Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

indicatii inlocuire becuri instalatie


Postări Recomandate

Salutare.... Ma confrunt cu urmatoarea problema..... Am primit o instalatie de exterior tip perdea turturi. Pe cutie aceasta are urmatoarele specificatii : 230V, 50Hz, 2.5V, 145 mA 35W, 100 beculete. Instalatia am primit-o defecta. Astazi avand putin timp m-am apucat de masurat, si de cautat beculetul ars. Mentionez ca toare beculetele sunt in serie. Masurand turture de turture am ramas surprins cand am gasit 12 beculrte arse. Nu-mi pot explica cum s-au putut arde 12 bucati in acelasi timp. In fine..... am crezut ca pot lua beculete de la o instalatie chinezeasca si sa le lipesc in locul celor care sunt arse, insa acestea sunt mai mici si firele sunt mult mai firave, cred ca s-*ar zmulge. Asa ca m-am gandit daca as putea inlocui beculetele cu o rezistenta sau mai multe astfel incat instalatia sa mearga ca inainte. As putea face inlocuirea cu rezistente? Daca da, cum aflu valoarea lor? Sau ce solutii mai bune am ? Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

S-ar putea sa fie arse mai multe. Nu se verifica cu ohmmetrul, ci se verifica daca lumineaza. In interior becurile au un fir din aluminiu ce sunteaza filamentul cand becul se arde si permite alimentarea celorlalte. Cele arse se pot inlocui cu altele cu aceeasi rezistenta la rece luate de la alte instalatii.

Link spre comentariu

Rezistenţa echivalentă a unui bec :2,5 V/0,145 A = 17,24 Ω.Puterea disipată de rezistenţa echivalentă :2,5 V x 2,5 V/17,24 = 0,3625 W(sau 0,145 A x 0,145 A x 17,24 Ω = 0,3625 W,după cum vă place mai mult să o calculaţi !)Atunci daca am inteles bine pot pune o singura rezistenta in serie cu sirul care sa aiba o valoare : 12 Beculete lipsa(arse) x cu rezistenta unui singur bec respectiv 17.24 ohm = 206 ohm 0.5 W. Cred ca zic bine.... Multumesc pentru indrumari.

Link spre comentariu

Am masurat rezistenta a 2 bec-uri alese intamplator la rece, este de 2.1 ohm. Intamplator aveam prin trusa de scule o rezistenta de 100 ohm 1/4 sau 1/2 W (nu stiu sigur) asa ca am probat instalatia cu ea. A pornit , si am constatat ca pe langa cele 12 beculete arse pe care le-am si scos mai sunt inca 2 care nu merg dar totusi acestea sunt in conductie in sensul ca seria tuturor nu e intrerupta. In circa 2 min rezistenta s-a incalzit ff tare si s-a inegrit putin. Daca iau ca reper valoarea de 2.1 ohm /bec si o bag in calculul facut de tine mai sus 2,5 V x 2,5 V/2.1 = 2.976 W si valoarea rezistentei 12becuri+2buc (care le-am descoperit ca nu merg) => 14x2.1ohm=29.4 ohm . As alege una de 100 ohm sa fiu sigur ca nu se mai ard asa repede. Daca gresesc undeva va rog sa ma corectati.....

Link spre comentariu

Utilizaţi valoarea rezistenţei filamentului "la cald"aşa cum rezultă ea din calcul, altfel se modificătoate mărimile din circuit şi calculul nu mai esteconform cu realitatea.În răspunsul meu anterior am omis să mai precizezcă în cazul folosirii unei singure rezistenţe echivalente,puterea pe care o va disipa aceasta va fi12 x 0,3625 W = 4,35 WDeci puteţi utiliza două rezistenţe de 100 Ω/minimum 3 Wînseriate.

Link spre comentariu

Ok Cristian am inteles, ideal ar fi sa folosesc 2 rez fiecare de cate 100 ohm, min 3W/bucata sau poate fi si 5w? Ma gandesc ca daca folosesc de 5w nu se vor mai incalzi asa tare. (asa cred) . In ceea ce priveste becurile in serie puterea disipata se aduna..... adica daca din lant inlocuiesc 3 beculete trebuie sa am in vedere nu doar rezistenta acestora (pe care o inlocuiesc )ci si puterea care se disipa pe acestea.

Link spre comentariu

Am achizitionat de la un magazin de electronice 2 rezistente de 100 ohm/3w. Le-am inseriat in locul a 2 becuri arse - una la inceputul ghirlandei si una pe la mijlocul acesteia. Unde am avut beculetele arse le-am taiat, am lipit firul cu cositor si am izolat cu tub termocontractabil. La fel si peste rezistente izolat cu tub termocontractabil. Am facut un test de o ora, merge dar inconvenientul ar fi incalzirea destul de puternica a acestora. (nu poti tine degetele pe ele) . Mi-e putin frica sa nu se intample ceva in timp gen "foc". Sa le inlocuiesc cu rez de 5W sau 10W? Cele de 10 ma gandesc ca sunt volumunoase si o sa arate cam inestetic pe fir...

Link spre comentariu

Am stabilit că o rezistenţă echivalentă avândaproximativ 200 Ω înlocuieşte 12 becuri, nu două !Măsuraţi tensiunea la capetele grupării serie acelor două rezistenţe şi aplicaţi formulaP = U x U / R, unde R = 200 Ω.Dacă rezultatul are valoarea mai mică de 6 (W),atunci nu există riscul de ardere a lor prin disipareaunei puteri mai mari decât cea pentru care au fostconstruite.Toate becurile fiind legate în serie, nu are importanţălocul rezistenţei în circuit. Nu e nevoie să o montaţiexact în locul becului ars, o puteţi lega la capătuldinspre ştecher, unde vă va fi mult mai uşor să o mascaţi.În ceea ce priveşte pericolul de incendiu, tocmai de aceeav-am avertizat să aveţi grijă cum şi unde le amplasaţi.

Link spre comentariu

Nu aşa !!!Legaţi împreună câte un terminal al fiecărei rezistenţe.Capetele rămase libere le intercalaţi ORIUNDE în circuit.Tensiunea (multimetrul să fie pe domeniul "Vca") o veţimăsura pe acele capete. Valoarea citită (în volţi) ridicatăla patrat (adică înmulţită cu ea însăşi) şi împărţită cuvaloarea rezistenţei echivalente (100 Ω + 100 Ω = 200 Ω)reprezintă puterea disipată de aceasta.

Link spre comentariu

Salutare , in cele din urma am mai achzitionat 2 buc rez 100ohm/5w fiecare in speranta ca vor fi mai putin fierbinti in timpul functionarii decat cele de 3w . Temperatura in timpul functionarii acum, este aproximativ aceeasi sau chiar aceeasi cu cele de 3w. Deci nu am rezolvat mare lucru , doar atat ca cele de 5w sunt mai solide. Valoarea puterii iesita din calcul dupa masurarea tensiunii la capetele rezistentelor este de 4.9... Pe aceasta cale va multumesc de ajutor. Dar as mai avea o intrebare, doua.se iau ca valoare 2 rez de 100ohm 5W ca in cazul de mai sus.1. conectate in serie => 200ohm si 10w?2. conectate in paralel => 50ohm si tot 10w?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări