Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

vreau si eu o schema pt un am cu lampi


Postări Recomandate

Usurel Swat Cat!Cand VTP publica in Tehnium multi dintre noi faceam cozonacei de nisip si habar n-aveam de lampi sau tranzistoare.Omul a incercat sa-ti spuna ca te arunci prea departe ca incepator poti incerca un amplif. mai simplu pe lampi si apoi daca iti iese ,iti place cum se aude si prinzi ceva experienta in lampi poti incerca si un amplif. puternic ca cel din link-ul tau.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 70
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Am cautat eu citeva scheme simple:

http://www.6moons.com/audioreviews/almarro4/mk2.html

http://diyparadise.com/simpleel84.html

http://diyparadise.com/buildel84c.html

 

Problema cea mai mare ramine transformatorul de iesire cel mai bine e sa cauti pe la atelierele de reparatii unul gata facut sau cauta doua transformatoare de cadre din televizoarele cu tuburi.

La fel si cu transformatorul de alimentare,cauta pe la ateliere sigur gasesti sa cumperi unul cu 5-10 lei noi.

Link spre comentariu

Anul trecut a venit un pusti sa-mi ceara un ECC83.I-am dat un tub gratis si peste citeva zile am fost invitat sa ascult un amplificator stereo construit cu numai 3 tuburi:una bucata ECC83 si doua 6P14P care sunt echivalente cu EL84.La iesire folosea doua transformatoare de cadre.Vreau sa spun ca am fost uimit cit de bine se auzea.Asa ca pentru inceput nu te de in laturi sa folosesti transformaroare de cadre .Faza tare de tot: Singurele transformatoare pe care le avea pustiul ,doua bucati identice erau cam de 10W si scoteau 16V fara sarcina.Tensiunea de filamente a obtinut-o din acei 16V prin redresare,filtrare, stabilizare dar in acelasi timp aplica acei 16 V alternativ pe secundarul celui de al doilea transformator si astfel obtinea 220 V pentru anodica si totul izolat galvanic fara de retea!Destept pustiu!!

Link spre comentariu

Trafurile de cadre unde se gasesc? Sau unde se cauta? :smt001 Si cum de se potrivesc la asa ceva? De fapt ce fac ele intr-un TV?

Televizoarele cu tuburi sau hibride aveau, de regula, 2 transformatoare de circa 3 - 4 cm2: unul pentru etajul de sunet si unul de cadre. Ambele etaje erau echipate cu tuburi care merg bine in audio.Televizoare ca: Record, Rubin, Temp, dar si hibrizii romanesti sau de alta provenienta. Pentru SE, se poate bobina usor un transf. de iesire. Se mai poate lua de la aparatele de radio vechi, cu tuburi.
Link spre comentariu

Swat Cat, eu ti-as recomanda sa citesti aici:

 

http://www.elforum.info/viewtopic.php?t=4978

 

Nu cred ca-ti va parea rau deloc. Problema e sa ai rabdare sa construiesti. Si te previn ca-ti vor trebui boxe de minim 20VA pentru a pune in valoare amplificatorul.

 

VTP, de regula in cadre era un EL84 sau un 6П14П (exemplu pentru Rubin 102B). Transformatoarele nu sunt identice dar ca performante sunt asemanatoare iar diferenta nu este sesizabila in mod direct cu urechea.

 

Spre exemplu in Rubin 102B transformatorul de iesire audio are 2200sp in primar si 108 in secundar iar cel de cadre are 2000sp in primar si 100 in secundar. Daca se aplica formulele, ies parametri asemanatori iar diferenta, dupa cum spuneam, nu este sesizabila.

 

Stima,

ALEKS

Link spre comentariu

In Rubin 102 , cadrele au in primar 3.000 sp. nu e o problema, se pot folosi in ambele cazuri.La alte televizoare rusesti s-au utilizat triode pentode 6FI..... , unele echivalente cu ECL-uri ( 82,84,86,etc.)Toate receptoarele radio cu tuburi, romanesti, au avut EL84(6PI14), deci se pot utiliza.

Link spre comentariu

E o diferenta intr Rubin 102 si Rubin 102B. In Temp (imi scapa modelul) s-a folosit 6F5P (sau poate era pentru audio), din cate-mi amintesc, oricum, transformatorul a fost rebobinat si a ajuns intr-un amplificator de chitara electrica.ALEKS

Link spre comentariu

Eu unul ca si novice, pt un prim proiect, oscilez intre cele doua amp-uri de mai jos. Primul foloseste EL84 in PP, scoate cam 10W/canal. Proiectul e luat de pe diyaudio.com, unde e o intreaga discutie pe marginea lui, se pare ca e un proiect foarte reusit, mai ales pentru un prim proiect, plus ca e destul de tolerant cu un traf de iesire nu foarte bun.

 

Ca traf de iesire, sper sa-l pot folosi pe cel recomandat de mariand: primar - (1200spire+300spire)+(300spire+1200spire) cu sarma de 0,14 iar in secundar *50 de spire cu sarma de 0,62. Daca am inteles bine, e vorba de un traf pt Ultraliniar.

 

Sunt cateva lucruri insa care-mi sunt neclare: alimentarea se face cu un traf de 2*(300-350V), 6,3V si 5V si nu stiu exact ce tensiuni trebuie sa aiba traf-ul meu, exact tensiunile astea pe iesire, sau putin mai mici/mari, urmand ca dupa filtrare/redresare sa am o alta tensiune...

 

Ce tub as putea utiliza in loc de ECC803S, pt ca pare cam greu de gasit?

 

Traf-urile de alimentare/iesire unde le pot comanda/cumpara in Buc si cam la cat m-ar duce?

 

Al doilea, foloseste EL34 in SE, e super simplu, putin cam puternic cred pt viitoarele mele boxe, tubul de pe intrare e mai usor de gasit, doar ca traf-ul de iesire nu stiu cum trebuie sa fie. Am un traf pt EL34 SE, am datele lui, doar ca e "marcat" 2,3K, pe cand schema asta indica un traf de 5K...

Alimentarea e mai problematica pt ca foloseste un tub si nu stiu cum sa-l inlocuiesc.

http://basenjes.de/tubes/jbsel34.htm

Link spre comentariu

nu e recomandata folosirea tuburilor pt alimetare,,, adica redresare si apoi sa faci filtrarea cu un c, dearece un ez80 de exp,,, consuma cam 1amp pe filament si redreseaza mult mai putin... citeva sutema.... se pot face alimentarile f simple cu diode sau punti,, si am sa incerc o filtrare cu tranzistor ca cica e cam de 10000mf :) cu stima, florin c. is curios cum suna un se cu el34, pt ca la pp cu ea ascult eu :))

Link spre comentariu

Salut.Sa incepem cu EL84.Schema aleasa este destul de simpluta alimentarea are redresare dubla alternanta tipica la filament 6,3volti normala cu rezistente catre masa pentru eliminarea brumului iar acolo unde vezi 5 volti este de fapt o dublare de tensiune pe negativa si cred ca sa ales aceasta metoda din cauza trafului folosit (un traf de fabrica asa are 6,3V filament,250-300V anodica si 5V pentru filamentul redresorului cu tub).Daca vrei sa realizezi acest amplif te ajut cu placere daca te incurci undeva.La al doilea amplif cel cu EL34 alimentarea este realizata prin tub redresor care il poti inlocui si cu doua diode ca in schema de la EL84.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări