Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Clasele amplificatoarelor


Postări Recomandate

  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

la aceasta intrebare se gaseste raspunsul in acest forum !diferentele sint in mare parte de randament si intr-o mai mica masura de fidelitate randamentul clasei A este de 25-35 % clasa AB 50-75 %clasa D "clasa digitala" umpic peste 90% dar intr-un final prin randamentu mai mic al sursei de curent in clasa D se ajunge tot pe undeva pe la 70-80% daca este pe sursa in comutatie ! clasa A are fidelitatea cea mai ridicata secondata de clasa AB care este cea mai utilizata si clasa D care in principiu a fost creata pentru utilizare in fregvente joase de la 20-250 hz si larg folosita in domeniul auto unde nu se doreste o fidelitate foarte ridicata !in prezens s-ar zice ca nu mai sint asa mari diferente intre clasa AB si D la fidelitate !!

Link spre comentariu

clasa d nu trece de 93 % randament !! din teste unele trec de 95 % dar la distorsiuni enorme !!

 

iar sursele in comutatie nu trec de 78 % ,

erau unele surse cu specificati de 85 % cu activ pfc si la teste au iesit sub 70 % . intr-un review erau testate aproximativ 50 de astfel de surse care aveau diferite specificatii de randament si nici una nu a trecut de 78 la suta !! se poate in prezent sa treaca si de 80 dar ramine de vazut !

 

iar un transformator are un randament de 98 % dupa redresare si filtrari mai scade randamentu .

 

orcum eu din cite amplificatoare in clasa D am auzit nici unu nu suna bine ! toate se aud prost si nu au control bun asupra difuzorului ! mai putin cele pro !

 

 

http://www.tomshardware.com/howto/20050 ... under_load

 

aici este un test cu ultimile surse din domeniu pc care costa destul de mult , si nici nu prea exista surse din alte domenii care sa le depaseasca la performante !! si dupa cum se vede doar una singura are un randament de 78 % !

Link spre comentariu
Vizitator ipacretzu'

Nenea sorteh e super-documentat cel putin din ceea ce am citit din post-urile lui pe forum si as mai vrea sa adaug cateva detalii minore la ceea ce a zis el :

 

atunci cand vorbim de randament trebuie sa va gandit la raportul pret-calitate si nici o firma consacrata nu are interesul sa depaseasca media pietei cu mai mult de 10-15%(ca performante) ceea ce ar duce-o la faliment datorita costului produselor lor ceea ce nu se poate spune de produsele militare care nu tin cont de acest fapt;

 

iar in legatura cu ceea ce se spune ca randamente reale de peste 90%(sau cat spuneti voi) nu pot fi atinse (am vazut un post-ul in care era dat un link la Tom's Hardware in care randamentul maxim al unei surse incarcate la sacina maxima era de 78.2%) ganditi-va la faptul ca sunt tranzistoare care lucreaza la frecvente de comutatie de peste 50MHz (pe care le asteptam pe piata in 5 pana la 10 ani) care nu au nici cea mai mica problema sa ajute un circuit sa obtina randamente colosale;

 

si ca sa ajungem mai adanc in problema la ora actuala noi suntem oleak' depasiti (nu c-ar fi asa de rau pe cum suna) dar ceea ce proiecteaza unii dintre noi cu circuite bipolare sau fet-uri e cam old-style pentru ca cel putin din ceea ce am citit eu in cateva carti de specialitate se fabrica niste sf-uri de tranzistoare de tipul metal-semiconductor-metal care m-au bulversat total in ceea ce priveste functionarea lor si performante; deocamdata nu va pot spune decat ca tranzistoarele astea functioneaza pe baza unor teorii dezvoltate in jurul barierei de potential si a efectului tunel (pe scurt autorul spunea ceva de genul : din 10e20 mingi de tenis de masa cu energii variind dupa o lege asemenatoare cu cea a energiilor electronilor asezati in jurul unui nucleu, toate aruncate spre un perete de beton(alias bariera de potential) exista o probabiliate ca o parte din ei sa treaca prin peretele de beton, adica o comanda a tranzistorului)

 

DECI:

 

cine e documentat pe tema asta bine (cu modele noi de tranzistoare) si vrea sa deschida un subiect il rog sa ma adape si pe mine din izvorul cunoasterii lui;

 

pentru cei care s-au speriat de ce am scris ii anunt ca nu tre sa fie resemnati ca eu tot bipolare si fet-uri folosesc :lol:

Link spre comentariu
Vizitator DJ DNA

Eu cred ca sursele in comutatie sunt cam la egalitate cu cele clasicie ( liniare ) in ceea ce priveste pretul . Am vazut cam care este tendinta actuala in materie de audio si va pot spune ca in cativa ani sursele comutate vor deveni majoritare in toate amplificatoarele .

 

Sunt mai usoare , au randament mare , costa putin , integreaza protectii de curent si tensiune imposibil de implementat eficient in cazul surselor liniare .

 

Exista mult folclor in materie se surse comutate ce afirma direct sau indirect o asa numita inferioritate afata de cele liniare .

Eu sustin ca este falsa aceasta ipoteza si am informatii despre reduceri masive de preturi in aceasta toamna . Informatiile mele se bazeaza si pe studiul dinamicii constructiei de noi fabrici de astfel de componente electronice in China .

 

Spre exemplificare , pot sa va spun ca o sursa de amplificator pro cu urmatoarele caracteristici :

 

U intrare = 90V - 260V ( selectare automata )

U1 iesire = 2 x 70V cc / 18A - stabilizata +/- 2,5%

U2 iesire = 2 x 140V cc / 9A - stabilizata +/- 2%

U3 iesire = 2 x 15V cc / 0,8A - stabilizata +/- 1%

U3 iesire = + 13V / 1,2 A - stabilizata +/- 10%

 

Dimensiuni : 122 x 195 x 78mm ( L x l x H )

Greutate : 2850 grame

 

Ventilator de zgomot mic cu turatia termoreglata , carcasa ecranata din otel galvanizat si pusa la masa .

Dubla separare galvanica pentru partea de 2 x 15Vcc .

Protectii :

Termica - prin reducerea progresiva a curentului debitat

Supratensiune - se blocheaza la mai mult de 265 Vac aplicati la intrare ( mai mult de 100mS ) si se reseteaza automat la revenirea in regim normal de lucru , in mai putin de 10mS .

Protectie la scurtcircuit ( reglabila cu potentiometru multitura ) pe tensiunile mari.

Limitare de curent reglabila pe tensiunile mari , in plaja 5A - 18A .

Limitare curent la pornire ( pornire soft start ) si posibilitatea reglarii succesiunii de pornire a tensiunilor de iesire - reglabila din niste jumperi - cu o intarziere de pina la 3 secunde , in trepte de 1secunda .

Siguranta fuzibila Slow-Blow - pe intrarea AC .

 

are un cost de 49$ la o comanda de 5000 bucati si 43$ la o comanda mai mare de 10.000 bucati .

 

De meditat

Link spre comentariu

k mai invat si eu cite ceva !!orcum treba cu randamentul de peste 90 95 la suta este real dar doar la o valoare anume de consum la valori mai mici randamentul scade mult !din testu pe care l-am pus cu sursele in comutatie nu este nici una de mina a 2 din cele de pe primele 5 locuri .sint citeva modele care depasesc pe piata de la noi pretul de 100 chiar si 200 dolari !!cam cit de complicat poate fi fabricarea unei surse in comutatie pentru urmatorul proiect !: de la 12 v la 100 v la un w=1000 ?'eu cred ca sursele in comutatie merita fabricate by hand !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări