Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

La ce credeti ca foloseste aceasta scula?


acs

Recommended Posts

Doresc sa aflu opinia dumneavoastra asupra utilizarii acestei scule

Multumesc tuturor celor care ma pot lamuri.

http://www.wttool.com/common/images/pro ... 890345.jpg

Spring Center Tap Guide

…chuck or collet, while the hardened point is inserted into the middle of the tapping handle. The stroke of the center will follow the tap, assuring straight and accurate hand tapped threads. One universal size for all tapping applications.

 

Cred ca este aceias scula si aici.

 

http://www.littlemachineshop.com/Produc ... 0.1963.jpg

This tap guide helps you start threaded holes straight.

The reversible point is spring loaded to maintain pressure on the tap. One end of the point has a center hole for small taps, while the other end is pointed for larger taps.

The 0.500" diameter body is ground and knurled for easy handling.

Remove the setscrew in the back end to reverse the point.

This is a quality American-made product from Fisher Machine Shop.

 

Multumec inca o data celor care ma pot ajuta sa inteleg la ce foloseste!

Link to comment
  • Replies 19
  • Created
  • Last Reply

La noi asa ceva am vazut ca folosesc sa centreze masina de gaurit exact pe semnul unde trebuie data gaura.Mai pe scurt,in conul masinii se baga chestia aia ,se aduce masina pana cand varful acela este exact pe semn,blocheaza masina si schimba dornul ala cu burghiul cu care da gaura.Bineinteles e vorba de masini de gaurit mari cu coloana ,sanie,etc.Sper ca ati inteles ce am vrut sa spun :rade:

Link to comment

Rog sa nu fie sters nimic, pentru ca eu am deschis subiectul si cred ca pot gazdui aceste intrebari fara problema.Toata lumea poate intreba acelasi lucru, la ce foloseste o anumita scula, pentru ce ar fi necesar un topic nou? acs

Link to comment

Hai sa privim lucrurile intr-un mod realist. Problema principala la filetarea interioara cu tarodul, consista in inceperea elicoidului (spirei) filetului. Imediat dupa ce s-a realizat acest lucru, tarodul este "tras" automat in gaura prin natura sculei. De aceea, nu este nevoie de un resort care sa impinga tarodul permanent in gaura. Deci cei care au imaginat si construit dispozitive in care tarodul a fost supraincarcat cu o forta elastica suplimentara pe directia de patrundere, au facut un exces de dsign tehnic. Dimpotriva, fortarea suplimentara a inaintarii tarodului in gaura, nu este recomandabila, deoarece muchiile taietoare de dimensiuni foarte mici se pot gripa, iar filetul sa iasa necorespunzator. Strungarii cu experienta, nu folosesc asemenea dispozitive ci procedeaza dupa cum urmeaza.1 - Daca tarodul are con convex la capatul de prindere, atunci se fixeaza in pinola papusii mobile o mandrina cu trei bacuri care se deschid mai putin decat diametrul exterior al cozii tarodului. In acest fel capetele bacurilor se vor centra pe conul convex al tarodului si va alinia axa acestuia cu axa gaurii de filetat. Strungarul, va impinge putin la inceputul filetarii cu ajutorul rotii de manevra a papusii mobile. In acelasi timp tarodul va fi fixat cu portiunea patrata a cozii intr-un ventaizer bine ajustat. Acest ventaizer, va fi la inceput sustinut de strungar cu o singura mana. Apoi dupa patrunderea tarodului, el nu va mai impinge pinola prin rotirea rotii de manevra, iar cu mana astfel disponibilizata, va apuca cel de-al doilea maner al ventaizerului. In momentul in care s-a realizat adancimea necesara a filetului, va da drumul ventaizerului, care se va roti liber pana la oprirea rotirii unuversalului.2 - Daca tarodul are con concav (gaura de centrare) atunci strungarul monteaza in pinola papusii mobile un simplu varf (fix, sau rotativ) si va proceda in acelasi mod la fortarea patrunderii tarodului, doar la inceputul filetului. Restul manevrelor sunt aceleasi ca la cazul anterior.Asadar, dupa parerea mea un dispozitiv special pentru tensionarea tarodului in regim permanent, nu numai ca nu este recomandabil, dar este si o cheltuiala inutila. Adica este o "supralicitare" tehnologica. Dispozitive speciale pentru ghidarea si fortarea filetului, nu se realizaeza de obicei decat pentru masini de filetat specializate, caz in care exista un avans automat al tarodului reglat pe acelasi pas cu filetul de realizat. Capetele cursei de patrundere si de retragere ale tarodului sunt materializate de doi limitatori cu microintrerupatoare.

Link to comment

In video asta se vede putin un ventaizer si cum lucreaza

.

E necesar ptr tarozi, un ''disc''/saiba adaptor mortezat patrat, care se face in functie de diametrul tarodului.

 

Scula asta despre care se discuta aici, e utila (mai mult) la masinile de gaurit etc.

Link to comment

Domnilor va multumesc ca incercati sa ma ajutati sa lamuresc aceasta dilema, dar acum am o intrebare pur tehnica.Am scos din sertarul cu scule de rezerva al atelierului mandrina pentru filetat cu ambreiaj(una identica este folosita aproape zilnic in atelier, si la ora cand am facut fotografiile era folosita) in speranta de a gasi la dumneavoastra sfatul cel mai bun.In urma intrebarii din primul post am ajuns sa ma gandesc daca aceasta scula foarte utila la productia de serie nu este gresit proiectata sau construita.Dupa cum vedeti in una din fotografii mandrina are un resort interior care impinge permanent tarodul in gaura de filetare si ma gandesc ca fortarea suplimentara a inaintarii tarodului in gaura, nu este recomandabila, deoarece muchiile taietoare de dimensiuni foarte mici se pot gripa, iar filetul sa iasa necorespunzator. Asa ca acum vin cu intrebarea.Credeti ca trebuie blocata mandrina in pozitia cu resortul comprimat asa cum este comprimata in fotografia urmatoare?Va multumesc!

post-31843-139829716404_thumb.jpg

post-31843-139829716413_thumb.jpg

post-31843-139829716422_thumb.jpg

Link to comment

@acs: Masoara cursa acelei portiuni incarcata cu forta unui resort elastic. Apoi masoara lungimea totala a portiunii active a unui tarod. Compara cele doua valori de lungime in milimetri si spune-ne daca deplasarea elastica datorata resortului, asigura trecerea aproape integrala prin gaura de filetat a tarodului din imagine. Asa cum apare din poza, asa ceva nu se intampla. O gaura tarodata se fileteaza prin trecerea cvasitotala a tarodului prin gaura, mai putin 2...3 spire de siguranta, astfel incat la rotirea inversa sa se asigure iesirea tarodului. Acest tip de deplasare incarcata cu o forta elastica se mai combina si cu o deplasare libera a tarodului in interiorul primului corp al mandrinei, care asigura o cursa totala dependenta de lungimea tarodului si despre care nu vrei sa amintesti. Asemenea dispozitive se folosesc pe masini de gaurit fara avans automat destinat filetarii si in general se fabrica pentru un anumit tip de tarod. Miscarea rectilinie, initial fortata elastic si apoi libera pe portiunea de calibrare a tarodului, poate fi combinata cu un sistem de limitatori cu microintrerupatoare, care asigura o rotatie in sensul de insurubare al tarodului la cursa directa, urmata de o rotatie inversa la iesirea tarodului din gaura.

 

In alta ordine de idei, aceasta scula este cu totul diferita de dispozitivul la care se refera topicul - La ce credeti ca foloseste aceasta scula?

Link to comment

Va multumesc celor care au reusit sa ma faca sa consider ca subiectul deschis de mine a atins scopul.Adica am inteles ca:1-scula din prima postare se foloseste conform @sorin renato" Daca exista tarozi care sa aiba gaura de centrare in loc de varf, scula asta este dispozitiv de ghidare pentru acei tarozi. Doar cu ajutorul unei bormasini de banc. Se centreaza axul bormasinii pe gaura si tarodul sta perpendicular pe piesa. "2-o scula imaginata si construita chiar si cu un exces de design tehnic trebuie folosita asa cum a fost construita, deci nu voi modifica mandrina de filetat.Eu ma opresc aici pentru ca mintea mea a inceput sa oboseasca.

post-31843-139829716625_thumb.jpg

Link to comment

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines