Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nelamurire amplificator


Postări Recomandate

E mult BD681 pentru superdioda, adica e mult un darlington acolo, ai doar 2 jonctiuni BE la etajul final pentru bias, si acestea sunt cele ale prefinalilor, ( deci pe ei trebuie sa-i monitorizezi din punct de vedere termic ), cu darlington la superdioda eu as zice ca vei avea o supracompensare substantiala, adica o data incalzit tranzistorul din superdioda, va scadea destul de tare biasul, nu stiu, poti testa.

Link spre comentariu

Asculta cu 129mV intre baza si emitor la finali, la 1Vrms la iesire si boxa de 8 ohm, vei auzi gijiiala la trecerea prin zero, lipsa bias.

 

Fara osciloscop la iesire, ai 2 posibilitati, reglezi biasul citind caderile de tensiune pe resistentele din emitoare sau inseriind ampermetrul pe ramura de alimentare, fara sarcina si fara semnal la intrare, in oricare dintre cazuri.

 

 Sau aplici metoda clasica de 520-550mV B-E la finali (atentie la NPN arata mai mult un pic decit la PNP), cu radiatorul la temperatura camerei.

 

 

Monteaza BD681 pe radiatorul finalilor, izolat electric cu folie de mica, unsa cu pasta siliconica pe ambele fete, regleaza bias-ul cum am scris mai sus, si revino cu impresii, cum compenseaza termic.

 

Nu uita ca superdioda sa aibe intre emitor si colector un 100nF/50V, preferabil si intre baza si colector, aceeasi capacitate.

Link spre comentariu

OK! Atunci am sa fac asa.... Am sa desfac amplifurile...le montez pini in locul tranzistorului din superdioda pentu acces mai facil si prefinalii ii prind pe radiator sa fiu sigur ca au sa fie raciti atunci cand va fi inchisa carcasa, dupa care am sa fac teste si pe radiatorul prefinalilor si pe pe radiatorul finalilor....si ca sa fiu impacat cu ideea am sa vad cum fac o improvizatie sa leg termic radiatoarele finalilor si prefinalilor (presupun ca cu ceva heat-pipe  de Cu cum e la collere de PC) si sa fac un test si asa....problema e ca prefinalii nu-i pot pune pe radiatorul finalilor din cauza tipului de radiator ca nu am cum fizic sa-i prind fara sa stric aspectul exterior....si in felul asta am sa-mi dau seama daca BD681 e prea mult si unde e mai optim prins....deoarece si @marian a spus ceva care ar fi destul de logic...dar am sa incerc toate variantele pentru a fi cu gandul impacat.

Link spre comentariu

E mult BD681 pentru superdioda, adica e mult un darlington acolo, ai doar 2 jonctiuni BE la etajul final

Daca va uitati la schema interna a lui BD861 (fig.3 din datashit ;-), va rog sa remarcati valorile rezistoarelor BE.

La tensiunile de alimentare indicate de Ionut, prin superdioda trec în repaus ca. 4,1 si respectiv 4,6 mA care, la rece, de-abia vor deschide tranzistorul slave (sau "subordonat", cum pretindea mosu Rogojan sa-l numim) din BD681, care se va afla în cotul caracteristicii IC=f(UBE).

În semialternanta pozitiva curentul prin superdioda ramâne aproximativ constant (circuit bootstrap), curentul de baza pentru dubletul final fiind furnizat de catre VAS. În semialternanta negativa, curentul de baza trebuie furnizat de catre sursa de curent constant bootstrap, curentul prin superdioda scade odata cu cresterea tensiunii/curentului de iesire (în valoare absoluta desigur). Prin urmare, caderea de tensiune pe rezistorul BE al tranzistorului slave scade, ceea ce poate duce la blocarea tranzistorului. În acest moment rezistenta interna (si implicit dependenta de curent a caderii de tensiune) a superdiodei cresc. Prin urmare superdioda asigura tensiuni de polarizare diferite pe cele doua semialternante.

La cald e posibil ca tranzistorul slave sa ramâna în conductie (depinde de curentul prin superdioda).

În cazul de fata (finali CFP) efectul este mai pronuntat fata de un final 2EF datorita tensiunii de polarizare mai reduse si este mai indicat sa folositi o superdioda cu tranzistor simplu, dar cu rezistor de compensare a rezistentei interne (Stephen Grout, Hawksford).

Ceea ce am descris mai sus este unul din marile neajunsuri ale etajului pilot (VAS/TIS) SE (single endet) clasic. La un VAS push-pull (care nu necesita neaparat etaj de intrare dublu diferential AKA "full complementar") curentul prin superdioda variaza mai putin, iar variatia este simetrica fata de valoarea de repaus.

Editat de franzm
Link spre comentariu

Odata scoase amplificatoarele si a inceput sa dezlipesc superdioda am zis sa verific si bc546-urile ca masura de precautie si surpriza a fost ca aveau beta foarte diferit intre ele...adika unul avea beta de 250 si altul 360...o diferenta foarte mare. Am verificat si tranzistorii VAS si acolo era totul ok. Ciudat de obicei ma preocupa sa fie hfe-ul doar in VAS si finali....dar acum am ajuns si la concluzia ca si in diferential trebuie sa fie imperecheati corespunzator. I-am scos pe toti si i-am imperecheat cat sa putut de bine ba chiar am pus si unii noi unde era necesar. Acum am pe iesiri un offsetul intre 3 si 8 mV (bine, sunt cu - dar tot offset este) adica este excelent.

 

Am facut test de bias in felul urmator:

 

1. BD681 pus pe finali....creste repede pana pe ma 200mV cadere pe rezistente in vreo 2 minute, finalii se racesc mult mai greu,presupun ca e tinut biasul ridicat o perioada mult mai lunga pana se raceste radiatorul si inertia termica nu ajuta.

2. BD681 pus pe radiatorul prefinalilor....se joaca mult...adica acum are 100mV si dupa 30s are 38mV etc....

 

3. BD139 (nu am avut 137) pus pe finali aceeasi poveste cu BD139.

4. BD139 pus pe prefinali, este mai stabila caderea pe rezistente, mult mai stabila, dar cand radiatoarele finalilor se racesc , imi creste ceva semnalul de fond, suficient sa ma fasaie ceva mai tare.

 

5. Am ajuns sa ma joc iarasi cu intialii bc546 si pus pe radiatorul finalilor, nu mai creste asa tare dar odata radiatorul finalilor cald, se raceste greu....

6. bc546 pus pe radiatorul prefinalilor am reglat in jur de 67mA (45mV) si separe ca asa este cel mai stabil si creste direct proportional odata cu incalzirea radiatorului final...desi prefinalii suntcalduti, ba chiar nu ar fi fost necesar radiator. Tensiunea BE este de 609mV respectiv 595mV...mi se pare putin mare dar asa este stabil, nici nu mai dispare curentul de mers in gol iar radiatorul finalilor ajunge la temperatura camerei in jur de10 min, chiar si daca amplificatorul canta la un volum de 2-3W aproximativ.

 

Am uitat samentionez ca acum cu imperecherea bc-urilor din diferential am pe iesire 24V fata de 22V pana apareau distorsiunile atunci cand bag 100hz si 1,20V pe intrare.

 

Deci treaba sa rezolvat destul de simplu si pe viitor daca amarata aia de functie de Hfe de la aparatul de masura a stat mai degeaba pana acum...ar trebui sa o folosesc mai mult. Acum vreo 10 ani...numai de imperecheat nu stiam eu...ce mai un 2n3055 nu erau chiar asa usor de gasit cum gasesti azi multi alti finali.

 

Va multumesc de ajutor si sfaturi si sper ca si altcineva sa citeasca si sa inteleaga ca daca vrea evitarea batailor de cap, sa imperecheze tranzistorii cat de bine sepoate, chiar si cei de semnal mic care pot parea nesemnificativi.

Link spre comentariu

Este unul din motivele pentru care eu prefer dubletul sau tripletul clasic intr-un etaj final, npn-uri cu npn-uri si pnp-uri cu pnp-uri in detrimentul pnp cu npn si invers, chiar daca in idee mai egaleaza la beta.

 

Ti-as pune o filmare cu BD681 in superdioda, sa vezi cum lucreaza, insa amplificatorul pe care testasem anterior+filmari, l-am inchis este vindut deja.

 

La pornire aveam 50-55mA bias, urca in primul minut pina pe la 75-80mA si imediat un urmatorul minut cobora pe la 60-55mA, intepenind acolo (fara fan la radiator).

Link spre comentariu

La mine se tot juca neincetat....si teste am facut pe weekend alocand mai ult timp decat ar fi nevoie in mod normal....si degeaba....numai bine ca in locul tranzistorului din superdioada am pus pini...ca albeam de cate ori montam si demontam....

Nu neg ca nu poate fi folosit, dar in aplicatia mea si in "neexperienta" mea nu a vrut sa functioneze nicicum. Sincerma asteptam cu bd139 sa functioneze bine avand in vedere capsula mai mare fata de BC546 dar foarte ciudata treaba.... Bine ca am rezolvat-o si asa. Oricum pe viitor imi aleg o schema mult ma complexa, ca acum cu asta m-am grabit si am avut probleme.

 

 

O intrebare....voi avea nevoie sa "alimentez" cu semnal vu-metrele tot pt acest amplificator dar am facut vumetrele clasice tot cu bc546 doar ca am bagat cate 20 leduri pe canal...curent si tensiune am destul dintr.un traf secundar, dar semnalul de intrare este mult prea mic si ma gandesc sa iau semnalul direct de pe iesire...deoarece as avea nevoie de apoximativ 12-14V sa imi aprinda ultimul led. un Condensator pentru o separare galvanica, o dioda sau mai multe, cat si o rezistenta....e ok ? Nu as vrea nici sa solicit finalii....

Link spre comentariu

Ionut, atat eu cat si Dl Franzm, am incercat sa-ti aratam ca BD681 nu este tocmai potrivit in situatia ta, citeste integral ce s-a scris de catre Dl Franzm aici:

http://www.elforum.info/topic/102189-nelamurire-amplificator/?p=1154586

 

In anumite situatii BD681 poate fi o solutie, dar nu si aici, si-ti repet, daca prefinalii nu sunt pe acelasi radiator cu finalii atunci n-ai ce sa cauti cu superdioda pe radiatorul finalilor, n-au nici o legatura cu stabilitatea biasului, comanzi jonctiunile prefinalilor deci pe ei trebuie sa-i compensezi termic, o superdioda clasica cu bipolar simplu e suficient.

 

Avantajele unui etaj final CFP exista fata de cel clasic EF, o impendanta de iesire mult mai mica si deci performante mai bune, DF mai bun, curent de mers in gol optim necesar mult mai mic, dar sunt si probleme, stabilitatea biasului este mult mai greu de obtinut tocmai datorita plajei mult mai mici necesare pentru nivelul optim, si posibile probleme de stabilitate care pot cere o compensare ceva mai stricta, ceea ce per ansamblu pot duce la o Fc destul de redusa...

Link spre comentariu

Am pus prefinalii pe radiator, sa nu ma mai chinui sa le tot desfac ca direct in carcasa mu aveam cum sa ii prind correct, iar superdioda an dat peste bc-ul ala putina pasta siliconica si l-am prins cu ceva colier de plastic de radiator sa stea ferm si in caz de mai umblu pe la amplificatoare sa nu am surprize. Oricum radiatorul prefinalilor este destul de generos, cornier de aluminiu cu grosimea de 3 mm latime de 15mm+15mm (sub forma de L) si lung de 60 mm...si am observant ca ramane la temperatura camerei. Oricum acum sunt multumit de stabilitatea care o are amplificatorul. Am pus in functiune doar 2 bucati pe ramurile de +-31V dar avand in vedere ca toate sunt construite la fel nu cred ca vor fi problem.

 

Am incercat toate variantele deoarece nu ma grabesc si nu am avut de pierdut nimic inafara de timp. oricum mai am mult de treaba cu ele pana voi completa lipsurile toate inclusiv carcasa sa o inched si sa-I fac designul pentru LCD si butoane...Ma bucur caam trecut unu din pasi cu bine si pot trece mai departe linistit.

 

Multumesc inca o data.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări