Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum sa fac ordine,sortare piese


Remus Boila

Postări Recomandate

Salut am camera mai micuța și am foarte multe cutii de carton ,cu multe piese ,mai bine zis placi ,tv videouri, dvd playere, tot ce aruncau vecini ,primeam eu gratuit,acuma văd că ar mai trebui să renunț , ptr că sunt prea multe și am dezordine in camera și cuti și cutiuțe peste tot sub masa,lângă pat pe dulap,și în debara,întrebare care sunt piesele mai de valoare ce trebuie ,culese păstrate și ce aruncate, voi cum faceți cam ce aruncați,și ce păstrați,sau scoateți piesă cu piesă,de pe un șasiu de tv ,sau dvd sau orice alt aparat,electroni,menționez că nu sunt depanator tv,în schimb am făcut cam mai multe montaje, de aici de pe forum,supermultitester ,esrmetru lui Miron 63 statie lipit cu atmega8 și multe altele,parca mă doare inima sa arunc din piesele adunate de ani de zile,dar trebuie sa iau măsuri ,că camera mea este tot mai aglomerata

Link spre comentariu

Pe vremea cand aveam timp si acces la o sursa de placi industriale de automatizari, din casari, scoteam urmatoarele repere:

- tranzistori de semnal mic

- rezistori MLT (erau foarte utilizati in montajele de precizie pe timpuri)

- condensatori cu tantal

- condensatori cu film (poliester sau polistiren sau polipropilena)

- relee

- diode de semnal mic

- contactoare, butoane, comutatoare, etc.

- LED-uri (da... se gaseau foarte greu)

- (cateodata) diode de putere

- (foarte rar) condensatori electrolitici

- (si mai rar) elemente de conectica (socluri augat in special)

 

Restul mergea la reciclare.

Varianta mea de sortare pe atunci era bazata pe cutii de medicamente. Din pacate fiind cilindrice ocupau spatiul intr-o maniera care nu era optima.

 

Cand au inceput sa apara cutiile cu despartitoare intre ele am achizitionat astfel de cutii cu 16 compartimente per cutie. Mi-am organizat piesele in ele si apoi cutiile le-am pus pe toate in 2 cutii de pantofi. Au vreo 3-4 Kg si intr-un final am ordine in piese.

Editat de ALEKS
Link spre comentariu

am camera mai micuța și am foarte multe cutii de carton ,cu multe piese ,mai bine zis placi ,tv videouri, dvd playere, tot ce aruncau vecini ,primeam eu gratuit

Norocosule!Cat despre sortarea pieselor,exista solutii din plin. https://www.google.ro/search?q=cutii+depozitare+piese&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiCtMCn4aHWAhVcF8AKHeWpC7UQ_AUICigB&biw=1366&bih=662#imgrc=_

Editat de cipri_mury
Link spre comentariu

Eu le tin dezlipite de pe placi. PCB-urile ocupa spatiu mult si poti deteriora piesele ptin agatare. Le am intr-un organizator cu cateva compartimente si mai am unele vrac intr-o cutiuta de plastic, mi-e groaza sa le iau iar pe categorii si sa le sortez. Am vazut aici si mi-a placut. Poate imi confectionez si eu cateva cutii care sa se plieze nevoilor mele. Am gasit niste cutii de inghetata perfecte pentru nevoia asta, cat de cat dreptunghiulare, le pot imparti in 4-6 compartimente daca vreau. Am mancat toata vara numai inghetata de-aia doar pentru cutii dar nu am strans 16 cate mi-am propus ca sa fac un fel de raftulet cu 4x4 cutii.


Solutiile alea sunt cam costisitoare uneori (Cipri)

Link spre comentariu

Stau mai bine pe placi decat dezlipite. Eu spal placile cu Dero si dupa uscare le pun in cutii mari (ca de monitor CRT), cu foi de hartie intre ele. Le pun pe categorii, sa stiu unde sa caut (teoretic, ca practic vor ajunge la nepoti - cand voi avea - sau la gunoi, dupa ce dau coltul). Am un apartament plin, cel vechi, in care nu mai locuiesc. Am adunat nebuneste tot ce aruncau altii, in general placi de monitoare CRT de la o firma de second hand. Ar fi extraodinar de utile pentru un cerc de electronica. Nu incep o astfel de activitate din cauza impozitarii excesive (abuzive as spune). Astept sa se schimbe ceva, sa vina o noua lovilutie.

Link spre comentariu

Parca atunci când cauți o piesa pe placi o găsești mai ușor,și să scoți piesa cu piesa de pe o placa tv este munca de chinezi, mă gândesc să scot de pe placi doar , componente de putere ,că ale costa mai mult ,rezistente de putere , electrolitic mari diode standuri , c de nalta tensiune etc .voi ce alegeți , recuperat mai mult ? Și să nu ziceți că scoate-ti piesa cu piesa că nu cred este prea greu

Link spre comentariu

Am si eu mormane de componete vechi - recuperate si chiar si teancuri de placi.....dar am ajuns sa folosesc din ce in ce mai rar componente recuperate, poate si pt ca acum lucrez mult cu SMD-uri si integrate din generatii noi.

Nu stiu, cred ca la un moment dat am sa incep sa tot arunc din ele pina cind vor ramine numai cele foarte rare sau greu de gasit - scoase din fabricatie.

Nu stiu cind sau ce va fi elementul declansator.

 

On topic:

Majoritatea componentelor vechi nu se merita a fi recuperate. Sint deja imbatrinite si au (multe dintre ele) tolerantele marite, se devalorizeaza in timp.

Condesatorii electrolitici lasa-i pe placi ca nu ai ce sa mai faci cu ei. Doar cei de dimensiuni mari poate se mai merita dar oricum trebuie testati apoi la singe ca sa vezi daca mai sint buni.

Recupereaza numai integratele, tranzistorii si diodele dar numai daca ai in plan sa-i folosesti cindva (mai ales pt reparatii). Eu am preferat sa cumpar pungi intregi de componente noi si cele vechi stau aruncate in niste cutii.

Daca esti radioamator poti redupera si elemente din receptoare: CV-uri si condesatori mica care se merita pastrati. Condesatorii pe film plastic sint destul de fiabili si stabili in timp dar variantele noi sint de dimensiuni reduse si au si tolerante mai bune.

Oricum multe din componentele noi au performante imbunatatite dar doar daca nu-s niste copii si sint originale. Mai greu este cu cele care s-au scos din fabricatie, ma refer la intregi familii de componente.

Sigur acum vor aparea cei care vor spune ca piesele mai vechi erau mai bune, si pe buna dreptate, dar doar daca proiectezi scheme dupa idei vechi. Acum poti proiecta astfel incit sa mearga bine si folosind componente mai noi care sint inca in productie.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

@Remus Boila

 

Dumneata la ce te-ai gandit cand spui activitate non-profit ? Este ca la meditatii, pe bani, ca nu sunt calugar sa ma ocup pe gratis de educatia odraslelor altora. Trebuie sa ai SRL sau microfirma. Te cocoseaza cu darile la stat (iti iau peste 50% din ce incasezi), esti mai castigat daca nu faci nimic si te uiti prin geam la pasarele.

 

@Spitfire

 

Pe placile de la monitoarele vechi (CRT) sunt multe componente care se pot recupera pentru activitati educative. Cam tot, mai putin integratele speciale. Sunt tranzistoare, diode, operationale, condensatoare nepolarizate si electrolitice, LED-uri si optocuploare, radiatoare, butoane, ferite, etc. Cine se lafaie in bani sa dea copiilor numai piese noi. Numai ca astia nu se pasioneaza de electronica.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări