 V x 2,5 V/17,24 = 0,3625 W(sau 0,145 A x 0,145 A x 17,24 Ω = 0,3625 W,după cum vă place mai mult să o calculaţi !)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rezistenţa echivalentă a unui bec :2,5 V/0,145 A = 17,24 Ω.Puterea disipată de rezistenţa echivalentă :2,5 V x 2,5 V/17,24 = 0,3625 W(sau 0,145 A x 0,145 A x 17,24 Ω = 0,3625 W,după cum vă place mai mult să o calculaţi !)Atunci daca am inteles bine pot pune o singura rezistenta in serie cu sirul care sa aiba o valoare : 12 Beculete lipsa(arse) x cu rezistenta unui singur bec respectiv 17.24 ohm = 206 ohm 0.5 W. Cred ca zic bine.... Multumesc pentru indrumari.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Este corect, însă trebuie să ţineţi cont de faptul că la0,36 W disipaţi acea rezistenţă de 0,5 W se va încingedestul de puternic, deci atenţie cum şi unde o amplasaţi !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am masurat rezistenta a 2 bec-uri alese intamplator la rece, este de 2.1 ohm. Intamplator aveam prin trusa de scule o rezistenta de 100 ohm 1/4 sau 1/2 W (nu stiu sigur) asa ca am probat instalatia cu ea. A pornit , si am constatat ca pe langa cele 12 beculete arse pe care le-am si scos mai sunt inca 2 care nu merg dar totusi acestea sunt in conductie in sensul ca seria tuturor nu e intrerupta. In circa 2 min rezistenta s-a incalzit ff tare si s-a inegrit putin. Daca iau ca reper valoarea de 2.1 ohm /bec si o bag in calculul facut de tine mai sus 2,5 V x 2,5 V/2.1 = 2.976 W si valoarea rezistentei 12becuri+2buc (care le-am descoperit ca nu merg) => 14x2.1ohm=29.4 ohm . As alege una de 100 ohm sa fiu sigur ca nu se mai ard asa repede. Daca gresesc undeva va rog sa ma corectati.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Utilizaţi valoarea rezistenţei filamentului "la cald"aşa cum rezultă ea din calcul, altfel se modificătoate mărimile din circuit şi calculul nu mai esteconform cu realitatea.În răspunsul meu anterior am omis să mai precizezcă în cazul folosirii unei singure rezistenţe echivalente,puterea pe care o va disipa aceasta va fi12 x 0,3625 W = 4,35 WDeci puteţi utiliza două rezistenţe de 100 Ω/minimum 3 Wînseriate.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok Cristian am inteles, ideal ar fi sa folosesc 2 rez fiecare de cate 100 ohm, min 3W/bucata sau poate fi si 5w? Ma gandesc ca daca folosesc de 5w nu se vor mai incalzi asa tare. (asa cred) . In ceea ce priveste becurile in serie puterea disipata se aduna..... adica daca din lant inlocuiesc 3 beculete trebuie sa am in vedere nu doar rezistenta acestora (pe care o inlocuiesc )ci si puterea care se disipa pe acestea.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inca o intrebare ..... spre ex cum as putea calcula de amperaj sau cati w pot suporta un conductor de1.5mm , 2mm?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am achizitionat de la un magazin de electronice 2 rezistente de 100 ohm/3w. Le-am inseriat in locul a 2 becuri arse - una la inceputul ghirlandei si una pe la mijlocul acesteia. Unde am avut beculetele arse le-am taiat, am lipit firul cu cositor si am izolat cu tub termocontractabil. La fel si peste rezistente izolat cu tub termocontractabil. Am facut un test de o ora, merge dar inconvenientul ar fi incalzirea destul de puternica a acestora. (nu poti tine degetele pe ele) . Mi-e putin frica sa nu se intample ceva in timp gen "foc". Sa le inlocuiesc cu rez de 5W sau 10W? Cele de 10 ma gandesc ca sunt volumunoase si o sa arate cam inestetic pe fir...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am stabilit că o rezistenţă echivalentă avândaproximativ 200 Ω înlocuieşte 12 becuri, nu două !Măsuraţi tensiunea la capetele grupării serie acelor două rezistenţe şi aplicaţi formulaP = U x U / R, unde R = 200 Ω.Dacă rezultatul are valoarea mai mică de 6 (W),atunci nu există riscul de ardere a lor prin disipareaunei puteri mai mari decât cea pentru care au fostconstruite.Toate becurile fiind legate în serie, nu are importanţălocul rezistenţei în circuit. Nu e nevoie să o montaţiexact în locul becului ars, o puteţi lega la capătuldinspre ştecher, unde vă va fi mult mai uşor să o mascaţi.În ceea ce priveşte pericolul de incendiu, tocmai de aceeav-am avertizat să aveţi grijă cum şi unde le amplasaţi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cam asa sunt montate rezistentele pe ghirlanda. Masuratoarea o fac la capetele rezistentelor in serie unde am facut punctuletele??Am sunat informativ la magazin.. rezistentele de 100ohm cu valoarea cea mai mare a puterii sunt de 5W.

post-59360-139829609433_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu aşa !!!Legaţi împreună câte un terminal al fiecărei rezistenţe.Capetele rămase libere le intercalaţi ORIUNDE în circuit.Tensiunea (multimetrul să fie pe domeniul "Vca") o veţimăsura pe acele capete. Valoarea citită (în volţi) ridicatăla patrat (adică înmulţită cu ea însăşi) şi împărţită cuvaloarea rezistenţei echivalente (100 Ω + 100 Ω = 200 Ω)reprezintă puterea disipată de aceasta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salutare , in cele din urma am mai achzitionat 2 buc rez 100ohm/5w fiecare in speranta ca vor fi mai putin fierbinti in timpul functionarii decat cele de 3w . Temperatura in timpul functionarii acum, este aproximativ aceeasi sau chiar aceeasi cu cele de 3w. Deci nu am rezolvat mare lucru , doar atat ca cele de 5w sunt mai solide. Valoarea puterii iesita din calcul dupa masurarea tensiunii la capetele rezistentelor este de 4.9... Pe aceasta cale va multumesc de ajutor. Dar as mai avea o intrebare, doua.se iau ca valoare 2 rez de 100ohm 5W ca in cazul de mai sus.1. conectate in serie => 200ohm si 10w?2. conectate in paralel => 50ohm si tot 10w?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.