Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Automat de udat florile


Postări Recomandate

Eu locuiesc singur de multi ani...si parintii vin la mine o data pe luna. De fiecare data am discutii cu mama-mea despre florile care s-au uscat nefiind udate cu saptamanile :smt067 De multa vreme visez sa imi construiesc un sistem de udat florile automat. :prayer:IMPORTANT: Vreau sa fie 100% sigur !!! Deci sa nu ma pomenesc ca am inundatii prin casa !!!am flori pe balcoane :yawinkle: (am 2 balcoane) mai am in bucatarie si in camera mare. Si atunci m-am gandit asa:-am in vasul de la WC apa. Aici in acest vas se afla mai tot timpu apa. Pot scoate de aici apa cu o pompa si astfel scap de problema presiunii fiindca nu vreau sa pun valve,furtune,tevi sub presiune prin casa si din acest vas pot sa scot apa cu o pompa de 12V,24V sau chiar 220V (o pompa mica);-m-am gandit ca in baie sa fac un "MASTER" care primeste o cerere de apa de la circuite SLAVE situate pe langa flori si el sa se ocupe cu pornitu` pompei si sa contina si un timer! Daca se comanda udatul pentru o perioada de timp mai mare de 2 minute de ex sa se intrerupa alimentarea pomeii fiindca in 2 minute floarea trebuia sa fie deja uda si daca nu s-a udat inseamna ca este o avarie !!!!!! Nu e apa,furtun spart etc-la circuitele slave vreu sa fac ceva cu microcontroler;cate un circuit pentru camera+balconul de acolo si inca unu in bucatarie + balconul de aici. aceste cicruite trebuie sa realizeze "citirea" unor senzori de la fiecare floare si sa "ceara" apa de la master. Apa vine pe niste furtune si prin niste valve comandate de slave sa se duca la floarea care trebuie udata. Senzorul urmareste umiditatea/nivelul si cand floarea e udata sa detecteze senzorul asta si sa trimita comanda de oprire la MASTER. Protectia...daca masterul nu primeste aceasta comanda in maxim 2 minute se va opri tot sistemul.Desigur sunt mai multe probleme cum ar fi ce se intampla daca 2 flori fac aceasta cerere in acelasi timp sau daca se ia curentul si stemul va reporni etc ... nu este greu asta si cu niste uC-uri + porti logice poate fi implementata relativ usor aceasta functionare.Cea ce nu gasesc eu este schema de la niste senzori care sa "masoare" umiditatea pamantului la flori. Stiu ca cel mai simplu mod de a uda florile este sa le uzi la ora fixa dar cele de pe balcon cand ploua nu au nevoie de apa iar cand e vara au nevoie de 2 ori / zi. Deci asa nu merge si am o floare care se uda prin umplerea unui bazin, Cu un senzor de nivel la ea se rezolva problema insa ce sa ma fac cu celalalte ... :prayer: Aveti careva o schema de la un detector de umiditate? Stiu ca apre problema tensiunii continue care apare intre electrozi si daca exista un curent in acesti electrozi dupa un timp ei se corodeaza... In rest ma ocup eu cu proiectarea/softu etc. Sau poate aveti idee de un sistem mai simplu de udat dar care vreau sa fie 100% sigur si 100% automat...Va multumesc ! :drinkers:

Link spre comentariu

Cel mai simplu e sa le uzi la un interval programat si sa-ti montezi un senzor de ploaie. Daca a plouat, nu mai uzi doar respectivele flori.In ce priveste cantitatea de apa, mai poti monta un senzor de temperatura.. si faci un circuit (eventual uC) care sa faca o mediere a temperaturilor culese la interval de 1 ora, sa zicem.. functie de asta, a doua zi se stabileste cantitatea de apa necesara (adica timpul cit va functiona pompa).Referitor la "instalatia" de irigare, eu ti-as recomanda sa montezi un rezervor putin mai sus de nivelul vaselor cu flori, care va fi umplut atunci cind e "sororcul" de udat (zilnic etc) iar de acolo, printr-un sistem de furtunase subtiri si transparente (pentru a fi discreta) mergi la fiecare vas cu flori, unde vei folosi niste duze ca sa reglezi debitul pentru fiecare floare (practic obturezi mai mult sau mai putin furtunul). Metoda asta "prin picurare" este cea mai recomandata pentru flori, pentru ca si vasul este mic (si o "inundare" cu o pompa este greu de facut in siguranta) si nici nu se uda frunzele/florile (pretentioase la anumite specii).

Link spre comentariu

Am observat din pacate pe balcon urmatorul fenomen ...Stau cu fata catre soare si daca sunt 40 de grade afara si bate si soarele se ofilesc pana seara :rolleyes: cand iarasi trebuie udate...Daca sunt iarasi o gramada de grade afara dar nu le bate soarele nu e chiar atat de gravSa fac mediere sa fac sisteme care sa calculeze ...hmmm ...cred ca tot acolo ajung...In plus unele flori sunt direct expuse la soare (cele de pe margine) si altele (cele lipite de perete) stau ore bune in umbra balconului de sus...Deci si soare/fara soare , temperatura etc unele se usuca mai repede decat altele.Si acele circuite daca nu am senzori ar trebui facut un algoritm extrem de pretentios care mai mult ca sigur ca nu va face fata schimbarilor iarna/vara zi noapte soare/inorat.Eu ma gandeam sa pun la fiecare floare 2 sonde in pamant si se modifica rezistenta intre cei 2 electrozi in functie de umiditate dar nu am aceasta schema si ar trebui sa o iau prin incercari etc...Folosind aceasta varianta sistemul se poate auto regla si am scapat definitiv de grija udatului (asta urmaresc)...Cat despre sistemul de picurare ... si rezervorul... Pai daca trebuie sa umplu rezervorul deja nu mai este automat !Vreau sa mearga 24 din 24 7 zile din 7 si 365 de zile pe an fara inteventii.. ma rog e un vis dar sunt convins ca folosind acei senzori se poate face asa ceva !!!!!!Am vazut odata si era un sistem cu oscilator care scotea un semnal dreptunghiular care aparea odata cam la o ora si pe celalalt senzor cuplat printr-un condensator se citea nivelul cu un triger schmit ... parca.. nu mai tin minte ...... oricum schema era f f f faina ...cand o sa termin cu examenele si o sa mai am ceva timp liber poate o sa o sa ma pun sa o proiectez dar poate exista si alte variate...daca avetii sau daca aveti alte idei... :prayer:

Link spre comentariu

Referitor la rezervor.. nu il umpli manual, ci atunci cind circuitul comanda udarea florilor, practic va incarca acel rezervor un timp specificat de tine.Referitor la senzori.. eu as fi vrut sa te scutesc (si pe tine si florile!) de jdemii de electrozi bagati in pamint si "scanati" la fiecare 5 minute pentru masurarea rezistentei..Referitor la florile care stau in soare.. ori le faci o umbra, ceva.. ori le acoperi pamintul din vas cu niste chestii care sa ingreuneze evaporarea apei. Banuiesc ca tu ai flori in casa de dragul esteticii.. dar sa te apuci sa le "informatizezi" in halul asta.. sa ajungi sa le "cablezi" & stuff.. mi se pare exagerat.

Link spre comentariu

AH da merge cu bazinul dar pana la urma nu e tot aia?!doar ca mai adaug un bazin ... adica si ca sa umplu bazinul tot am nevoie de o pompa...si langa pompa pun un timer...si gata...am protectiaCat despre informatizare...cred ca avand senzorii aia in flori care se rezolva cu un circuit logic cu mai multe porti si cu inca cateva se poate realiza un slave....si fiind 2 "slave"-uri nu cred ca e asa complicat...daca ma gandesc mai bine se poate renunta definitiv la microcontrolerte NU?cred ca cheia sunt acesti "senzori".... :prayer:

Link spre comentariu
Vizitator berti

Inca o chestie care trebuie luata in calcul, frigul.Ce faci cu furtunasele iarna, ziceai ca trebuie sa functioneze 356 zile pe an. Defapt ce faci cu florile iarna, le strangi pe toate? Iti raman pe balcon o gramada de fire si furtune...

 

La mine la uscatorul de cherestea am 6 sonde, fiecare sonda e formata din 2 "cuie" de inox care trebuiesc implantate la 30 mm distanta in lemn.

Calculatorul de proces face media valorilor celor 6 sonde, si in functie de medie isi face programul. Daca o valoare se abate de la medie(cablu rupt, defect in lemn), si o influneteaza prea tare se poate scoate manual din medie...la tine chestia asta s-ar potrivi, doar ca eliminarea erorii trebuie facuta automat.

Link spre comentariu

un vas cu apa si 5-10 furtune (cate unul pentru fiecare vas) si o electrovalva

De fapt, e vorba de un singur furtun care leaga "in serie" toate vasele pentru flori dintr-o anumita zona (balcon, living etc). La fiecare vas se introduce un teu prin care se va picura apa in vasul respectiv iar furtunul merge mai departe spre alt vas.. totul poate fi suficient de discret amplasat, depinde de topologie si de imaginatia autorului!Cit despre electrovane, se gasesc peste tot si unele sint foarte fiabile.. eu am un sistem de aspersoare telescopice montate (ingropat) in gradina (vreo 30 buc) si am vreo 6 electrovane pentru irigarea "pe zone" (fiecare vana comanda un circuit la care sint conectate 5 aspersoare). Din comoditate si din lipsa de timp, n-am stat sa-mi fac un programator ci am cumparat unul.. care are vreo 3 programe zilnice, cu orice interval orar si succesiune de comanda a valvelor. Ca si senzori am conectat doar un senzor de ploaie iar pentru "asezonarea" cantitatii de apa are un parametru prin care poti mari/micsora global timpii de functionare functie de anotimp. Insa am de gind sa-i anexez o chestie cu un senzor de temperatura (cum spuneam anterior) pentru ca sint perioade "exagerat" de insorite alternind cu unele mai noroase, deci trebuie facute ajustari de la o zi/saptamina la alta..
Link spre comentariu
Vizitator berti

O idee prosteasca...Oare nu se poate masura rezistenta tulpinei? Facute niste determinari timp de 2-3 zile (udata des/rar/deloc) si intocmit un grafic... iar de aici e simpla treaba, deci practic sa lasi floarea sa ceara apaDoar o idee... nu da-ti cu pietre!!

Link spre comentariu

Pentru antiinghet m-am gandit asa:Din baie (unde este pompa) ies pana in bucatarie si pana in camera cu niste furtune plasate sus...aproape de tavan.Florile sunt plasate mai jos, unele fiind plasate la nivelul .. genunchilor. Ma gandesc sa pun o valva sus unde sa fie si "distribuitorul" cu valvele si sa las una in .. aer si care dupa ce s-a udat floarea sa se deshida pt scurt timp si astfel intrand aer prin ea se pot goli furtunele de apa...prin cadere libera nu ?Evident trebuie sa se deschida atunci cand pompa nu functioneaza :smt005 La senzorii de la flori acea schema cu tranzistoare este buna dar exista tot timpul o tensiune acolo... am vazut ceva in tensiune alternativa undeva si apoi era un redresor si un dublor de tensiune... parca...ah trebuie sa ma gandesc...Acum insa trebuie sa plec insa la examen... :banghead: Mai vorbim...

Link spre comentariu

Sper ca n-ai de gind sa folosesti schema aia "mot-a-mot".. adica sa folosesti diode cu germaniu(!), amplificatoare/comparatoare realizate cu tranzistoare & stuff. Ideea este simpla: rezistenta culeasa de catre cei doi electrozi o introduci intr-o punte (unde curentii sint minimi), iar dezechilibrul puntii il amplifici cu un AO si tot cu un AO realizezi un comparator (cu histerezis si tot ce-i trebuie).. practic, daca folosesti LM324 (care are 4 AO-uri) faci montajul pentru doua vase cu flori. Iar un LM324 costa vreun leu, cred.In ce priveste pompa, cred ca ai putea folosi ceva miniatural, de genul celor folosite la recircularea apei din bazinele/lacurile ornamentale.. sint alimentate la 12V, sint foarte economice si fiabile. Practic, nici nu-ti mai trebuie electrovane - simpla alimentare a pompei pune apa in miscare.Referitor la protectia anti-inghet.. in perioada inghetului (noiembrie - martie) pur si simplu golesti conductele de apa (prin "suflare" - desi eu folosesc un compresor de aer pentru a evacua apa din toate conductele subterane care formeaza sistemul de irigatie). Evident, pentru instalatia care deserveste florile situate in casa, nu trebuie sa intervii la "conducte". De fapt, iarna ar trebui sa le adapaostesti pe toate in casa, deci va trebui sa realizezi instalatia (cuple etc) astfel incit sa-i poti modifica "topologia" functie de anotimp!

Link spre comentariu

:)Eu ma gandeam cu niste porti logice, un oscilator cu constanta mare de timp si celalalt cu o constanta mai mica de timp care sa scoata de ex 5 secunde un semnal dreptunghiular de 1KHz si apoi pauza 5-10 minute (cred ca la constanta asta de timp trebuie si un divizor :rolleyes: ) si acele porti logice sa aibe si un triger schmit.Am pe acasa si LM324 o gamada .. dar cred ca as prefera-din comoditate-sa folosesc un circuit logic.Despre protectia la inghet credeti ca apa nu se va scurge daca prin acea valva in plus ii bag aer ????????? Ah si sa nu uit...pompele acelea de 12V nu cred ca au suficienta forta (presiune) ca sa imi ridice apa din bazinul de la WC sa o transporte prin furtune in tot apartamentul ... cred ca ar fi o sarcina prea mare... sau nu ?

Link spre comentariu

eu am citit undeva, dar nu mai stiu unde, ca daca folosesti curent continuu pentru masurare, atunci datorita electrolizei apar diverse depuneri pe electrozi si masurarea o sa se faca cu eroare din ce in ce mai mare.eu as face un sistem care sa masoare umiditatea da zicem din ora in ora, sau oricum nu continuu, ci la anumite intervale. apoi o pompa si mai multe valve, sau mai multe pompe, incat sa poti uda fiecare zona in parte. si la fiacare citire stabilesti unde trebuie sa uzi. si uzi pe rand zonele.citirea as folosi asa, 2 electrozi per planta. si o multiplexare intro anumita forma. adica legi cate un electrod la toate plantele, si apoi aplici tensiune pe fiecare planta. si citesti umiditatea. eu ma gandesc la multiplexare asa: o zona formata din max 9 plante, conectate printrun cablu(de ex de retea ca e cel mai ieftin, dar nu poti sa folosesti decat 7 plante asa) si un 4017 care sa iti selecteze planta. cred ca nu ai nevoie de microcontroller pentru fiecare zona slave, ci unu singur va putea sa le citeasca pe toate. numa rabdare sa aiba :) mi se pare cel mai simplu si cel mai ieftin asa. si ai numai un comparator la care iti vine tensiunea pe rand de la fiecare floare. apoi microcontrolleru determina ce zona sa ude. in ceea ce priveste problema cu inghetzul...pai lasi florile afara iarna? si daca le lasi...nu e asa ca nu le mai uzi ca nu ai de ce?atunci trebuie ca circuitul sa masoare temp afara. si din anumite momente sa treaca pe modul iarna cand nu le mai uda pe cele de afara. sau sa il treci manual pe modul iarna. si nu mai uda afara.vrei sa faci ca pompa sa nu functioneze mai mult de 2 minute, eu as folosi un circuit care sa vada daca pompa functioneaza si sa ii taie alimentarea dupa un anumit timp, si circuitul sa fie independent de microcontroller. poti sa faci si senzor sa vezi daca ai apa, ca poate se opreste apa. si sa iti indice avarie. spor la treaba! :rolleyes:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări