Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Post radio Ciocarlia


Postări Recomandate

 

Acest post de radio a emis (probabil pana in 1989) diverse grupuri cifre (de la min. 2.50) pentru a ajuta spionii trimisi in strainatate sa-si descifreze mesajele. Toti foloseau asa ceva. Acum Rusia si Coreea de Nord mai folosesc (din cate am citit).

 

Stie cineva ceva concret despre acest post de radio. De unde emitea? Pe ce frecvente? Ce tehnologie se folosea? Probabil acum se pot spune mai multe avand in vedere ca 1989 a trecut de mult...

Link spre comentariu

Posibil sa ramana strict secret, din pacate, pentru ca nu prezinta importanta pentru corupti. Altfel se declasifica multe, asa cum a fost si scandalul cu arhivele SIPA, iar alea sunt de cativa ani, nu au trecut nici macar 20 de ani...

Pare complicat procedeul, probabil faceau ceva cursuri inainte sau nu trimiteau pe aia repetenti la matematica :) sa descifreze :limb:

Link spre comentariu

Acum sincer (si fara suparare), tu ai pretentia ca metodele de comunicatie ale diverselor servicii de informatii externe, sa fie prezentate pe net? ... chiar daca sunt vechi, depasite si (teoretic) detalierea lor n-ar reprezenta un pericol pentru activitatea actualelor servicii ... :rade:

Ce pot sa spun - ca parere personala a unui simplu muritor de rand : informatiile cu grad inalt de secretizare nu se transmiteau pe calea undelor radio, existau alte cai infinit mai eficiente si lipsite de pericolul decriptarii.

Nici macar serviciile de cifru ale ambasadelor (ce lucrau in rtty, precum Posta si radioamatorii), nu transmiteau informatii cu grad inalt de secretizare.

Legende sunt multe. Ideea e sa nu dam prea mare importanta legendelor, majoritatea sunt cam paralele cu realitatea :)

Link spre comentariu

Alea nu erau informatii ... ce sa transmiti in 50 de cifre ? ... erau cheile pentru perioada respectiva . Cascavalul venea pe alte tevi ... Ma rog , e un pic mai complicat . Sau cel putin asa au fost lasati sa creada imperialistii ... i - am zapacit de ne - au terminat !

 

https://www.scribd.com/doc/59281057/Cenusa-fara-epoleti

 

Lectura " de vacanta " ... " marturisirile " defectorului sovietic Viktor Suvorov https://ro.wikipedia.org/wiki/Victor_Suvorov A aparut in mai multe editii ... prima data la editura Polirom din Iasi ... imediat dupa revolutie , cand valuta forte era Sandra Brown . Urmele folosirii ei fara discernamant se mai vad inca si astazi ( ale valutei ) ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Nu chiar ... pur și simplu era o combinație compusa din cheia și pagina din carnetul unic de cifru , tipic pentru anii '60 .

Informația respectivă era pur și simplu inutilă fara a avea carnetul de cifru , ce era transmis prin curier înarmat și absolut individual pentru fiecare destinatar .

Uite un caz tipic , folosit în evul mediu ( probabil că metoda poate fi extinsă până la epoca ante computerelor ) :

Să presupunem :) că avem o scrisoare de trimis către un corespondent , dar secretizată cu un cifru oarecare ( da , chiar oarecare , cunoscut doar de destinatar ) .

O punem într-o lădiță , al cărei capac este blocat cu un lacăt .

O trimitem destinatarului .

După un anume timp , destinatarul o va primi , dar destinatarul , în loc să o deschidă , va adăuga în plus un alt lacăt , peste lacătul celui care a trimis lădiță cu documentul respectiv .

După asta , va retrimite lădița expeditorului .

Acesta va scoate lacătul căruia îi aparține , iar lădița va fi încuiată doar lacătul destinatarului .

Expeditorul va trimite lădița înapoi către destinatar , care va scoate lacătul propriu pus de el pe acea lădiță .

În acest fel , cheia fiecaruia dintre lacăte nu este niciodată înstrăinată , iar mesajul criptat cu acel cifru ( oarecare ) poate ajunge de la expeditor la destinatar în siguranță .

Ținând cont că acel cifru al scrisorii propriu zise ( oarecare ) are o cheie numerică , transmisă prin intermediul undelor radio , schimbată permanent în funcție de ora , data etc conform unei înțelegeri anterioare și supracriptată cu cheia ( total independentă ) fiecăruia dintre expeditor sau destinatar , este imposibil de descifrat .

Cel puțin așa am înțeles eu din documentul postat anterior și din alte texte asemănătoare , disponibile pe net .

Eu posibil să fi greșit , dar cine poate confirma / infirma adevărul ?

Link spre comentariu

Adevarul e intotdeauna la mijloc ... un amestec ( aliaj ) din contopirea multor componente ... unele publice , altele nu . Asa si trebuie sa fie ... Mai exista si metoda cartilor ... cu care se pleca in bagaj , se cumpara etc . Nu trebuia in limba natala . Cheia transmisa sugera pagina , randul ... si literele ce trebuiau selectate . Ma rog , sant lucrari garla pe net . Adevarate sau nu ... nu conteaza . E treaba celor de meserie , stiu mai bine ( ca noi ) ce au ( de ) facut etc .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Evident , cărțile de poezie etc sau pur și simplu Biblia nu puteau fi suspectate că sunt cărți de cifru , deși au fost folosite la greu ...

Cred că sunt cumva offtopic , subiectul era altul , nu cifrarea mesajelor .

De altfel , prea puțini vor înțelege la ce ne referim , criptografia fiind reglementată de legi specifice și fiind legală doar la nivel de entități speciale ale statului , autorizate expres în acest sens .

Restul e total ilegal ( oriunde pe Terra ) , de asta există această lacună de cunoaștere în domeniul criptografiei .

Link spre comentariu

Diplomații aveau în general 10KW în antene , foloseau niste lampi ciudate ( de genul GU48 ) , ca drivere pentru etaje finale de mare putere , ce se găseau uneori pe la radiocluburi , dar fără vreo fișă tehnică sau schemă recomandata de producător ...

Asta până la înlocuirea în anumite cazuri cu echipamente R&S , ce pot fi descrise ca fiind cel puțin excepționale .

Link spre comentariu

Diplomații aveau în general 10KW în antene , foloseau niste lampi ciudate ( de genul GU48 ) , ca drivere pentru etaje finale de mare putere , ce se găseau uneori pe la radiocluburi , dar fără vreo fișă tehnică sau schemă recomandata de producător ...

Asta până la înlocuirea în anumite cazuri cu echipamente R&S , ce pot fi descrise ca fiind cel puțin excepționale .

Eu as zice ca dupa 1970 existau doar echipamente R&S, pana prin 198X. Cu lampi sau hibride. Si teleimprimatoare Siemens. Intr-adevar, exceptionale (toate) dpdv functional si al fiabilitatii, desi le cam trecuse vremea (erau depasite "moral", in special dupa 1980).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări