Vasile5 Postat Sâmbătă la 18:57 Partajează Postat Sâmbătă la 18:57 (editat) Pentru a comanda o pompă submersibilă care consuma 5A la 230V, folosesc un releu ce suportă curent maxim comutat 20A la 400V. Fiind sarcină inductivă am probleme la oprire. Funcționează de trei ani și deocamdată nu s-a stricat releul, dar am văzut că opririle sunt problematice (face arc în releu și uneori chiar aruncă siguranța de 25A). Nu doresc să folosesc contactor, doresc să protejez releul. Vreau să fac un snubber dintr-o diodă TVS bidirecțională. Ce diodă recomandați? Editat Sâmbătă la 18:59 de Vasile5 Link spre comentariu
cimitavita Postat Duminică la 07:27 Partajează Postat Duminică la 07:27 varistori sau TVS de 270-330V pe fiecare contact. Dar având în vedere că trece de 20A, trebuie ceva serios Link spre comentariu
Stefan Postat Duminică la 07:51 Partajează Postat Duminică la 07:51 Personal nu am văzut niciodată că se folosesc TVS-uri pentru a suprima arcul electric apărut pe contactele unui releu, adică ceva repetitiv nu ocazional/ accidental. Încerci să rezolvi utilizarea unui element de comutare necorespunzător printr-o metodă la fel de necorespunzătoare. Dacă prețul este principalul impediment pentru achiziția unui contactor AC3 (sau similar) atunci poți încerca cu un snubber RC (nu știu valorile) + MOV cel puțin ceva S20 dar cu protecție adecvată atât electric cât și la incendiu. Link spre comentariu
validae Postat Duminică la 09:30 Partajează Postat Duminică la 09:30 Vă recomand să acționați pompa cu releu static, adică triac de putere.Scăpați de problemele descrise fără costuri mari. https://www.emag.ro/releu-static-rosfix-ssr-40-da-40a-24-380vac-izolatie-fotoelectrica-dimensiuni-62x45x23mm-nf60-a6y0/pd/D10JZ5YBM/ Link spre comentariu
Vasile5 Postat Duminică la 10:03 Autor Partajează Postat Duminică la 10:03 (editat) Prefer releu clasic deoarece la 5A vor fi disipați 5W - 6W in triac și se va încălzi semnificativ. E adevărat că la triac voi beneficia de schimbare la trecerea prin zero, dar vreau să fac tot posibilul să țin montajul rece. Nu am folosit contactor deoarece introduce complexitate, legături, spațiu. Montajul funcționează de câțiva ani. Dacă îi atașez un subber, cred eu că va fi suficient acest releu. @cimitavita ce diodă recomanzi? La 270V nu văd cum să folosesc din moment ce maximul tensiunii de rețea depășește valoarea asta. Aș zice la 350V sau poate 380V. Editat Duminică la 10:15 de Vasile5 Link spre comentariu
antonvasileeee Postat Duminică la 10:09 Partajează Postat Duminică la 10:09 Acum 2 ore, Stefan a spus: Încerci să rezolvi utilizarea unui element de comutare necorespunzător printr-o metodă la fel de necorespunzătoare. SSR este rezolvarea si nu e deloc voluminos . Releul tau se va suda la un moment dat .Inevitabil . Poti incerca un releu mai mare 30-50A . Link spre comentariu
Vasile5 Postat Duminică la 10:14 Autor Partajează Postat Duminică la 10:14 SSR nu e problemă de volum, problema e că se încinge. Link spre comentariu
validae Postat Duminică la 10:20 Partajează Postat Duminică la 10:20 Pune doi din ăștia în paralel: https://www.conexelectronic.ro/varistoare/10560-VARISTOR-SIOV-S14K300.html?srsltid=AfmBOorOZjqVQzJAWGCVHycAavbYDbrO-kIkFTY5ObFla859YozpXaxp Link spre comentariu
Vasile5 Postat Duminică la 10:27 Autor Partajează Postat Duminică la 10:27 Mulțumesc, cred că este cea mai simplă soluție și cred că este eficient. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum