Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Preamplificator SRPP


Postări Recomandate

Hai nu te face ca nu intelegi ! Pentru o valoare de rezistenta distorsiunile scad functie de cum creste curentul , dar cu 220k distorsiunile sunt mai mici cu mult fata de 47k la acelasi curent. De fapt cu mai putin din jumatate ( 1mA ) din curentul de 2,4mA la 47k , cu 220k se obtin distorsiuni cam de trei ori mai mici

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 62
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Exista un optim de la tub la tub si depinde foarte mult si de raspunsul armonic al tubului in raport cu sarcina ,am spus pt ECC85 eu am obtinut cele mai mici distorsiuni cu Ia=6mA si Ra=22k pt Ua=300V.

Link spre comentariu

NU IL LAUD dar pentru situatia lui valoarea nu numai ca este potrivita este perfecta avind in vedere ca descarca pe 100k,am spus undeva ca este foarte importanta valoarea pe care se descarca semnalul din anod si ca exista un optim in jur de 1/10 sau mai mult intre Ra (etajul precedent etajului final) si Rg1 etaj final.Am mai spus ca datorita faptului ca EL84 sau 6p14 este foarte nervoasa s=11mA/V si necesita o tensiune mica de atac pe G1 cca 4-5Vef pt aceasta excursie de tensiune in anodul ECC85 totul este mai mult decit OK variatia de curent pe sarcina de 10k-12k cit are in schema pt a obtine cei 4-5Vef este nesemnificativa

Link spre comentariu

Dar 100k pentru rezistenta de grila a etajului al doilea cu ECC85 nu s-a mai pomenit , este complet aiurea , sa nu zici ca tu ai brum cu 1M ?Trebuie sa fie sarcina cel putin de 10 ori rezistenta anodica ( aproximativ egala cu rezistenta de iesire ) dar poate fi linistit mai mult , de exemplu 22k - 1M . Daca zici ca e optim 22k ramai la ea , sau poti sa urci pana la 100k teoretic .Daca pentru finala crezi ca trebuie 100K te poti gandi la un repetor catodic sau SRPP , degeaba fortezi etajul cu un singur ECC85 cu rezistenta mica in anod . Dar e destul si 470k , am facut si functioneaza fara probleme .

Link spre comentariu

Depinde de ce excursii de tensiune ai nevoie pe iesire pt atacul finalei si in ce sunt se constitue Rg1 finala pt tensiunea de atac,sint o diversitate mare de posibilitati in functie de S finala(panta acesteia,curentul de modulat,etc).Eu nu am brum daca vrei nici in cazul a 10M daca permite lampa sa zicem EABC80.brumul care apare este datorat injectiei fregventei de retea prin capacitatile parazite din montaj sau cabluri pe intrare de proasta calitate sau datorita cimpurilor care se induc in componentele cu inductanta parazita mare(rezistente cu o componenta inductiva mare,etc).+_Florin_+ are dreptate cind spune ca datorita impedantelor mici orice capacitate parazita descarca mai putin ca nivel de tensiune pe impedante mici de unde si inexistenta brumului,deasemeni nu mai este asa sensibil la cablurile folosite pe intrare,argumentele lui sint perfect valide si adevarate !.De ce ar trebui sa am 470k sau 1M atunci cind iesirea din cd_player este de 1k-5k sau mai stiu eu ce sursa de semnal cu impedanta mica de iesire bunaoara iesirea PC_ului tot un argument valid,cu ce deranjeaza 100k pe intrare ?,a... daca avem o sursa de semnal care ar avea impedanta de iesire sa zicem 200k altfel sar pune problema.Nu se forteaza nimic in cazul ECC85 si 10K dispune de curent mare sa zicem in raport cu ECC83,ce se forteaza la ECC83 si 1mA CORESPUNZATOR 47K 100K in anod presupunem ?este acelasi lucru ECC85 dispune de un curent anodic de 5 ori mai mare decit ECC83 implicit ECC85 poate avea in anod o rezistenta de 5 ori mai mica in raport cu ECC83 ,sa zicem 83 47k si 85 10k.

Link spre comentariu

La intrare e adevarat dar daca intre doua etaje pe o distanta de cativa centimetrii prinzi brum atunci ai o mare problema ...Pana acum n-am mai auzit o asemenea chestie ca trebuie rezistente mici in grila si anod pentru brum , hai sa punem 100 ohm atunci si fiecare etaj sa fie cu o finala care sa duca o asemenea sarcina .Nu fortezi lampa dar ai distorsiuni mai mari din cauza ca nu pui o rezistenta de grila 1M cum trebuie . La finala e alta discutie , oricum 6p14p merge foarte bine cu 470k ca nu-i avion sau KT88 .

Link spre comentariu

Pai daca ECC85 dispune de un curent de cinci ori mai mare decit ECC83 de ce sa ii pun 47k_100k in anod ce cistig am ?!ii ridic artificial rezistenta interna a etajului fara beneficii de vre_un fel !.Nu apar distorsiuni datorita rezistentei de grila ca are 100k 470k 1M mai stiu eu cit atita timp cit pastram 1/10 si discutam de transfer maxim de tensiune.

Link spre comentariu

Lasi 22k sau cat masori ca trebuie pentru distorsiuni minime si pui rezistenta de grila in consecinta , cel putin 220k , nu pui 100k la ecc85 in grila ( al doilea etaj ) pe motiv de brum ca sa ai distorsiuni mai mari in etajul precedent cu 10k in anod .Tu nu ai zis mai inainte ca ai distorsiuni minime cu 22k la 6mA , blabla , acuma vii sa sustii ca la 10k si 6mA sunt la fel distorsiunile ? Pai nu ai vazut cum sta treaba la ECC83 ?

Link spre comentariu

Daca citeai mai atent ce am spus in niste posturi anterioare chiar asa am zis 220k pe grila ca recomandare maxim 470k situatia negativare automata si 100k-150k maxim 220k negativare fixa.Etajul ala cu 10k in anod are distorsiuni neglijabile(in_masurabile) pt tensiunea de atac pe care trebuie sa o furnizeze in orice conditii de 4-5Vef ,ca nu atac cu el GU50 ca sa imi fac atitea probleme sa am nevoie de cine stie ce tensiune de atac(mare) pt panta mica si modulatie curent mare.Ute eu sint dispus cind o sa am timp sa masor distorsiunile pentru ogama mare de valori in anod la ECC85,cind o sa am timp.

Link spre comentariu

Cu ce deranjeaza avind in vedere ca Ri etaj precedent este aprox. 6k ,o sursa de semnal cu Ri=6k descarca tensiune de AF pe o sarcina de 100k sau 120k cum zici, asa vine cu aprox de rigoare ,ti se pare ca ar descarca mai bine pe 470k-1M ?.Prin ani 1950-1960 epoca de glorie a tuburilor era o problema capacitati de ordinul 0,47uf-2uF/250-400Vcc astfel se prefera 470k-1M fiind necesare capacitati de ordinul 0,1uF/250-400Vcc(sau mai mici ca nici problema basului nu era prea luata in seama mai ales pe scule comerciale) de acolo deriva in principiu aceste valori !.

Link spre comentariu

Pai ai putea sa pui atunci 22k la 6mA unde zici ca ai distorsiuni minime , sau nu vrei calitate maxima ? Rezistentele de grila s-au pus cat mai mari nu fiindca erau aia prosti , ci tocmai din motivul asta .Asta despre capacitati e valabila pana la un anumit punct , si in ziua de azi de ce sa pun un condensator mai mare si mai scump ca ma mananca in fund sa pun rezistente mici ? De ce sa pun rezistente mici daca nu am decat dezavantaj ?

Link spre comentariu

Pai nu am interes sa pun 22k ca si sarcina pt ca vreau transfer maxim de tensiune NU vreau transfer maxim de putere(ma rog nu e maximul de putere) daca pun pe iesire din etaj 22k am o pierdere semnificativa de tensiune si pun iesirea lui usor in sarcina.Cu 22k in anod pt ECC85 am distorsiuni minime dar transfer tensiune ca atare vreau sa pun cit mai putin sursa in sarcina de la un 220k in sus pe grila etajului urmator nu este nici un fel de problema.

Link spre comentariu

Ce vorbesti , cum sa ai pierdere de tensiune ? Rezistenta de sarcina trebuie sa fie cel putin de 10 ori mai mare decat rezistenta de iesire a etajului ca sa fie neglijabila caderea de tensiune pe aceasta din urma , in rest poate fi cat mai mare sarcina .Rezistenta de iesire si cea de sarcina formeaza un divizor rezistiv , de asta se pierde tensiune cand nu e respectat macar raportul 1/10.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări