Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calculator incinte VTP


ratza

Postări Recomandate

Pentru cei care vor să-şi construiască incinte VTP şi nu ştiu de unde să înceapă - situaţie în care am fost şi eu, de altfel - vă pun la dispoziţie un excel care să vă ajute. Calculele au fost preluate de aici. Cu această ocazie îl rog pe domnul inginer Mateescu să ne confirme dacă este corect.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Pentru cei care vor să-şi construiască incinte VTP şi nu ştiu de unde să înceapă - situaţie în care am fost şi eu, de altfel - vă pun la dispoziţie un excel care să vă ajute. Calculele au fost preluate de aici. Cu această ocazie îl rog pe domnul inginer Mateescu să ne confirme dacă este corect.

Nu am stiut de site-ul lui Rozanov. Teoretic reia niste idei care se vehiculeaza pe site-urile care trateaza TQWT. Calculul lui este potrivit in special difuzoarelor de banda larga, cu Fs =/> 50Hz. Ca sa le ajute foloseste volume mari!.Eu imi fac determinarile singur, pe baza experientelor proprii.Dar asta nu insemna ca nu se pot face experimentari si proecte urmarind alte solutii probate de alti DIY.
Link spre comentariu
  • 6 ani mai târziu...
Vizitator vasile ion

Pentru cei interesati de proiectarea si constructia incintelor acustice VTP am facut un calculator in Excel, pe baza experientelor proprii si a celor gasite pe internet. Acesta arata ca in poza atasata. Daca sunt membri care vor sa-l incerce ca sa-l imbunatatim, astept sa colaboram.

post-25481-139829783018_thumb.jpg

Link spre comentariu

Conform teoriei, si incinta Voigt se acordeaza pe frecventa de rezonanta a difuzorului utilizat. Daca avem in vedere ca difuzoarele pentru care a fost conceputa erau de putere limitata, ca aveau Xmax mic si se puteau distruge usor la suprasarcina, acordul pe Fs este normal. In functie de difuzorul in cauza, de productie recenta, pot sa fortez, intre anumite limite, si, considerand ca incinta este de auditie si nu de sonorizare, sa o acordez la o frecventa mai joasa decat Fs, ceea ce imbunatateste raspunsul total la joase. Trebuie sa tineti cont ca un difuzor fragil, neincarcat bine pe spate, se va distruge repede la o putere care, in aparenta, nu este periculoasa. Recent am facut teste cu o pereche de difuzoare cu varsta matusalemica de aproape 80 de ani ( mai precis 77-78 ani), ce dotau aparate de radio Philips. Cu difuzorul pe masa, utilizand un amp. SE cu EL84, la circa 3 W se auzeau lovituri ale bobinei in placa spate. Montat intr-un BLH BK20, auditia este perfecta, deplasarea echipajului mobil fiind abia perceptibila. O putere de circa 1,5W/canal este suficienta pentru a acoperi circa 15 mp. Ce vreau sa subliniez este faptul ca se pot face derogari de la formule daca se poseda experienta, lucrurile nefiind batute in cuie.

Link spre comentariu
Vizitator vasile ion

Mulțumesc foarte mult D-lui Vtp pentru lămuririle date, cu care sunt perfect de acord având în vedere vasta experiență pe care o are în legătură cu incintele acustice VTP. După cum se poate vedea în atașamentele noi anexate, programul l-am conceput pentru a tine cont de mai multe posibilități de proiectare, inclusiv cele arătate de D-nul VTP. El se adresează atât începătorilor, (având posibilitatea de a calcula dimensiunile incintei pe baza unor date statistice ale unor incinte construite de diverși împătimiți ai acestui tip de incinte),cât și celor avansați, care pot introduce datele de proiectare în funcție de cerințele dorite de la acest tip de incinta.Programul cuprinde și o anexa -Dimensiuni- unde sunt date detaliile constructive ale elementelor incintei în conformitate cu dimensiunile calculate.

post-25481-139829783556_thumb.jpg

post-25481-139829783572_thumb.jpg

post-25481-139829783589_thumb.jpg

post-25481-139829783604_thumb.jpg

Link spre comentariu

Pe baza programului de mai sus am dezvoltat o subrutina mai demult in Excel, care tine cont de dimensiunile fizice ale difuzorului si parametrii T&S.

Posted Image

Partea de simulare a raspunsului o faceam exclusiv cu Hornresp, functie de rezultate ajustam incinta.

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Un proiect cu aceasta abordare software este aici http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=4&t=56404&start=15#p818104

 

Nostalgie (cind aveam timp sa fac DIY) ... http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=4&t=6868&hilit=ciare&start=870#p818932

Link spre comentariu

Din pacate "sursa" este extrem de rudimentara. A fost gindita prin aproximari asupra teoriei lui Voight. Insa nu toate difuzoarele moderne se inteleg cu aceasta teorie. Putine din rezultatele obtinute cu subrutina Rutter, re-simulate cu soft adevarat au rezultate satisfacatoare.Trebuie anumite ajustari pentru a obtine un sunet corect. Din acest motiv sunt si gramezile de contre asupra TQWT: ba ca suna a butoi, ba ca are fantom bass, ba ca are coloratia nu stiu care. In realitate saracul difuzor nu sta in incinta care trebuie. TQWT este o solutie cu care se poate atinge calitate sonora.Acum utilizez AjHorn. Merita din toate punctele de vedere. Pina si HornResp are niste "lacune".O alternativa la Ajhorn era subrutina lui King, care am folosit-o la optimizarea aplicatiei mele. Din pacate nici aceasta nu mai este free.Ce imi placea la subrutina mea era ca imi debita dimensiunile materialul automat (imi dadea cit cintarea la final incinta, costul materialului etc.).

Link spre comentariu
Vizitator Jack S

Lasati domnu Victor putzometrul sa-si foloseasca mozolica, nu mai fiti rau. Nu toti suntem burgheji ca dumneavoastra, mai facem parte si din odata glorioasa clasa muncitoare.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări