Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ţaţe mici- 10w clasa A SE


Postări Recomandate

  • Răspunsuri 112
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

@Dudi....Vlad a fost pe langa subiect...deoarece:

+6 dBFS nu exista ca nivel digital, maximum e 0 dBFS,

o conversie dB in dBFS nu e posibila fiind vorba de doua lumi paralele, 

dBV, dBu sunt asociate cu valori analoage, masurabile iar dBFS e un numar binar (format din zerouri si 1) asociat cu lumea digitala.

Cand a zis @depanatoru ca unii au vazut aparate de masurat distorsiuni doar in filme ...n-a gresit. Se pare ca si la teorie e la fel....

Link spre comentariu

La QA400 0dBfs=+3dBV

+3dBV reprezinta nivelul maxim de intrare analog, echivalentul a 0dBFS. 

+3dBV=1,4125Vef=+5,21dBu=3,9952Vpp.

Abia acum m-am uitat pe caracteristicile tehnice de la QA400. Arata bine, mai putin impendanta de intrare care e cam mica si pt masuratori care sa nu influenteze circuitul testat ii trebuie adaugat un etaj cu impendanta mare de intrare. Parca avea ceva de genul asta P.Millet pt adaptarea placilor de sunet. Vad ca stie si IMD SMPTE si CCIF. La banii astia e interesanta, costa cat un adaptor GPIB to USB bun. In plus poti salva datele direct in PC fara sa mai faci poze.

Link spre comentariu

Stiu ca salveaza, dar azi am masurat prima data cu el si m-am axat pe setari la partea de masura. Stiu si ca are impedanta mica de intrare dar asta nu e un capat de lume, oricum calibrez cu multimetrul divizorul de la intrarea in aparat inainte de a masura ceva.

Link spre comentariu

Pt masuratori pe dummy load de 4 sau 8 ohmi Zi=10K e nesemnificativa. Aici http://www.pmillett.com/ATEST.htm e o interfata cu 100K Zinput si divizor 1x, 10x, 100x si chiar 1000x iar schema nu e stufoasa. Impendante mari de intrare (1M sau 10M) se cer la schemele cu lampi cand se masoara separat distorsiunile introduse de fiecare etaj. La QA401 vad ca au folosit principiul din schema lui Millet, un atenuator cu relee, apoi buffer urmat de un diferential.

Link spre comentariu

Sa stii ca am probat fizic ce se intampla cand suntezi impendanta de iesire a unui preu cu alta mai mica. Practic scade amplitudinea semnalului dar spectrul armonic ramane acelasi. Pe de alta parte majoritatea preurilor au intre 10k si 47k Zout. HP8903E, analizor de distorsiuni, are 100K Zinput si chiar masoara superb. HP3582A, analizor de spectru are 1M Zinput, avantaj ca se poate conecta o sonda 10:1, cu toate ca are 30Vef intrare in atenuator. 

Eu zic ca schema aia a lui Millet merita facuta, doua integrate si cateva piese nu sunt mare branza si pe de alta parte upgrade_ul chiar se justifica. Avantajul e ca avand QA400 poti verifica si distorsiunile introduse de buffer sau diferential.

Link spre comentariu

Mai pun doua teste. 

Noise floor-ul lui QA400,cu intrarea cuplata la amp prin divizorul rezistiv si data la masa la nivelul acestuia. Se observa zgomot mai mare pana pe la 100Hz, probabil din cauza cablului folosit (un RCA de 2 lei).

Posted Image

 

 

 

Si noise floor-ul amplifului, cu intrarea la masa si iesirea legata direct, fara divizor, la intrarea analizorului:

Posted Image

Link spre comentariu

Zgomotul este si el foarte mic tinand cont ca nu ai tensiune de alimentare stabilizata. MlGore ai unul dintre cele mai frumoase amplificatoare in clasa A de pe la noi. Mie mai imi place ca ai obtinut performante foarte bune cu o mana de piese. Este mai facil sa obtii performanta dintr-o schema stufoasa, dar este mult mai greu sa ajungi in acelasi loc cu jumatate din piese. Felicitari.

 

 Masuratorile din pacate nu sunt chiar un fleac. Pur si simplu ele reprezinta un capitol important al electricitatii. In facultate aveam, cred ca mai exista si acum sectie dedicata care scotea ingineri specializati in masuratori. Sunt extrem de multe amanunte de care trebuie sa tii seama daca tii la precizia masuratorii.

 

Din fericire un astfel de aparat precum este QA400, este o scula foarte utila multor diy-eri si de ce nu foarte buna si pentru service-uri sau chiar mici producatori de aparatura audio. Pretul ei a fost o nimica toata, circa 200 de euro. Cand te gandesti ca un aparat nou de la AP pleaca de pe la 20k in sus si pana la urma cam acelasi lucru masoara, sau mai bine zis avem noi nevoie, vezi cu alti ochi pretul acestui QA400.  Dar cum minunile nu tin decat 3 zile, QA400 a devenit obsolete si a fost  inlocuit cu QA401, o varianta si mai interesanta, dar cu pret dublu, de 400 de euro.

 

 Eu n-as starni o polemica pe tema faptului ca Dudikoff si altii nu au inca experienta in domeniul masuratorilor. Sa fim realisti si sa observam efortul fantastic de care au dat dovada realizand aproape de la zero amplificatoare foarte bune. Au facut inca prea multe , macar de-am vedea la 10% din colegii forumisti aceleasi rezultate remarcabile. Eu unul n-am nimic de comentat la adresa lor decat sa le spun felicitari.

 

 Pe de alta parte Der_Doktor chiar merita titlul de doctor in masuratori, se simte ca stie pana la sange domeniul asta. Chiar merita sa se faca liniste si sa se ia notite cand vorbeste. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări