Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Protecţie amplificator


Postări Recomandate

Eheee , asta nu e nimic , o protecție bună pentru amplificatoare audio nu e ceva exagerat de complicat .Să vezi cum s-au îngrămădit să răspundă cu subiect și predicat la un subiect oarecare despre clasa D , în condițiile în care am testat doar părerea unora .Amplificatorul cu pricina ( unii știu despre ce e vorba , puteți căuta posturi de ale mele ceva mai vechi despre acest subiect ) în clasa D funcționează de mult timp , cu calități audio la superlativ , fără ca cineva de pe Elforum să-și exprime admirația sau ura .Pur și simplu am testat cunoștințele celor care au binevoit să răspundă .Nu-ți face griji , o să realizezi o protecție buna sau oarecare și atât . Alții au alte viziuni despre acest subiect , mai performante sau invers , mai amărâte .Recunoștință ?Mda , sigur pe Elforum nu vei găsi .Dar nu spera că e ușor , eu am trecut prin multe etape : protecție ( hard ) analogică , protecție mixtă hard + soft , iar în prezent studiez o protecție analogică 100% .Nu mă întreba de ce ... nu sunt dispus sa dezvolt acest subiect .După ce totul va fi gata , voi face o analiză în care voi explica ce și cum .În acest moment al evoluției mele în audio , prefer o protecție adecvată cu releu de 16A ( 400w / 4ohmi , 600w / 2 ohmi ) și crowbar , absolut clasică .Fiabilitatea și repetabilitatea reprezintă un motiv prioritar !Spor la treabă și audiții plăcute !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 231
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Mda , era Ok oricum , este o soluție consacrată în lumea audio .Are câteva operaționale , folosite pe rol de comparatoare : pentru DC sense un comparator cu fereastră , AC sense care ține cont de valoarea tensiunii alternative , Thermal sense etc .O schemă simplă , cu componente multe ( fata de alte scheme ) , din păcate .Funcționează ireproșabil , asta e cea mai importantă calitate .

Link spre comentariu

Exact asta este una din problemele pe care voiam sa le discut ! : Oare mai trebuie inseriata o rezistenta cu colectorul acelui tranzistor ca sa limiteze curentul ? Mie in simulator imi arata ca NU.

Asta este curentul prin colectorul lui Q8 cand are loc descarcarea. Se observa ca este doar un spike de 140mA cu durata de 15ms.

post-259214-0-80570900-1470424524_thumb.png

Eu m-am gandit ca acest curent se limiteaza la 140mA datorita rezistentei din baza. Acea rezistenta limiteaza curentul de baza la 1,4mA... Daca inmultim curentul asta cu beta de 100 obtinem chiar 140mA. Deci curentul de colector nu poate urca mai sus de 140mA pt ca nu are destul curent de baza sa se deschida.

Asta e doar teoria mea si poate fi gresita, de aceea rog colegii mai experimentati sa ne lamureasca.

Editat de Testikov
Link spre comentariu

POoate poti modifica acea constanta de timp incat sa nu ai nevoie de C mare.

Micsoreaza curentul, creste R-ul, etc.

 

O vreme o sa tot faci optimizari dinastea.

Eu sincer nu as baga condensatori asa mari pt constante de timp. Maxim 10u. Sau daca circuitul permite sa lucrezi cu impedante mari de ce nu 1u sau mai jos, ca sa pui ne-electrolitici.

Link spre comentariu

M-am gandit si la asta dar daca maresc R-ul de incarcare nu mai am curent suficient pentru a deschide zenerul si tranzistorul care urmeaza dupa el.

 

Oricum, astept si un raspuns in legatura cu teoria mea despre limitarea curentului de colector prin limitarea celui de baza.

Link spre comentariu

Da, e coret ce vrei tu, dar mi se pare cam complicat. Plus ca beta variaza destul de mult cu temperatura, are si dispersie destul de mare, etc.

 

Cine te opreste sa folosesti un mosfet? Ala are pragul mai sus, plus impedanta de intrare e imensa.

Vezi cum mai poti combina etajele intre ele, daca simplitatea e unul dintre scopuri.

 

Daca nu pune un AO, si asa ai deja unul.

Link spre comentariu

Ca bine zici ! Am sa analizez ambele variante. Dar cred ca cea cu opamp ar rezolva si comutarea mai rapida a mosfetilor la pornire, care acum e 4ms...

La ce spike-uri de curent de colector o rezista BC846B ? ca in datasheet nu scrie :|

 

P.S: cuvantul "simplitate" nu exista in vocabularul meu. :rade:

Editat de Testikov
Link spre comentariu

Eu unul nu-ti raspund cu placere pt ca esti specilist in injuraturi cand ai impresia ca cineva te-a deranjat.

Orice tranzistor are cel putin dublu curentul in impuls fata de dc.

Posted Image

Link spre comentariu

Am rezolvat 2 iepuri dintr-o singura lovitura.

Asa, cu opamp, timpul de comutare la pornire a scazut de la 4ms la 10us, adica perfect.

Am micsorat condul la 10uF si acum pot sa pun si rezistenta in colector care limiteaza curentul la 150mA fara sa creasca timpul de descarcare.

post-259214-0-34354000-1470481884_thumb.png

P.S: Am gasit si un opamp micut, LM321, in capsula SOT-23-5, ca sa nu mai ocupe spatiu mult.

Link spre comentariu

O intrebare pentru cei care se mai pricep la simulatoare:

 

post-259214-0-78914700-1470500427_thumb.png

 

Aici avem ciruitul de DC detect. I-am dat 20Hz sinus si nu inteleg de ce se intampla ciudatenia aia. De ce porneste cu toata amplitudinea in partea de sus si pe parcurs se egalizeaza simetric in jurul lui zero ? As vrea sa stiu daca treaba asta se intampla doar in simulator sau si in realitate, pentru ca pulsul ala initial are amplitudine mai mare si ar putea sa-mi declanseze protectia.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări