Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa tensiune C.I. 723 ( 0-30V / 0-3A )


Postări Recomandate

Prin Almanah Tehnium (nu mai retin care) am vazut o schema cu reglaj U si I, protectie, decuplare la scurt/suprasarcina.(Ceva asemanator cu ceea ce se discuta aici.)Daca Briobit a fost multumit, de ce nu am fi si noi ? Mai am putin si o finalizez, am sa va spun daca si cum functioneaza.

Link spre comentariu
Vizitator razvanemil

Prin Almanah Tehnium (nu mai retin care) am vazut o schema cu reglaj U si I, protectie, decuplare la scurt/suprasarcina.(Ceva asemanator cu ceea ce se discuta aici.)Daca Briobit a fost multumit, de ce nu am fi si noi ? Mai am putin si o finalizez, am sa va spun daca si cum functioneaza.

Schema este din revista Tehnium 12/1989 numai cu tranzistoare cu protectie la scurtcircuit si suprasarcina. Are publicate si cablajele. Am folosit-o multi ani fara probleme.
Link spre comentariu

Postesz aici un mesaj privat primit de la colegul albasete (sper sa nu se supere ca fac treaba asta publica dar nu este singurul care imi zice treaba asta)

Salut. Nu stiu cat de bine functioneaza sursa ta, dar uitandu-ma cu atentie la pozele din prima pagina, am vazut ca ai conectat filtrarea ca si montaj separat. Din puntea redresoare ai intrat direct in montaj. Practic nu ai filtrare dupa cum ai facut conexiunile. Trebuia sa vii din puntea redresoare in partea de filtraj si de acolo in montaj. La fel reiese si din schema - cablajul postat de tine. Probabil ai corectat greseala. Ca idee, unde ai conectat R6 (1 ohm) ca la mine se suprapune conectorul peste ea. (Am facut cablajul postat de tine.) Multumesc, succes.

sper ca desenele de mai jos sa lamureasca problema(va stau la dispozitie cu alte sfaturi)
Link spre comentariu

In conectorul cu 3 fire din placa de reglaj/protectie trebuia sa intri cu fire de la condensatorii de filtraj si un fir de la alternativ, nu din placa de redresare. Ma surprinde daca ti-au mai spus si altii, dar nu ai remediat . Practic nu ai filtraj. Eu asa vad din desen si poza.Scuze, era vorba de rezistenta de 100 ohmi (R6), dar am rezolvat.Later edit: Scuze, dar m-am lamurit asupra conexiunilor. Este foarte corecta procedura ta, Briobit. Diseara poate am timp sa testez si eu sursa.

Link spre comentariu

Salutare. Am finalizat sursa in discutie. La prima proba, avand butonul normal inchis, s-a aprins ledul de protectie. Am desfacut contactul (inca nu am pus buton) si ledul s-a stins. Am scos din priza si am repetat operatia. Acelasi lucru. Cand deconectam butonul se stingea ledul. Am pus pe iesire un bec de 24 volti, am jonglat cu tensiunea si functiona super. Am facut scurt intentionat intre plus si minus si montajul a murit... Nu am apucat sa pun multimetrul inainte...Tensiunea nu se mai regla, ramane la 30 Vcc, asta si dupa ce am schimbat integratul. In momentul cand am facut scurt, am vazut o flama la condensatorul de iesire, acela de 1000 uF. Reistenta de 1 ohm/15 W s-a incazit, de asemenea si integratul. Ramane de verificat... :cry:

Link spre comentariu

Off... inceputul e promitator-buton ala trebuie sa stea inchis (adica contact facut) in mod normal, se apasa doar dupa ce ledul rosu de scurt se aprinde- in mod normal ledul rosu de scurt trebuie sa stea stins, in cazul unui scurt se aprinde si ramane asa pana la apasarea butonului de reset scurt - masurati ce tensiune aveti intre pinul 11 si 7 de la LM723 - la ce tensiune de lucru este cond de 1000 micro de pe iesire? - masurati tensiunea intre pinii 7 si 11 de la LM723 - masurati trz BD si cei 2 2N3055 si vedeti in ce stadiu sunt - verificati zennerul de 10 volti daca mai e intreg si terminalele tiristorului (T1N4 paraca asa aveti acum montat)

Link spre comentariu

Condensatorii sunt la 50 Vcc. Mai mult ca sigur cred ca s-a ars tranzistorul 2N2904 (eu am folosit 2n2905). Curios lucru de ce ledul care indica scurt/suprasarcina statea aprins cand alimentam sursa. Asa cum am spus mai sus, dupa ce desfaceam contactul buton inchis, ledul se stingea. Dupa refacerea contactului ledul ramanea stins. Mai mult ca sigur, protectia nu functioneaza. Sa fie oare condensatorii de la iesire - 1000uF si 100nF - strapunsi-scurt ?

Link spre comentariu

Am verificat toti tranzistorii, tiristorul si diodele si normal sunt functionale. Am pus al 3-lea integrat si nimic. Intre pinii 7 si 11 aveam 31,5 Vcc, iar cu celalalt integrat 30Vcc. Cred ca trebuie sa trimit sursa la reprezentanta Briobit. M-a disperat sursa asta, scanteieste benzineste dar nu porneste. Asta sunt eu... :jytuiyu

Link spre comentariu

Pai si cum se manifesta concret defectul? nu mai regleaza tensiunea? poate ai potentiometrul care indica curentul maxim la minim, incearca sa decuplezi condensatorul sau condensatorii care au facut flama de pe cablaj sau schimba`i direct cu altii daca ai prin casa. incearca sa masori ce am spus eu mai sus si revino cu rezultatele pentru fiecare chestiune sa ne dam seama ce se intamplaRabdare si ascunde ciocanul ca asa am patit toti, inclusiv eu, bag mana in foc ca nu e cineva din tot forumul asta sa zica ca ii merg toate montajele ceas din prima.

Link spre comentariu

Repet: in momentul in care am conectat sursa , s-a aprins ledul rosu, indicand scurt (era fara sarcina). Am intrerupt contactul normal inchis, ledul s-a stins. Dupa refacerea contactului normal inchis, ledul a ramas stins. Am repetat operatia si acelasi lucru. Am folosit ca sarcina un bec de 24 V, sub 1 A . Becul s-a aprins si am inceput sa rotesc axul potentiometrului stanga-dreapta, becul stingandu-se si aprinzandu-se in functie de cum roteam axul potentiometrului, adica tensiunea varia. Am facut scurt intentionat, s-a produs o mica flama pe PCB in zona condensatorului de 1000uF pe iesire, ledul rosu a ramas stins si montajul s-a dus. Concluzia la momentul respectiv: daca ledul rosu de scurt s-a aprins la punerea in functiuna a montajului, inseamna ca undeva era un scurt. Ciudatenia, de ce dupa deconectarea butonului normal inchis si refacerea contactului ledul nu se mai aprindea ? Practic asa trebuia sa se intample, sa se aprinda ledul rosu. Lasand becul conectat, am alimentat iar sursa, si tensiunea nu se mai regla, becul ramanand aprins. Am masurat si aveam 30 Vcc. Pe langa componentele verificate, am eliminat si condensatorul de 1000 uF, l-am verificat si este bun. Am masurat si potentiometrul de 10 K, este bun. Ramane diseara sa verific si condensatorul de 10 uF si sa pun al 4-lea integrat. Masor in punctele indicate si daca nu am rezultate, nu mai stiu ce sa fac...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări