Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

vreau si eu o schema pt un am cu lampi


Recommended Posts

  • Replies 70
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Sfatul meu este sa nu te arunci asa de sus si asa de repede la ceva ce nu poti realiza, mai ales daca spui ca nu stii mai nimic despre domeniul asta. Documenteaza-te, informeaza-te, vezi si tu cum lucreaza o lampa, si abia dupa aceea apuca-te de un etaj simplu in clasa A cu un EL84 si un traf de iesire recuperat din radio-uri vechi cu lampi si vezi daca-ti place cum suna. Daca iti convine ce auzi treci mai departe, daca nu, nu.

Link to comment

De unde stii tu ca schema propusa reprezinta un amplificator slab? Construieste-l si mai discutam.Eu am una de 80 W in Tehnium si daca o faci sa sune decent (nu neaparat bine) la stadiul la care te afli acum eu ma inclin in fata ta. Pe bune!Sa stii ca partea cea mai grea e traful de iesire de care depinde aproape tot sunetul amplificatorului. Chiar daca schema iti ofera parametri electrici extrem de buni, nu ii vei obtine cum crezi tu. Cei mai multi vor sa faca ceva ce nu le sta in putinta, se arunca la puteri de sute de W fara a avea nevoie de ele, nestiind ca le complica inutil munca si cheltuie banii aiurea. Ca sa nu mai zic ca vor sa faca totul fara a se informa, cerand mura-n gura de la altii...Revin la ideea de a lucra ceva simplu cu EL84, sau orice alt montaj simplu sa vezi cate probleme apar, si pe care nu le rezolvi atat de usor precum crezi. Daca vrei sa ma asculti, fa-o, daca nu, o sa vezi ca parerile celorlalti lampasi sunt aceleasi cu ale mele....Faci cum crezi de cuviinta :yawinkle:

Link to comment

de acord cu lamparii de mai sus :) fa ceva simplu si afli si tu ce e cu lampile ... apoi treci la ceva mai complex. satisfactie fara transpiratie nu exista decit in teorie. un pp cu 6c33c socoate 80w... un pp cu gu50 cam tot asa lejer... un pp cu 6r3s tot cam 80w si cu pl500 tot cam 100w.. asa ca ai avea de unde alege daca ai sti ce sa cauti. cauta pe aici ca a tot discutat lumea de aceste proiecte. Nu conteaza curentul cind ai tensiune mare :)) ... 250v - 800- 1200v ai de unde alege :) cu stima,florin c.

Link to comment
Guest darkangelbv

Salut .. ma bag si eu in seama pe aici.. am vreo 8 "lampi" PL500 din TV-uri d`alea vechi.. intrebare pot face un amplif decent din astea???Mentionez ca am mai facut ceva cu niste eft-uri(sau EFD nu mai stiu exact ce erau...) mai de multsi functionau impecabil pana cand am pus o sarcina de 2 oameni pe el si am terminat lampa.....

Link to comment

Mentionez ca am mai facut ceva cu niste eft-uri mai de multsi functionau impecabil pana cand am pus o sarcina de 2 oameni pe el si am terminat lampa.....

lamureste-ma si pe mine, eu stiam ca eft-urile erau tranzistori :smt006 (EFT323..etc )din aia cu germaniu de IPRS si nicidecum lampi.
Link to comment

parca erau si niste eft-uri in capsula de 2n3055 TO-5 parca dar oricum nu aveau filament :yawinkle: . EFD-rile se foloseau la detectie si cand mergeam la casa pionierului erau o moneda de schimb tare valoroasa :smt014 . Ontopic acum.. cu 2xPL500/canal poti scoate 100W. Stiu ca exista o schema publicata printr-un tehnium. Vezi la Pusttiu ca parca o are.

Link to comment
Guest darkangelbv

Super ca eu am 8 PL-uri :) deci scot 4*100W din ele?? :POricum lampile raman cele mai bune....Acum mai am o intrebare pt "maiestrii lampari" acest amplif il pot alimenta direct la reteaua de 220 (printr-o punte bineinteles care imi va da cam... 310V in gol) ????

Link to comment

daca vrei .. poti :d .. numai ca daca intr-o zi ai sa pui stecherul invers in priza si o sa apara faza pe sasiu nu cred ca ai sa fii foarte fericit.

Multe amplificatoare cu lampi au Ua destul de mare 400V-600V si este mult mai comod sa faci un transformator.

Uite o schema cu 6 PL504 din care se scoate 200W

 

si inca doua cu pl500 PP

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines