Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Combină frigorifică Daewoo FN-590NS nu răcește frigiderul


Postări Recomandate

Salut! 

 

As avea nevoie de cateva informatii si sfaturi ....

Am o combina frigorifica (frigider) Daewoo FN-590NS.

Vechi!

Congelatorul merge tare, (-25 grade) dar se umple de gheata si in frigider (dedesubt) temperatura ajunge la 12-15 grade. 

Ventilatorul functioneaza asa cum trebuie,

Inteleg ca nu functioneaza degivrarea.  Asa e?

Am bagat rezistenta in priza (fara cele doua "rezistente" in tuburi transparente) si rezistenta se incinge. Deci merge.

Cele doua "rezistente" (aparent sunt TF 77 250 RY) sunt "deschise" (le-am verificat, circuitul nu se inchide). Le-am lasat si in congelator (-20 grade) si tot nu inchid.

Sunt defecte? 

Cele doua rezistente sunt in serie cu rezistenta de degivrare.

Am masurat tensiunea din mufele de pe spatele congelatorului (care cred ca vine din circuitul electronic) si nu este tensiune in mufa. 

Ma gandesc ca ar trebui sa fie tensiune permanenta pe mufa de alimentare a rezistentei de degivrare iar cei doi senzori (TF 77 250 RY) sa inchida circuitul (si sa porneasca rezistenta) la o anumita temperatura. Este corect?   

Astept comentarii, sugestii.

Multumesc!

B.R.

Editat de Radulescu
corectie
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Ar trebui schimbat titlul topicului, acesta trebuie să conțină problema tratată, nu numele initiatorului.Acum sunt la serviciu, când ajung diseară il schimb eu.

Cele două ,,rezistențe,, sint de fapt fuzibile termice (termofuzibile), iar când temperatura din zona lor de monitorizare depășește valoarea înscrisă pe capsulă, contactul intern se întrerupe.Dacă acum sunt întrerupte, înlocuiți-le, fiindcă sunt ìntrerupte și nu își revin de la sine.Scopul lor e să întrerupă încălzirea (degivrarea) dacă accidental circuitul de comandă rămâne blocat și rezistența se supraîncălzește.

Problema de fapt e de la circuitul de comandă al rezistenței de degivrare, acela o comandă în mod continuu și atunci când temperatura depășește 77*C se întrerup termofuzibilele.Vedeți cine comandă de fapt alimentarea pe rezistență, probabil ceva deb  pe placa electronică....

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspuns.

Cand am deschis topic-ul, pe ecran era o explicatie de genul "cine intreaba" sau cam asa ceva.... De aceea am pus numele. 
In fine, e vina mea, arata aiurea topic-ul, intr-adevar .....

Multumesc pentru raspuns inca o data. (de ce te temi, nu scapi). 
Placa electronica e in (pe) spate si deocamdata nu m-as baga in ea. Am incercat o reparatie la diverse numere de pe net dar nu prea se baga nimeni la placi electronice. 

 

Deci, inteleg ca:

1.  fuzibile termice sunt "normal inchis" si la o temperatura mai mare se dechid (intrerup) 

2. rezistenta de degivrare e comandata de placa electronica,

3. fuzibilele termice sunt pe normal inchis (conduc) si daca placa nu functioneaza la o tmeperatura prea mare (77 grade Celsius?!) ele se deschid (intrerup alimentarea rezistentei).

 

Sper ca am inteles bine!

Am sa incerc sa gasesc fusibilele termice sa le cumpar si sa le inlocuiesc, ca prim pas. Placa.... functioneaza sau nu, nu se stie atat timp cat cele doua fuzibile sunt impuscate. 

 

Va multumesc si daca mai aveti sugestii, sunt binevenite!

 

B. Radulescu

Link spre comentariu

În mod normal, după înlocuirea termofuzibilelor, rezistența ar trebui să se încălzească doar până la topirea gheții, deci ar fi bine să supravegheați funcționarea și dacă observați o încălzire anormală a peretelui din spate de pe interior, opriți frigiderul, fiindcă se vor arde iar termofuzibilele.Posibil să fie defect circuitul ce comandă degivrarea și o luați de la capăt.

Ca să fie clar, frigiderul functionează și fără degivrare, dar când se formează gheață in exces pe serpentină, se va forma si pe peretele din spate, iar randamentul răcirii scade ( gheața se comportă ca un izolator termic), dar frigiderul tot mai răceste.Doar că mai puțin ca inainte și cu consum mai mare de curent....

Încercați prima dată fără degivrare și vedeți dacă se răceste....

Link spre comentariu
  • validae a schimbat titlul în Combină frigorifică Daewoo FN-590NS nu răcește frigiderul

Multumesc! 

 

Intr-adevar, frigiderul functioneaza.... cumva.

Cand il pornesc (fara degivrare) functioneaza bine cam o saptamana- 10 zile (4-6 grade in frigider). Dupa care temperatura creste la 10 si peste. 

Il desfac (congelatorul, capacul din fund) si este gheata pe elementul de racire. Pe laterale are doua coloane prin care se sufla aerul rece jos, in frigider. Una din ele este obturata de gheata ..... Il decongelez o zi si o iau de la capat ...... 

O sa caut  termofizibilele.... Am vazut pe AliExpress... dar nu am cont .... 

Va multumesc!

B.R.

Link spre comentariu

https://electroniclight.ro/tz-d-077-siguranta-termica-10a-12mm-77-grade-c/8500.htm

Se găsesc și la noi termofuzibile.Dar probleme nu sunt ele, iar dacă circuitul ce controlează degivrarea alimentează permanent rezistența, aceasta se va supraîncălzi și va arde iar termofuzibilele.

Trebuie verificată neapărat placa electronică și văzut de ce rezistența de degivrare e alimentată exagerat de mult, eu nu cunosc schema acelui frigider și e puțin probabil să se găsească ușor.Poate că există un termistor (senzor termic) plasat în zona rezistenței și care citește temperatura de acolo și poate acela e deplasat sau deteriorat și din cauza lui placa alimentează continuu rezistența de degivrare, asta doar un frigotehnist care cunoaște modelul acesta de combină o poate depista....

La frigiderele ,,no frost,, degivrarea e esențială, de aceea nu funcționează bine decât un timp oarecare, până când gheața acumulată blochează ventilarea aerului rece. Sfatul meu e să luați legătura cu un tehnician de la un service ce se ocupă (și) cu astfel de combine, el vă poate ajuta, chiar dacă acea combină nu mai e în garanție.Cel mai probabil, cei de la service-uri autorizate fac și lucrări în afara serviciului....

Alternativa e să decongelați periodic frigiderul manual, o dată pe lună măcar.

Și foarte important, păstrați toate alimentele umede acoperite cu ceva, altfel umezeala din ele ajunge gheață.

Link spre comentariu
La 02.04.2024 la 10:16, validae a spus:

Cel mai probabil, cei de la service-uri autorizate fac și lucrări în afara serviciului....

Fac, dar meseriași adevărați, pe care sa-i pasioneze meseria, din ce in ce mai rar găsești. Restul sunt doar pe capatuiala, dar nu si pe rezolvare neaparat. 

Link spre comentariu

In afara de umplere cu freon ( fara sa veerifice unde e gaura si sa o rezolve intai ) si schimbat placa ( mai mult sau mai putin fictiv ) nu se complica aproape nimeni.  Aia de la service autorizat sunt cam ultimii la care sa apelezi.

Editat de modoran
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări