Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

transformator iesire semnal pentru amplificator


Postări Recomandate

Detin un amplificator auto de 4x 140W pe 2 oameni Acest amp. conectat in punte i-mi da 2 canale de 2x 280w pe 4 ohm.Eu vreau sa-i pun un transformator pe iesire pentru a face din aceste doua canale unul singur, adica pe primar bobina dubla iar pe sec. una care sa-mi alimenteze un subwoofer de 400-500W.Ma puteti ajuta cu realizarea acestui transformator audio adica ceva formule pt. sectiune traf, nr spire ,diametru sarma..P.S. i-mi cer scuze daca nu am postat unde trebuie ..

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Nu mi se pare o idee buna.Raspunsul in joase va lasa de dorit.E greu sa faci un traf de calitate pt audio.Mai bine desfaci ampliful si incerci sa reglezi cat se poate de bine gain-urile canalelor. Apoi le pui in paralel prin rezistente de 0.1ohmi 40w.Intrarile le legi impreuna.Nu ai spus ce impedanta are difuzorul.

Link spre comentariu

Deci tu vrei un trafo cu 2 primare egale si separate + 1 secundar de subbas.Chiar daca ar fi posibil, ai idee cit de mare va fi trafo? Si oricum un traf bun are numai 10% pierderi. Ce te faci daca se nimeresc semnalele in antifaza pe cele 2 primare? Se vor anula reciproc rezultind un scurtcircuit. Sau daca functioneaza un amplif in punte in timp ce celalalt amplif in punte e fara semnal la intrare (un caz posibil uneori din cauza cablelor sau mufelor), in afara de secundarul de subbas, va induce tens. si in celalalt primar si ampliful fara semnal se va trezi cu tens. alternativa la iesire...Si contra-exemplele pot continua.Se construiesc anumite trafo de semnal ''cu 2 cai'' pe acelasi miez, dar nu pe aceeasi banda de frecventa. Pentru a nu se influenta se alege de exemplu o banda joasa pina in 100Hz si alta banda de la 1KHz in sus.Oricum astea sint aplicatii speciale si erau folosite mai mult la inceputurile electronicii, azi nu cred ca se mai folosesc.Concluzia: e o utopie.

Link spre comentariu

In primul rand difuzorul il am, e pe o sarcina de 4 ohm.E foarte putin probabil sa nimeresc semnalele in antifaza pentru ca eu construiesc transformatorul si cam am idee cum vin bobinele.. Cat despre intrare amp. va avea aceiasi sursa de semnal pe ambele canale.Intradevar problema e cu gabaritul transformatorului, iar daca stau sa ma gandesc bine cred ca o sa incerc sa pun ambele canale in paralel desi exsta riscul ca amplificatorul sa se parleasca daca canalele nu sint bine echilibrate..Oricum va multumesc frumos pt. sfaturi baieti.

Link spre comentariu

Ca sa nu se produca vreun dezechilibru si unul din canale sa munceasca mai mult, existind riscul sa debiteze si pe celalalt canal, la punerea in paralel sa pui cite o rez de 0,1 Ohmi/100W pe iesirea fiecarui canal, similar cu rez din emitoarele trz pusi in paralel. Poti sa o faci din 10 rez de 1 Ohm/10W puse in paralel. Sper ca ai renuntat la traf. :smt003

Link spre comentariu

Totusi nu cred k o sa realizez prea multe..Dupa teoria mea de cocos turbat eu cred k pentru a avea o putere mai mare pe aceiasi sarcina trebuie sa mi se mareasca si tensiunea. Daca le pun in paralel dublez intensitatea adica o boxa cu oameni mai mici pt. o putere mai mare iar eu vreau sa utilizez un dif de 4 ohm.Care este parerea voastra? Aberez prea mult?

Link spre comentariu

Pai tie iti trebuie un traf cu raport 1/1 intre fiecare primar si secundar, iar tensiunea o poti aproxima asa: faci total tensiune de alimentare din care scazi caderile de tens. pe finali, rez. de emitor, ( citiva volti, sa zicem 5V rotund ) si ai sa obtii tens. de virf alternativa.Faci total putere a celor 2 canale, careia ii va corespunde o anume sectiune de miez ( radical din putere iti va da sectiunea aproximativa ). Atentie la alesul tolelor, in cazul tau iti recomand tole E+I cu fereastra mare ca la trafo trifazate, ptr. 3 bobine si pui primarele pe sectiunile de la exterior si secundarul pe cea din mijloc. Fiecare din sectiunile de pe margine va avea suprafata rezultata din calculul anterior, iar cea cu secundarul, cea din mijloc va fi dubla, deci va iesi un traf mare.Numarul de spire/Volt il calculezi in functie de frecventa de lucru cea mai ridicata pe care o doresti si tensiunea alternativa de virf. La secundar nu uita sa pui 10 % in plus ptr. a compensa pierderile.Sirma o alegi tot in functie de putere, va fi aceeasi in bobinele primare si dubla ca suprafata sectiunii in secundar. Nu confunda diametrul cu suprafata sectiunii sirmei ca ajungi in balarii.Cred ca gasesti la ''Alimentatoare'' detalii mai multe.Mor de curiozitate sa vad ce iese.P.S. ''imi'' se scrie intr-un cuvint.

Link spre comentariu

Sharky, eu am inteles ca omul vrea un traf prin care sa mixeze cele 2 canale fara a le lega inainte intr-un fel, deci fiecare sa debiteze pe proprie sa infasurare primara. In cazul asta raportul e 1/1 intre fiecare primar si secundarul unic.Cam ciudata tehnologia dar sa speram ca iese ceva, ar fi cazul de un brevet de inventie. :smt007

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări