Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Senzor Hall (indicator turatie) perturbat


Postări Recomandate

Va salut!

 

Intrucat nu am gasit un topic asemanator, postez aici:   lucrez cu niste senzori hall (proprietari - au doar 2 fire, lucreaza in mediu ex, in vecinatatea unor motoare de 15-22kw, 500V, cu nul de lucru izolat; din cateva sute de instalari (poate peste o mie), am cativa care indica eronat; zeci de mii aleator fata de 100-200 rpm uzual; cei pe care am reusit sa-i rezolv, erau perturbati prin centura de impamantare: bucle de impamantare, rezerva de cablu colac in vecinatatea celui de forta, etc; problema nu pare a fi de la senzor ori controller; am epuizat aproape toate ideile: inlocuire senzor, inlocuire cablu, inlocuire controller, legat / dezlegat trese impamantare la alte prize de pamant, etc; cablu ecranat legat / dezlegat de la impamantare nu da nici un rezultat; cablul original al senzorului nu este ecranat; la ultimele teste am observat ca daca tin senzorul cu mana, fara sa ating cu vreo parte a corpului partea metalica unde ar trebui sa fie fixat senzorul, scap de semnalele parazite;deci ultima idee ar fi sa fixez senzorul prin intermediul unei placute de textolit ori fibra de sticla sa ramana izolat galvanic de impamantare; procedura de instalare prevede fixarea senzorului cu suport metalic (deci fara izolare galvanica); rezistenta prizelor de pamant este sub 1 ohm si cat de cat aceeasi; aparatele de masura digitale indica 0.00 ohmi, cele analogice (modele vechi) undeva sub 0.5 ohmi; cauzele par a fi totusi multiple conexiuni de impamantare incorecte (am rezolvat in cateva situatii, eliminand impamantarile redundante ale altor tipuri  de senzori existenti in instalatie); centura de impamantare si conexiunile (suduri platbanda) sunt deja astupate si nu mai pot fi modificate / verificate; instalatia e patentata si nu pot da mai multe amanunte; daca mai are cineva o idee ce as mai putea incerca / verifica in caz ca nu rezolv cu izolarea galvanica, multumesc anticipat.

 

Cu stima,

Liviu 

 

Link spre comentariu

Testul ABBA. Iei senzor bun din instalatie buna si pui in locul unde e buba si pe cel considerat perturbat il pui in locul bun. Observi daca s-a mutat problema si apoi revii la initial, observi daca s-a mutat problema (daca s-a stricat si ala, daca nu s-a intamplat nimic, daca mai merge unde era, etc). Mai tragi o concluzie peste ceea ce ai adunat.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Dupa cum am scris in "poliloghia" din enunt, am incercat deja prin inlocuiri...cauza e cea indicata de validae; eu caut un remediu care poate "mi-a scapat"...sper totusi sa rezolv cu izolarea galvanica a corpului senzorului fata de sasiul utilajului (impamantare); e vesnica problema a vecinatatilor circuitelor de curenti slabi cu cele de forta.

Cu stima,

Liviu

 

 

Editat de liviu9
Link spre comentariu

Pt ecranarea cimpurilor magnetice iti trebuie cusca de fier groasa.

Ecranarea standard cu o tabla subtire de Cu, Al sau chiar Fe subtire nu este eficienta la cimpurile magnetice.

Daca atunci cind il tii in mina (senzorul) nu apar probleme iar cind il atingi de carcasa motorului incep sa apara problemele eu as zice mai degraba ca este un soi de bucla de masa. Carcasa senzorului este cumva conectata la masa semnalului ce placa spre automatul de citire? Este o carcasa metalica? Daca carcasa este metalica si atinge masa de semnal atunci este interzis sa atinga motorul sau  impamintarea in alt punct inafara de intrarea (sau in interiorul) la automatul de citire.

 

Eu iti recomand urmatoarele (aplicate impreuna sau separat in ordinea recomandarilor):

  • senzorul sa fie izolat complet de motor.
  • sa folosesti cablu cu doua fire + ecran iar ecranul exterior sa fie conectat la masa automatului de citire chiar linga automat sau in mufa de conectare iar celalalt capat sa nu fie conecat nicaieri (izolat).
  • sa folosesti un filtru de mod diferential (principial numai bobina dubla, ceva de genul: ex1 sau variante ) la intrarea in automat impreuna cu cablu ecranat obligatoriu 2 fire + ecran iar ecranul fa fie conectat direct la masa automatului si numai cele doua fire interioare ecranate sa treaca prin bobina.

Cablu cu 2 fire + ecranare se gaseste sub denumirea de cablu pt microfon (de exemplu) dar trebuie aleasa o varianta cu ecranare tesuta nu numai citeva fire rasucite in jurul firelor centrale.

 

Pt teste (chiar si ca varianta finala daca merge bine) poti folosi chiar bobine similare din sursele in comutatie (ex: surse de calculator) de la filtrul de intrare. Problema cu cele recuparate de prin surse este ca au pinii scurti si valori mici ale inductantei comparativ cu ceva cumparat unde ai de unde alege valori mult mai mari si implicit mai eficiente in filtrare.

Link spre comentariu

Multumesc mult pentru raspunsuri; fiind vorba de multinationala, totul se face pe proceduri; fara adaugare / eliminare componente in / din instalatie (proiect); Repet: voiam sa fiu sigur ca nu e o "scapare" a mea ca executant; problema a devenit importanta si o sa am suport tehnic cu toata logistica necesara sa identificam, remediem problema; reamintesc, e vorba de cateva cazuri (in momentul de fata 2) din cateva sute identice, iar instalatia este protejata de drepturi de autor (nu pot da amanunte); raman dator sa va zic ce am gasit in neregula (inca banuiesc "bucle de masa" in centura de impamantare, dar aparatura dedicata va spune clar)...altfel topicul se poate inchide.

Cu stima,

Liviu

 

Link spre comentariu

Nu. Trecuie sa fie un senzor cu "iesire" in curent direct pe cele doua linii de alimentare.

Atunci solutia este sa folosesti cablu cu doua fire ecranate gen de microfon.

Degeaba este protejata de drepturi de autor daca nu a fost bine proiectata. NU ARE VOIE ca impamintarea sa se realizeze in mai multe puncte la automatele de control. Adica si la cutia automatului dar si la senzori prin impamintarea motorului.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Sa lamuresc un pic treaba cu senzorul asta; in primul rand e un senzor proprietar; prospectul spune ca e hall, dar practic el are doar 2 fire (google nu returneaza nimic de genul asta; cu 3 sau 4 fire sunt o gramada); cablul lui (kit) este "turnat" cu tot cu mufa si nu este ecranat, nici torsadat; lungimea cablului este de aproximativ 15m si are capete terminale facute din fabrica; ma simt nevoit sa-l contrazic pe colegul Sesebe (desi i-am citit posturile pe multe topicuri si sunt convins ca stie despre ce vorbeste), instalatia e foarte bine proiectata, intrucat functioneaza in toata lumea, nu numai in RO; doar in RO functioneaza probabil peste o mie de astfel de instalatii fara probleme; instalatia se executa dupa "proceduri", adica ar trebui sa o poata executa si un avocat (daca ii pui procedura in brate), sa zicem; ce stiu clar (m-am mai intalnit cu multe astfel de situatii, dar le-am gasit "bubele": senzorii sunt foarte sensibili la bucle de impamantare.

Exemple (istoric) de "bube" pe care am reusit sa le remediez pana acum: o sa folosesc termenul gnd pentru impamantare.

1. In aceeasi instalatie am si traductori analogici (4-20mA ori 0-10V), ori contacte cu cabluri ecranate monitorizate de acelasi controller; daca se amesteca ecranul vreunui cablu din asta la "comun" in loc de "gnd"; unii o mai fac din inertie, viteza, neatentie, etc; toate astea afecteaza functionarea senzorului rpm.

2. Daca vreun traductor este conectat la gnd prin mai multe conexiuni: electronica interna plus surubul extern de la carcasa; cazuri de traductori instalati de alti contractori; tot rpm o ia razna.

3. O rezerva de cablu de forta (colac cu una sau mai multe spire): in 2 cazuri, a fost suficient sa departez rezerva de cablu de forta de cea de curenti slabi (0,5m)

4. Platbanda gnd conectata  cu surub la tabloul electric si in acelasi timp "sufa" legata la bara interna gnd, ori platbanda "mulata" pe sasiul metalic (picioare sustinere tablou).

5. Senzor rpm prea aproape, ori prea departe de magnet (distanta "regulamentara" este de 2-3cm ): asta nu are treaba cu buclele, dar se vede cu ochiul liber...

Si mai sunt multe altele; nu e cazul  sa le insir pe toate, ca deja scriu posturi destul de lungi; partea proasta este ca nu le pot numi reguli; doar ca in multe situatii s-a rezolvat eliminand aceste "neconformitati"; sunt poate zeci-sute de instalatii care merg bine-merci cu asemenea "bube". 

P.S. in momentul de fata suspectez o spira de platbanda ingropata care se inchide "in cerc" in jurul amplasamentului instalatiei, dar cum spuneam, aparatura dedicata o sa spuna..

 

Cu stima,

Liviu

 

Editat de liviu9
Link spre comentariu

Daca este facuta in mii de exemplare si 99.9% dintre ele merg bine nu-i obligatoriu ca proiectul sa fie facut ca la carte. Stiu si eu destule exemple.

In configuratia pe care o ai acolo este obligatoriu ca senzorul sa fie izolat galvanic (macar atit). Daca este izolat galvanic (carcasa lui nu este metalica sau macar este izolata galvanic) atunci este cit de cit ok.

Vezi sa nu ai cablul de la senzor paralel cu ceva cabluri de curenti mari, dar cred ca deja ai verificat asta. 

 

Oricum spor la butonat!

Link spre comentariu

Citesc in prima postare ca procedura de montare a senzorului ( aia dupa care are succes la montaj si un avocat ) spune ca senzorul se monteaza galvanic . Adica cu contact electric . In postarea de sus , ca e obligatoriu sa fie izolat galvanic . Inteleg ca prin montaj izolat, se remediaza problema . Cum ramane atunci cu procedura ? Aia care nu se poate modifica ( e protejata de drepturi de autor , imuabila , verificata de mii de ori in Romania etc . ) ? " fara adaugare / eliminare componente in / din instalatie (proiect) " - citat . Pana la urma , e voie sau nu cu modificari ? Intreb de curiozitate ... Oricum ceva nu e in regula daca se " rezolva " prin modificarea impamantarii ( bucle platbanda etc . ) . Poate si cei cu impamantarea au proceduri . Mai importante ( zic eu ) decat cele pentru un senzor care nu functioneaza in cateva cazuri din mii ... Nu construiesti instalatia tehnologica ( inclusiv impamantarea , probabil receptionata ) functie de cum se simt senzorii ( cativa ) " bine " . Ma rog , pareri personale . Spor la rezolvare . Inteleg ca se mobilizeaza aparatura si suport logistic ... din ce am citit .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Gauss (de asemenea ti-am citit postarile pe alte topicuri si multumesc  pentru interventia de aici); asa este, senzorul e in carcasa metalica si face contact galvanic cu motorul ( implicit cu impamantarea) conform procedurii de montaj; exemplul cu "avocatul" nu este intamplator: am avut coleg, cu studii de Drept, care s-a descurcat excelent; trebuie gandire logica si atentie la detalii marunte, restul e respectarea procedurii; uneori ma simt ca un robotel...

Deci pot testa in afara procedurii, dar nu pot lasa modificari, chiar daca dau rezultate. Da, am obtinut rezultate prin separarea galvanica a carcasei senzorului, dar e neconforma; altfel as fi lasat senzorul separat galvanic...probabil nici nu as mai fi initiat topicul.

Cand am fost convins ca nu am gresit nimic, am solicitat ajutor la un nivel superior; dar inainte mi-am facut temele cu datele disponibile; cand am primit confirmarea si refuzul izolarii galvanice, am scris ca topicul se poate inchide, lasand o portita pentru cei curiosi de rezolvare.

Se pare ca diferentele intre cele ok si non-ok sunt doar proiectul si / sau executia amenajarii; (in aceste cateva situatii, unde nu le dau de cap, amenajarea este copie la indigo); nu caut vinovati, incerc sa remediez,  incorsetat fiind de necesarul conformitatii. Inainte sa plec eu, beneficiarul trebuie sa vada niste grafice intr-un soft SCADA...acum vede "zgomot". 

 

Cu stima,

Liviu.

Editat de liviu9
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări