Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Panou radiant


Postări Recomandate

Buna seara,

Un panou radiant dupa 11 ani a cedat ...panoul era alimentat prin un termostat ambiental ; parintii au insistat sa-l inlocuiasca (vox populi, vox dei...) cu unul similar , destul de scump.

Inainte de a-l duce la reciclare i-am facut , de curiozitate autopsia ; tabla de aluminiu 1500x600x1mm , fata alba acoperita cu vopsea cu tehnologie "nanosilver", (asa zice producatorul) cu "turmalina" (apatita se pare dupa brevetul de inventie) , pe spate 2 rezistente de incalzire , realizate din fir acoperit cu ceva teflon, aplicate pe tabla , fixate cu un fel de scotch argintiu termorezistent.

Defectul a constat in intreruperea in cel putin 2 locuri a rezistentelor, distrugerea/strapungerea  izolatiei firului si a scotch-ului precum si aparitia unor portiuni de cativa cm de rezistenta "in aer " (rezistenta s-a deplasat sub scotch si a iesit pe portiuni afara) ,vizibil  dupa scoaterea termoizolatiei spate realizata din ceva vata de bazalt cu cca.1 cm grosime , acoperita cu staniol ; panoul nu avea termostat de protectie si nici conductor de impamantare (cel nou are...).

S-a confrunta cineva cu asemenea situatie ?

Va multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Față de prețurile absolut nesimțite la care se vând, aceste ,,panouri radiante,, nu sunt cu nimic mai breze decât cel mai ieftin convector electric de aceeași putere.

E un exemplu de reclamă mincinoasă, din păcate mulți oameni dau o grămadă de bani pe așa ceva.Repet pentru a nu știu a câta oară, încălzirea electrică e cea mai scumpă variantă la noi, indiferent de soluția folosită.Deci dacă ai de ales între diverse soluții ce folosesc curentul electric, alege-o pe cea care implică o investiție redusă...

Dacă vrei să-l repari, măsoară sau calculează rezistența necesară și înlocuiește-o cu rezistori ceramici de 3-5W înseriați, astfel vei obține același lucru, la un preț derizoriu al reparației.Am făcut la serviciu un astfel de ,,panou radiant,, prin înserierea de rezistori de câteva sute de Ohmi la circa 5W bucata, plasați sub un geam gros.Sunt și poze dar nu mai caut acum topicul.

Pisicile adoră să stea pe el iarna....

Link spre comentariu

Oricare aparat de incalzire electrica are randament de 100%, toata energia consumata se transforma in caldura, deci nu prea are rost sa discutam care incalzeste mai bine, raze X si gamma nu produce niciunul, ca sa vorbim de randamentul de conversie al energiei electrice in termice. Convectia si transferul de caldura se pot face mai lent sau mai rapid, dar tot caloriile alea vor fi disipate in mediu.

Link spre comentariu

Cu scuzele de rigoare, vad ca multe subiecte devin cazuri de ..... ;eu eram curios daca cineva a intalnit cazuri similare ,fara protectie cu conductor de impamantare , termostat incorporat, si siguranta ....panoul il repar, testez , ii fac un termostat , daca nu corespunde se transforma in altceva, dar pot fi cazuri in care poate deveni sursa de alte probleme , electrocutare , incendii, etc.

Link spre comentariu

Dacă se asigură o izolare corectă și fixarea fermă a elementului rezistiv, nu vor fi probleme.Dar cum scriam mai sus, nu cred că merită deranjul.Un convector sau calorifer electric de aceeași putere va face aceeași căldură.Dar mult mai ieftin ca investiție inițială....

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări