Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nelamurire amplificator


Recommended Posts

De curand mi-am facut 6 amplificatoare cu bipolari Mj21194 si Mj21193 ca finali, dupa schema http://sound.westhost.com/project3a.htm. alimentarea o am la 3 bucati cu +-28V si 3 bucati cu +-31V. Am primit ceva ca recomandari o alta schema de la @DjLeco de la care am luat si finalii, dar am avut cablajele deja facute si unele componente deja plantate, asa ca am dat inainte sa vad daca ma va satisface calitatea audio si totul functioneaza OK, chiar mai bine de cat m-am asteptat, avand in vedere sa nu am nevoie de putere mare. Amplifurile au fost construite pentru sistem 5.1 deci numai 1 din cele 6, va duce "greul".

 

La primele teste de acum cateva saptamani am reglat si bias-ul pentru fiecare amplificator dupa specificatiile din link si am testat fiecare amplificator cate vreo 2 ore la volum mic si in jur de 40 min la volum maxim, ma rog, volum maxim fara sa am distorsiuni audibile. Osciloscop nu am asa ca m-am folosit de aparatul de masura pentru reglaje. 5 din amplificatoare au offsetul sub 25mV si unul are offsetul de vreo 42mV. Dupa "lupte seculare" cu bucle de masa destul de puternice incat imi intrau toate 6 in oscilatii dupa ce am montat totul in carcasa, am reusit sa le pun corect in functiune si nu mai am nici oscilatii si nici bucle de masa iar sunetul este super ok si o calitate destul de mare fata de orice integrat am folosit pana acum. La injectarea unul semal sinusoidal si 100Hz pe intrare si am dat volumul cat de tare sa putut incat, urechiometric, sa nu am distorsiuni si am masurat in sarcina de 4 ohmi 22V pe alternativ la amplificatoarele alimentate la 31V si 19,5 - 20V la amplificatoarele alimentate la 28V, daca urcam volumul mai sus intrau distorsiunile si le auzeam, DC nu aveam pe iesire cu distorsiuni (ceea ce inteleg eu clipping) dar nu voi ajunge aproape niciodata la volumul respectiv ca doar 1 singur subwoofer deja ma scoate afara din cei 56 mp care-i am si zbarnaie orice incheietura a ushilor si balamale de la mobila....etc. Recunosc ca radiatoarele sunt ceva mai mici (10 x 10 x 2,5 pentru fiecare amplif) dar sunt toate prinse pe cornier de aluminiu, unul langa altul si stranse bine cu suruburi incat disipatia termica de la unul trece destul de bine si pe celelalte 2 (sunt legate 3 pentru stanga si 3 pentru dreapta) si dupa vreo 30-40 minute de lasat la 100hz si maximul care-l poate duce radiatorul referent amplifului in functiune a ajuns la o temperatura in jur de 45-50 grade cred, suficient cat sa tii mana pe el dar nu mai mult de 10 sec...pana sa arda...iar "vecinele" au in jur de 30-35 grade, ca nu sunt fierbinti dar sigur nu sunt doar caldute. (prefinalii sunt putin calduti dar nu e necesar sa ii pun pe radiator)

 

Nalamuririle mele sunt :

 

1. Dupa mine temperaturile radiatoarelor sunt in regula avand in vedere finalii la ce temperaturi rezista....ma insel?

 

2. In week-end am observat ca la un volum mai mic radiatoarele stateau destul de calde desi nu ar fi trebuit la volumul la care functiona si am verificat bias-ul inca o data si am vazut ca era undeva la 100mV...desigur dupa ce am pus intrarea la masa si am verificat si cu iesirea in gol si in sarcina si tot in jurul valorii de 100mV "se juca" si e dublu fata de ce am setat initial! intre baza si emitor aveam intre 600 si 640mV pe fiecare final (la toate 6 amplificatoare) asa ca am setat din superdioda sa ajuga la 525...sau ma rog...in jurul valorii 525mV si cand am masurat intre colectoare, inca o data, caderea de tensiune de pe rezistorii de 0,33 atunci nu am decat intre 4 - 8 mV la toate amplificatoarele, total in contradictoriu. Am incercat dupa aceea sa setez sa am pe colectoare iar 50mV si am reusit doar la 2 amplificatoare (dar iar 600+mV am intre emitor si colector) ... la 4 din ele nu mai creste tensiunea nicicum acum, am verificat trasee, am verificat rezistori tranzistorul din superdioda l-am schimbat, finalii sunt OK prefinalii la fel, chiar si multitura am testat-o si e in regula. In momentul de fata am lasat intre emitor si baza sa stea in jurul valorii de 525mV si totul este in regula, nu se mai ambaleaza deloc termic, la volum mic, ba chiar nici la volum ceva mai crescut nu se mai ambaleaza, sunt putin calduti radiatorii...poate cu 2-3 grade peste temperatura camerei...nu am testat la volum maxim inca....pentru mai mult de 5 min.

 

Totusi imi poate explica cineva fenomenul ? deoarece distorsiuni la volum minim nu am deloc...ba chiar "mi-am luat inima in dinti" si am bagat casti in locul difuzorului si inafara de un mic semnal de fond si in casti un foarte slab brum,care in dif-uri nu se aude deloc, si volumul lasat cat de mic ma lasat placa de sunet din PC nu auzeam nici o distorsiune nici pe inalte nici pe joase.....si totusi cadere de 4-8mV pe rezistentele dintre colectoare...mi se pare extraordinar de putin avand in vedere ca ar trebui 50mV pestru functionalitate corecta...si totusi functioneaza corect si asa. dupa o zi de lasat scos din priza am zis sa mai testez inca o data si tot asa am 4-8mV si in primele 5 minute dupa ce am bagat totul in priza. ambalare termica la un volum normal nu exista mai deloc...calitatea sunetului de 3x superioara unui LM3886, semnal de fond cand nu are semnal este foarte aproape de 0 fata de integrate. Dupa cum am spus nu am osciloscop si nu am cum sa vad "vizualizez" exact ce se intampla cu semnalul si7sau daca este deformat...la ce frecvente se deformeaza.....etc.

Daca las totul asa si il bag candva la volum maxim pentru cateva ore...se poate deteriora ceva din cauza biasului??? - dupa cate stiu eu si imi aduc aminte din liceu, si ce am citit si aici pe forum, nu ar trebui dar si cu 4-8mV cadere pe rezistente nu ar trebui sa functioneze corect..... si din cauza ca pe partea de amplificare am folosit CI-uri pana de curand...am uitat multe notiuni despre tranzistori ...si ca amplificare desigur deoarece nu le-am folosit frecvent si de aceea apelez la o explicatie mai plauzibila incat sa inteleg ce se intampla, de ce functioneaza corect...cand nu ar trebui.....

 

P.S. Nu am sa pun poze ca oricum nu se va intelege nimic deoarece nu se va putea urmari mai nimik avand in vedere ca in aceeasi carcasa sunt cu mult mai multe module...si cabluri desigur

 

 

Link to comment

Cauta discutia despre superdioda, pe aici pe forum.

 

Inlocuieste Q9 (BC546) cu orice BD, NPN, darlington (BD679, 681). montat pe radiatorul fiecarui etaj final, izolat cu folie de mica unsa cu pasta siliconica, si regleaza biasul cu radiatoarele la temperatura ambianta a camerei (reci), cu intrarea inchisa si fara sarcina la iesire.

 

La tensiunea aia de alimentare, in functie de suprafata radiatorului, poti incerca un bias intre 50 si 80mA.

 

Daca nu gasesti BD 677,679, 681, foloseste BD 139-137 sau 135, cu rezultate un pic mai modeste.

 

Fiecare tranzistor superdioda al fiecaru etaj final, se monteaza cum am mai spus, pe radiatorul finalilor, nu pentru ca s-ar incinge, ci tocmai ca sa preia caldura de pe radiator, sa compenseze termic.

 

Revino cu rezultate dupa.

 

Nu ar strica si citeva poze cu radiatoarele si finalii!

Link to comment

Amplificatoarele, protectile, soft start, volum digital....si carcasa partiala...toate montate...urmeaza sa montez vumetrele si sa incep sa ucrez la softul MCU-ului si sa fac functinal volumul digital si sa incep sa lucrez la partea din fata si spate a amplificatorului.   http://postimg.org/image/h7euqd01x/ , "haosul multifilar de 1,5 sectiune"  initial era aranjat foarte frumos si ingrijit dar numai  cu un astfel de haos am reusit sa elimin buclele de masa...mai ales ca regula de "un punct comun" pentru GND mai rau era, si am recurs la niste "artificii" haotice de pozitionare a firelor.

 

finalii  din interior http://postimg.org/image/hiwb34ghx/

finalii din exterior http://postimg.org/image/e1u905hfp/

 

cele 3 din stanga sunt 1 pentru Subwoofer si 2 pentru Inalte alimentate la +- 31V si 8A cu filtraj de 10000uf la 80V

cele 3 din stanga sunt 1 pentru Centralsi 2 pentru Medii alimentate la +- 28V si 4A cu filtraj de 10000uf la 80V

 

frecventele de taiere , din filtre active externe amplificatorului, sunt :

 

Subwoofer  --  infinit Hz - 300 HZ

Central   310 Hz - 1023 Hz

Medii 682 Hz - 4650 Hz 

Inalte   3100 - infinit Hz   deci....nu cred ca alimentarea ar fi o problema

 

 

Proiectul merge putin mai greu din cauza lipsei de timp....dar poate termin si eu "la anu´"

 

 

Am cate ceva de comandat de la T..... si am sa introduc si BD681 in lista si am sa il prin exact intre cei 2 finali.....dar cred ca va mai dura putin pana voi face asta chiar si daca as avea 681 deoarece trebuie sa demontez ceva mai mult sa pot schimba tranzistorul din superdioda si cu ceva atentie la ce a iesit.

 

Totusi...nu ar trebui sa sesizez o amplificare distorsionata la volum foarte mic datorita biasului mic??? daca e 4-8mV cadere pe rezistorii din colectori asta ar insemna 6 - 12 mA, nu?! ceea ce e foarte mic....si totusi functioneaza foarte bine asa!! asta nu-mi pot explica...si nici pe net nu stiu ce sa caut deoarece 99% din discutiile despre amplificatoare se rezulta la variante stereo.

 

Protectiile sunt http://postimg.org/image/jwob0t803/ si functioneaza corect dar ma gandesc sa modific la ele in asa fel incat penste o anumita putere sa-mi decupleze boxele, chiar inainte sa-mi intre distorsiuni, ca un fel de avertizor. Inca nu am apucat sa ma gandesc la asta cum sa fac dar  sugestiile sunt bine venite

Link to comment

anul trecut ma apucasem si eu de amplificatorul asta si am intrat pe forumul lui Elliott si i-am dat mesaj.....mi-a zis ca in toate testele pe care le-a facut de-alungul anilor pe acest amplificator, recomanda montarea superdiodei in contact termic cu prefinalii....cablajele pe care le vinde la acest amplificator, vin insotite cu un manual in care recomanda acest lucru.....mi-a aratat si o poza

post-175476-0-12777600-1427234843_thumb.jpg

Link to comment

Contactul termic cu prefinalii, in asemenea hal, este frectie la piciorul de lemn, halal superdioda.

 

Altii se chinuie ca elementul traductor termic al superdiodei sa fie la o temperatura cit maa apropiata de cea a finalilor de pe radiator, sau integreaza elementul in capsula finalului, vezi On Semi Thermaltrack, unde au pus diodele direct pe talpa tranzistorului exact linga pastila de siliciu, http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/NJL3281D-D.PDF

 

si altii pun superdioda pe carcasa de plastic a prefinalilor.

 

SHAME, de aia se duce dracului tot, pe apa simbetei, si avem pretentii ca superdioda sa lucreze corect...  :95

Link to comment

Cu prefinalii??? asta nu am auzit-o pana acum sincer!!!! de montat pe radiatorul finalilor stiam si eu...doarca eu avand un amarat de BC si nu folosesc nici putere mare credca nivelul mediu va fide maxim 10W daca nu va fi 5W...practic cand stau la un film, ascult o muzica cand lucrez ceva...etc... am zis sa-l las undeva pe mijlocul cablajului sa vad cum se comporta si daca chiar trebuie sa il trag cu fire ulterior pe radiatorul finalilor. L-am lasat pe mijloc ca nu stiam exact unde si cum vor veni montate cablajele....dar am sa fac asa si am sa montez superdioda exact intre cei 2 finali pe radiator, cum a recomandat @DjLeco si gata...problema rezolvata....sau sper sa se rezolve...

Link to comment

1) 4...8mV înseamnă vreo 12...25mA, suficient de bine ptr o funcţionare corectă în clasa AB, se poate şi mai jos în clasă B dacă ai folosit trz prefinali şi finali împerecheaţi. Nu se întîmplă nimic rău cu condiţia să fie citită temperatura corect de superdiodă, altfel va ţine deschiderea trz finali relativ constantă. 

2) Am folosit citirea temperaturii pe trz prefinali şi funcţionează asemănător cu citirea pe trz finali, explicaţia e că se încing şi trz prefinali proporţional cu efortul depus şi au inerţia termică mult mai mică (doar să nu fie unii anemici ci corect dimensionaţi faţă de finali), de altfel sînt firme destule care urmăresc şi temperatura trz prefinali cu o diodă sau termistor cuplate cu trz superdiodă. La faza asta nu a greşit Elliott, doar că nu a făcut-o corect, trebuiau ambii trz prefinali pe un radiator mic, cuplaţi termic şi superdioda la mijloc, cum se foloseşte. Se poate renunţa chiar la urmărirea temperaturii trz finali dacă radiatorul e imens sau trz finali sînt supradimensionaţi, inerţia termică anulează compensarea.

3) E normal să auzi mai bine în căşti decît în difuri, de asta se folosesc ptr control.

...............

Întotdeauna am fost partizanul amplifurilor reci şi solide. Nu trebuie să prăjeşti cartofi pe el ca să crezi că se aude bine.

Edited by zal
Link to comment

Oameni buni, prefinalul ca si VAS lucreaza "cald", se incalzeste cu sau fara semnal, unde mai este corelarea termica intre finalii de pe radiator si superdioda?

 

Hai sa fim seriosi, oare de prosti unii pun superdioda cit mai aproape de finali, pe radiator comun, sau altii integreaza diode pe placa de cupru pe care este lipita si jonctiunea finalului?

 

A, daca nu te intereseaza ca biasul sa fie corectat de temperaura radiatorului finalilor, cind acestia sint reci si au nevoie de bias mai mult ca oricind pentru minim crossover distortion, pai puneti fratilor superdioda pe VAS, si el lucreaza in clasa A, si se incalzeste.

 

Sau incalziti superdioda din cind in cind cu o rezistenta de wattaj, sau cu o bricheta, e acelasi shit...

 

Mi-ar fi rusine sa zic ca acolo este un circuit superdioda...

Link to comment

Superdioda trebuie sa fie pe acelasi radiator cu finalii in cazul unei structuri Darlington EF2 si EF3 .La varianta Sziklai se poate cupla termic superdioda cu prefinalii , finalii fiind inclusi in bucla de reactie negativa locala ...

Edited by Victor
Link to comment

Amplificatorul construit , stiu ca nu e de o calitate Hi-end, prefinalii sunt bd 139 si bd140...deci nu sunt chiar cei mai adecvati dar isi fac treaba pentru cce si cat vreau eu sa functioneze.  nu se incing chiar deloc, vreo 2-3 grade peste temperature camerei, de aceea ii folosesc fara radiator...totusi am incercat sa prevad cazul in care se vor incalzi si I-am asezat pe cablaj in asa fel incat sa ii pot prinde pe viitor de o teava patrata de aluminiu cu latura de 1,5 cm  si lunga de  5-8 cm iar grosimea ma gandesc ca intre 1,5 si 3 mm va fi , si sa prind toti trantzistorii "mici", pentru a fi mai rezistent in timp si sa nu am surprise atunci cand totul e inchis in carcasa si sa stau cu stress ca va pocni ceva atunci cand va functiona la volum mare sau chiar maxim pentru cateva ore (nu cred ca se va intampla niciodata asta...dar mai bine previn decat sa "vindec"). Ca sa pot pune radiatorul pe prefinali intaii trebuie sa rezolv cu superdioda deoarece pe urma nu voi mai avea acces la superdioda asa facil.

 

Nu e de cea mai buna calitate amplificatorul dar vreau sa functioneze in parametri cat mai normali posibil si cum am spus , sa nu stau cu stress ca face "poc" cand ma astept mai putin , si mai rau daca e de la un amarat de transistor care as fi putut evita cu 3 fire prins pe radiatorul finalilor. Plus ca ar fi pacat de munca depusa si cheltuiala in regim de amator....ca nu e chiar usor si ieftin sa faci 6 bucati .

Link to comment

N-am citit totul aici ( dar promit sa o fac ), insa din ce am observat pot spune totusi ca in cazul unui etaj final CFP, este absolut necesar ca superdioda sa urmareasca temperatura prefinalilor pentru ca pe ei ii comanda, e inutil sa pui superdioda pe radiatorul finalilor, ei sunt in emitor comun si n-au treaba directa cu superdioda.

Link to comment

Azi am dat comanda de ceva component si am inclus si bd681pentru superdioda....sa vad acum cand am timp sa demontez si sa fac schimbul. Intre timp as vrea sa stiu exact pe care radiator sa o montez ca odata montata ca sa trec la teste trebuie sa asez si sa montez la loc totul si sigur iar am sa am probleme cu buclele de masa...care iar o sa-mi scoata peri albi.... si as vrea sa evit neplacerile de demontat si montat ca totul este prins si cu filet facut direct in aluminiu si nu as vrea sa il stric sa ma apuc de improvizat.

 

@marian dupa cum am spus si mai sus chestia este ca prefinalii nu se incalzesc....ba chiar ieri pentru o juma de ora am ascultat la maxim (vecinii sigur m-au injurat) de radiatorul finalilor inca nu ajunsese la temperature maxima ca inca puteam sa tin lejer mana pe el(de obicei nu pot tine mana pe el mai mult de 2-5 secunde) dar prefinalii, "manometric" vorbind, nu au dat semen ca si-au schimbat temperature nicicum....ba chiar am facut comparatie cu amplificatoarele de pe inalte (ca alea trecand doar frecvente inalte radiatorul finalilor e usor caldut) si pareau sa aiba aceeasi temperatura... ca si cand avea 5 minute de cand l-am bagat in prize.

 

Eu asta nu reusesc sa-mi explic, ca m-am mai jucat la multitura pentru bias, de a ajuns biasul la 0 chiar si amplificatorul functioneaza foarte bine....nu aud nici o distorsiune, nici pe bass, nici pe medii, nici pe inalte....fie la volum mic...fie mare iar tensiunea BE era la 129mV si tot normal functiona amplificatorul.  Aparatul meu de masura o fi el vechi dar sunt sigur ca este bun...ca pe scala de mV lucrez destul de mult. Ultima oara (acum vreo 10 ani) cand m-am jucat cu 2n3055 si facusem un amplificatory...tin minte ca daca umblam la bias aveam distorsiuni foarte mari in special la volum mic (cum asa e si normal)....sau am eu lacune si am uitat prea multe de atunci...totusi eram in liceu si nu aveam eu doar electronica in cap :limb: ????

Edited by Ionut Remus
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines