Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare motor punte H solar traker


Postări Recomandate

Salutari tuturor colegilor forumisti. Nu am mai scris de ceva timp pe forum datorita timpului care se pare ca e prea putin pentru toti. Revenind la subiect, vreau sa alimentez printr-o punte H un motor de curent continuu, care e practic un actuator de antena parabolica, motorul trebuie sa se roteasca in ambele sensuri. Am doua actuatoare care vor regla un panou fotovoltaic pe 2 axe, orizontala si verticala, de la Est la Vest si sus/jos. Senzorii sunt in nr de 3, fototranzistori ce vor da semnale unui microcontroler Atmega 8, care la randul sau va comanda prin 4 pini motorul din puntea H, defapt 2 punti H. Tnesiunea de comanda din atmega este de 5V in mod liniar, nu e cu PWM, nici nu am nevoie deoarece motoarele sunt de 36V iar la 12 V mer fff bine, in pasi marunti, exact cum imi trebuie mie.Pana aici toate bune, impreuna cu userul Flopir, mare om, am realizat partea de de senzori si microcontroler care merge fffff bine, testat punand la iesirea din Atmega, patru leduri de culori diferite , si totul e ok, da comenzi potrivit nivelului de luminozitate de pe senzori.Partea de poticnire am intampinat-o la puntea H. Neavand la dispozitie mosfeti canal P, voi folosii numai mosfeti canal N, eventual recuperati de pe placile de baza din calculatoare, pentru ca per ansamblu sa fie totul ieftin. Motorul trage un curent de aproximativ 0.6A la 12V in functionare normala, la pornire e un varf de curent dar nu am reusit sa masor. Acum revenind la puntea H, se poate face fara driver dedicat gen IR2110, adica cu tranzistore cum e in puntea H de la invertoarele cu sinus modificat, sau trebuie neaparat driver? M-ar bucura mult folosirea tranzistoarelor ca si driver in vederea simplitatii si usurintei in realizare de catre oricine.Daca insa e absolut necesar driverul, am prin casa vreo 4bucati IR2184, si 2 bucati HIP4082 care e driver dedicat fullbridge, insa ma tem ca irosesc un astfel de driver aici. Repet daca e musai nu ma uit, trebuie sa realizez cat mai rapid montajul, deoarece sunt presat de timp, am panourile, partea mecanica stalp , totul montat si trebuie sa dau drumu la magaoaie.Voi atasa schema cu Atmega, si voi pune si Hex daca e cerinta, desii cred ca voi posta la sectiunea Proiectul meu sau la microcontrolere Atmel, asta insa numai dupa ce va fii gata totul.Atases deasemenea si schema invertorului MeanWell de 1500W cu sinus modificat, intreband daca pot utiliza puntea H de acolo. In speranta ca voi primi ajutor multumesc anticipat.

post-20533-139829502811_thumb.jpg

A301-1K7-F3.pdf

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 43
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator pisica matache

Cam asta ar fi cea mai simpla solutie;din pacate varianta cu patru mosfeturi N,necesita un step up,sa poti deschide mosfetii de sus.Revenind la schema inseriind D1 cu D3,respectiv D2 cu D4,poti comanda puntea,cu doar doua semnale comanda.Am desenat si varianta cu patru mosuri canal N;as zice ca nu se justifica,schema e mai complexa,nu sunt sigur nici de functionarea corecta a mosilor de sus,sursele lor avand potential variabil.

Link spre comentariu

Salut si multumesc de solutii. In cazul asta e mai ieftin si mai simplu sa folosesc mosfeti complementari, canal N si canal P, caz in care puteti lua in considerare si varianta asta, ptr ca zic eu ca ma complic aiurea cu sursa suplimentara, acolo unde sunt panourile nu am decat sursa de 12V, care e bateria, si sa fac o alta sursa zic eu ca e o complicareala inutila. Multumsc mult de solutii, poate mai sunt si alte idei, desii din ce am mai citit, voi mi-ati confirmat ca nu se poate altfel cu mosfeti canal N, ptr ce vreau eu trebuiesc neaparat mosfeti canal P.

Link spre comentariu

Scheme de punte H cu bipolari abunda ... n-am studiat interfatarea cu ce aveti dumneavoastra in schema , ma gindesc ca la complexitatea proiectului e bine sa o " rumegati " ca executant , ajuta mai mult decit toate sfaturile posibile , o comportare eventual nesatisfacatoare va fi rapid disecata , plus cistigul in ceea ce priveste teoria , care poate fi decisiv in cazul unor imbunatatiri sau depanari , eu nu merg niciodata pe " recomandari ' , prefer sa inteleg " la singe " ce fac ... asta ca o preferinta personala .

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Fa cu bipolari , e mai simplu si ai motoare mici ... exista electronica si fara mosfeturi , comutatie si alte fite ...

M-ati facut curios,care e varianta aia mai simpla cu bipolari,fata de mosfeturi?Eu astept o schema concreta,care sa fie mai simpla ca patru mosfeturi si patru optocuploare.Presupun ca @silicipi,de asta are nevoie si nu de o filozofie de viata....
Link spre comentariu

Salutari! Multumesc mult de sfaturi tuturor, ideea de baza este simplitatea, si posibilitatea replicarii de catre oricine. Voi cauta sa vad ce tranzistori complementari am prin casa, fie ei bipolari sau mosfeti, nu conteaza. Treaba este ca la mine pana vine o comanda trece aproape o saptamana si as fi vrut sa rezolv problema cu ce aqm eu, am ffffff multe piese din recuperari insa ca deobicei fie nu stiu tot ce am, sau chiar nu am ce-mi trebuie. Multumesc de sfaturi.

Link spre comentariu

Domnule Pisica Matache , v-as ruga sa recititi postarea mea ... nu stiu ce asteptati dumneavoastra , si sincer sa fiu , nu stiu ce relevanta are ... daca ati sesizat , nu postez niciodata scheme ... am explicat succint de ce , este la obiect fata de modul cum vad eu electronica ... ma rog , bruma care o mai inteleg si eu , nu vreau sa dau zeci de explicatii si sa intru intr-o lunga dezbatere fara valoare , cum e in topicul cu alimentarea de 50 volti , pe chestiuni de fizica de clasa a opta , sau sa urmeze zeci de pagini cum sa mai scadem cite un miliamper la un driver , cum e intr-un alt topic care a esuat ... am emis o parere catre initiatorul topicului , care , spre multumirea mea , a impartasit-o si a confirmat ca se gindeste si el in acelasi sens , pot sa-i dau schema pe privat ... nu e un secret , dar e din revista Elektor si supusa copyright - ului , oricum cred ca nu e concurs de scheme , era mai de mult la Minitehnicus ... iar daca ce am postat dumneavoastra vi se pare o filozofie de viata , ma rog , e o tara libera si poate gindi fiecare ce vrea . Nu - mi amintesc sa va fi criticat , si m-as bucura sa n - o faceti la adresa mea decit pentru greseli tehnice !

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

E o vorba..''Cine nu munceste nu greseste..;cine nu greseste trebuie avansat''.Mi-am asumat si-mi asum riscul de a cadea in derizoriu,incercand sa dau o mana de ajutor.Ma simt flatat ca-mi urmariti postarile,sa inteleg ca va plictisiti?

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

, nu vreau sa dau zeci de explicatii si sa intru intr-o lunga dezbatere fara valoare , cum e in topicul cu alimentarea de 50 volti , pe chestiuni de fizica de clasa a opta , sau sa urmeze zeci de pagini cum sa mai scadem cite un miliamper la un driver , cum e intr-un alt topic care a esuat ...

Poate acum intelegeti...Eu unul nu urmaresc ''dezbateri fara valoare'' oricat de plictisit as fi.Mii de scuze pentru off topic,este ultimul.
Link spre comentariu

Oameni buni plec o zi si incepe scandalul :rade:, am glumit ca sa mai destind atmosfera. Acum revenind la oile noastre, va rog mult nu va mai contrati, mai ales ca nu iese nimic bun de aici. Citind si documentandu-ma am ajuns la concluzia ca in situatia mea cea mai simpla solutie si cea mai ieftina e folosirea fie de mosfeti fie de bipolari complementari, dar asa cum se intampla mereu, la ora asta nu am asa ceva, am mosfeti canal N diferite puteri si tensiuni, cateva sute, la fel si bipolari, insa la capitolul tranzistori de putere canal P sunt ffffff deficitar, va trebuii sa cumpar, asta e.

Rugamintea mea sincera, nu va mai certati, veniti cu solutii ca sa iasa un proiect bun, sunt sigur ca vor fii fffff multi interesati de asa ceva mai ales ca un solar traker asa cum vreau eu sa realizez este peste 200Ron, ori eu vreau ca un astfel de solar traker sa nu sara de 50Ron cu tot cu carcasa, desii cred ca va fii si mai ieftin. Proiectul il voi posta integral pe forum, crecd ca la rubrica Proiectul meu, cu tot cu Hex si schema, insa momentan stau fffff prost cu timpul, voi incerca sa comand niste tranzistori canal P si incep testele, saptamana viitoare vreau sa fie gata si montat sa faca treaba. Numai bine!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări