Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa in comutatie tiuitoare


Postări Recomandate

am incercat 470 nano nu micro...

Si am incercat si 1 nano=1000 pico..tu ai zis 47..670pf..mai mic nu am.

Este preferabil sa nu pui, decat sa pui ceva atat de departe de valoarea recomandata. Valorile componentelor sunt importante. Ca idee generala, valoarea condului in paralel cu pinii 2 si 3 nu ar trebui sa depaseasca 1/10 din valoarea lui C1

 

Fara sa modific nimic tiuie tare.In sarcina scade putin .
Cand spui sarcina, cat inseamna asta? Cam ce procent din sarcina maxima. Nu e exclus sa dispara tiuitul la sarcina mai mare, sa zicem peste 40-50% din cea maxima. Daca e asa, va fi dificil de scos tiuitul.

 

Legat de osciloscop...asta e marea problema
E greu sa faci... bici fara oscilo. Asta implica o bajbaiala invartita in jurul cozii, cu sanse mici de succes, atata timp cat nu poti pune degetul (sonda) pe problema.

 

Propuneri de "bajbaiala":

-Inlocuieste R18 (27K, pinul 2) cu un grup serie de genul o rez de 2.2K si un pot de 100K, de preferinta multitura. Roteste potul si asculta muzica. Vezi daca gasesti un punct in care iti place.

-Inlocuieste C1 (10nF, pin 3) cu valori mai mici/mai mari si repeta testul cu potul. Nu te duce mai mult de 1/5 minim sau 5X maxim.

-Pune 1nF intre 2 si 3 si repeta testele de mai sus.

-Pune conzi de 10...470nF in paralel cu R25, R26 sau ambele.

 

Daca niciuna din astea nu da rezultate, trebuie modificate infasurarile de pe torul de iesire, dar fara osciloscop ma declar impotent.

 

Cirip

 

EDIT: Am vazut ca sursa e de 600W si ai incarcat-o cu 30W. Ma indoiesc ca ai si distribuit sarcina pe cele n iesiri. Una peste alta i-ai cerut 5% din capacitate. E prea putin pentru a trage o concluzie. Trage macar 2-300W si ascult-o daca mai canta.

Link spre comentariu

Am testat in sarcina maxima(~300 W pe la 350 intra in protectie) distribuita pe 5 volti si 12 volti inainte sa fac modificari saptamana trecuta si tiuia tare. :rock: .O sa incerc ce ai zis tu zilele urmatoare..maine nu stiu daca ajung..s-ar putea sa fiu plecat.Oare daca as elimina C1 si r18 si as lasa condensatorul de 200 nano intre pinii 1 si 2 si rezistenta de 100 ohmi in locul celei de 1.5 kilo ar fi foarte riscant?.Asa am obtinut cel mai slab tiuit deocamdata..sa risc sa teztez sursa la puteri mai mari sau e explozia asigurata :smt003 ?Multumesc mult ca incercati sa ma ajutati :goodman: :smt001

Link spre comentariu

Pe softpedia degeaba intreb ce sursa sa iau deoarece cei de pe aria de hardware nu prea se pricep la electronica...ei recomanda dupa performante.

Am testat cu un condensator de 1 nano care avea 800 pico reali...manifestarea se incadreaza in intervalul scris de mine.Valori mai mici trebuie sa caut...daca nu gasesc o sa cumpar cateva.

Am scos totusi tranformatorul mare afara si am observat ca daca il strand tare in lateral unde se unesc cele 2 e-uri iarasi scade tiuitul.Am mai ascultat in sursa cu transformatorul mare prins cu fire si inghesuit in vata si deasemenea transformatorul de comanda mai tiuie si putin de tot bobinele. Deci problema este incepand la semnalul de la controler si nu doar in partea de putere. :smt022

să nu fie ţiuit "mecanic".

adică E-urile nestrânse bine... am păţit faze de-astea şi cu trafuri E+I banale, şi cu U-uri... nu e musai să fie vorba de ferite şi de surse în comutaţie!!!

şi parcă ai spus că ai rebobinat trafurile... ştiu că nu se poate să strângi la loc tolele unui traf "ca din fabrică", dar s-ar putea să fie cauza principală la "muzica" ta... plus că mai ai şi rămăşiţele alea de răşină... nu degeaba sunt încleiate alea, nu numai rigiditate dielectrică, ci şi fixare mecanică a bobinajului!!!

 

iar proba cu alte trafuri nu prea dovedeşte nimic... din câte am mai văzut, majoritatea sunt de acord că un traf făcut pentru sursa X e total diferit pentru una Y, chiar dacă foloseşte exact aceeaşi schemă...

Link spre comentariu

nu este posibil sa tiuie convertorul de la 5v la 3,3? ca daca n-ai pus sarcina si pe 3,3v,factorul de umplere e f micposibil ca spirele de pe torul ce se ocupa de 5v->3,3v sa nu fie bine stranse,incearca sa le fizezi cumva(cu ceva care rezista la 100grade,eventual varnish termocontractabil)

Link spre comentariu

aaa,da,posibil sa tiuie socurile de pe iesire,am avut o astfel de problema cu o placa de baza,pana la urma le-am 'turnat' in plastic cald,dar solutia a fost de scurta durata,deoarece ele se incalzeau,si plastucul nu mai era rigid :(incerca varianta cu varnis,e folosita prin surse,mai ales la socurile cilindrice(cele verticale)

Link spre comentariu

Am incercat cu 3 trafuri si toate tiuie..cel rebobinat mai putin :smt003 ."Ne intelegem ca cucu-n gura. Care 200 de nano? Care "pinii 1 si 2"? Parca ziceam maxim 1nF intre pinii 2 si 3. Si nu, in nici un caz nu scoate C1 si R18. Risti sa busesti finalii. "Da..tot gresesc..sunt prea obosit..intre pinii 2 si 3..am observat ca daca las doar condensatorul de 200 nano tiuie mult mai putin.Condensatorul celalt si rezistenta nu fac nici o diferenta.Oricum conectat asa operationalul se comporta ca un amplifcator cu gain unitate..nu inteleg de ce s-ar arde finalii."O problema asemanatoare am intalnit si eu.Am inlocuit torurile de iesire si nu a mai tiuit.Cred k era prost dimensionat cel de pe 3v.Incearca sa pui de la alta sursa asa de proba.Ai verificat si rez alea de putere de dupa torul de iesire ? ""nu este posibil sa tiuie convertorul de la 5v la 3,3? ca daca n-ai pus sarcina si pe 3,3v,factorul de umplere e f mic posibil ca spirele de pe torul ce se ocupa de 5v->3,3v sa nu fie bine stranse,incearca sa le fizezi cumva(cu ceva care rezista la 100grade,eventual varnish termocontractabil) "De la 5 la 3..este un shunt regulator care pompeaza tensiune negativa pentru a scadea pe cea pozitiva.Sarcini sunt pe toate..am incercat sa le incarc dar tot tiuie..precizez ca tiuie chiar si cu un circuit simplu de redresare lagat la reactie format din 2 diode o inductanta si un condensator si o rezistenta de sarcina si legatura spre reactie."să nu fie ţiuit "mecanic". adică E-urile nestrânse bine... am păţit faze de-astea şi cu trafuri E+I banale, şi cu U-uri... nu e musai să fie vorba de ferite şi de surse în comutaţie!!! şi parcă ai spus că ai rebobinat trafurile... ştiu că nu se poate să strângi la loc tolele unui traf "ca din fabrică", dar s-ar putea să fie cauza principală la "muzica" ta... plus că mai ai şi rămăşiţele alea de răşină... nu degeaba sunt încleiate alea, nu numai rigiditate dielectrică, ci şi fixare mecanică a bobinajului!!! "Trafurile acestea nu au tole..sunt 2 miezuri din ferita..da scade tiuitul la strans dar asta este normal .traful se comporta ca un difuzor de inalte si la strans ii scade spl-ul.Singura antifonare reala este vata dar asta duce la incingere excesiva."aaa,da,posibil sa tiuie socurile de pe iesire,am avut o astfel de problema cu o placa de baza,pana la urma le-am 'turnat' in plastic cald,dar solutia a fost de scurta durata,deoarece ele se incalzeau,si plastucul nu mai era rigid incerca varianta cu varnis,e folosita prin surse,mai ales la socurile cilindrice(cele verticale) "Da..am si la placa de baza aceasta problema..de unde cumpar plastic cald din acela..la sarcina mare sa apuca de cantat.Si varnis de unde gasesc iarasi..eventual un cod de produs ca la metrafo daca aveti..Multumesc mult pt sugestii...imediat ca am timp o sa incerc sa le aplic.

Link spre comentariu

poti cauta varnis termocontractabil pe la magazinele de electronice sau cele de pescuit(era alt topic d-asta)"plasticul cald" se gaseste sub forma de batoane cilindtice(asemanatoare cu tuburile neon de 8w),cred ca tot silicon i se zicese foloseste cu un 'hot glue gun',sau,in cazuri partuculare,cu bricheta :smt003 nu sesterecomandat in aplicatia asta,deoarece torurile se inlazesc,si plasticul nu mai este rigid>reapare tiuitulo sa incerc in curand varianta cu varnishul

Link spre comentariu

chiar ieri am cumparat un pistol cu lipici .are un baton de plastic care il bagi ( :smt005 ) in pistol si se topeste treptat. caldura topeste acel plastic si cand aplici presiune pe restul de baton care a ramas in exterior (la apasarea tragaciului) curge lipiciul fierbinte . am reusit sa fixez condensatorul de la sursa reglabila 0-30V si am lipit o cutie de plexic.insa la temp de peste 70 grade nu ai rigiditate suficienta (batonul se topeste la temp de aprox 200grade) .eu am dat pe el 20lei insa un prieten are unu mai mic de 30W la 3lei + 3 lei batonul

Link spre comentariu

şi crezi că dacă o faci pentru amplif dispare ţiuitul???eu cred că oscilaţia aia rezonează mecanic cu E-urile alea lăsate cam libere...încearcă să faci rost de lac electrotehnic (zic şi eu, că realmente nu ştiu dacă şi unde s-ar mai găsi aşa ceva...), şi să fixezi trafurile alea cum trebuie...

Link spre comentariu

Mai bine pun traful in vata.Ma gandesc serios sa fac sursa pt amplif si sa o vand..nu stiu daca are sens sa o tin asa tiuitoare in calculator.

sigur tiuie traful si nu socurile alea? la frecvente inalte nu poti stii exacu de unde vine sunetul,incearca varnishul(iti trimit o bucata,daca nu gasesti) si apoi vezi ce se intampla
Link spre comentariu

Pai trafurile tiuie...l-am legat cu fire ca sa verific.Mai tiuie si filtrele cu condensatori ceramici.Inductantele de la iesire nu prea tiuie..cu greu aud ceva de la ele.Am facut testele sugerate de cirip..nu ajuta..inca unele agraveaza situatia. :smt022 .Ce ajuta este rezistenta de 1 kilo modificata la 100 ohmi si condensatorul din reactie sugerat de cirip dar o valoare mai mare de 470 nano.Ultimile teste le-am facut cu sursa legata direct la retea si cu un consum de ~ 150W.Oare nu as iesi mai bine obtinand o sursa at de 200 W care nu tiuie deloc..sa-i schimb traful,finalii si protectiile si sa o fac de 500 W.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări