Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa stabilizata reglabila 72v


Postări Recomandate

Singura chestie de remarcat la acel link este pretul, tinand cont ca Optimus au preturi mari ( sa nu zic nesimtite ).

Acela este un regulator boost, adica tensiunea de la iesire este intotdeauna mai mare decat cea de la intrare.

 

PS: Chestia aia cu reglatul tensiunii numai in gol e o aberatie tehnica, probabil vroiau sa spuna altceva sau probabil este scoasa din context la traducerea cu gugle de pe anuntul chinezului de unde au fost cumparate modulele. Regulatorul reglabil ce nu poate face ajustarea in sarcina e bun de aruncat.

Editat de Marian
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 132
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Dle apostol.Nu sunt documentat in stabilizatoarele AC noi.Erau discutii si pe forum sunt si pe net.Grosul sunt cu servomotor si-s ff scumpe.Practic nu ar renta.Preferabile convertoarele DC-DC.Nu stiu cum s-ar comporta convertorul de la optimus.Nu am date.

 Cu traful dvs n-ar prea merge.Aveti 48v ac,trebuie sa-i redresati si ajungeti la cca 67v.Mai cade tensiune pe diode la redresare dar tot veti avea peste 60v,valoarea max pt convertorul mentionat.Numai cu spire scoase.

Editat de BRANCA
Link spre comentariu

Parerea mea e sa eviti regulatoarele boost, mai potrivit mi s-ar parea un buck dar na...e doar parerea mea.

 

Uite la ce m-am gandit cu variatorul PWM:
Schema3.thumb.png.d81f47ba4deed72aa8f8fc2980f293ba.png

 

Asta ca sa vezi cad de simpla e treaba.

 

+Vcc e alimentarea pentru rezistenta, cu masa la GND din schema.

Puteau fi fara probleme chiar cei 100Vcc initiali.

 

12Vcc e alimentarea necesara pentru montaj, si ea are masa tot la GND din schema ( adica e comuna cu cealalta ).

Q1 poate fi cam orice mosfet TO220 cu o tensiune mai mare decat cea de la +Vcc, curentul oricum o sa fie cel mai probabil mult peste ce ai nevoie.

Daca alegi bine mosfetul, nici n-o sa ai nevoie de radiator ( sau oricum o sa ajunga unul micut recuperat de prin surse ATX sau asemanator ).

 

E drept ca nu-i stabilizat dar mie nu mi se pare o problema devreme ce detii deja un reglaj, poti ajusta tu din potentiometru pana cand sarma taie cum doresti.

La fel de drept este si ca mergand pe principiul asta, si mai simplu si cam la fel de potrivit ar fi un variator cu triac...

 

Editat de Marian
Link spre comentariu

Problema cu variatia tensiunii de retea este una majoră. De la aceeasi linie se alimentează o firma care repară remorchere, barje...si care consuma foarte mult cu aparatele de sudura de aceea tensiunea fluctuează foarte mult. Nu am cum sa reglez din potentiometrul variatorului de putere in timp real ca sa compensez variatia retelei. Se vad urmarile variatiei tensiuni pe suprafața polistirenului taiat...

Din pacate nu exista alta linie in zona.

Ieri spre exemplu am pornit cu o tensiune de 194v si a ajuns pana la 216v in decurs de 2 min...

Într-adevăr schema este simpla dar cum fac cu stabilizarea ?

Editat de ionapostol
Link spre comentariu

Desi nu sunt familiarizat cu buck converter-le am incercat sa caut cate ceva si am ajuns la LM2596-adj .Exista asa ceva si pentru tensiuni mai mari ...sau nu stiu cum sa întreb...

Din cate am înțeles, buck converterul micșorează o tensiune si atunci dacă eu am nevoie de 60-70v la ieșire probabil la intrare trebuie sa fie mai mult. !?

Din cate am vazut nu prea sunt cu tensiuni asa mari la ieșire.

Editat de ionapostol
Link spre comentariu

Uitati-va in poza.In dreapta scrie Vadj.Posibila usoara ajustare +/-  a tensiunii.Oricum dvs va invartiti in jurul valorii de 70V.Daca tensiunea ar fi mai mare se poate si ajusta si prin inserierea unei rezistente.Iar sursele astea sunt facute,de regula,sa functioneze intr-o plaja larga tensiuni de intrare.

Link spre comentariu

Trebuie sa iei o decizie de start:  vrei sa folosesti traful pe care il ai sau vrei o sursa direct pe retea asemanatoare cu cea recomandata de SSB dar care este pt led-uri proiectata?

Link spre comentariu

Sunt hotarat deja cu varianta pt alimentarea unui singur fir de nichelină. Am sa merg pe varianta lui Sesebe, discutiile de mai sus cu sursa de amperaj mare sunt pentru varianta cu 4 fire de nichelină.

Am comandat deja o sursa si vedem cand vine cum se comporta.

E destul de greu sa iei o hotărâre mai ales cand nu prea sunt sigur ce cumpar. Dupa cum am spus nu sunt inginer electronist si mi-e greu sa analizez o sursa sau alta...spre exemplu eu aș incerca si varianta de la optimus digi pt 4 fire.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări