Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Supometru cuantic (pamflet)


Postări Recomandate

Cred ca trebuie sa clarific cateva aspecte:

 

1.

eu sunt convins ca daca doresti ceva comod de asamblat, sa mearga usor ca un LEGO, sa ai deja filete date, sa existe conectare a COBului cu lamele in holder, sa se potriveasca direct si perfect cob - holder - oglinda - dispersor si chiar etans (in ani de zile de exploatare nu doresti sa acumulezi praf pe traseul luminii)  - toate astea merg cu un anumit pret.

Pret pentru comoditate...

Dar sigur ca si aspectul este mai bun cu ceva uzinat decat cu ce se poate bricola intr-un atelier casnic/modest.

Ca functie, insa, solutia bricolata poate sa fie egala 100%... dar necesita bibileala de care tot vorbim.

 

Daca ne ducem la calitate extrema si puteri uriase (ca in linkul pus mai sus de @sesebe ) pretul poate fi cum a zis el cu 3 cifre in euro... eu as zice si cu 4 cifre... plus ca nu cred ca te descurci decat cu comanda la sursa. Asta nu ar fi problema, dar de obicei producatorul nu prea discuta: expediaza cu asigurare si cu firma consacrata... deci 100-150 euro poate sa coste numai expedierea... plus vama si TVA aici nu poti fenta nimic.

 

Dar pentru mediul casnic se gasesc solutii procurabile de la TME sau alti furnizori uzuali.

Pentru ceva pana la 2.000-3.000lm am lucrat si eu exact cu ce am amintit in ce spuneam (Mingfa plus Ledil, COB Prolight).

Vroiam sa si fac un mic topic... poate cand am timp si imi aduc aminte cred ca pozele le-am facut...

Asamblarea a mers fara repros, repede si bine.

Aspect fara repros.

Costul a fost insa semnificativ mai mare pentru toata solutia racire / optica secundara / conectare COB (semificativ poate sa insemne si tinzand la infinit, pentru ca din recuperari s-ar fi facut totul cu cost tinzand la zero... dar si cu bibileala).

 

2.

lipsa de bibileala implica munca fizica de realizare a sursei luminoase si viteza de executia.

 

Asta nu sunteaza insa de loc munca de cautare pe internet pana gasesti specificatii de producator, plus un furnizor si preturile cele mai bune.

 

Nu cred ca gasesti de-a-gata solutie garantata de la cineva... dar inspiratie din solutiile altora, sigur ca poti cauta.

 

3.

solutia saracului

Nu trebuie criticata sau apreciata gresit.

Adica:

Exista variante pe la jumatate... ca lipsa de bibileala, dar cu cost foarte mic, doar sa le cauti.

 

Asta inseamna sa cauti ceva ieftin dar cu calitate suficienta pentru ce trebuie.

Vei face un compromis, in sensul ca trebuie ceva bibileala, totul nu merge chiar din prima, nici perfect... dar in final cu ceva efort ajungi la ce doreai.

 

Exemplu 1:  Cititi pe topicul lui Sesebe cum a manufacturat becoleduri care nu sunt in categoria uzuala de gunoi... Folosind subansable mecanice din China. Da, si multa bibileala

 

Exemplu 2: Pai nu mai departe de ceea ce a declansat acest topic: spoturile din bucataria mea.

Am folosit carcasa + racirea + optica de la spoturi chinezesti:

 

1. In primul rand ca puterea pe care am injectat-o in spoturi este pe jumatate fata de ce spunea chinezul - asta face ca racirea sa fie suficienta.

Bineinteles ca pana am ales ce cumpar, am cautat numeroase variante si am ales ce parea sa aiba racirea cea mai buna, cu riscul ca ar fi trebuit sa renunt la ele si sa caut ceva mai bun...

Dar ceva experienta in astfel de achizitii m-a ajutat: ce am comandat initial s-a dovedit destul de bun, ambele variante de carcase (si cea mica si cea mare) in mod experimental asigura suficienta racire si in cea mai calda vara.

 

2. Aspectul este OK, este totusi ceva uzinat si nu vad nimic inferior la aspect. Bineinteles ca nici nu am mers pentru produsul cel mai ieftin, care din poze sugera ca ar avea probleme de aspect...

 

3. Optica pentru un spot nu este deosebit de critica.

Toate au  o oglinda concava care "recolteaza" radiatia cu directie gresita plus un ecran din policarbonat care in zona luminii vizibile nu modifica cromatica si nu atenueaza semnificativ.

In plus oglinda si ecranul sunt pe diametrul potrivit, este ceva uzinat... nu necesita bibileala

 

Am folosit holdere LEDIL din cele simple, doar pentru fixare pe radiator. COBuri Citizen si Prolight, sursa principala cu PFC si dimming, sursa secundara bricolata.

 

Ca pret spoturile chinezesti au fost cam la un sfert din pretul pentru ceva similar din magazine.

Iar ce am pus ca COB + alimentare este  mult inaintea a orice gasibil in comert.

 

Ca rezultate:

  • mentionam ca puterea spre COB este pe jumatate din ce zicea chinezul, insa fluxul luminos calculat este binisor mai mare... deci randament peste dublu
  • cromatica nementionata a fost inlocuita de CRI80 pentru spoturile mici si 95 pentru cele mari. Ce este mai important este ca datele din DS sunt credibile, ca pe chinez nu-l retine nimic sa scrie CRI95 pe chestii cu CRI70 tipic...
  • sursa de alimentare principala are randament de 92%.
Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări