Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum alimentez un neon (lampa fluorescenta) ?


Postări Recomandate

Dacă le lași un timp să se încălzească se stabilizează, e posibil ca balastul electronic să nu aibă chiar puterea declarată pe carcasă.Eu am în cameră un tub clasic de 36W alimentat cu un balast electronic de la o lampă CFL de 24W și merge fără să sughită.Dar lampa ,,donoare,, era una serioasă, măsurat cu un wattmetru chiar are puterea declarată  :rade:

Link spre comentariu

Nu stiu ce putere au balasturile tale, dar palpaie deoarece tuburile nu au amorsat . Acum, tu ai o descarcare la rece, curentul este  mic, iar balastul functioneaza pe frecventa mare, cu sanse mari de defectare. Daca tot ai cumparat 3 balasturi, trebuia sa iei din cele pt. 2 tuburi (erau un pic mai scumpe). Asa....ai sa vezi ce frumos fac tuburile, cand se vor uza putin.

Editat de vera
Link spre comentariu

Nu are treabă acum cu frecvența, pâlpâitul sesizat este o fluctuație a descărcării din cauza curentului redus prin tub.Cum s-ar zice, descărcarea e la limita susținerii.Cauza este la balasturi, cred că nu au chiar puterea pe care declară. Ca să te convingi, măsoară curentul consumat de un singur balast cu două tuburi. 

Dar asta nu ar trebui să afecteze chiar așa expunerea, cum spunea colegul, fă câteva teste de expunere.

Editat de validae
Link spre comentariu

Vera, esti prea negativist. Orice solutie s-a propus aici, pt tine toate au sanse mari de defectare, ba se ard balasturile, ba exploadeaza neoanele, ba etxc...

 

Validae, as masura curentul dar nici nu prea stiu cum si imi e cam frica pt ca sint tensiuni mari pe acolo, si plus ca nu stiu la ce sa ma astept, ca nu stiu cum functioneaza balasturile alea.

O sa le scot schema, sa vedem....

 

Mihaighe, nu imi fac probleme de expunere, ca sigur nu afecteaza cu nimic palpaitul ala, ci de "sanse mari de defectare" de care vorbeste colegul Vera.

Link spre comentariu

Curentul consumat din rețea de invertor ziceam să-l măsori, nu pe cel de pe circuitul de aprindere a tubului. Mie mi-a fost mai ușor, am o priză cu contor inclus, arată tot, curent, tensiune, factor de putere, putere instantanee, putere consumată pe zi, etc. Ca asta :http://www.shopmania.ro/componente-electrice-electronice/p-priza-cu-contor-consum-energie-hg01em-29117093

Link spre comentariu

De ce sunt negativist, pt. ca am avut dreptate?Incearca schema atasata (nu pot garanta rezultatele, dar nu ai ce pierde):http://i59.tinypic.com/2e0p6s7Condensatorii trebuie sa aiba tensiunea de fct. U=400V. Capacitatea lor, o afli prin tatonare. Pornesti de la capacitatea din balast (cea figurata in interior) si o maresti pana nu vor mai palpaii.Daca valoarea C1 si C2 este prea mica, palpaie in continuare. Daca este prea mare, tuburile nu lumineaza normal.Incercarile le faci pe 2 tuburi . Cand iti place cum functioneaza, faci modificarile si la celelalte.Spor

Link spre comentariu

Eu am inteles f bine despre ce este vorba si ai sa intelegi si tu, daca privesti cu atentie tubul nr. 5 (de la stanga la dreapta), din ultima poza.Schema propusa de mine necesita modificari minime. Ai muncit, ai investit bani si este pacat sa nu faci o treaba ca lumea.Parerea mea, tu faci cum crezi.

Link spre comentariu

Seamana functionarea cu ATX, adica are traf de curent pt automentinere.In plus startul este mai sigur prin folosirea oscilatorului cu diac---D9.Alte diferente: dupa pornire frecventa nu este data de un integrat cum face tl494 la AT/ATX.Comanda ferma a tranz forta si stabilitatea frecventei este data de tipul de miez folosit la traful de curent--miez ferita cu ciclu histerezis dreptunghiular.

Link spre comentariu

t0-C2 este descarcat, C3 descarcat;t1-C3 se incarca prin R5+C2 si R6;t2-cand tensiunea pe C3, depaseste tensiunea de amorsare a D9 (diac), acesta intra in conductie;t3-energia acumulata de C3 este transferata in baza T2;t4-T2 intra in conductie-circuitul se inchide prin : infasurarea primara a trafo, L1, filament tub, C5, celalalt filament tub, C4. In ac timp in infasurarile secundare se induc 2 tensiuni defazate la 90 grade. Mai departe, aceste infasurari vor comanda T1 si T2;t5-in prima faza, cei 2 tranzistori, oscileaza pe frecvanta f mare. La aceasta frecventa, reactanta capacitiva a C5 este f mica, iar circuitul este astfel calculat, incat valoarea curentului ce circula sa incalzeasca cele 2 filamente;t6-in momentul amorsarii tubului, frecventa de lucru scade, la aceasta frecventa reactanta capacitiva a C5 find f mare. Acum circuitul se inchide prin infasurarea primara a trafo, L1, coloana descarcare tub, C4.t7-daca tubul nu a amorsat corect, frcventa de oscilatie, ramane intre cea de pornire si cea de lucru, cand reactanta capacitiva a C5, este aproape egala cu rezistenta coloanei de descarcare. Acum, oscilatorul vede 2 consumatori inseriati-coloana de descarcare si cele 2 filamente;t8-curentul de comanda este dat de U secundara trafo si divizorul rezistiv format din R7-R3 (R8-R4)PS-R5+C2 , in primul moment, blocheaza T1 (B si E au ac. potential).

Editat de vera
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări