Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Kit frecventmetru_scala numerica, clona chinezeasca.


Postări Recomandate

Am gasit schema preamplificatorului pentru frecventmetrul DL4YHF pe care l-am facut mai demult. Este o schema recomandata de DL4YHF si completata de mine.

         Preamp.thumb.png.882634ce669c1ed63aef015b1ef094b0.png

Drosselul L trebuie sa aiba cel putin 20 μH. Pentru o sensibilitate mai mare se mai poate pune un etaj, la fel sau cu un JFET.

Pentru frecvente sub 100 Hz condensatoarele de cuplaj se vor mari corespunzator.

Am montat si cele doua kituri noi. Am renuntat la mufa de alimentare dintr-o sursa care nu exista, la stabilizatorul de 5 V si la oscilatorul de masurat cuarturi. La nevoie pot sa-mi fac la repezeala unul cum vreau eu pe coltul mesei. Am renuntat si la conectorul cu trei pini in sus (- + IN) deoarece loveste panoul (prin care trece butonul de programare)  si nu se poate baga nimic in el. Preamplificatorul l-am conectat pe spate.

O sugestie: In kit este si un soclu pentru integrat. Acesta va fi montat pe placa. Integratul nu trebuie sa fie fi lipit din doua motive. Continutul emoriei flash are o viata limitata, iar incalzirea MC i-o scurteaza. Este bine ca programul din memorie sa fie citit (daca este voie) si salvat undeva. Cand memoria se corupe, MC se sterge si se scrie din nou cu acelasi program.

Link spre comentariu

Vreau sa fac schema aceasta,e din Funkamateur.Din ce stiu MH 7400 este echivalent cu CDB 400H,dar am sa folosesc 74LS00 sau 74ALS00 de la TI sau Motorola(recuperat).

Mai este o schema in Tehnium asemanatoare,care are si un LM733(ROB 733).Masoara pana la 50Mhz si are o sensibilitate  de  20mV cand se foloseste 74LS00,sau de 50mV,cand se foloseste CDB 400H.

0.2074867471_formatorfreq.thumb.JPG.ae6177f6d98bd9b3a27357cdc4dd59a3.JPG

Link spre comentariu
Acum 2 ore, ratza a spus:

Puțin cam offtopic, dar am o întrebare: cum anume se corupe memoria? E vreo operațiune care necesită scrieri dese în EEPROM?

nu scrie nimic in eeprom, am vrut sa fac si eu observatia asta, dar am avut o presimtire ca pot deranja opinia publica si m-am abtinut. 

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu
Acum 2 ore, vio2007 a spus:

Vreau sa fac schema aceasta,e din Funkamateur.Din ce stiu MH 7400 este echivalent cu CDB 400H,dar am sa folosesc 74LS00 sau 74ALS00 de la TI sau Motorola(recuperat).

Mai este o schema in Tehnium asemanatoare,care are si un LM733(ROB 733).Masoara pana la 50Mhz si are o sensibilitate  de  20mV cand se foloseste 74LS00,sau de 50mV,cand se foloseste CDB 400H.

prin anii 84-85 am fost si eu interesat de subiect si am incercat cam toate schemele in epoca! rezultate bune am avut cu o schema dintr-o carte ruseasca! pentru rezultate foarte bune si dinamica la fel, am fost nevoit sa reproduc etajul de intrare de la E0204! am reprodus inclusiv cablajul original, mai putin comutatorele, pentru ca nu am avut acel model. Functioneaza si acuma intr-un frecventmetru realizat dupa o schema de-a lui Andrian Nicolae, publicata in 1980! ideea este ca pentru a functiona corespunzator, formatoarele au nevoie de semnal de amplitudine cit mai constanta la intrare! Folositi integrat cu H daca gasiti, deci 74H00 sau HCT.

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu
Acum 18 ore, puriu a spus:

. Este bine ca programul din memorie sa fie citit (daca este voie) si salvat undeva. Cand memoria se corupe, MC se sterge si se scrie din nou cu acelasi program.

Hexul este pe saitul lui dl4yhf,cel pentru varianta 2.The PIC firmware for the frequency counter can be downloaded from this link . Difera ca numar

frecvente ce pot fi setate pentru adunare sau scadere cand este folosit ca scala numerica.(like 455.0 kHz, 4.1943 MHz, 4.4336 MHz, 10.700 MHz.......hex

original),iar la clona se pot seta frecventele: 455 kHz; 3,9990 MHz(in plus fata de original); 4.1943 MHz; 4.4336 MHz; 10,700 MHz.

Editat de vio2007
Link spre comentariu
Acum 12 ore, ratza a spus:

cum anume se corupe memoria?

Celula de memorie flash este un condensator descarcat sau incarcat cu o mica sarcina electrica. Dielectricul, oxidul de siliciu, nu este un izolator ideal. Cu timpul, sarcina electrica poate migra in oxid din diverse motive: impuritati sau defecte in cristalul de siliciu, raze cosmice, impulsuri de tensiune, etc. La microcontrolere durata de viata a memoriei flash este in medie de 15 ani, dar am intalnit televizoare, masini de spalat, telefoane, etc., cu MC avand memoria corupta dupa 5 - 7 ani.

Eu am avut programul lui DL4YHF in format .asm si l-am modificat usor. Am inlocuit unele frecvente cu cele ale cuarturilor care ma interesau.

Link spre comentariu

 

Acum 1 oră, puriu a spus:

Eu am avut programul lui DL4YHF in format .asm si l-am modificat usor. Am inlocuit unele frecvente cu cele ale cuarturilor care ma interesau.

Practice ar fi frecventele de 200khz....455Khz....500Khz....4,43Mhz....8,86Mhz....9,000Mhz eventual o frecventa cuprinsa intre 5,000Mhz si  10,000Mhz in loc de 4,43Mhz.Pe aceste frecvente sunt filtre electromecanice dar si filtre cu cristale,mai putin pe 4,43Mhz.

Editat de vio2007
Link spre comentariu

Se poate programa din buton orice offset de frecventa. Se masoara frecventa unui generator oarecare, de exemplu BFO, apoi, din buton, se alege functia Sub sau Add, dupa caz. Daca se urmareste deriva de frecventa a unui oscilator in functiune se da comanda Sub, afisajul arata zero, apoi arata deriva in timp in valoare absoluta. O parte proasta a clonei este ca stinge afisorul daca timp de 20 - 30 de secunde valoarea afisata nu se modifica, apoi o arata cate o fractiune de secunda la fiecare 12 secunde. Un oscilator bun nu-si modifica atat de repede primele cifre ale frecventei nici daca este 29.500 MHz.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am facut un frecventmetru de buzunar cu o clona (cel mare si verde din stanga) si merge bine:

2129990928_frecvclona.thumb.png.1e19d2876e23933435f15ab6aa2c0b70.png

Inauntru are un preamplificator cu doua etaje, un acumulator mare (18650) si un circuit pentru incarcarea asistata a acumulatorului de la un incarcator de telefon vechi. I-am pus si filtru rosu la afisor. Masoara pana la 65 MHz, mai mult nu permite programul. Prescalerul intern al MC merge pana pe la 200 MHz, dar trebuie alt program. O surpriza placuta: offsetul de frecventa programat se memoreaza la oprirea alimentarii.

In dreapta se vede un frecventmetru de buzunar de camasa, facut cu multi ani in urma dupa primele variante ale programului lui DL4YHF. Are cablaj compact si baterie mica de telefon. A inceput sa i se prosteasca programul, o data porneste si de doua-trei ori nu. De aceea l-am facut pe cel nou.

Cine are doua maini drepte poate sa-l faca usor. Poate fi atasat la orice receptor sau generator.

 

  

Link spre comentariu

Conteaza si cata memorie este folosita. La un program mic, probabilitatea de a se corupe este mica.

In frecventmetrul vechi (2007) programul original este destul de mare. DL4YHF counter asm.txt  Eu l-am modificat, dar l-am piedut. A ramas intr-un P4 pe care l-am dat. 

Programul original este bine comentat si usor de modificat dupa nevoie. Mai trebuie apoi compilat si scris. 

Link spre comentariu
On 7/17/2020 at 1:04 PM, puriu said:

Cand memoria se corupe

Eu nu am intalnit pana acum un asa caz.
Posibil ca memoria flash sa se corupa dupa ceva vreme daca scrierea a fost facuta cu un programator care nu a respectat tensiunea de programare.
Sau daca flashul este folosit pentru a simula memoria eeprom la uC mai noi. Dar tot tensiunea la care se face scrierea cred ca este vinovata. (si limita erase/write)
Si , evident, daca temperatura in care lucreaza uC este mult diferita de specificatii.

Editat de core sma
Link spre comentariu

Iarăşi sînt offtopic, dar repet: am scule construite acum nişte ani buni, unele cu flash ocupat peste 80% şi care merg fără intervenţii de cînd le-am construit. Chiar şi un dispozitiv care ar scrie în EEPROM de 100 ori pe zi ar avea 1000 de zile de funcţionare. Părerea mea e că se întîmplă chestii necurate pe pinul de captură, pin care vede mai multă tensiune decît e cazul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări