Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Invertor I-Robot 200HP


Ion_Bumbu

Postări Recomandate

@CATA2003

La torurile din poza atasata va referiti ? 

Secundarul trafului, mai bine zis secundarele, ca sunt doua, care merg la cate doua diode intr-o capsula, au pe conexiunile de iesire cate trei toruri prinse in termo-retractabil. Si curios lucru, diodele, nu au snubbere. Topologia invertorului este punte. Nu au snubere ca au fost zgarciti chinezii sau chiar nu au nevoie ? :84

 

In fine, invertor Jasic de 400 de amperi cu alimentare trifazata. Functioneaza, cum zice colegul nostru, Dumnezeieste :dsgfds, nu am ce sa-i reprosez, dar ma gandesc ca poate au dorit sa nu construiasca un invertor prea...fiabil :d

DSCN0028crop.jpg

Editat de digioptic
Link spre comentariu
Acum 11 minute, bolek a spus:

Torurile daca sunt alese inspirat tin oarecum loc de snubbere sa omoare oscilatiile la comutarea on off a  diodei. Gen ... ferrite beads dar... mult mai mari.

Ce zici tu acolo e fix pe dos. Orice ferita pe un conductor creste inductanta acelui traseu. Acea inductanta ramane necuplata cu traful, inmagazineaza energie, si va avea nevoie de snubber pt dampuirea ei (leakage inductance). Acolo stochezi energie , unde o arunci? Un snubber disipa energia, aici e fix pe dos. Daca e pt curentii de blocare a diodei (reverse recovery), ar face sens, daca convertorul ramane in CCM (datorita inductantei cablurilor), dar atunci iti trebuie snubber ca te-ai pricopsit cu alta problema.

Link spre comentariu

Ferita aia are un singur rol, reducera interferentelor.

Cordoanele de sudura nu se folosesc ca inductante.

Invertoarele in punte merg fara mari probleme fara inductanta dupa redresare deoarece tensiunea de iesire apare ca una redresata dubla alternanta si in plus de asta si frecventa este ridicata incit nu ajunge sa se stinga arcul electric pe o durata atit de mare incit sa se raceasca si sa nu mai plece rapid, ca la bazici pe trafo de tensiune redusa, la tensiune ridicata in gol merge bazicul deoarece tensiunea creste rapid si se reaprinde arcul electric.

Link spre comentariu

Ai fi surprins ce inductanta au firele de sudura, mai ales daca sunt lungi. 

La convertoarele cu transfer direct e musai inductanta de iesire, ea limitand si panta curentului in primar, sa nu declansezi protectia de supra-curent asa....aleator. Dar probabil la sudura  "sare" tensiunea pe electrod neavand condensator pe iesire (a.i curentul in primar nu urca abrupt) deci tensiunea de iesire urmareste pulsul aplicat in primar, asta ar fi explicatia la functionarea unor convertoare chinezesti fara bobina de iesire, desi firele alea pot avea  mai mult de 1 uH  (1uH ~ 1m de cablu)

Leagat de torurile din secundar inaintea diodelor, la prima vedere le vad problematice.

Am sa fac o simulare, cand am timp.

Link spre comentariu

Inspiratia pentru achizitia acestui invertor a fost "inarc-400-ih", care din pozele PDF-ului atasat se vede ca are detoate.   Nu se vede din PDF-ul inarc-ului in jurul carui integrat este facuta placa. La jasicul meu este folosit UC2846, la iesirea catre modulele semipunte IGBT sunt tot doua trafuri de comanda. Nu este deloc greu sa fac doua placute  cu capacitoare si rezistori de putere cum se vede in PDF-ul inarcului, nu prea imi dau seama ce valori sa pun sa fie si eficient snubberul ala. Frecventa de lucru este 20khz, cel putuin asa se lauda in carte.Nu am pus osciloscopul pana acum pe jasic, ca functioneaza foarte bine. Si stiti cum este cu batranul Murphy si legile lui...:rade:

 

 

inarc-400-ih.pdf

Link spre comentariu

Pune mai mult 10u la divizorul capacititv, incerca cu 40u , desi nu cred ca au riplu mare (mai adauga un trace cu el).

 

Dar scoate L1,  dupa "Ion_Bumbu"  nu ar impacta mult circuitul (eu ma astept sa decoleze curentul in primar, iar peak current loop sa devina greu de stapanit/implementat), noroc ca e doar R3 si va atenua ea panta curentului, daca era si un condensator acolo....adio.

 

Poti adauga si 200nH necuplat  cu trafu inainte de diode si o masuratore cu si fara cele 200n.

 

 

 

Link spre comentariu

Foooooaaarte interesant... Era vorba de un invertor in topologie punte alimentat la aproape 570 de volti (CC)...

 

  In fine. Eu sunt o fire practica, experimentez. Aseara, in sfarsit am gasit capacitoarele de care am nevoie pentru alimentare. Cam scumpe, dar cine munceste, are si bani de componente si pasiune. :limb:

 

Ma gandesc asa, ca cine are timp de modele ideale, si analiza pe calculator, poate construi un super-invertor si nu cumpara ca mine de la chinezii zgarciti :d. Dar, nu mai avem timp de experimente sau sa mai construim o banala bobina de putere. O luam de-a gata, ce pica de la chinezi.

 

Sper sa nu se supere moderatorul pe mine, e o simpla constatare ca forumul se umple de "filosofi" si cei care au timp de statia de lipit sau un banal pistol de lipit, s-au cam retras de pe aici...

 

Uite capacitorul de care pomeneam, abia astept sa-mi soseasca doua bucati ::dsgfds

 

https://www.digikey.ro/ro/products/detail/epcos-tdk-electronics/B25632E1117K100/13414926

 

Sunt si cu ESR mai mic.

 

   Am luat de 100uF/1100 de volti cu montare TH dar au ESR-ul cam mare, 5mOhmi. Pe astia ii voi folosi la alta aplicatie:

 

https://www.digikey.ro/ro/products/detail/epcos-tdk-electronics/B32320I0107K000/13914401

Editat de digioptic
Link spre comentariu
Acum 3 ore, digioptic a spus:

Sper sa nu se supere moderatorul pe mine, e o simpla constatare ca forumul se umple de "filosofi"

Ok, probabil am interpretat gresit dupa inca o noapte pregatit sa chem ambulanta.

Dar un comentariu trebuie sa fie cu cat mai multe elemente tehnice.

CITAT:  

 Era vorba de un invertor in topologie punte alimentat la aproape 570 de volti (CC)...

 In fine

###################

Ce importanta are ca avem semipunte sau punte? Ce importanta are tensiunea de intrare?

Si acel "In fine" greu de decriptat, ca si cand ai lasa de la dumneata.

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări