Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebari, Probleme Invertor 12v - 220v auto


Vizitator rasu1984

Postări Recomandate

Va salut!In incercarea de a repara un invertor de 350W,am gasit folositi in puntea H,patru IRFZ40.Doi dintre ei,dusi.Am cautat datasheet-ul acestora si am vazut ca tensiunea maxima e 50V.Nu-mi pot explica ciudatenia,cum de chinezii au folosit feturi de 50V,intr-o punte alimentata la vreo 300V.Rog pe cei cu experienta in depanarea acestor surse sa-mi explice ciudatenia,eventual sa-mi spuna ce au gasit ei in puntea H,sa stiu ce mofeti pot folosi in locul lor.Parca n-as mai merge pe mana chinezului,sa pun tot IRFZ40.Multumesc frumos pentru orice sfat.

Link spre comentariu

Un mosfet mai puternic nu inseamna intotdeauna si o alegere mai buna, in cazul de fata IRFP460 are o capacitate de intrare mai mult decat dubla fata de IRF740, chestia asta poate afecta circuitul in care este montat devreme ce este nevoie de un curent mult mai mare care sa incarce rapid acea capacitate, este foarte posibil ca in cazul de fata capacitatea sa nu afecteze, depinde schema exacta, insa am dorit mai mult sa atrag atentia asa in principiu asupra unui fenomen care poate afecta in mod negativ.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Fiind montati in puntea H,sunt comandati cu 50Hz;nu cred ca mai conteaza capacitatea la frecventa asta...Dar parca e pacat sa pui IRFP460 intr-un invertor de 350W. Patru bucati costa cat jumate de invertor.

Link spre comentariu

Intr-adevar probabil ca la cei 50hz capacitatea nu ar mai conta atat de mult, mai ales ca este vorba si de unda sinus modificat, nu cunosc foarte bine teoria in cazul asta dar gandesc ca frontul nu mai este nevoie sa fie unul foarte abrupt asa cum este cazul la dreptunghiul SMPS-urilor, daca gresesc te rog corecteaza-ma.

Link spre comentariu

IGBT am, dar de vreo 30A;oricum invertorul mi-a mancat zilele,plus un pumn de mosfeturi.A reusit sa-mi arda chiar unii de 700V,la 8A.Asta se intampla cand alimentez alimentatorul laptopului,chiar fara sarcina.Cu televizorul merge insa brici.L-am lasat sa mearga o zi intreaga,nici macar nu s-a incalzit.Nu pricep de ce nu-i place sursa laptopului.Semnalul de comanda a puntii H,e perfect dreptunghiular Initial cand am ars prima pereche de IRF840,am zis ca am depasit Uds,de 400V.Alimentand invertorul dintr-o sursa reglabila,i-am dat 16V in loc de max 14,5V.Tensiunea pe filtrajul de dupa traful ridicator,sare in aceste conditii peste 400V,mai exact ajunge la cca 450V.Cred ca in mod normal aceasta tensiune trebuia stabilizata;ori am un defect,ori sursa a fost prost gandita,fara stabilizarea acestei tensiuni.Poate cineva mai experimentat ma poate lamuri.As renuta la repararea ei,deja lucrez in pierdere,dar a devenit o chestie de orgoliu;oricum mosfeturi mai am.Am pus o poza,poate cineva s-a lovit de acest model.

post-66139-13982952248_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Cele mai uzuale invertoare sunt fara stabilizare acolo. Se face prin variatia umplerii de 50Hz modificand valoarea efectiva la iesire.Poate sursa laptop nu are un rezistor suficient pentru limitarea curentului de incarcare a condului de filtraj, iar tv-ul are, daca se petrece chiar la primul moment de alimentare.Daca impulsurile Ugs au suficienta valoare pentru deschiderea IGBT iar ca tensiune IGBT-urile sunt OK, eu zic sa incerci cu ele.

Link spre comentariu

Mosfeturile au acea caracteristica Vth care reprezinta pragul minim de tensiune necesar in poarta pentru ca mosfetul sa conduca si acesta este destul de variat, spre exemplu PHB98N03LT care au acest prag foarte jos, incepand sa conduca de la un minim de 1V, cifre mai exacte se pot gasi in pdf-urile fiecarui mosfet. Cu IGBT-uri nu am lucrat insa din cate observ in unele pdf-uri situatia ar fi oarecum similara.

Link spre comentariu

intr-un invertor de 2000 W am gasit 8 x IRFP450, in puntea H ,evident,dar comanda lor cuprindea un totem pole cate 4 x 4 tranzistori in paralel .Pentru 460 ,care au capacitatea grila sursa mai mare ca 450 ,e mai presanta existenta driverilor de putere si s-ar putea sa nu faca fata cei existenti ,daca initial s-au folosit mosi mai modesti gen irf740

Link spre comentariu

Stai putin Boss ca mosfetl ala de care am pomenit eu nu este ceva atat de rar, eu am recuperat multe bucati de pe placi de baza, e drept ca tensiunea de 25v ii limiteaza utilizabilitatea insa pentru aplicatii de 12V este ideal cu un Rds-on minuscul de maxim 7m Ohm si un curent de drena tare atractiv la 75A.Si totusi mult mai des intalnitul IRF3205 are pragul minim intre 2 si 4V, si de la 6v in sus tranzistorul este practic complet deschis, oricum asa cum am zis, informatiile sunt usor de gasit in pdf-uri, mai ales graficele.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări