Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Barcute, barcute


Mircea

Postări Recomandate

Stiu ca aici este vorba de barcute, dar cred ca merg si cele un pic mai mari .Am vazut la doua emisiuni(Ferma Eduardian; James May si Laboratorul Baietilor) cum poti sa iti faci o barcuta(sau barca) din crengi de salcie sau de rachita, in mare este o impletitura din aceste crengi peste care se aseaza o folie impermeabila .Daca este cineva interesat, o sa postez aici link-ul .

Link spre comentariu

Pai cred, baietii aceia s-au plictisit de barcutele / vaporasele traditionale si incearca sa construiasca si din alte materiale. Pe un alt forum, un user - i-mi scapa numele - a realizat o barcuta de plantat din polistiren. Am vazut barcute construite si din teava PVC folosita la instalatiile de apa / canalizare. Buget si timp sa fie, ca ideile vin pe parcurs. 

Daca tot vorbim de barcute, cum realizati coastele barcilor si coca ? Care este metoda de curbare a lemnului la coca ? Cum stabiliti centrul de greutate al barcutei, astfel incat sa nu se incline babord / tribord ? Multumesc.

Editat de albasete
Link spre comentariu

Defapt, aceste barci sunt cele mai traditionale(poate in afara celor din stuf), pe scurt se iau niste crengi de salcie(30) lungi de vreo 2 metri si se infig perpendicular pe pamant, formand astfel conturul unui oval .Se impletesc la bazacu alte crengi, dupa care se apleaca, pe scurt e ca un cos ceva mai mare, neimpletit in intregime, dar pe care s-a pus o folie impermeabila .

Acesta este cel mai bun video in acest sens, face parte din emisiunea de pe BBC ,,Eduardian Farm,, (Ferma Eduardiana) .

Editat de Gh Dorian galenistul
Link spre comentariu

Metode sa curbezi lemnul sunt. La balsa eu imbib cu apa si apoi o fixez pe o suprafata curbata pana se usuca. Ramane cum am curbat-o.Coastele nu le curbezi. Tai la traforaj direct in forma dorita. Vezi planurile de le-am indicat in primul post.Fiind din lemn usor, CG il stabilesti cu ce pui in barcuta. Daca lemnul cantareste 0.5kg, iar bateria 1kg, plus motorul, plus alte angarale... o echilibrezi tu cumva. Ma refer la barcute usoare din lemn, nu si la cele din fibra. Acolo Manolo ar putea sa ne zica mai multe. Uneori e prea usoara si mai pui ceva balast acolo (un pumn de pietricele :) ). Ce gasesti si tu pe malul apei.Daca mai e nevoie de detalii, te rog, intreaba.

Editat de thunderer
Link spre comentariu

Daca barca este (coca)  axata longitudinal si transversal ,motorul si acumulatorul ,care sint cele mai grele le montezi la partea de jos ,nu stiu ce acumulator vrei sa folosesti ,dar de exemplu unul de plumb il pui trasdversal pe un suport si cu tot cu suport te plimbi cu el fata -spate ,stinga -dreapta si cu un minipoloboc vezi sa stea barca orizontal pe cele 2 axe, o mare atentie tre sa acorzi axului port elice ,trebuie montat in asa fel incit elicea sa fie in apa si sa aibe de unde sa traga apa .

Link spre comentariu

O.K. Multumesc Manolo. Acum am inteles. Ma gandeam ca acumulatorul Pb  - 12 V / 5-7 A sa-l pun longitudinal, dar asa pierd si din spatiu. Am vazut ca majoritatea naditoarelor / plantatoarelor au fundul plat, lucru care usureaza mult echilibrul barcutei. Da, axul port elice va trebui pozitionat incat cu toate dotarile, elicea sa stea in apa. 

Din comatex sau forex se poate construi o barcuta ? Nu neaparat pentru plantat, mai mult de agrement. Sau din placaj de traforaj ? Lemn de balsa nu am gasit in Ploiesti, doar ceva asemanator furnirului. Multumesc.

Link spre comentariu

Se poate face din komatex ,recomand ,din placaj se pot  face coaste si chila si imbraca cu balsa ,dupa care exterior imbracata cu un voal de fibra de sticla 80g/mp si rasina epoxi ,la interior tratata cu 2 straturi de lac.Totul este sa ai niste planuri si multa rabdare.

Link spre comentariu

Mda... La bloc cred ca este mult mai greu de lucrat cu fibra de sticla, rasina si lac. Deja balconul va deveni neincapator, iar la tara nu-mi permite timpul pentru astfel de lucrari. Sa fac rost de ceva planuri mai "simple" si ma orientez spre ceea ce voi face. Multumesc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări