Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lustruirea lemnului fara lac ?


Postări Recomandate

  • 3 luni mai târziu...

Ca sa nu creez un topic nou, am si eu o intrebare.Cum pot slefui/trata lemnul uscat astfel incat la final sa am parte de un strat lucios si mai ales alunecos ?Mai precis, am o suprafata de forma unei antene parabolice, din lemn, si as vrea sa fie fina si alunecoasa la contactul cu tesaturile (bumbac).Ceva glossy, asemanator emailului sau smaltului de la metale.

Indicatiile de mai sus sint toate valabile cu recomandarea de a pastra timpul de uscare. Aveti grija ca aparent, lacul se usuca in cca 5-20minute. In realitate , el isi continua uscare zile intregi. Lasati un minim de 4 zile intre straturi , altfel obtineti un finis neuscat in interior si in consecinta , moale. Lacul are in principiu 3 variante: Lucios (gloss), satin (matasos) si Mat (flat), cu precizarea ca lucios si flat au si variantele extreme Ultrabright ( foarte lucios) si ultraflat (foarte mat). acestea doua din urma nu le-am vazut in RO. De asemenea Satin e rar sau deloc iar Mat e foarte rar. Lucios insa e in toate magazinele.
Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...
Vizitator etnprod

Tot ce nu a mentionat nimeni, pt un finisaj cat mai "corect" executat, este indicat sa :

Smilgher max 180 - 120 - depinde de esenta

Grund/ lac de orice tip nediluat

smilgheluire 180-220

Grund/ lac nediluat

Smilgheruire ( mai fina daca se doreste aspect cat mai fin)

lac strat final, diluat

Nu straturile de lac cat smilgheruirea este importanta

Asta daca doriti un aspect mai "comercial"

Sa nu uitati - daca smilgheruiti prea fin, pelicula nu adera

 

Pentru un aspect natural folositi cu incredere smilgheruire dupa pasla,  gasiti la instalatii. daca bucata de lemn este uscata, si capetele sunt bine acoperite, inchisi toti porii, rezista linistit in interior

Dupa o rindeluire cu cutite de calitate nu trebuie sa mai faceti nimic...doar sa va bucurati de frumusetea lemnullui

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

180 si 220 ....NU pentru finisaj...

 

Voi trece in revista citeva materiale si scule pentru slefuire:

 

HIRTIA ABRAZIVA are  diferite grade (corse) de asprime notate prin cifre. Cu cit cifra e mai mica, cu atit, hirtia, este mai aspra. In prelucrarea lemnului pentru finisare se folosesc curent grade de la 80 la 600.  80 si 100 sint pentru rectificare-slefuire lemn. 120 si 150 pentru slefuire relativ fina. 180-220 slefuire fina a lemnului inainte de aplicare a finisajului (lac , schellac  etc). Slefuirea lacului intre straturi se face cu 330 si 400. Rar se utilizeaza 220 de catre finisori experimentati. Pentru schellac, pentru scoaterea depunerilor dupa pamatuful de lustruit se foloseste hirtie abraziva 400 (profesionistii utilizeaza si330. Ultimile corecturi se fac cu 400, 500 si rar cu 600 pentru finisori excentrici, ambitiosi si maniaci ai calitatii.  Gradele 600, 800, 900, 1000 pina la 1600 sint in general pentru bijuterii. Gradele mari 10-60 se utilizeaza pentru raschetat parchet sau in masini de slefuit, automate  (timesaver) cu benzi multiple.

Lacul adera pe suprafetele slefuite cu 400 sau 500. Neaderenta se poate datora doar neatentiei. Fie ati uitat sa stergeti praful, asezat accidental (nu cel rezultat din slefuirea stratului anterior, ci praf de lemn sau alta natura), fie e prea multa umezeala in aer, si alti factori...Sau ati schimbat materialul si ati desconsiderat compozitia chimica (nu adera lac pe poliuretan sau shellac pe lac etc).

 

Vata de sirma: este de doua feluri : clasica si curata. Vata clasica are continut important de ulei mineral. Cea curata este degresata si fara oxizi. Vata are 4 grade. Se noteaza cu numarul corespunzator de zerouri. Cea mai fina e nr. 0000, urmata de 000 si 00. Nr 0 e rar si nu se utilizeaza in finisare. Nici 00 nu este util.

 

Raspel: mai multe tipuri de raspel sint utilizate. Cel mai cunoscut este cel de forma pilei. Al doilea este format din pinze de bomfaier indoite in zig-zag si lipite. Este foarte efectiv si util.

Un alt tim de raspel este lama de otel cu care se rade lemnul sau finisajul asa cum in copilarie , poate ati folosit cioburi de sticla pentru a rade mizgaliturile de pe bancile scolare.

 

Masinile de slefuit cu hirtie abraziva: orbitalul este cel mai bun pentru ca pastreaza suprafata nealterata. Poate lasa zgirieturi in forma de cercuri multiple cu diametrul de cca 8mm.

Rotativul , cu disc e bun pentru slefuiri grosiere tridimensionale.

Masinile fixe cu banda  oscilanta sint cele mai utile intr-un atelier mic. O astfel de masina cu banda sub 30cm e foarte convenabila si pentru hobisti. Masinile mari sint grele si utilizate in industrie.

Masinile cu disc si banda neoscilanta sint de asemenea foarte utile in ateliere mici sau hoby.

Masina cu banda si pat mobil e uriasa si greoaie dar foarte utile in ateliere mici sau mari. In industrie nu se mai foloseste decit la slefuiri tridimensionale (capace de sicrie de ex).

Timesaver cu benzi multiple, este masina comerciala utilizata pentru rectificari de suprafete si slefuiri de orice categorie de la grosier la ultrafin.  e scumpa si grea (3-7 tone).

Masina cu cilindru este o varianta ieftina de timesaver. Usoara si accesibila ca pretz poate fi utila intr-un atelier mic.

 

 

 

Pentru regimul hoby recomand , masinile mici , usoare si ieftine. In comertul nostru , masina cu banda si disc (cea pentru banc) e disponibila in magazinele cu scule.E  excelenta pentru casa. Inlocuieste cu succes si polizorul. Adugati un orbital bun si nu va mai trebuie altceva . Evitati masina electrica manuala cu banda. E o masina periculoasa pentru lemn. O simpla inclinare usoara , poate face o groapa de 4mm in carcasa dvs. la care lucrati. Evitati de asemenea flexul. Doar un ignorant il va folosi in prelucrarea lemnului. Chiar eu am o carcasa slefuita de un "specialist" cu flexul.....e o tragica experienta. Evitati-o!...

Revin cu alte amanunte cind mai am timp.

Pina atunci, nu uitati: cel mai bun raspuns il obtineti, lucrind.

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări