Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Divagatii cu LED-uri


Postări Recomandate

Si citeva imagini cu lustra montata in pozitia finala. Din pacate se vad urmele de la vechea aplica si trebuie facuta o reparatie si "varuiala".

 

RMCi3YE.jpg

 

6Z3JtVf.jpg

 

La o masuratoare rapida facuta cu un LUX-metru dedicat s-au masurat, cu aparatul pus pe masa lateral fata de verticala cu aproximativ 1-1.5m, 290 Lux comparativ cu un tub de 32W cod culoare 840 Philips alimentat cu balast electronic la exact 32W, la aceeasi inaltime dar direct sub tub unde s-au masurat 85 Lux. Masuratoarea s-a facut la putere maxima iar lumina este aproape obositor de puternica. Pt o utilizare ergonomica trebuie redusa la mai putin de 50% din maxim (conform pozitiei potentiometrului).

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Frumos! Nu am mai urmarit topicul. Cat a costat intreaga investitie? Oricum, arata cu mult peste tigaile artizanale pe care le-am mai vazut pe-aici.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

1.  bravo de realizare, a durat ceva, dar eu am multe proiecte care la finalizare vor avea mult mai mult timp de la start...

 

2. pai lumina nu vine numai din reflexia din tavan cum spuneai, multa trece prin prismele de difractie, deci aia ajunge direct. Nu este deranjant?

Lumina LED are densitate energetica foarte mare, de principiu fie faci ca cea directa sa nu poata ajunge la privitor ingustand fasciculul (ex: oglinzi) / fie faci dispersie pe ceva situat in jurul sursei de lumina (glob mat) / fie faci dispersie prin reflactare (pe o suprafata special dispusa, sau pe tavan).

 

Niste oglinzi semitransparente, directionand in sus posibil sa ajute si nici sa nu modifice design-ul, doar diminuand ce vine direct.

 

3. deoarece "globurile" tale se duc in sus, mie imi pare ca trebuia sa ai o tija coboratoare mult mai lunga... asta ochioscopic si fara sa stiu inaltimea incaperii.

De principiu cel mai coborat punct al unei lustre poate sa coboare lejer si in securitate pana la 2,20m fata de podea, dar la limita inaltimea respectiva poate sa fie si 2,00m.

Pentru ca ziceai ca major doresti reflexie/dispersie pe tavan, coborarea ar fi benefica marind aria de impact primar...

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Desi nu am mai specificat, exista montate si niste dispersoare de lumina, puse direct peste LED-uri in interiorul globului, facute din dispersorul de lumina de la becuri tip "lumanare" taiat putin in partea de jos ca sa incapa mai bine dar diferenta nu este mare "ochiometric".

Daca vom considera o inaltime a camerei de 2.5m (cum spuneai tu acum citeva pagini) pozitia lustrei este exact la cit trebuie pt ca bara / teava centrala are o lungime de 30cm + baza de 2 cm ajungem la 2.20m inaltime (chiar putin sub). Totusi ai dreptate, s-ar putea cobori mai jos lustra pt ca parca este prea linga tavan. Pe de alta parte, fiind atit de sus, este limitata foarte mult privirea directa a globurilor la utilizare normala (daca nu te uiti in sus direct la ea) si deci stralucirea foarte puternica a globurilor nu este obositoare / deranjanta. Chiar deloc.

Link spre comentariu

Pai ceva la genul asta sugeram si eu <evident ca nu aveam cum sa stiu din poze ce este acolo>.

Poate eu as fi mers mai departe si nu as fi folosit dispersor ci chiar o suprafata de plastic alb, concava - parabolica sau simplu conica, care este oarecum translucida dar totusi considerata opaca. La lumina puternica asa ceva lasa sa treaca suficient si in jos, dar cu atenuare mult mai mare decat prin dispersorul normal. Probail discutam de 10-20% atenuare prin dispersor si peste 90% prin ceva de genul respectiv.

Dar atenuarea este numai pe directia prin material, restul nefiind absorbit (in mare parte) ci reflectat in sus.

Aveam o poza edificatoare... nu pot acum sa o gasesc.

 

Cu pozitia pe verticala sunt convins ca tu stii mai bine, cum spuneam este doar impresia pe care am avut-o la prima privire.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Nu lumeni, ca nu masori flux, ci masori intensitatea luminoasa intr-un punct, deci lucsi.

 

Tinand cont ca randamentul emisiei variaza semnificativ intre solicitarea minima si maxima as zice ca masuratoarea indica un dimming in raport de 1:15 pana la 1:1, ca sa ai variatie de la 20 la 210lucsi. Cam la asta ma astept in caz ca ai masura direct curentul prin COB.

Adevarat ca in cazul respectiv mai ai si variatie a tensiunii intre cele doua capate de scala, probabil ca ar fi mai sugestiv sa incluzi si masurarea tensiunii si atunci probail ca ar fi un raport cum ma gandeam eu, adica 1:15 intre puterea minima si cea maxima.

Link spre comentariu

Pai eu nu te puneam sa o demontezi...

Era vorba numai de corelatia dintre masuratoarea de intensitate luminoasa si puterea intrata in LED pentru a aprecia plaja dimmingului pe care l-ai obtinut prin modificari.

 

Cele doua este putin probabil sa fie strans corelate pentru ca ai urmatoarele marimi care impiedica o relatie simpla, liniara:

- eficienta scazatoare cu cresterea puterii

- tensiune directa pe COB crescatoare cu cresterea puterii

- ambele de mai sus variabile cu Tj / Tj crescatoare cu cresterea puterii dar influentata si de temperatura mediului.

Link spre comentariu

Acei 20 la 210lx sunt la ce inaltime fata de podea?

 

Chiar pentru un salon, la nivelul mesei (sa zicem ca acolo au fost masuratorile) este prea putin 200lx. Este obositor sa traiesti intr-o camera aproape sombra. Parerea mea. 

 

Daca mai si citesti sau faci lectii cu copilul... este prea putin. Obosesti ochii si accelerezi nevoia de ochelari.

 

Astept o confirmare a inaltimii de masura.

 

Pe aici OSHA defineste nivelul de iluminare necesar in mediul de lucru. Banuiesc ca o entitate echivalenta are aceleasi info pentru Europa. 

1ft-candel = cam 10lx.

https://www.osha.gov/pls/oshaweb/owadisp.show_document?p_table=STANDARDS&amp;p_id=10630

 

H din OSHA vine de la Sanatate, d-aia am si utilizat link-ul, chiar daca e o reglementare pentru mediul industrial.

Link spre comentariu

Mda, foarte interesant ce zici......aparatul este destul de vechi si posibil sa fie decalibrat.

Si mai interesant este ca in poza de mai jos se vede foarte clar intensitatea semnificativa a luminii generate de LED-uri comparativ cu luminozitatea geamului chiar daca fotografia a fost facuta intr-o zi insorita pe la ora 17 intr-o incapere cu orientare Est. Seara / noaptea la intensitatea maxima senzatia este de lumina mult prea puternica, orbitoare, la intrarea in incapere.

 

u0NqpZJ.png

 

PS: am dat jos capacul cu dispersor de pe senzor (o fotodioda cu arie destul de mare) si indicatia a sarit de la 210 lux la 912 lux, cam mare atenuarea pe dispesor.......

 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Cum sa compar fereastra cu lustra? Uite compar fereastra cu tabloul ala cu maro din spate (daca o fi tablou, ca nu se distinge). Ce detalii distingem? Cracile se vad perfect, tablou sau abajur? Ce e acolo?

 

In poza aia, afara ai 1000lx garantat. 

 

Nu ne putem baza pe poze.

Link spre comentariu
Acum 11 minute, Thunderer a spus:

Cum sa compar fereastra cu lustra? Uite compar fereastra cu tabloul ala cu maro din spate (daca o fi tablou, ca nu se distinge). Ce detalii distingem? Cracile se vad perfect, tablou sau abajur? Ce e acolo?

 

In poza aia, afara ai 1000lx garantat. 

 

Nu ne putem baza pe poze.

 

Mai exact am masurat (cu telefonul e adevarat) peste 100 000 lux intr-o dupa amiaza similara.

Ala nu-i tablou, e cutia de la o chitara pozitionata cu fata la perete. Inafara gitului chiarei de pe laterala nu are ce sa se vada. 

In fine daca nu ma crezi ca lumina este foarte puternica atunci te invit la o vizita ca sa te convingi.......poti asculta si DAC-ul cu ocazia asta..........

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări