Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

automatiza a luminii prin telecomanda


Postări Recomandate

Buna seara. Hristos a Inviat!

 

vreau sa ma ajutati in rezolvarea unei probleme. Seara tarziu cand vin acasa si pic de oboseala, ma bag in pat si nu mai imi vine absolut de loc sa ma mai ridic sa sting lumina. am cumparat un "dispozitiv" care la baza il infiletai in soclul becului si cu o telecomanda on/off porneai/opreai becul.

 

DAR, eu vreau ca lumina sa poata fii aprinsa si de la vechiul intrerupator si stinsa. acest dispozitiv retine starea de dinaintea stingerii luminii fortat printr-un intrerupator pus inaintea disp. comanda becului este prin traic.

 

M-am gandit la mai multe solutii si le voi expune bune sau rele:

1. montajul in doza intrerupatorului, dar acolo am doar faza/nul niciodata amandoua. deci montajul nu ar functiona.

2. montajul bagat in aplica, dar daca eu sting lumina din telecomda, dimineata trebuie sa caut telecomanda sa dau drumu la disp si apoi sa aprind lumina, si daca nu gasesti telecomdna raman cu lumina stinsa.

 

ma gandeam ca montajul retin starea printr-un condensator care mai apoi comanda triacul. puteti sa ma ajutati in a modifica montajul din poze pt ca la fiecare stingere a lumnii printr-un intrerupator(cel obisnuit) el sa uite starea?

O a doua varinat necrestina ar fii cumpararea inca a unei telecomenzi di demontarea intrerupatorului, legarea firelor pe direct si "modificarea telecomenzii pe un capac de doza cu un push buton. aceasta solutie mi se pare proasta, deadreptul idioata.

 

va rog ajutati-ma dar nu veniti cu sfaturi sa renunt, sau ca am idei nebune etc....... daca ma puteti ajuta clar ar fii tare bine

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Poti sa legi in paralel intrerupatorul cu triac, vei avea un SAU logic, daca unul este inchis lumina va fii aprinsa. Pacat ca producatorul nu a implementat aceasta functie, trebuia o intrare de 220 care sa schimbe starea triacului, si aveai functia dorita...

Link spre comentariu
Vizitator valibb

Asa ceva vreau sa fac si eu.Pentru asta trebuie comandat triac-ul BT137. Dupa cum se vede din poza acesta este comandat de un optotriac MOC30xx.Daca vrei sa pui un intrerupator in paralel, acesta se face simplu, daca ei tensiunea de alimentare a uc,(in general 5V) si o aplici prin intermediul unei rez de 270 ohmi pe intrarea de MOC si folosesti intrerupatorul pentru aceasta.

Link spre comentariu

Multumesc tutor pt ajutor. dar intrerupatorul se ala i doza si dupa cate am inteles ar trebui ca montajul sa se afle langa intrerupator. eu as dori ca la decuplarea aliemntarii integratul/modulul sa revina pe starea deschis, in prealabil intrerupatorul respectiv lumina fiind aprinsa.alte varinte? sa eu stiu o dubla comanda ceva inseriat, adica si montajul si intrerupatorul inseriate.....idei?

Link spre comentariu

Poti sa legi direct in paralel intrerupatorul cu triac.daca legi in paralel ai relatia SAU logic, daca legi in serie ai SI logic, la SAU 1 este dominant la SI 0, adica la legare in paralel daca unul este inchis becul este aprins, la serie, daca unul este deschis becul ramane stins.

Link spre comentariu

Salut.stiu ca suntem electronisti,fie pasionati sau profesinisti si preferam sa ne facem scule cu mainile noastre dar uneori depaseste cu mult bugetul fata de pretul de achizitie.Eu stiu o firma de la care mi-am luat 3 intrerupatoare cu telecomanda care au si variator,pretul a fost de 30 lei,acum daca nu ma insel s-au mai scumpit 35 lei.Chestia este ca iti trebuie doza patrata,eu am avut noroc avand rigips.Daca te intereseaza site-ul lasa-mi un PM si iti dau adresa.Eu le am de mai bine de jumatate de an si functioneaza impecabil

Link spre comentariu

Cred ca este suficient sa inchizi lumina si apoi sa redeschizi din vechiul intrerupator. Astfel se reseteaza circuitul bistabil al receptorului care comanda triacul. Cred ca pe ambalajul acelui dispozitiv scria ca se poate comanda fie din telecomanda, fie din intrerupatorul original.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări