Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mentinere consum de 15kw Hidrocentrala


Postări Recomandate

Salutare tuturor !Am o mica nelamurire referitoare la o hidro centrala . Un prieten mi-a dat o tema si nu prea stiu unde sa ma documentez asa ca va intreb pe domniile voastre . Se da o hidrocentrala care poate debita intre 5 si 15Kw dar se pare ca trebuie sa mentina la borne consumul de 15kw constant ca sa nu se arda . Nu dati cu parul , asa mi-a zis colegul meu. Ce trebuie sa fac mai pe scurt :- un wattmetru care in functie de cata energie este consumata din hidrocentrala sa imi bage sau sa imi scoata consumatori auxiliari ca sa pastreze consumul la iesirea din hidrocentrala. Sincer , nu am stiut ca este hidrocentrala care se poate arde daca ramane fara consumatori . Ok ! Inteleg sa nu ramana in gol , sa aiba ceva acolo ( un bec , ceva minim ) de consumat dar daca nu o tii la 15kw sa se arda ? nu am auzit . Voi aveti idee de asa ceva ?

Link spre comentariu

in principiu gandesc ca atunci cand scade consumul la borne va creste tensiunea ,si invers, iti va trebui un releu ,sau mai multe , care sa se deschida si inchida in jurul valorii adica a tensiunii de lucru ,in momentul cand tensiunea va creste , din cauza unui consum mic ,acel releu va cupla o rezistentza termica si vei incalzi apa dintrun boiler , asta ar fi ceva asa un sistem mecanic ,potzi face si ceva mai complicat cu integrate care la fel sa cupleze niste tiristori si alte relee pentru acelasi scop, si mie mi se pare dubioasa treaba cu arderea generatorului din hidrocentrala , eu stiam ca atunci cand scade consumul ,ma refer la o hidrocentrala mare care are mai multe turbine , se inchid turbine ,sau se cupleaza, dar potzi face si un regulator de debit al apei cand creste tensiunea sa inchizi partial din debitul trimis catre turbina si invers .cu ceva electrovalve , asa vei face si ceva economie la apa ,pe timp de seceta .eu sincer ma gandesc ca o hidrocentrala se poate arde atunci cand o suprasoliciti si consumi mai mult de acei 15kw , mai intreabal odata pe prietenul tau daca e sigur de aceasta problema , hidrocentrala in cauza e cu magnetzi permanenti sau cu rotor excitat , poate adaugi si ceva poze . sa ne dam mai bine cu parerea , ar fi bune si ceva date ale centralei .

Link spre comentariu

Tocmai ce am vb cu acest prieten care mia zis in felul urmator :- la debit nu poate umbla ptr ca ii trebuie aprobari de la apele romane iar toata hartogaraia ar ajunge ca durata undeva de 2 ani , ori omul in doi ani vrea sa schimbe hidro centrala cu una mai performanta de vreo 30kw- hidrocentrala are ca vechime 15 ani , nu mi-a zis inca model dar imi va trimite manualul centralei si modelul ei iar eu voi reveni atunci cu date mai exacte- din cate am inteles are deja ceva realizat empiric cu niste boilere dar cupleaza manual rezistentele ori pe individ il intereseaza o automatizare - ideal ar fi sa pot masura consumul instantaneu si aici ma refer la puterea activa . De asemenea mai e o problema factorul de putere la care nu stiu daca a umblat si / sau daca are baterie de compensare a factorului de putere ( puterea reactiva ). Nu stiu multe chestii insa , in princiupiu , este vorba de monitorizarea consumului instantaneu masurand puterea Absorbita de la hidrocentrala .Un wattmetru electronic si ceva microcontroler ar face treaba elegant .Din cate am inteles ar avea ceva facut pe baza unui voltmetru si ca in functie de asta da de un comutator si cupleaza mai multe rezistente de boiler. Nu pot zice nimic pina nu vad datele centralei . Sunt multe nebuloase si ptr mine dar sper sa le deslusesc. Problema este ca omul e la Sibiu iar eu sunt la Constanta si nu prea am cum sa dau o fuga pina la dinsul .Multumiri

Link spre comentariu

Daca este vorba de o crestere a tensiunii pentru ca e sarcina prea mica, s-ar putea face si altfel.

 

Folosesti o schema simpla, care sa iti conecteze sarcini pe masura ce tensiunea urca, de exemplu la 210V nu ai conectata nici o sarcina, la 225V ai conectate 15 sarcini de 1KW. Mai exact, o schema de VU metru cu comparatoare cum este cea de aici: http://www.zen22142.zen.co.uk/Circuits/ ... umeter.htm

O adaptezi la cate sarcini vrei tu, cati pasi. Eu am dat ca exemplu 15 de 1KW.

La iesire in loc de led-uri pui relee care sa comande sarcinile. Toata asta o alimentezi dintr-un traf alimentat direct din generator.

Mai trebuie sa obtii o tensiune care sa varieze la fel cu reteaua: iti propun sa folosesti un transformator separat, care sa aiba la iesire redresor(monoalternanta ajunge) condensator de filtrare si o rezietenta de sarcina fixa. Avand in vedere ca raportul de transformare e fix, sarcina e fixa, ai o tensiune pe care o poti masura si o trimiti catre vumetru. La vumetru te joci cu divizorul in cat in partea de jos, primul comparator sa comute la tensiunea de alimentare pe care o doresti tu, corespunzatoare de exemplu tensiunii de 210V(cum am zis mai devreme) si ultimul cand ai 225V.

Pentru simplificare cred ca ai putea sa folosesti mai putine sarcini. Preferabil sa fie rezistive, cum s-a zis mai devreme rezistente. Dar atentie la racit si pericol de incendiu.

Link spre comentariu

sau asta , de fapt este un indicator de incarcare al unui acumulator de 12 v , se poate adapta pentru ceea ce vrea sa faca prietenul tau , iar in locul ledurilor asa cum sa mai zis si mai sus pui niste relee, sau eu stiu tiristori , zsau polarizezi baza unui tranzistor care sa deschida un releu , etc.....The schematic shows how the various components are connected. Switch S1 is used to change the display type from moving dot to bar graph type. When S1 is ON, the display type is bargraph but when it is OFF the display changes to moving dot type. VR1 is used to set the lower limit of the display. By using a variable DC power supply, set the VBAT to 10.5V. Adjust VR1 until the LED L1 turns ON. Next, set the VBAT to 15V, adjust VR2 until all the LEDs turn ON (When S1 is ON). The specifications of LM3914 can be obtained from National Semiconductor Website.

Link spre comentariu

@vfp_marius cat tsi @bogdan_ aveti dreptate . Este o metoda simpla si eficienta insa trebuie sa il prevad si cu o mica intirziere la actionare sa nu inceapa releele sa danseze in functie de cum pilpaie un bec. Cred ca udeal ar fi fost un transformator de curent ( aidoma senzorului folosit de clestele ditz ). Citeva spire infasurate in jurul conductorului de alimentare ( fazei care iese din generator ) .Acea variatei de curent sa fie masurata si , specificat in ce interval de amperi sa actioneze releele . Sigur ca , in cazul solutiei cu vu-metru se poate pune pe iesirea catre led-uri cate un optocuplor si in acesta fel izolez si comanda de forta. Totodata , partea de optocuploare imi permite sa ma joc nitel cu niscaiva temporizari .Mai este o necunoscuta frecventa tensiunii debitata de generator. Nu stiu ce foloseste ptr a scoate cei 220V necesari unei case . Presupun cae vb de un invertor insa HABAR nu am ce este acolo inca. Astept si eu datele problemei Multumesc mult ptr idei. Sincer va spun ca la faza cu vu-metru folosit pe post de declansator nu ma gandisem.Senzorul acela de curent de la farnell este super deoarece imi poate permite sa masor fix ce curent trece prin firul general si in produs cu tensunea pot calcula ce consum instantaneu are ( un soi de contor digital ). Vreo schema de wattmetru digital nu am gasit inca asa ca ramane deschisa si aceasta varianta .Multumiri tuturor

Link spre comentariu

Se pare ca de fapt problema este mentinerea turatiei(frecventei) de lucru in limite acceptabile,care poate fi facuta fie prin diminuarea debitului de apa prin turbina fie prin mentinerea incarcarii electrice/mecanice a turbinei.Metoda cu indicatorul cu leduri si transformatorul de curent pare a fi cea mai simpla posibila-se poate folosi un traf normal care in circuitul de curent sa aiba cateva spire care sa suporte amperajul hidrocentralei,iar in secundar un numar de spire cu o proportie stiuta(1/10) care sa furnizeze tensiunea de control.

Link spre comentariu

Nu mai bine trece apa pe langa turbina cand sarcina e prea mica,ca sa mentina turatia stabila?

Exclus a se umbla la debit ! Mentionez ca am adus la cunostinta faptul ca nu se poate umbla la debit din motive de aprobari de la Apele Romane . De asemenea , ieri am aflat ca , pentru a schimba stativul din cauciuc in unul din beton a avut nevoie de aprobari care au durat 3 ani! Traim in Romania stimati forumisti nu in alta tara in care aprobarile vin destul de rapid .Aprobarea ptr a umbla la debit ar dura 2 ani si o circa de bani ptr modificare. In schimb , in acesti doi ani va achizitiona alta hidrocentrala care este prevazuta cu modificarea unghiului palelor in functie de consum . Omul doreste o solutie temporara pina isi va lua alta hidrocentrala.Numai de bine !
Link spre comentariu

Problema se poate rezolva cu o automatizare,cu relee de curent. Vezi cum functioneaza acestea,si le poti aplica sa actioneze diverse sarcini cand scade curentul prin releu. Am vzt ca sunt relee de curent de 6-10-15-20 amperi.etc.Exista si relee de tensiune,dar nu este cazul deoarece nu ai ce sa faci la tensiune sau freqventa,dar sa mentii o sarcina constanta pe hidrocentrala....e floare la ureche!

Link spre comentariu

Dar daca se depaseste consumul? Decupleaza sarcina? Este f important de stiut,ce putere maxima produce,si ce se doreste la depasirea accidentala a sarcini? Si aici tot relee se folosesc.Mai introdu ceva detalii,ca banuiesc ca esti specialist totusi din moment ce a apelat la tine. Doar despre putere minima ,maxima,nu despre debite de apa sau altele.

Link spre comentariu

Dar daca se depaseste consumul? Decupleaza sarcina? Este f important de stiut,ce putere maxima produce,si ce se doreste la depasirea accidentala a sarcini? Si aici tot relee se folosesc.Mai introdu ceva detalii,ca banuiesc ca esti specialist totusi din moment ce a apelat la tine. Doar despre putere minima ,maxima,nu despre debite de apa sau altele.

Daca ai citi postul de la cap la coada ai observa ca TOT ceea ce STIU este prin viu grai ! Ceea ce mi-a spus omul . Urmeaza sa imi trimita documentatia pe mail . Mai mult de atat nu stiu nici eu .Ce relevanta are depasirea consumului ? Daca omul are instalatia subdimensionata si centrala TREBUIE sa aiba consum de 15kW musai ? Ideea cu VU-metrul acela facut cu niste comparatoare cu prag si o temporizare la cuplare cred ca rezolva problema . Este ieftina si nu este pretentioasa . Se pot bobina cateva spire in jurul conductorului principal de faza al generatorului iar ceea ce este indus in acele spire dupa redresare se poate aplica VU-metrului care poate fi facut sa lucreze in curent nu in tensiune .Repet , citeste intreg topicul de la cap la coada cu ATENTIE si ai sa vezi ca ai toate detaliile cunoscute de mine la acest moment. Ce anume te intereseaza ?Putere minima si maxima ? spusei mai sus : intre 5 si 15kW.Debit intrare / iesire - habar nu am ce debit trebuie sa aiba ptr a avea o frecventa optima .... iar ideea era ca la instalatia de apa NU SE POATE UMBLA sub nici o forma . Daca o face isi ia o amenda de ii trece si de centrala si de tot.Habar nu am ce foloseste ptr a da 220V dar mai mult ca sigur un invertor sau convertizor de frecventa sau ceva asemanator .Ce este atat de greu de inteles ? Numai de bine !
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări