Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

La ce credeti ca foloseste aceasta scula?


Postări Recomandate

Nu stiu ce legatura exista intre un IP network designer si prelucrarile mecanice pe masini-unelte. Dar adevarul este, ca colegul @acs ne-a mintit de doua ori. Odata pe topicul Cum preparati emulsia pentru prelucrarile prin aschiere?, unde s-a prezentat drept un atot-stiutor cercetator in petrochimie si a doua oara ne minte aici, unde pozeaza in profesionist al atelierelor mecanice, ca sa ne demonstreze - oare ce anume??? Pacat ca am sters minciunile lui offtopice de pe topicul citat. Ar fi fost foarte interesant de comparat peste alte intervale de timp in ce directie avanseaza cu minciunile. Stimate coleg @acs, nici pe mine si nici pe altcineva nu ne-ar fi interesat toate aceste lucruri, daca ai fi venit pe aceasta sectiune ca un simplu hobby-ist si ai fi intrat in relatii normale (nu amicale) cu membrii acestei comunitati. Daca vrei sa o faci de aici inainte, poate vom ierta acest comportament, desi nu il vom putea uita. Asadar esti invitatul nostru sa te alaturi ca nespecialist, pasionatilor de masini-unelte si ai prelucrarilor mecanice.

 

Aceasta postare, este intr-adevar offtopica si va fi stearsa concomitent cu ultimele doua postari ale lui @acs, offtopice asijderea. Dar numai dupa ce toti participantii la acest topic vor afla ca domnul @acs nu este strungar profesionist, sau maistru prelucrator, sau inginer specialist in masini unelte, ci doar un IP network designer. Oare cum s-ar traduce in romaneste domnule stie-tot aceasta profesie. Poate esti amabil sa ne dezvalui si noua :ciuda:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Banuiesc ca toti cei de pe topic sunt derutati de turnura pe care au luat-o lucrurile aici. Nu stiu ce sa creada. Inca il cred pe "bietul" @acs un "baiat bun", oprimat de un "moderator rau". De aceea am sa mai dezvalui o mare minciuna, pe care banuiesc ca nu a observat-o nimeni. Iata o adaptare dupa una dintre pozele postate de @acspost-27597-139829717403_thumb.jpgPrintr-un trucaj specific am copiat scula si am alaturat-o zonei mobile. Ce spuneti?! Mie mi se pare ca tarodul este de vre-o trei ori mai lung decat cursa elastica. oare sa ma insel??? Apoi, mai pun si o a 2-a poza atasata intr-o alta postare.post-27597-139829717408_thumb.jpgLanga scula atasata demonstrativ de @acs, am atasat si eu din nou capatul tarodului din prima poza. Voua vi se pare, ca cei doi tarozi se aseamana??? Mie nu! Chiar daca pozele sunt la scari diferite, se vede de la cateva poste, ca scula atasata de aceasta data este un tarod de fund cu canale elicoidale, in timp ce tarodul din prima poza este un tarod pentru gauri strapunse filetate integral, cu canale drepte. Credeti ca manevra asta a facut-o colegul din intamplare?! Nuuu...!!! Nici decum. A vrut sa demonstreze printr-o minciuna gogonata ca este asa cum sustine el. A cautat prin sertare un tarod mai scurt si a gasit unul de fund. Cine priveste cu atentie, vede ca chiar si acest tarod de fund, tot este mai lung decat cursa elastica a dispozitivului, cam de o data si jumatate. Dar domnul @acs, caruia nu ii pasa de adevarul tehnic, a uitat sa intrebe pe cel ce i-a pus scula la dispozitie, la ce operatii se foloseste aceasta. Pentru ca nu a facut-o, ii spun eu. Poate mai invata. Stimate coleg "specialist" in prelucrari mecanice. Aceasta scula se utilizeaza in exclusivitate doar la gauri strapunse filetate in intregime, unde se foloseste tarodul care apare in prima poza - cel cu portiune conica prelungita. Pentru gauri de fund se utilizeaza in exclusivitate masini de filetat specializate cu lant cinematic de filetare, aidoma ca la strunguri, la care se ataseaza tarozii de fund. Daca ai fi gasit din intamplare un tarod de fund pentru fonta, si nu pentru otel, asa cum este cel din imagine, ai fi avut sanse sa potrivesti lungimile comparate. Dar asa trebuie sa mai inveti si sa mai incerci odata - probabil pe alt forum - caci aici lectia s-a invatat.

Link spre comentariu

Scula are o cursa libera si un arc compensator pentru filetarea pe masinile de gaurit unde arcul de ridicare al coloanei este puternic si sa nu fie solicitat filetul in momentul executiei, se tine tensionata coloana masinii de gaurit si cursa libera a sculei de filetat nu deranjeaza tarodul cand acesta taie filet.

post-45737-139829717466_thumb.jpg

post-45737-139829717487_thumb.jpg

post-45737-139829717507_thumb.jpg

post-45737-139829717527_thumb.jpg

Link spre comentariu

Ne poti demonstra Radu, cu un tarod adecvat montat in mandrina, de unde si pana unde este cursa libera? Caci domnul @acs, nu a vrut nici macar sa aminteasca ca ar exista si o cursa libera.

Link spre comentariu

Am si eu o piesa din aceea, am folosit-o la filetarea in alama. Nu conteaza adancimea pe care lucrezi.Din cate imi amintesc acea cursa e de 20 mm.Lungimea de lucru nu conteaza atunci cand filetezi pe strung, va explic imediat:In interior sunt 2 sisteme: 1. - este acel resort care misca capul.2. - exista un ambreiaj pe care il reglezi in functie de diametrul gaurii ca sa nu rupi tarodul, daca se blocheaza acel ambreiaj patineaza, difera mult la aluminiu, alama, otel, acel reglaj al cuplului. Exista o gradatie, dar fiecare va regla dupa ce il foloseste si invata ce si cum.Sa revenim la filetarea pe strung:Eu l-am cumparat pentru ca centreaza tarodul automat.Cum il folosesc eu:1. - Se fixeaza bara gaurita in universal.2. - Se fixeaza tarodul in dispozitiv si dispozitivul in papusa mobila.3. - Se comprima resortul.4. - Se apropie papusa mobila pana ce tarodul mai are 1 mm si atinge piesa.5. - Se blocheaza papusa mobila. Se da drumul la cap si arcul impinge tarodul spre piesa, realizeaza o forta de impingere suficienta cat sa agate tarodul si sa inceapa filetarea.6. - Acum se poate incepe filetarea. Eu o fac manual. Cei cu strunguri cu viteza mica pot face cu ambreiajul.7. - Se poate manevra inainte si inapoi ca sa se curete filetul. La mine mai patineaza cate o data la reversare ca acolo sunt nuste bacuri care se misca, nu am inteles cum functioneaza, m-a intrebat si Radu despre cum prind, dar nu am inteles nici eu prea bine, cumva se autoblocheaza si se impaneaza pe coada tarodului pe masura ce fortezi sa filetezi.8. - Acum sa zicem ca ai ajuns cu tarodul introdus 20mm si ai gaura mai lunga.9. - Slabesti papusa mobila si o avansezi spre universal cu cei 20mm. Astfel poti continua lucrarea.Nu prea mai consider ca este practic sa se continue asa, deja poti pune un porttarod sa continui filetul, sau sa improvizezi altceva ca sa culiseze.Eu am continuat inca un pas de 20mm, dar era in alama, filet M12x1. Nu se producea mult span, si am folosit un furtun de perfuzie pe care l-am introdus pe langa coada tarodului si am suflat ca sa iasa spanul.10. - Cel Mai Important este ca te ajuta sa centrezi tarodul si gaura iese aliniata cu tija in care faci filetul. Altfel e posibil sa iasa putin decalat. 11. - Freza nu am si nici bormasina cu avans automat, deci nu am idee cu functioneaza pe verticala. Probabil e util la bormasina fara avans de filetare, ca la cea cu pas automat nu mai are sens acest dispozitiv. Si pe freza e util ca nu cred sa aiba cineva ansamblu sincron intre ax si avansul vertical.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări