Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

RoeTest-professional tube-testing-system


Vizitator

Postări Recomandate

AVO VCM163 e un aparat superb. Sa enumar cateva facilitati:

-tensiune filament 0-119V in pasi de 0,1V

-poate masura tuburi cu impendanta interna mai mica de 200 ohmi

-masoara rezistenta de izolatie intre electrozi atat la rece cat si la cald

-masoara cam toate caracteristicile tubului,incat chiar poti ridica toate curbele din foaia de catalog

-masoara curentul rezidual de grila

Pot sa spun ca pe partea de ohmetru e mai precis decat multe multimetre moderne.Sunt multe tuburi care la rece arata bine dar in functionare datorita dilatarii electrozilor apar probleme.

Sunt diferente minore intre VCM160-163 si MK4,oricare dintre ele este un instrument de laborator.

In fine,datorita faptului ca masuratorile sunt foarte precise sunt asa de scumpe si cautate. Pe de alta parte e greu sa gasesti unul in stare originala si ok 100%,majoritatea aparatelor bune nu se vand pe net ci doar in cercuri de colectionari sau impatimiti in ale lampilor.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
  • Răspunsuri 44
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

  In sfarsit am reusit sa-l termin. Am facut calibrarile in mare urmand ca reglajele de finete sa le fac saptamana viitoare. Practic a functionat din prima, doar un defect am avut la citirea curentului anodic si asta datorat unui semireglabil multitura nou defect. Ardeam de nerabdare sa vad ce stie si acum chiar pot sa spun ca e ceva de vis, chiar nu ma asteptam la performantele astea. totul este automat si cu cateva clik_uri de mouse afli totul despre o lampa.

O sa pun zilele astea un film , in poze nu se aud cum clantane cele 70 de relee, e ceva deosebit. Testul de rezistenta de izolatie intre toti electrozii se face foarte rapid 1-2 secunde iar masuratorile incep automat dupa ce lampa intra in parametrii adica se stabilizeaza curentul anodic.

Viteza de test si in general timpul testarii alocat unei lampi le consider superioare altor testere, iar rezolutia graficelor e fantastica.

Pt ca vroiam sa vad cum masoara am testat cateva lampi pe care le aveam prin casa si acum sunt lamurit ce stiu analoagele vechi. Intamplator am avut doua buc de 6N1P-EV noi noute si prima a dat 100% -Sistem 1 si 98% -Sistem 2. A doua a fost....beton, 140% S1 si 130% S2, asta ca sa vezi cat de ok sunt lampile noi. Probabil o sa mai apara si alte surprize pe parcurs.

Deocamdata testerul sta tot in cutia de 19 zolli deoarece urmeaza sa modific sistemul de ventilare in sensul ca am in proiect unul mai evoluat cu TC648VPA, PWM, auto-shutdown si over-temperature alert. In plus vreau sa-l  modific pt teste de lampi cu curenti de grila si s-ar putea sa mai adaug inca o placa. De fapt asta a fost si motivul pt care l-am construit, deocamdata nu am auzit sa fie vreun tester pt lampi care lucreaza in A2 sau AB2 si nici grafice prea multe in sensul asta. Foarte interesant este ca te lasa softul sa treci in mod manual si poti testa la parametrii doriti o lampa, poti creste cat vrei (pana in 600V anodica si 350mA) fara probleme deoarece sunt monitorizate toate tensiunile si curentii atat software cat si hardware. 

Link spre comentariu

Felicitari der_doktor, este o realizare deosebita si mai mult ca sigur ca datele masuratorilor introduse in programele de simulare vor mari semnificativ precizia de elaborare a schemelor, ai fost foarte inspirat cind ai ales sa construiesti acest tester foarte complicat  si scump dar de acum stacheta este ridicata foarte sus...

Link spre comentariu

Multumesc pt felicitari. Uite doua poze cu valorile masurate la 6N1P-EV, in prima apare pe fond verde 100 pt sistemul 1 si 98 pt sistemul 2, sunt date in procente fata de foaia de catalog

Posted Image

 

Aici tot o lampa noua numai ca e mai nervoasa

 

Posted Image

 

Parca zicea cineva pe aici ca lampile noi bat 100% cu foaia de catalog, sau ma insel eu....

 

Realitatea se pare ca e alta, de fapt toti stim asta numai ca nu o recunoastem public. Nu am avut decat 2 bucati de 6N1P-EV noi, in schimb am un lot de 6N3P-EV de 10 buc noi pe care nici nu le-am desfacut din pachet. Chiar sunt curios cate bat cu datele de catalog sau daca reusesc sa imperechez ceva din ele.

Link spre comentariu

E si in engleza meniul, l-am lasat asa cum s-a instalat programul, nu ma mai deranjeaza germana. O sa-l trec in engleza sa va fie un pic mai usor. N-am folosit utilitare de screen_capture extra sa nu se inteleaga altceva, sunt multi care nu au incredere decat in poze reale. Merci pt idee, o sa fac filmul cu vidshoot capturer chiar daca nu are sunet dar imaginea este exact ca pe laptop.

Link spre comentariu

-Sollwert=valoare de referinta, nu este valoare reala masurata la tubul testat ?-valorile pentru testare sunt alese automat de sistem in functie de denumirea tubului sau sunt alese de utilizator dupa foaia de catalog/preferinte ?-de ce la %Sollvert sunt doua valori diferite 140 si 129 - foto 2 - care-i diferenta dintre sistem 1 si 2 ?

-23 °C este temperatura din camera ?

Editat de itube
Link spre comentariu

Aia ca bate cu 140% curentul din catalog tine de cancan , oricum in catalog e dat cu plus si minus ... diferenta mare in plus nu inseamna ca e mai buna ci un rebut care nu mai respecta parametrii . Oricum transconductanta conteaza si bineinteles sa fie egale sectiunile .

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

 

.........................................................................................................................................................................................................................................................

Am scris mai devreme de un proiect in A2. Ceea ce pot sa spun e ca sunt convins ca va dura ceva timp deoarece ideea e sa obtinem tot ce se poate din lampa asta in clasa A2. Vor fi multe masuratori de THD,IMD,analize spectrale desfasurate in doua locatii diferite pe aceeasi schema. In Germania nu am gasit pe nimeni sa fi lucrat in A2 mai mult decat dl.Popa Marius si nici nu cred sa aiba vreun concurent prin Europa, poate pe H.Michimori dar dansul e departe in Japan. 

Pot chiar sa spun ca proiectul asta in A2 va fi foarte complex si bine documentat,mai ales ca se bazeaza pe experienta practica a d-lui Popa Marius in clasa asta. Ma rog,mai multe detalii o sa fie in topicul dedicat.

Nu fiti asa de radical,mai sapati pe net si nu prea adanc ci aici pe forum si o sa gasiti realizarile d-lui D.Panaitescu,realizari de exceptie in clasa A2 cu cateva tuburi "clasice" gen : 845,211,805,8005...

Daca intrati si pe saitul d-lui  o sa vedeti mult mai multe realizari...

Chiar daca ma repet,la o intalnire a lamparilor la care au participat multi colegi de pe acest forum printre care si dl.Popa Marius,dl.D Panaitescu a prezentat doua monoblocuri cu 805 in A2 de 45W putere pe sacina,dar chiar nu vad de unde atata aversiune pentru numele pur romanesti cand apar asa realizari ???...asa ca daca am fi putin mai retinuti in a face afirmatii absolute,ar fi mai bine,asa-i ?

  Tipic omeneste :"alergam dupa oase de dinozauri si incercam sa le compunem intr-un schelet in schimb nu-i vedem pe cei care mai sunt inca in viata!"...mare pacat!

In rest ce pot sa spun?...doar sa va felicit pentru punerea la punct a acestui aparat performant !

Dupa parerea mea un tub care masurat cu un aparat in care avem incredere depaseste cu +15% foaia de catalog inseamna ca este vorba de alt tub,sau este un tub prost iesit din parametri de fabrica.Nu putem sa consideram orientative/relative foile de catalog atata timp cat majoritatea proiectelor mai ales in regim DIY sunt facute dupa acele foi.Nu toti isi permit accesul la aparate super-performante,iar un tub spre exemplu cel masurat de dv.,6N1P-EV nu cred ca va fi la fel cu un tub ce-l avem prin sertare chiar nou fiind.Asadar cred ca pe langa un prapadit de catometru la care avem sau nu acces,foile de catalog reprezinta sursa cea mai sigura si la indemana pentru a proiecta anumite montaje,repet,asta-i parerea mea!

  TOATE amplificatoarele cu tuburi electronice fabricate cu zeci de ani in urma in fata carora ne plecam deseori,au fost proiectate dupe foile de catalog,sigur asta,s-au trasat drepte de sarcina si s-au calculat transformatoarele de iesire dupa foile de catalog si multe ,multe alte determinari asa ca...

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

De curiozitate am masurat un 6N1P EV NOS, nou-nout , nefolosit vreodata. Raman la parerea ca foaia de catalog ramane referinta.In cateva luni ,de cand am uTracer , am masurat tot felul de tuburi si nu am gasit diferenta mai mare de 10% intre masuratori si foaia de catalog. uTracer este un pic limitat (400V/200mA), intr-adevar, dar totusi releva valoarea datelor de catalog , pe care nu avem cum sa le ignoram. 

 

Posted Image

Posted Image

Posted Image

 

Link spre comentariu

-Sollwert=valoare de referinta, nu este valoare reala masurata la tubul testat ?-valorile pentru testare sunt alese automat de sistem in functie de denumirea tubului sau sunt alese de utilizator dupa foaia de catalog/preferinte ?-de ce la %Sollvert sunt doua valori diferite 140 si 129 - foto 2 - care-i diferenta dintre sistem 1 si 2 ?

-23 °C este temperatura din camera ?

 

Sollwert= cat ar trebui sa fie Ia de ex dupa foaia de catalog, in cazul lui 6N1P-EV  7,5mA

Meßwert= valoarea masurata real 

 

Valorile de testare se introduc manual intr-o baza de date dupa foile de catalog dar pot si modificate in functie de interes. De exemplu la trasarea caracteristicii Ia f(Ug1)  ii dai valorea care te intereseaza lui Ug1 si iti alegi pt ce anodica vrei. Poate trasa pana la 15 curbe pe o singura diagrama cu o rezolutie de 12 bit.

 

Valorile astea 140 si 129 corespund celor doua sisteme (triode) din balonul lui 6N1P-EV si se vede clar diferenta mare dintre ele. Ideal ar fi fost sa fie ambele in jur de 100%, adica sa bata cu foaia de catalog. La prima lampa e ok 100 si 98 dar la o doua pe langa faptul ca e diferenta intre sisteme mare depaseste cu mult datele din foaia de catalog, practic e alta lampa .

 

23°C e temperatura radiatorului testerului, e monitorizata de procesor cu un LM75. Deocamdata nici cooler nu i-am pus, inca lucrez la sistemul de ventilatie.

 

@sebi_c, uite aici un pdf cu toate datele unei lampi,valori masurate si caracteristici. 

http://s000.tinyupload.com/index.php?file_id=80695745198755179401

 

 

Dl. Lazaroiu, sincer sa fiu nu prea stiu multe amanunte tehnice despre realizarile d-lui Panaitescu ci doar ce e pe forum si pe site_ul dumnealui. Despre dl. Popa Marius nu cred ca mai e nevoie sa spun nimic, e singurul de pe aici care a postat despre A2 si stiu cate experimente a facut. Am zis ca in Germania nu prea e agreata clasa asta de functionare datorita dificultatii driverului. Recent am discutat cu Rainer Baule, tipul cu OT_urile si mi-a zis ca nici dansul nu stie pe nimeni sa fi lucrat un pic mai mult in A2. Si vb aia, nu e de ieri in breasla asta e totusi la o varsta respectabila,75 ani si cred ca ii stie cam pe toti care se joaca cu lampile. Printre altele mi-a povestit cum facea Telefunken trafurile, pe vremuri avand tangente cu ei. 

App de tuburile rusesti, acum vreo saptamana am vorbit cateva ore cu un tip de pe langa Bremen si mi-a zis ca el foloseste doar tuburi rusesti fabricate pana in '89 restul fiind gunoaie. Era vb despre 6S33S si instabilitatea curentului de bias. Incep sa-i dau dreptate, asta seara am masurat vreo 5 buc 6N3P-EV fabricatie 9202 si n-am gasit doua la fel. Noroc ca nu am chiar atat de multe lampi rusesti pt ca sincer sunt dezamagit de calitatea lor.Am cateva sute  NOS TFK, Valvo,Siemens, Egro, sper sa nu fie la fel si sa le arunc pe toate.

 

Aveti dreptate cu foile de catalog si tuburile de acum cateva zeci de ani cand se realizau cu simt de raspundere, astea noi par de unica folosinta. Cred ca si de aceea creste mereu pretul la NOS_uri.

 

 

Am facut doua filme cu screen capturer, o sa le urc maine pe net ca sunt cam mari , se poate vedea exact cum testeaza aparatul asta. L-am trecut in engleza pt a fi mai usor de inteles.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări