Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Se poate schimba intr-un defazor catodina ECC83 cu 6N2P?


adrian_pic

Recommended Posts

Se poate schimba intr-un defazor catodina ECC83 cu 6N2P?Tensiunea de alimentare 350-360V. ECC83 suporta diferenta de potential de 180V intre catod si filament iar pe net scrie ca 6N2P merge maxim la 100V. Filamentul este in CA legat la masa. Ma intereseza doar aceasta simpla schimbare fara alte modificari.

Link to comment
  • Replies 2
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Din experienta proprie.Am construit citeva ampuri de chitară în care am folosit 6H2P,ampurile au repertoare catodice la corectoarele de ton și loop send,în catod sunt 170...180V,dacă nu ridici potențialul filamentului fata de catod, rusoaicele nu rezista mai mult de patru, cinci luni,în plus apar niște zgomote ciudate,sfaraituri, mici pocnete.Se poate folosi în loc de ECC83 dar cu ridicarea potențialului filamentului fata de catod.Tot din experienta proprie,dacă în catod sunt 180V e bine sa se folosească ECC83 cu suprafața anodului cit mai mare,sunt diferite modele de ECC83,cele nos RFT au cei mai mici anozii,Tungsol produce un model cu anozi foarte mari 12AX7LPS.Eu chiar dacă folosesc ECC83/12AX7 și am 170..180V în catod, tot ridic potențialul filamentului fata de catod,asta lungește viata tuburilor,pentru ca funcționează în condiții destul de grele cu 170..180V în catod,cu aceste tensiuni în catod un ECC83 este mult mai cald decit unul care are 1..3V în catod,dacă se pune mana pe tub.Dacă trebuie musai folosit 6H2P,eu as modifica circuitul de filamente și as ridica potențialul filamentului fata de catod.

Edited by viobio
Link to comment

Din ce am observat si eu, practic, daca mai exista ceva zgomot de la filamente in varianta conectat la masa, fie prin mediana traf, fie prin rezistenta semireglabila, legand filamentele la un potential superior catodului printr-un divizor de la anodica si o filtrare de cateva zeci de uF dispare orice zgomot datorat filamentelor...doar la ceva trioda octala am mai avut in continuare zgomot de 50 Hz, dar si acolo s-a redus mult prin ridicarea potentialului...eu am avut probleme cu ceva 6n9 sau 6n8 ruseasca, in etaj cu iesire de pe catod.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines