Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

3 FAZE 230/130 V, 10 KW INSTALAT


Vizitator cbitzy

Postări Recomandate

Vizitator cbitzy

am si eu o nedumerire legata de situatia urmatoare:

  - putere maxima aprobata de furnizor: 10kW trifazic 230/130 V (nu 400/230)

 

  - consumatori: (toti monofazici)  3 invertere AC (am vazut doar aparatele externe pe care scria) 19 A, protectie maxima 25 A (daikin, multisplit fiecare unitate externa are cred ca minim 3 interne legate la ea (din alea de tavan cu tub spre fiecare camera))- oricum am inteles ca fiecare ar consuma cam 20 A la putere maxima, dupa care scad da nu mai stiu la cat.

  cupror electric cca 2KW

  microunde 1,8 KW

  17 rulouri electrice cca 1,8 KW (programate sa sa deschida/inchida separat dar si impreuna)

2x Tv UHD samsung cu diagonala de 52'', 5xTv HD de 32'', sistem audio 5+1, minim 4xlaptop, masina de calcat cu vapori (cred ca in jur de vreo 2KW si aia), "cateva" becuri si spoturi - majoritatea led, cam in jur de 50 in total, + altele ce va puteti imagina intr-un apartament de 290 m2, toti acestia din urma nu  am idee cat pot consuma.  

            Intrebarea mea este daca se poate functiona fara probleme?

am uitat masina de spalat, frigider (dublu si cam de 2,5 m inaltime) + un alt frigider, ceva mai mic(pentru vinuri) (nu am idee consum)

 

atentie 3 faze 230/130 si nu 3 faze 400/230 

Link spre comentariu

Probabil rulourile insumate au puterea aia,nu cred ca un rulou singur are motor de 1,8kw.Faceti o suma a puterilor consumatorilor care e cel mai probabil sa functioneze concomitent(chiar daca posibilitatea asta e f redusa) si o sa vedeti puterea instalata necesara.De ex:

-Toate rulourile se deschid concomitent dimineata-1,8 kw

-frigider-x kw

-televizoare pornite-x kw

-lumina pornita-x kw

-inverterele pornite-...

Faceti suma si obtineti un maxim de putere necesar,chiar daca e putin probabil sa intalniti situatia asta.Daca depaseste puterea instalat faceti in asa fel incat sa nu se intample,programati rulourile sa se deschida pe rand,folositi masina de spalat cu inverterele oprite,orice va ajuta sa nu atingeti maximul.Daca il atingeti nu e nici o tragedie,o sa ramaneti fara curet si o sa trebuiasca sa rearmati .

  Tensiunea intre faze nu conteaza in cazul asta.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Oricum enuntul e ambiguu.........am intalnit mai multi oameni care si-au luat diverse scule de pe eBay,fara sa fie atenti la caracteristici.E drept ca am dat cu presupusul...........

 - putere maxima aprobata de furnizor: 10kW trifazic 230/130 V (nu 400/230)..........furnizor de ce anume?Ca nu e vorba de Enel,in mod sigur.

Link spre comentariu

In romania nu mai exista de mult 117/120 V de vreo 45 ani . Cind aveam eu 6 ani s-a schimbat la mine pe strada din 110v in 220v , sa vezi cum pocneau becurile, oamenii nu se prinsesera la timp de schimbare. Pentru utilizatori mici 380V trifazic . Intre nul si faza 220V pentru alimentare monofazata.

Nu imi dau seama ce furnizor ar fi pe sistemul american 220/110V . Poate vreun generator, o manevra ceva la vreo uzina . Oricum ciudata povestea.

Editat de cristian1961
Link spre comentariu

Păi furnizor de castraveţi, că doar ăştia se livrează la puteri de zece kilowaţi, în ambalaj trifazic, cu tensiunea de linie de 230V şi aia de fază de 130V. Adevărul e că autorul s-a temut de ambiguitatea mesajului său, motiv pentru care a specificat că nu-i vorba de gogoşari, chiar dacă şi ei se livrează la puteri de 10kW, numai că tensiunea lor de linie e de 400V, iar aia de fază de 230V.

Link spre comentariu

Colegu' Alex, la capitolul relizări hai să admitem că sîntem la egalitate, nici eu nu cunosc ce realizări ai dumneata, cu toate astea n-am îndemnat niciodată a sugera ceva despre ele, n-am îndemnat a ataca persoana dvs. La acest ultim aspect dvs. aţi cam îndemnat. Am considerat că-s porniri copilăreşti şi nici măcar nu merită să zăbovesc pe ele, le aduc acum în discuţie pentru a vă îndemna a renunţa la ele. Atacaţi cele spuse de mine, cele scrise, fără a sugera cît de frumos s-au de urît o fi cel ce le-a spus. Cam asta ne îndeamnă şi regulamentul forumului, şi fie vorba între noi, cel puţin în răspunsurile adresate mie, aţi cam îndemnat la încălcarea regulamentului. Legat de polemici, nici eu nu-s adeptul lor, nu acelaşi lucru pot spune şi despre dispute, la acest aspect eu cam îndemn. Pun în dispută cele afirmate de o persoană şi fiind forum public accept ca în orice moment cineva să-mi pună sub semnul întrebării afirmaţiile, mă aştept să vină cu contraargumente ce-mi demontează afirmaţiile. E  un lucru firesc, din asta învăţ şi eu, sînt adeptul disputelor de genul exemplu-contraexemplu, susţinut şi de o oarece argumentaţie, ceva ce se poate măsura s-au verifica pe cale matematică. Referiri la politruci, la goange mai mici s-au mai mari, nu sînt argumente mai degrabă trădează lipsa de argumente.

Ca şi concluzie, am luat act de dorinţa dvs de a nu intra în polemică cu mine, la asta cam îndemn şi eu, aşa cum am spus, între noi sigur nu vor exista polemici şi asta pentru simplul motiv că nici unul din noi nu le doreşte.

La capitolul dispute lucrurile însă nu vor sta aşa. Afirmaţiile ce le faceţi public oricînd pot fi motiv de dispută, oricine din cei de pe forum le poate pune sub semnul întrebării şi chiar le poate desfiinţa aducînd argumente verificabile. Ne place s-au nu ne place asta e situaţia, unde mai pui că e un lucru firesc.

 

Legat de reţeaua electrică din problema colegului ce a deschis subiectul.

În Europa, cred că în Belgia (posibil să mă înşel în privinţa Belgiei, dar sigur există cel puţin o ţară ce are în exploatare o astfel de reţea. Chiar aici pe forum a fost dezbătută problema unui coleg ce a ajuns în acea ţară şi avea o mare nedumirire legată de prezenţa la priză a două faze, nu a unei singure faze şi a nulului, aşa cum era el obişnuit în ţară) sînt în exploatare astfel de reţele. Consumatorii monofazaţi din reţelele noastre la ei funcţionează bifazat, altfel formulat spunem că la reţeaua de la noi ei sînt alimentaţi cu tensiune de fază iar în reţelele ăstora sînt alimentaţi cu tensiune de linie.

Oricum în lumea asta sînt şi reţele la care se folosesc atît tensiunile de linie cît şi cele de fază, cam ce a insistat colegul nostru să înţelegem noi, iar valorile acestor tensiuni sînt altele decît cele cu care sîntem noi obişnuiţi. Faptul că tensiunea nominală a acestor consumatori monofazaţi nu este de 230V ci de 130V nu e nici o grozăvie, fiecare caz are avantaje şi dezavantaje.

Editat de rasputin
Link spre comentariu

1.Unde anume a scris autorul topicului ca ar fi in instalatie din Romania ?! Eu nici nu vad...si nici nu cred asta...

2.Belgia, confirm, are 230 intre faze, si se aprinde "creionul" in priza pe ambele borne. Parca si prin tarile nordice mai era ceva similar.

Link spre comentariu
Vizitator cbitzy

reteaua in cauza este in Italia, Roma si da este la 230 INTRE FAZE, 130 FAZ-NUL.toti consumatorii sunt de 230 V, nici unul d2 130 (au tras practic umai 3 faze, fara nul). bransamentul este de 10 KW trifazic, maximul pe care au vrut sa il aprobe furnizorul si obligatoriu 3 faze.ceea ce am scris in primul post nu este nici gresit si cred eu nici ambiguu.

motoarele rulourilor insumate au 1800 W ca doar nu taie lemne la motoarele rulourilor sa aiba 1800 W unu. la contor are intreruptor automat de 63A. au dat drumu intr-o dimineata, de proba la tot  ce consuma curent si cam 1/2 ora cat am stat eu acolo nu s-a intamplat nimic, totul a functionat normal.urma sa monteze ceva relee de sarcina alternanta sau cred ca mai corect ar fi de sarcina prioritara ca in caz de se depasea prin el puterea care se putea seta, scotea din circuit sarcina nonprioritara si o lasa doar pe cea prioritara.oricum sunt curios cum o sa decurga lucrurile ca trebuie sa se mute proprietarii in noul apartament. astept cu nerabdare sa inceapa vara.

Editat de cbitzy
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări