Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Detectarea locului intreruperii in cabluri


Flor

Postări Recomandate

On 2/23/2019 at 10:06 PM, validae said:

Eu aș aplica altă metodă.Iei cablul și înseriezi o lampă de control cu capetele fiecărui fir în parte.Deci începi cu firul alb, ale cărui capete le înseriezi cu o baterie sau sursă de câțiva Volți și un bec pe măsură.Apoi iei cablul de la un capăt și-l pui pe o masă lăsând doar câțiva centimetri de la uncapăt să atârne, restul fiind fixat pe masă să nu se miște, prin așezarea pe el a unei plăci de lemn, sau orice alt mijloc de fixare.Capătul lăsat liber îl îndoi repetat în diverse direcții, urmărind becul.Presupunem că becul e stins, iar la mișcarea de îndoire a cablului pe porțiunea mobilă becul nu clipește deloc.Lași încă câțiva centimetri de cablu liber, mișcându-l din nou, dar doar în noua zonă liberă față de planul mesei.Când la un moment dat becul va da să clipească, înseamnă că întreruperea este în zona liberă care a fost mișcată ultima dată.Aflând locul aproximativ al întreruperii firului alb, se marchează cu o etichetă și se repetă procedura cu cel roșu.Precizia determinării e de 1-2 centimetri, iar metoda nu m-a dezamăgit  niciodată.În loc de bec se poate folosi un led.

Altă metodă presupune alimentarea cablului cu o tensiune și curent ridicate, de exemplu se înseriază cu capetele libere un consumator mare, de câteva sute de Wați, de exemplu un reșou sau chiar fier de călcat.De data asta trebuie procedat cu multă atenție, dat fiind pericolul de electrocutare, dar acesta se poate elimina cu un tansformator separator adecvat sau chiar prin folosirea unui transformator de putere, din al cărui secundar se folosește o tensiune de câteva zeci de Volți.Atunci când locul întreruperii este mișcat și capetele firului întrerupt se ating sub izolație, se va produce local o mică descărcare electrică și zona se va încălzi foarte rapid, detecția putându-se face și ,,organoleptic,, adică după miros și vizual, fiindcă din locul contactului imperfect creat iese fum......iar asta nu deranjează până la urmă, fiindcă oricum vei tăia cablul ca să-l lipești și reizolezi.În cazul cablului audio, care are și ecranaj, metoda indicată este prima, fiindcă existența ecranului poate îngreuna sesizarea încălzirii locale la locul întreruperii...

A doua metoda sigur nu e ok, pentru ca tubul de pvc e gros, nu ar putea iesi fumul.

Prima ar fi ok, doar ca am tras de capatul unuia din fire aprox 5 mm si nu se vor mai atinge.

Editat de scoro2000
Link spre comentariu
Acum 10 ore, scoro2000 a spus:

Pai, voi taia acolo unde se termina cel mai scurt dintre ele. Sper sa nu gresesc foarte mult.

Mi-a trecut o traznaie prin minte azi. Ce-ar fi daca i-as face o radiografie cu raze X? Oare s-ar vedea ceva pe film? :)

 

Merge cu radiografie DAR trebuie sa gasesti un laborator dispus sa-ti faca o astfel de radiografie care trebuie sa fie si la rezolutie foarte inalta si este si dispus sa forteze lampa de emisie pt ca iti trebuie o intensitate mult mai mare decit cea utilizata la radiografii medicale.

 

Parerea mea este ca nu merita efortul si costurile indiferent de cit de scump a fost cablul. Daca ar fi fost un cablu intradevar de calitate atunci nu s-ar mai fi intrerupt.

Apropo, cum a aparut intreruperea? De cele mai multe ori intreruperea este la iesirea din una din "mufe" mai ales daca a fost indoit frecvent - conectat si deconectat de multe ori.

Link spre comentariu

Cablul a fist bun, il stiu de ceva vreme. Doar ca, la un moment dat, cineva nervos a tras de el, in loc sa dezlipeasca mufele. Eu l-am cumparat asa, in cunostinta de cauza, cu speranta sa recuperez cat mai mult din el.

In ceea ce priveste ecranarea facuta de tresa, am vazut ca de fapt nu e tresa. Masa e dispusa in cablu exact ca si celelalte doua fire, doar ca nu e izolata individial. Asta ar insemna ca as avea sanse mai mari sa se vada la radiografie, asa-i?

Link spre comentariu

Asta ar insemna ca mai bine renunti la el.

Daca nici macar nu-i ecranat ce fel de cablu de calitate mai crezi ca este si ala.
Nu-i decit un moft audiofil.

Un cablu de calitate trebuie sa fie ecranat, iar daca este pt microfon sau conexiune simetrica (XLR de exemplu) atunci trebuie sa aiba 2 fire separate plus ecranaj.

Link spre comentariu

Pt amorul artei da se poate face radiografie. Daca nu e ecranat poate prinzi o pozitie in care se vad distinct cele 3 fire. Cred ca totusi intreruperea este la capetele cablului unde este lipit de mufe.

Totusi daca nu e ecranat ce folos?

Ps:Am vazut o imagine pe net si cablul are ecran.

Editat de laur+
Link spre comentariu

La peste 400lire 0.5m inteleg dece vrei sa-l repari dar sincer nu merita banii aia.

Desfa mufele si conecteaza un multimetru pe continuitate pe firul cu problema si indoind cablul in apropierea mufelor ai sa gasesti zona defecta (90%).

Vezi in special unde se face asugurarea mecanica a cablului in mufa.

Link spre comentariu

Sesebe, nu exista mufe, e vorba doar de cabul in sine. Nu sunt un novice, inteleg multe lucruri. Eu am deschis acest topic in speranta unui ajutor real, la obiect. Le multumesc celor care mi-au dat idei. Daca nu gasesc pe cineva din zona mea care efectiv are un detector de precizie si a mai facut acest lucru, abia atunci o sa incerc singur. Sincer, evit orice actiune distructiva sau empirica, pana nu ma conving ca nu am alta sansa. Eu mai am un set de astfel de cabluri, stiu de ce insist atata, pentru ca ii cunosc calitatile reale si nu ma hazardez sa il distrug inutil. Cu siguranta am incercat cu multimetrul cu bezzer, cu cablul montat pe pre de phono si cu bucla de curent alternativ plimbata pe lungimea conductorului in timp ce ascultam in casca, etc., dar nu am reusit sa localizez rupturile.

Editat de scoro2000
Link spre comentariu

Gata, s-a rezolvat cu precizie milimetrica. Am folosit multimetrul pe pozitia buzz, doua fise cu crocodili, la un capat al firului am pus crocodilul "sa muste", iar in celalalt crocodil am fixat cel mai subtire ac de cusut gasit prin casa. Treaba a mers ca unsa. Pe cablu nu au ramas semne vizibile, acul fiind foarte subtire. Job done. Va multumesc tuturor pentru implicare, mi-ati dat un plus de curaj. Toate cele bune!! :)

Blind, iti multumesc. 

Editat de scoro2000
Link spre comentariu

Exista o carte tehnica, se numeste "Localizarea deranjamentelor din cablurile de telecomunicatii"

 

http://www.anticariatulnou.ro/carti/tehnica/localizarea-deranjamentelor-din-cablurile-de-telecomunicatii.html

 

24 minutes ago, scoro2000 said:

Gata, s-a rezolvat cu precizie milimetrica. Am folosit multimetrul pe pozitia buzz, doua fise cu crocodili, la un capat al firului am pus crocodilul "sa muste", iar in celalalt crocodil am fixat cel mai subtire ac de cusut gasit prin casa.

 

Acum o sa ai doar probleme cu electrosecuritatea si uzura prematura in locul respectiv, chiar si oxidarea conductorului.

Editat de Haralambie
Link spre comentariu

Io nu stiu ce cablu-i asta da` sincer, citind topicul as vrea si eu vreo 2cm doar "sa-l am si pe asta" .. n-am crezut vreodata ca 1m de cablu poate fi asa valoros... si io care credeam ca un coaxial UHF cu pierderi mici ii scump... dar am inteles ca nu asta se discuta, imi cer scuze pt. off topic, cateodata nu ma pot abtine. :) 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări