Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandari instalatie electrica


Postări Recomandate

@nationalistu, nu am afirmat nicaieri .,,nu stiu exact ce consumatori o sa am'', puterea aproximativa se stie specificind in primul post consumatorii care o sa-i am,  plita si boilerul se stie puterea,  se stie ca circuitul o sa fie supradimensionat pentru a rezista, diferentele de putere la cuptoare nu sint chiar atit de mari si voiam ceva sfaturi pentru a folosi niste sigurante care sa corespunda. Oricum, circuitul separat pentru baie si bucatarie o sa fie cu cablu multifilar de 4mm si un disjunctor de 15 mA, pe becuri si prize o sa merg cu cablu multifilar de 2.5 mm, sigurantele o sa ma mai gindesc de cit o sa le pun iar daca nu fac fata le schim, asta este!

In doze nu o sa existe cositor, voi folosi capacele acelea de plastic (nu stiu cum se numesc) care au pe interior filet ca la holtzsuruburi si string firele foarte bine!

Cit despre partea cu boilerul instant prefer sa-mi fac damblaua chiar daca nu o sa fiu multumit!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Domnu Robert, va multumesc pentru postari dar nu am primit niciun sfat referitor la ceea ce am solicitat, adica o dimensionare a sigurantelor vis-a-vis de puterea explicata in primul post, nici macar un singur sfat mai ales ca nu cunosc marcile consacrate in acest domeniu! Ce as putea face in acest caz? Cumpar niste sigurante dupa cum consider de cuviinta si binenteles ca daca gresesc in alegere trebuie sa le schimb!

 

"Daca ganditi in acest mod...eu ma opresc din a da sfaturi,cand aud asemenea replici "le schimb daca nu fac fata" de unde vrei sa iti spunem ce vrei daca nu oferi detalii."

 

In primul post am dat detaliile referitoare la consumatori mai putin cuptorul pe care nu l-am cumparat si care cred ca se invirte in jurul puterii de 2000 W!

Practic au fost date toate detaliile, nu are rost sa continuam discutia, eu nu stiu ce detalii as putea sa mai dau avind in vedere ca am specificat consumatorii si cablurile care vor fi folosite!

Imi cer scuze pentru timpul rapit si va doresc o seara buna!

Link spre comentariu

Trebuie stiute valorile fiecarui consumator, de ce? Pt. ca daca acesti consumatori vor functiona pe acel circuit pe rand individual in anumite perioade siguranta este posibil sa devina una supradimensionata cand exista un anumit consumator fata de altul care in timpul functinarii ar putea avea siguranta dimensionata corect.

Link spre comentariu

De acord! Nu pot sta fara curent electric in casa sa astept sa cumpar cuptorul, boilerul, televizorul si frigiderul! Ajungem la ceea ce spuneam, pun niste sigurante calculind un consum aproximativ si daca nu fac fata le schimb! Asta ar mai lipsi, sa nu am curent la prize pina nu cumpar cuptorul, consoarta m-ar decapita! :)

Oricum, va multumesc pentru intentie si cred ca se poate inchide acest topic!

O seara buna iun continuare!

Edit: si daca tot nu am primit o recomandare privind o anumita marca de producatori pentru sigurantele automate presupun ca merg si cele rusesti!

Toate cele bune!

Editat de blue36
Link spre comentariu

Rolul sigurantelor din tablou este de a proteja cablul nu consumatorii. Siguranta trebuie dimensionata dupa parametrii cablului pe care-l protejeaza. Cablul se dimensioneaza dupa consumatori.  In functie de material, modul de pozare, regim de lucru se gasesc in normative (sau si mai bine la producatorul cablului) densitatile de curent recomandate. 

Chiar daca nu stii exact cat consuma cuptorul pe care-l vei cumpara sau alte echipamente este suficient sa te uiti orientativ la cateva si sa vezi cam cat au consumul, eventual rotunjesti un pic in plus cand faci calculul.

Concluzia ar fi ca  o data ales cablul (in functie de consumatorii estimati) nu are rost sa schimbi siguranta.(e chiar periculos daca aceasta a fost calculata corect)

Exista si situatii in care valoarea sigurantei se alege mai mare decat curentul maxim in regim continuu recomandat pt un  cablu, dar asta intervine in general in mediul industrial la alimentarea motoarelor care au nevoie de un curent mai mare la pornire. In mediul casnic situatiile astea nu au o influenta semnificativa deci poti alege valoarea sigurantei egala sau mai mica decat curentul in regim continuu suportat de cablu.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Totul depinde de cablu. Pt un conductor de 2,5mm^2 trebuie o siguranta de 16A. Pt 1,5mm^2, 10A. Pt 4mm^2, 25A. Dar cum prizele tin pana la 16A (cu greu, porcariile se topesc pe drum), siguranta pt un circuit normal de prize (adica nu prize industriale de 25, 32 etc A) trebuie sa fie de maxim 16A.

Link spre comentariu

la proectarea onei instalatii electrice de utilizare se incepe de la PUTEREA INSTALATA,bransamentele mon0fazate se executa pina la 32 A daca afirmati ca nu va functiona simultan plita electrica cu boilerul , ac si masina de spalat atunci recomandarea mea este sa fulositi pentru coloana 3x6mm2, pentru plita 3x4mm2 (sig 25a) circit priza 3x2,5 mm2 (2500 putere instalata)consumatorii cu puteri 2000w singuri pe circuit (sig 16a)circuit iluminat 1,5 mm2 putere instalata 800w conductor fy 1,5 mm2 (sig10a) in cazul in care folositi sig monopolare doar faza trece prin siguranta la iluminat faza trece prinintreruptor daca folositi conductor fy (recomandat pentru instalatii ficse) legaturile in doze se executa prin rasucire minim 20 spire pe o distanta de 2,5 cm se cositoresc , se izoleaza cu banda pvc 2 straturi .Acestea sunt cerinte minime ,o instalatie conforma se executa dupa un proect si executata de un ELECTRICIAN AUTORIZAT ANRE care va da garantie si raspunde de executare mai aveti neclaritati?

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator ovidiu35b

Fa o instalatie inpartita pe 3 zone , si anume zona de zi , zona de noapte , in aia de zi bagi bucataria si salonul, prize respectiv luminile , iar in cea de noapte restul casei iar a treia zona exteriorul banuiesc ca vei pune ceva lumini si prize pe exterior daca e casa si nu apartament, pt bucatarie sa fie linia principala cu fir de 4 iar la prize meri cu 2,5, iar la lumina cu 1,5 , iar boilerul care va sta cred tot timpul in priza fa-i o linie separata , foloseste intrerupatoare diferentiale  pt linia de forta de 16A iar pt cea de lumina de 10A , iar ca general un diferential magnetotermic de 32A 0,03A, Totusi iti recomand sa-ti faca instalatia un electrician , nu de alta dar daca nu faci legaturile cum trebuie risti sa-ti dai foc la casa singur. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări