Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Kit frecventmetru_scala numerica, clona chinezeasca.


Postări Recomandate

Atras de pretul mic si din curiozitate am achizitionat acest kit de pe un site de vanzari de la noi.Ma costat 25lei kitul si 15 lei posta.

Denumirea este kit sau modul dezasamblat frecventmetru digital1khz-50mhz.Frecventa este afisata cu 5 digiti (led).

Am cautat pe net schema si am ajuns la aceasta adresa web:https://www.qsl.net/dl4yhf/freq_counter/freq_counter.html#construction_v2, care pare a fi  o sursa de inspiratie!

Schema frecventmetrului:

5_digit_counter_xtal_checker__ok.gif

Singura nemultumire pana in prezent este ca nu a masurat cristale de cuart mici,de 4,0mhz,6mhz.Am verificat doar cuarturi de 16,17 si 20Mhz.Deoarece frecventmetrul de serviciu

E0204 este defect,nu am avut cum sa reglez(etalonez) clona.In instructiuni spune sa reglezi din trimer frecventa cuartului la 20,0Mhz.Din tasta S1Program se intra in meniu.

Pentru a intra în modul de programare ( Prog ), trebuie să apăsați și mențineți apăsat butonul timp de 1-2 secunde.

Apoi apăsăm butonul și parcurgem meniul unul câte unul:

 Quit ” - „ Ieșire ”: întrerupe modul de programare fără a salva nimic.

 Add ” - „ Adiție ”: salvarea frecvenței măsurate și în viitor această frecvență va fi adăugată la frecvențele măsurate.

 Sub ” - „ Scădere ”: salvarea frecvenței măsurate și în viitor va fi scăzută cu frecvențele măsurate.

 Zero ” - „ Zero ” - resetează toate valorile programate anterior.

 tabel ” - „ Tabel ”: în acest tabel puteți selecta principalele frecvențe programate de 455 kHz; 3,9990 MHz; 4.1943 MHz; 4.4336 MHz; 10.700 Hz. După selectarea unei intrări (apăsare lungă), veți reveni la „Meniul principal” și selectați elementul „ Add ” - „ Adăugare ” sau „ Sub ” - „ Scădere ”.

 PSave ” / „ NoPSV ”: activează / dezactivează modul de economisire a energiei. Afișajul se oprește dacă nu există nicio modificare a frecvenței pentru o perioadă de timp.

 

 

http://www.mastervintik.ru/chastotomer-na-pic16f628-svoimi-rukami/   Un site in rusa complet despre frecventmetru,se traduce in romana.

Trebuie sa-i fac un amplificator formator pentru intrarea de masurare frecventa,pentru sensibilizare si cred ca am sa renunt la schema de verificare a cuarturilor.

Editat de vio2007
Link spre comentariu

L-am facut cu multi ani in urma dupa schema si programul lui DL4YHF (furate acum de chinezi), cu programul modificat pentru alte frecvente intermediare. Merge bine  pana la 65 MHz si pana la 3V tensiune de alimentare (un acumulator cu litiu). Consuma 10 mA. Mi-am mai luat acum doua kituri pentru alte nevoi. Gaselnita cu cuarturile nu are rost. Nu merge sub 5 MHz, iar peste 25 MHz merge pe subarmonica a treia. Intrarea de frecventmetru sta cu pinul in aer (periculos). Trebuie polarizata cu U/2 si cuplata capacitiv la un preamplificator de banda larga. Partea slaba este ca setarea offsetului de frecventa nu este memorata si trebuie refacuta la fiecare pornire.

 Am gasit pe internet (oka...) pe la 100 lei ceva mult mai bun si gata facut:

                                       1046250231_8digiti.thumb.png.51dac3d9245760cddbdf5be144a00d5b.png

Merge pana la 2,4 GHz. Are doua butoane de programare. Se poate programa orice valoare (cifra cu cifra) a offsetului de frecventa, iar aceasta ramane memorata pana la o noua programare. Asta e bine pentru cine are mai multe conversii. Preamplificatorul este sensibil. Aparatul poate fi facut sa mearga si la 3V. Se sare peste stabilizator si peste dioda "antiprost". Consumul este mai mare, 40 mA, datorita prescalerului de VHF/UHF. Partea slaba pentru o scala digitala este ca merge rar, la o secunda, pentru a arata si ultimul hertz.

Link spre comentariu

Cuarturile de frecventa mare, numite "overtone", sunt facute astfel incat sa oscileze usor pe armonica a treia a frecventei de rezonanta mecanica. Daca oscilatorul este proiectat pentru frecventa mai mica, oscileaza pe frecventa de rezonanta mecanica, adica pe subarmonica a treia a frecventei nominale. La frecventmetrul in discutie (am luat doua buc.) un cuart pe care scrie 27 MHz oscileaza pe 9 MHz, unul de 48 MHz pe16 MHz, etc. Nici n-am pomenit un oscilator "universal" pentru cuarturi de la zeci de kHz la zeci de MHz.

Link spre comentariu

  ''Pe vremea mea'' frecventa de 9Mhz se numea fundamentala, nu ''subarmonica'' (tot nu am priceput ce-i aia) iar cea de 27 era armonica a 3-a! se pare ca s-au schimbat multe din tineretea mea! Apropo, cristale Overtone se fabrica curent si pe armonica a 5-a, nu doar pe a 3-a, s-au fabricat si in Ro!

  La oscilatorul in discutie, este prezenta si armonica respectiva, dar avind amplitudine mai mica, montajul  va masura si afisa fundamentala! Intotdeauna, armonica dorita este obtinuta prin folosirea unui filtru acordat pe frecventa respectiva.

Link spre comentariu

era vorba de frecventa de la care incepe sa se bage in seama oscilatorul cu quartz! si bineinteles ca ii trebuie un formator, ori macar asa cum s-a spus polarizata intrarea la jumatatea tensiunii de alimentare!

La 28.06.2020 la 13:39, VAX a spus:

Merge perfect la un generator de semnal RF. Este mult mai bine decat cu scala analogica.

sint o gramada de generatoare de RF profesionale care nu scot mai mult de 100mV la iesire, la acestea nu va merge perfect!

Link spre comentariu

Iar te luasi de mine fara motiv serios. Importanta este partea digitala de masurare digitala a frecventei, ca un amplificator care sa aduca semnalul la cat cere frecventmetrul se poate face usor. Chiar cu un formator bun de semnal (un trigger Schmitt rapid, cu tranzistoare care lucreaza in regim nesaturat).

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări