Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

dacos

Membru activ
 • Posts

  336
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

723 profile views

dacos's Achievements

Rising Star

Rising Star (9/14)

 • Dedicated
 • First Post
 • Collaborator
 • Conversation Starter
 • Week One Done

Recent Badges

 1. M-am uitat din nou pe montaj și schema este cea pe care am postat-o.
 2. - 220 Ohmi - am notat la repezeală K când am ridicat schema pt că așa scria pe rezistență. Pe ohm-metru are 235 ohmi. Nu stiu ce toleranță au rezistențele, dar majoritatea se încadrează în +10% toleranță. Semireglabilul este marcat 470Ohmi, dar are 1,1 K. Valorile nu sunt critice (probabil au pus ce au avut). Astfel de montaje funcționează cu toleranțe mari, ca AK47. - 430 ohmi - am notat-o greșit pe schemă ca 470 ohmi. Am corectat notațiile. Totuși, ieșirea LM741 nu trebuie să comande BD135, care comandă 2N3055 în funcție de tensiunea de la bornele bateriei? Pragul reglat prin P 470K. Dacă toată schema s-a dorit un simplu indicator, ce rost ar avea tranzistorii?
 3. Am refăcut traseele. Zgura o voi îndepărta după ce montajul va redeveni funcțional. Atunci vor reacoperi totul cu sacâz dizolvat în alcool. Am verificat piesele și sunt în regulă. Transformatorul livrează 17,4v/3,8A. Am alimentat bateria descărcată direct din punte timp de 15minute. S-a încălzit, dar nu s-a încins. Puntea a funcționat mai rece decat transformatorul (are radiator gros). Constatări: 1) Problema scăderii curentului de încărcare la 1,5A apare cumva din cauza tranzistorului de putere (care este în regulă). L-am deschis prin reglarea potențiometrul a.i. tensiunea pe intrarea inversoare să fie mult sub cea de pe intrarea neinversoare. 2) Operaționalul nu basculează pornit-oprit. Pe ieșire am o tensiune de cca 2v când ar trebui să fie oprit.
 4. Intenția mea este să îl pun în funcțiune. Curentul de încărcare este atipic de mic. Așa cum este, nu funcționează nici pe departe în parametri planificați. Nu îi cunosc, dar este clar că aparatul se adresează pieței auto. Cei 3,2A specificați pe panoul frontal sunt oricum puțini. În starea actuală livrează 200 mA când bateria este complet descărcată. După 13v încarcă cu 200mA. Trebuie să așteptăm multe zile până la încărcarea completă. Nu am verificat încă semireglabilul. În plus, foarte probabil să fie și din cauza traseelor zgâriate. Cum spuneam, cele de forță se îngustează în anumite zone la maxim 2mm. O să adaug sârmă de cupru 1,5mm prinsă din loc în loc cu fludor. Nu cred că are rost să o îngrop (nici nu prea-mi permit având în vedere costul în creștere al fludorului ). Îl voi repune pe picioare pentru că este un aparat care merită atenția.
 5. Montajul este cel original 100%. Îmi amintesc foarte bine de la celălalt redresor pe care l-a cumpărat tata de nou în 1996.
 6. Așa pare, homemade, dar este totuși produs la Radio Progres. Nu a fost înlocuit. Mi-l amintesc de la redresorul pe care l-a avut tata. Traseele sunt aproape întrerupte. Nu este reflexie. E cam obraz gros să pui așa ceva pe piață.
 7. M-am codit mult și până la urmă l-am cumpărat cu 150 lei, fiind un obiect care m-a interesat când eram copil. În plus, este un aparat foarte rar, parte din istoria electronicii românești. L-am conectat la o baterie foarte descărcată (10v). Încarcă cu 1,5A. Cu alt redresor am adus bateria la 13v, iar IBA încarcă cu 200mA. Așa arată în interior: Pe tranzistorul de putere nu mai scrie nimic, dar îmi amintesc sigur de redresorul tatălui meu că era SDT. În perioada aceea eu nu știam decât 2N3055 în capsulă TO-3 De curiozitate am pus o lanternă pe partea plantată. Vedeți și dvs cum arată cablajul. Traseele de putere au lățime 10-15mm, dar din cauza zgârieturilor au secțiuni de maxim 2mm. Nu am apucat să verific continuitatea întrucât oricum le voi cositori pe toate. Am scos schema. Ieșirea 741 comandă BD135 care comandă tranzistorul de putere. Ce rol are BC174? Cum funcționează în schemă LED-ul DECUPLAT? Stă aprins tot timpul. Când bateria are 10v este puțin aprins, la 13v e aprins aproape full. Vizual nu îți dai seama când este terminată încărcarea.
 8. Dar diodele ce tip sunt? Eu am descifrat 10N22 și 10N05. Este denumirea completă? Mi se pare că mai lipsesc cifre/litere. Am pe undeva câteva diode sovietice cu șurub de prindere. În nici un caz nu știu dacă au plusul sau minusul pe carcasă . Caut și le înlocuiesc astfel încât să fie ambele la fel. De asemenea, trebuie să confecționez la imprimanta 3D un obturator sau „abajur” pentru becul martor, după cum apare în această poză gasită pe Google:
 9. Am impresia că Radio Progres a avut și o unitate de învățământ. Un fel de școală profesională. Tinerii mergeau la un fel de internship. Mai mulți meseriași spun în treacăt: „Am făcut practica la Radio Progres”. Da, acesta chiar arată confecționat gospodărește. Reiau: pachetul de tole arată ca vai de lume. Din moment ce a fost nevoie să bată cu ciocanul, înseamnă că erau recuperări depozitate neglijent. Până la urmă, nu era acesta un criteriu esențial pentru acest aparat în acea perioadă (1987 - economii multe + nu deranja pe nimeni un zgomot ambiental sau indus în rețea).
 10. Wow, uitasem cum arată acea siguranță. Lamelele solului nu sunt foarte elastice. Probabil lița a fost cositorită înainte sa se ardă siguranța.
 11. Salutare, Am cumpărat cu 50 de lei acest redresor despre care îmi amintesc de asemenea că a fost folosit în trecut pentru încărcarea bateriei auto. Transformatorul: - are tolele aranjate ca vai de lume. Una este ieșită din pachet 2-3 mm și a fost bătută cu ciocanul - are prize pentru 6v și 12v (cele pt 6v sunt lăsate „în aer” prin prinderea cu șurub pe o placă de pertinax) Schema: - două diode. Scrisul este șters, dar par să fie serie diferită ?! (poate una a fost schimbată pe parcurs) - o rezistență de limitare din nichelină - un bec indicator în paralel pe rezistență - un bec în serie sau o siguranță pe secundar? După soclu mi s-a părut că ar fi un bec tip plafonieră, C5W. Constat că este prea mare. Siguranțe de acel tip nu am văzut până acum. Ar fi fost suficientă una de 5mm, ca cea de pe primar. Niturile folosite pentru prinderea acestui soclu sunt slabe, motiv pentru care zona s-a încins.
 12. Puteti folosi leduri alb cald de 8mm montate chiar în cochilia becului original E10. Este suficient loc pentru o rezistență de 0,25w. De jur împrejur umpleți cu Poxilina.
 13. Nu îmi dăduse prin cap să-l întreb pentru că din textul acestui anunț și al altora părea că nu știe ce vinde (de exemplu: „condensator bobinat”). Despre acest redresor spune că are 45 de ani . Dar iată că am avut noroc. Montajul este cel original, cu un operațional 741.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines