Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inlocuire condensatori in filtre


Vizitator caracude2

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 91
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

da,in 'principiu' si mie tot prima poza mi se pare adecvata

nu inteleg daca informatia este gratis,de ce nu este folosita si se dau sfaturi asa din imaginatie

http://www.troelsgravesen.dk/coils_files/coils_9.gif

eu recomand departarea pe cat posibil a tuturor bobinelor,pt ca pe langa influenta inductantei,mai exista un fenomen mult mai rau,crosstalk -ul,adica transfer nedorit de semnal intre bobine.La vremea respectiva nu stiam de acest aspect si l-am obs  pe propria piele,in timp ce masuram sectiunea unei medii,auzeam semnal incet in tweter,desi nu era legat fizic prin fire in nici un loc.Bobinele erau la 3-4cm departare si se auzea cum se stinge pinknoise-ul incet in tweeter la cateva fractiuni de secunda intarziere,si nu stiam ce se intampla..pana am dat drumul la ceva muzica si canta incet si in tweeter..no way..magic :rade:

Link spre comentariu

Chiar ma gandeam si eu la treaba asta cand am citit articolul din site-ul postat de mine, si ma gandeam (stiu suna pueril) la montarea unor ecranaje intre bobine, dar mai citisem in alta parte ca ecranajul bobinei se monteaza la multi centimetri de ea (undeva in jur de 10cm asa orientativ) deci tot cam acolo ajungi sa indepartezi bobinele. Acuma nu stiu influenta daca articolele sunt pentru radiofrecventa sau audiofrecventa, sigur puterea ce trece prin bobina are importanta.

 

LE am gasit si eu ceva interesant pana la urma despre aranjarea bobinelor: http://www.troelsgravesen.dk/coils.htm

Editat de danciusergiu84
Link spre comentariu

Mi-am cumparat multi testerul SMT de pe forum (taxdoru), si am descoperit de ce a fiert bobina de inalte, si anume condensatorul aferent e in scurt, deh... electroliticii... :96  restul au valori destul de marite ~30% in unanimitate, asta la filtrele Canton - condensatori Wego. La filtrele RFT din Tesla condensatorii Frolyt s-au mentinut la aceeasi valoare.

 

Vreau sa va mai rog frumos cateceva:

Doresc sa aflu si frecventa de taiere originala pe Tesla, avea un cond. serie pe sarcina de 4 ohmi. Daca ma puteti ajuta eventual cu niste linkuri unde sa imi pot face calculele ar fi minunat.

 

Legat de filtrele RFT acelasi tip de probleme:

Care e frecventa de taiere la filtru daca bobina serie are 1mH si cond. paralel are 22uF si sarcina originala avea 4 ohmi ?

Care e frecventa de taiere la filtru trece sus daca cond. serie are 10uF, bobina paralel e de 1mH si sarcina originala avea 8 ohmi? Dar daca noua sarcina are 4ohmi ?

In fata filtrului trece sus e un rezistor de 4,7ohmi, are rol de atenuare a inaltelor ? Care e diferenta de atenuare intre sarcini de 4 si 8 ohmi ?

Editat de danciusergiu84
Link spre comentariu

Filtrele se proiecteaza pentru impedanta difuzorului la frecventa de taiere, nu cea inscrisa pe el. Ai putea sa calculezi in functie de ea, dar rezultatul va fi orientativ. Pentru RFT exista un site unde gasesti cam toate modelele facute de ei cu specificatiile tehnice si daca stii modelul poti sa afli frecventa de taiere, dar nu te ajuta prea mult pentru ca nu stii la ce impedanta au calculat-o nemtii.

Link spre comentariu

De pe boxele acestea au fost scoase filtrele:

 

2-way B9131 compact de la Funkwerk Kölleda, de asemenea, produs prin tehnologie phono Zittau, Statron și Star Radio Rochlitz.Volum: 4 l; Putere nominală: 15 W în 4 Ω, comutator de frecvență cut-off de 1,9 kHz.MDF dulap cu capac frontal din material. Cablu de conectare 3,9 m cu conectori DIN boxe. Plasarea Vorbitor de echipamente de telecomunicații în Leipzig:-gama completa de difuzoare L2432 (20 W, 4 Ω) + înseamnă tweeter L2160PO / F (6 W, 8 Ω).

 

Dar eu nu ma iau dupa acele specificatii pentru ca in fabrica puteau face orice fata de ce scrie in prospecte, de aceea am dat datele mai sus pentru a calcula frecventa de taiere sa vad daca filtru respecta ce zice prospectul.

 

Si pentru ca impedanta difuzorului de inalte e modificata din 8 in 4 ohmi am nevoie sa recalculez cum se modifica frecventa de taiere la filtrul trece sus.

 

Am nevoie de rezultate orientative deocamdata deoarece nu am conditii de realizare a graficelor impedantelor. De aceea am nevoie de formule de calcul sau un calculator care sa-mi zica ce frecventa de taiere are un filtru de ordin 2, trece sus si trece jos, stiind cele 3 componente: inductanta, capacitatea si impedanta orientativa (defapt rezistenta electrica) din fiecare circuit. Am cautat netul ca zapacitul dar nu am gasit decat calculatoare care dau capacitati si inductante egale pentru cele 2 filtre sus si jos, ceea ce in realitate nu e valabil, nici in cazul meu.

Editat de danciusergiu84
Link spre comentariu

Salut.

Poti aplica urmatoarele formule:

 

Ft=1/ sqrt 2 x Z x 2 x PI x C unde Z=impedanta difuzorului si C=capacitatea in FARAZI.

 

in cazul tau Z=4 si C=22uF vei avea o frecventa de taiere de 1283Hz.

 

Ft=sqrt x Z / 2 x PI x L  unde L = inductanta bobinei in HENRY

 

in cazul tau Z=4 si L=1mH vei avea o frecventa de taiere de 898 Hz.

 

deci va trebui sa modifici ori bobina ori condensatorul. In functie de frecventa de taiere aleasa si/sau de componenta pe care nu vrei sa o modifici poti calcula mai departe.

Editat de vivian
Link spre comentariu

filtrele calculate ca la carte,dupa formule, dau intotdeauna rezultate eronate

de ce? pt ca ele nu stiu/nu tin cont de aspecte precum baffle step,caderea naturala a difuzoarelor la capete,defazajele aferente,raspunsul difuzoarelor montate in cutie,curbele de impedanta ,tot montate in incinta

de cele mai multe ori valorile nu sunt textbook(Butterworth ,Bessel sau altele),astfel ca dupa calcule nici frecventa de taiere electrica a unui filtru existent nu se poate afla cu exactitate,pt ca impedanta difuzorului=o rezistenta R  cum se asociaza, este o greseala majora

fara masuratori, si pt grabirea procesului, si simulari(cu softuri gratis, in vremurile noastre), dpmdv totul este la voia sortii

Link spre comentariu

nu la tine faceam referire

la colegul de mai sus,care a vrut sa iti dea de munca :rade: ,chiar daca nu a fost cu rea intentie si a ajutat

acelasi lucru il poti facemult mai simplu si pe net http://www.mh-audio.nl/CrossoverNetworksForLoudspeakers.asp

pt un incepator am pus de f multe ori link -ul acesta http://www.diyaudio.com/forums/multi-way/189847-introduction-designing-crossovers-without-measurement.html

pe la pag 2-3 gasesti si softurile si niste exemple 

Link spre comentariu

@CBI  intentiile mele nu au fost rele. Eu am vrut sa ajut. Am discutat la telefon cu Sergiu si el cauta in mod expres formule. Este destul de clar ca va trebui sa mai munceasca putin si sa mai cheltuie cativa banuti in plus pentru a realiza niste filtre decente (avand in vedere ca nu sunt incinte cu pretentii) + experienta castigata necesara proiectelor viitoare(banuiesc ca vor fi).

 Daca am deranjat in vre-un fel...ma retrag.

Link spre comentariu

nu ai deranjat nicidecum,stai linistit,doar ca incepatorii  fug de fel cand aud de matematica,calcule,vor ceva simplu,mura-n gura,sa lipeasca 2 sarme cel mult..

daca Sergiu vrea sa invete baza,bv lui,este o exceptie

 

impedanta se masoara f usor,este nevoie de o placa de sunet full duplex,de pe un canal lineout se trimite semnal,si pe cele 2 line-in(stanga dreapta) se citeste diferenta de tensiune de pe o rezistenta calibrata, legata in serie cu dispozitivul de masurat(difuzor,condesantor,etc).Varianta mai avansata este intercalarea unui amplificator(neaparat liniar) micut intre lineout si dispozitul de masurat pt a putea injecta putere mai mare .In acest caz rezistenta trebuie de o putere putin mai mare iar intoarcerea semnalului citit de pe capetele rezistntei se face in line-in printr-un divizor de tensiune(l-pad) pt a nu praji intrarea placii de sunet.In manualului oricarui soft se gasesc instructiunile necesare pt construirea dispozitivului si utilizarea interfetei soft

Link spre comentariu

Ca si noutati am finalizat reconditionarea filtrelor din Cantoane

post-193700-0-04746800-1423342003_thumb.gif

Cu aceasca ocazie am descoperit ca trebuie sa lipesc bobinajul la o inalta desi nu prezinta urme de incalzire (banuiesc ca e cea forta de cond. "puscat"). E desprins pe o raza de aproape 180 de grade. Eu mai demult lipeam bobinajele cu lac de parchet dar nu-mi iesea ca la fabrica, probabil era lacul vechi sau poate trebuia diluat bine cu acetona sa patrunda intre bobinaj si "con", oricum acum am sa rascolesc forumul pentru informatii sa fac cum e mai bine fiindca se poate face ca nou cu putina atentie.

 

Legat de celalalt "proiect" cu boxe Tesla, acolo am executat lucrari de tamplarie fiindca vibra panoul frontal, l-am demontat, pus moment fix peste toate incheieturile cutiei + prins panoul in holzsuruburi, si apoi lipita vatelina pe peretii interiori.

post-193700-0-46248000-1423342009_thumb.gif post-193700-0-68851300-1423342020_thumb.gif

La partea cu filtrul voi descarca un soft free simplu pentru ca nu vreau sa cheltui fara rost, microfon modest am, dar nu sunt sigur daca placa mea de sunet onboard http://www.asus.com/Motherboards/H81MA/specifications/ suporta full duplex... In rest doar de timp am nevoie sa caut soft si sa pun in practica...

Editat de danciusergiu84
Link spre comentariu

De asta sugeram metoda respectiva de calcul. Acolo ai nevoie de o sursa de semnal, un multimetru, o rezistenta si difuzor. Si de cablaraia aferenta, evident. Sunt prins cu altele, dar in viitorul cat mai apropiat vreau sa o pun in aplicare pentru niste difuzoare.

Eu la lipit foloseam prenandez diluat, dar e dificil de lucrat (trebuie multa atentie sa nu afectezi membrana).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări