Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanare surse ATX ( scheme si documentatie )


Postări Recomandate

Am uitat sa scriu 2 chestii...1- Daca ventilatoarele de 120 sau 140 mm sunt asa de nenorocite de ce TOATE firmele care produc surse atx le folosesc OBLIGATORIU la cele cu puteri mari? Chiar asa de prosti sa fie TOTI inginerii?2-Pentru georulz- nu incerca sa rebobinezi torul cel nou. Monteaza-l asa cum este, fii atent la infasurari.

Link spre comentariu
Vizitator georulz

Nu prea ma pricep la structura infasurarilor unui tor. L-am pus in pozitia in care aveam cei 6 craci intr-o parte si ceilalti 4 in cealalta parte in gaurile aferente asa cum este pe cablaj si nu functioneaza. Probabil mai trebuie facute si alte modificari pe cablaj.

Link spre comentariu

Nu ventilatoarele de 120 sunt de vină... ci faptul că merg subturate; așa-i trendu' acuma, să fie cât mai silent, să aibă turație variabilă în funcție de temperatură - o tâmpenie! Mă enervează la culme ăștia care se vaită că nu pot lucra la calculator din cauză că le distrage atenția cârâitul HDD-ului sau vâjâitul ventilatorului din sursă; singura problemă e în capul lor și se numește deficit de concentrare.

Dar producătorii răspund cererii și scot tot felul de coolere pasive, plăci video cu ventilatoare silent care merg constant pe la 90°C, HDD-uri de asemenea silent (dar cu timp de acces ca c*ru).

Eu am în carcasă 5 ventilatoare (80 si 120) fără control de turație (direct 12V), ventilatorul de la placa video dat pe manual la 70%, cooler CPU la 100% și abia dacă le aud; dar cum spuneam, am altă treabă când stau la calculator, nu să fiu atent la ce se aude de sub birou.

 

Sursa e din 2007, Thermaltake 460W PFC activ cu ventilator de 120 și funcționează minim 8 ore pe zi la sarcină aproape maximă (consumul la priză ~440VA, maxim 530 cu compu' overclocked în benchmark-uri).

Link spre comentariu

Când lucrez pe el, atât consumă; asta însemnând video encoding, sau CAD, sau programe iterative, sau pur și simplu jocuri (din alea flămânde de resurse), video HD...În idle, cu programe gen messenger și muzică, nu am măsurat cât ia; oricum componentele sunt mai power-hungry de fel.Nu cred că erau musai necesare 5 ventilatoare, dar carcasa e înghesuită și nu-mi place să am temperaturi peste 45-50°C în PC.

Link spre comentariu
Vizitator costi07

Din seria, „Din greșeli înveți” sau „Am fost bolovan” am reușit să fac o tâmpenie: Am îmbrăcat în hot glue bobinele de filtraj deoarece credeam că ele sunt sursa coil noise-ului, când, de fapt, cauza era un traf. Asta se întâmpla în aprilie 2011. Sursa funcționează și astăzi :d dar nu știu cât de bine îi este.

De precizat ar mai fi că pozele nu sunt făcute la terminarea „operei”, ele fiind mai acoperite decât ce se vede în poze. :d

Ce impact credeți că o să aibă lucrul ăsta?

Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Poate d'aia zic ca ii deranjaza zgomotul ca au deficienta de concentrare -da' am auzit ca remediul e nu stiu ce vitamine sau asemenea (nu sunt medic) .Alti au treaba cu aerul antrenat de ventilatoare ,pt asta e alta categorie de medicamente .Pt reducerea la tacere a HDD sant solutii pe cat de simple pe atat de ieftine .De exemplu ,pe cand ma uit la film ma deranjeaza teribil zgomotul constant ,cand sant la masa de lucru e binevenit un radio online ceva si parca si conteaza ca PC-ul se screme la cativa metri mai incolo . Am un ventilator de 120 care merge la 1000rpm iar fluxul de aer generat la puterea consumata e echivalent celui generat de unul de 90 alimentat direct la 12V si cu putere asemanatoare ... .Zgomotul unui fan e dat in mare parte de elice ,iar cele de 120 se invart la turati mai mici . Printre altele ,am si o placa video fanless (de fapt foloseste ventilatorul de jos ,fara el se duce pe la 90C asa sta la 50...60C ) . Un prieten are atelier foto si pe un singur calculator are 6 HDD de 1G pline de poze si filmulete (zice el) ;altul la o firma de publicitate se ocupa cu editare de clipuri . Sant doua exemple cum poti forja un PC .Calculatorul prezentat in precedentul raspuns ,are tot 5 ventilatoare si toate de 120 : 2 jos ,2 pe cooler si unul pe sursa .Unul de jos si unul de pe cooler sant direct la 12V . Sursa are ventilatorul termostatat ,la coolerul al doilea ventilator sta deoarece e termostatat iar cele de jos sant si ele termostatate si reglajul lor functioneaza mai mult sau mai putin de inteles ,pornesc si au turatie de numai ele stiu . Acum , cat e rece afara (si corespunzator inauntru) functioneaza numai cele considerate necesare -la sursa ,unul la cooler si unul jos.

Link spre comentariu

1- Daca ventilatoarele de 120 sau 140 mm sunt asa de nenorocite de ce TOATE firmele care produc surse atx le folosesc OBLIGATORIU la cele cu puteri mari? Chiar asa de prosti sa fie TOTI inginerii?

Marketing! De cand, in afaceri, inginerul are un cuvant mai greu decat managerul (de marketing) ?O sursa nu trebuie sa tina prea multi ani! Iar ventilatoarele de 120mm, 'silentioase' iau ochii la popor.Daca insisti,o sa revin cu niste surse desfacute,sa indic cum circula aerul (extrem de putin pe la bobina/condensatori!) si cum in pc este aruncat aer cald! Chiar spre partea opusa evacuarii, de ramane si se aduna acolo! Iar rezultatul l-ai vazut clar.Ca sa raceasca sursa decent (la bobina si conzi oricum nu ajunge aerul!), ventilatorul ar face un zgomot destul de mare! Mai mare ca 2 ventilatoare de 80mm, care racesc corect orice colt al sursei.Poate ca la niste surse mai lungi, ventilatorul de 120mm sa se descurce mai onorabil. Dar depinde de implementare@tyc -pai normal ca e grea,doar are pfc pasiv :ras:
Link spre comentariu
Vizitator tyc

@costi07 -Nu fac 'edit' pt ca precedentul mesaj e offtopic si vreau sa evit confuzia:Cred ca se incalzesc nitel si daca racirea e cu aer ...cand ti-e frig nu te imbraci mai gros? Oricum daca apuca sa se incalzeasca tare se cam duce siliconul de pe ele si se racesc la loc dar sigur nu tin cat unele originale (adica fara imbracaminte) .De ce nu le cojesti? Cu unghia ,emailul rezista (cel putin nu am reusit niciodata sa curat de izolatie un conductor CuEm ).Temperatura din sursa mea ,la aceasta ora e de 39,6 grade . Acuma sa scot sonda dar mai intai sa trimit mesajul ca dupa ,daca e pana repar sursa...Mai mult mai grea pt una numai cu PFC ...si eu credeam ca aluminiu e usor si la radiatoare conteaza suprafata .

Link spre comentariu
Vizitator smilex

sunt de valoare mica sau mare?

N-am inteles intrebarea. E "sunt" sau "shunt"?Daca sfatul se referea la pocnitoarea mea, mersi. Am mai multe pc-uri, unul acasa restul la servici, dar nu dau doi bani pe ele. Pentru mine, e important sa scape hardul. Numai birotica, ceva filme (acasa), fara jocuri, nu ma intereseaza resurse. Daca maine se distruge vreunul, ridic din umeri...Chestiunea cu caracteristica ar putea genera sau nu instabilitati. Instabilitatea poate arde sau nu sursa. Facand bilantul, nu e critic. Dar e de evitat, uneori cu costuri mai mici chiar. De asemenea, un alt tor poate insemna alta inductanta, alta variatie de curent, alta caracteristica...
Link spre comentariu

"sunt". Adica cam ce valoare au bobiele de filtrare, fata de bobina de dupa traf.In cazul pierderii unui pc, as zice ca numai timpul pt punerea altuia la punct e mai mare decat efortul pt a folosi o sursa mai buna.Apoi chestiile ale de birotica nu-s cat de cat necesare? Daca existenta lor nu conteaza...atunci ai dreptateOricum, nu doresc nimanui probleme cu PC-ul, mai ales in zona HDD-ului!In legatura cu instabiliatea, dupa cum ziceam, multe surse in conditii precare, la o prima vedere functioneaza inca stabil (cel putin atata timp cat tensiunnea de alimentare si sarcina ingaduie asta)

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Sigur ca exista documente importante intr-un pc, dar asta spuneam: nu conteaza decat hardul. Pentru mine. Privesc pc-ul ca pe o unealta, nu cer pretentii, dar nici nu mi-e drag. Nu investesc in el. Sunt de moda veche.Eu personal n-am intalnit decat 4-10uH, dar nu cred ca e o regula, n-am deschis foarte multe surse pc, nu repar asa ceva decat daca sunt dator cumva. Ce spuneam e ca principiu, nu se pot schimba valorile intamplator. Chiar daca acele componente sunt mai bune. Poate voi avea odata timp sa revin asupra corectiei si influenta ESR-ului. Uneori un cond cu ESR mare face treaba mult mai buna decat unul cu ESR mic, daca corectia este astfel conceputa. La fel si cu capacitatea: e posibil ca una mai mare sa influenteze negativ. Astfel de modificari nu garanteaza aparitia instabilitatii, dar cresc sansele. Situatia seamana in parte cu inlocuirea unui MOS cu altul mai "tare": desigur ca e mai bun, dar solutia constructiva trebuie sa-l suporte, altfel ar putea face mai mult rau decat bine, iar un alt MOS mai "slab" s-ar comporta exemplar. Dar prezenta MOS-ului mai "tare" nu garanteaza raul facut, ci doar posibilitatea. Depinde...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări