Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

control viteza si directie de rotatie pentru motor de 12V 50W


vlad2005

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 88
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

@mars01 - referitor la postul #35 - nu-s convins ca folosesti corect termenul "saturare/saturatie". Ce zici tu e valabil la bipolare. La MOS e o fortare, ca sa se pastreze o echivalenta cu bipolarele.LE Diferenta e explicata la pagina 5 din documentul de la: http://www.euedia.tuiasi.ro/lab_ep/ep_files/Lucrarea_5_img.pdf

 

Atata timp cat termenul este folosit destul de mult pentru a face diferenta fata de zona liniara (ohmica), "it's good enough for me" :) Sigur, as putea spune si zona activa dar cred ca este mai sugestiv cand se spune zona de saturatie (cand canalul este deschis la maxim).

Link spre comentariu

Istoria tranzistorului bipolar și a celui cu efect de câmp nu sunt nicidecum succesive ci , mai degrabă, concomitente . De fapt , spre surpriza unora probabil,  tranzistorul cu efect de câmp a fost inventat primul de Julius Lilienfeld în 1925-1928.

De aceea folosirea diferită a termenului de saturație nu trebuie să surprindă .

De fapt , în ambele cazuri , termenul este folosit relativ corect .

La bipolar se referă la saturația relativ la curentul de bază și este o saturație extrinsecă ( curentul este limitat de circuitul exterior ) iar la FET se referă la saturația față de tensiunea drenă-sursă și este o saturație intrinsecă ( limitată de semiconductor ) . După mine , acest caz , al FET , este cel care folosește mai propriu termenul. 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Salut Radu,"nesiguranta" mea e legata de regiunea (optima) de lucru a MOS-ilor in puntea asta (ca element de comutatie). E regimul de saturatie (asa cum e el definit pentru MOS - regiunea activa), sau e regiunea ohmica/liniara/trioda?

 

Numai bine,

Liviu

Editat de Liviu M
Link spre comentariu

În comutație MOS-ul lucrează fie în regiunea ohmică/triodă ( eu evit termenul liniară , tocmai din motive de posibilă confuzie) când este în conducție profundă, fie în regiunea de blocare când este , evident , blocat . În primul caz - și numai în acesta - intervine celebrul Rdson ( pe care unii colegi îl invocă în amplificatoare de audio , dar asta este deja o bârfă ) care este definit la o anumită tensiune Vgs și la un anumit curent de drenă ( aspect neglijat de mulți ) astfel încât condiția de regim ohmic să fie îndeplinită cu prisosință.

De altfel , principalul avantaj al MOSFET ( pe lângă viteză ) este tocmai posibilitatea - teoretică - de a avea o cădere de tensiune oricât de mică în conducție ( la bipolar nu e posibil așa ceva , există limite principiale de zeci - sute - mii de mV sub care nu se poate coborî  nici la curenți relativ mici .

 

PS Ziceam că nu mai intervin în acest subiect dar , din respect pentru tine și pentru Marius , mi-am călcat cuvântul . Subiectul poate fi , totuși , relativ interesant și de largă audiență. 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Deci, revenind la puntea P-N postata de @thunderer. In intelegerea mea ar functiona asa cum am atasat in poza. In acel tabel am pus output-ul de la fiecare driver (L pentru Low si H pentru High). Daca e gresit, astept corectura si motivul pentru care gresit.Tot o intrebare pentru @thunderer, cum folosesti puntea (ultima), mai exact ce logica ai pentru motor off. Lasi mosfetii P on si cei N off sau invers ori toti off.Am gasit un mosfet P cu Rdson suficient de mic respectiv IRF4905. Spuneti-mi ce parere aveti.De asemenea, este posibila folosirea driverului asa incat sa se comande puntea numai din doi pini?Multumesc! 

post-183731-0-20037300-1455312943_thumb.png

Editat de vlad2005
Link spre comentariu

Pare cam complicata pentru mine aceasta solutie pentru a folosi doar doi pini. Raman la varianta cu driver cu comanda pe 4 pini si punte P-N, daca acel mosfet P de care am pomenit mai sus este ok. Vreau sa evit problemele cu incazirea excesiva. Eventual astept alternative de mosfeti P cu pret decent si Rdson de ordinul 20-40mΩ.

Editat de vlad2005
Link spre comentariu

N-am avut timp sa raspund.De ce e mai complicata? In locul lui 7555 este Arduino (aplici PWM prin acea rezistenta de 1k). Iar tranzistorul cu rezistenta de la masa asigura o masura a curentului. Excluzi rezistenta de 0.18 ohmi si piesele din jurul tranzistorului. Pui direct la masa.Este acelasi driver de mosfeti cu punte p-n. E exact acelasi lucru. Iti va simplifica programul in Arduino. Ia deseneaza tu o schema ca sa discutam.E bun acel 4905. Ii pui niste IRFZ44 ca mosfeti N si faci o punte de toata frumusetea.Nu uita: PWM numai pe mosfetii N. Mosfetii P ii deschizi cu "0". PWM-ul trebuie sa fie activ pe "1".Ca sa opresti motorul (indiferent de sens) pui PWM-ul la 0%. Motorul se va opri caci nu are inertie la sarcina ta.

Editat de thunderer
Link spre comentariu

Cum am spus, eu am ales varianta cu relee. Ieri am facut printre " picaturi" varianta cu relee. Pentru comanda lor am ales ULN2003. Am luat un motor de stergator si am facut o proba. A functionat din prima. Acum ramane de proiectat schema si cablajul pentru toata smecheria. Am reusit sa fac si o parte din schema care se bazeaza pe atmega328 (cu bootloader arduino), dar deocamdata nu este gata din cauza ca trebuie sa mai pun si ceva senzori ( deocamdata nu stiu cati si unde or sa fie amplasati). 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări