Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

cimitavita

Membru activ
 • Content count

  85
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

14 Se poate si mai bine

About cimitavita

 • Rank
  Nou venit

Recent Profile Visitors

75 profile views
 1. cimitavita

  Masina de paine

  Acuma vreo 6 ani am reparat la cineva un malaxor de 1000Kg si cand am vazut ce pune acolo, a doua zi mi-am cumparat o masina de paine. Mulinex de 1Kg. Prima jumatate de an numai experimente. Abia dupa jumatate de an mi-am dat seama de ce uneori painea crestea de iesea din cuva si iesea foarte buna iar alteori nu ajungea nici la jumatatea cuvei si putea fi folosita in loc de caramizi. De vina era clorul din apa de la chiuveta. Uneori venea prea mult, alteori doar putin. Daca apa folosita la paine e lasata cam 24 ore intr-o sticla fara dop ca sa iasa clorul, toate painile or sa fie la fel, cu coaja subtire si deschise la culoare. Cea mai importanta etapa e preparara drojdiei. Pentru o paine de 1Kg: apa 370 ml, faina 620 grame. Faina 000 nu e chiar asa de buna. Doar faina 650. Cea mai buna paine iese cu miez de nuca. Cea mai ciudata paine a iesit cu fructe goji. Era portocalie, dar foarte buna la gust.
 2. cimitavita

  RESET BIOS FM2A55M-DGS

  bateria nu trebuie scoasa. Exista langa baterie un jumper pe care scrie CLEAR CMOS. Calculatorul trebuie sa fie scos din priza. Se muta jumperul pe pozitia 2-3 pentru cateva secunde apoi se pune inapoi pe 1-2. Daca la pornire mai cere parola, inseamna ca parola se salveaza in memoria flash. Daca parola se salveaza in flash, nu mai este nimic de facut deoarece anumite zone din memoria flash sunt protejate la citire/scriere chiar de parola care ai pus-o. Daca se scoate bateria, paca de baza trebuie tinuta cel putin 30 minute fara baterie pentru a se descarca condesatoarele de la RTC.
 3. cimitavita

  LCD Philips backlight off

  circuitul controler e cumva MAX16814 sau asemanator?
 4. cimitavita

  Google chrome

  din pacate chrome e singurul care poate vedea clipurile de pe youtube in format HD sau 4K toate celelalte browsere le vad la o rezolutie de maxim 720.
 5. cimitavita

  robot: cartografiere camera

  pentru proiect ar ajunge un ATmega 2560 dar mult mai util ar fi un microcontroler care are instuctiuni orientate pe biti pentru operatii cu memoria si calcule (cum sunt microcontrolere NEC bazate pe arhitectura Z80 sau altceva bazat pe arhitectura x86). Daca microcontrolerul folosit are instuctiuni orientate pe biti, viteza creste foarte mult pentru-ca calculele se pot simplifica mult. Pentru a masura distanta trebuie senzori IR cu o precizie cat mai mare. Un senzor care ar putea masura toata lungimea camerei, ar fi foarte bun. Este bine sa aiba 8 senzori indreptati in toate directiile (din 45 in 45 grade), pentru-ca tot timpul robotelul sa se orienteze intotdeauna dupa un obstacol sau obstacole pe care le stie (peretii camerei sunt baza). Harta in memoria interna si-o poate face simplu, asemanator programelor de pe spectrum pentru desenat cablaje, doar ca traseele de cablaje reprezinta traseele robotelului. Camera o imparti in bucatele de cate 1cm patrat. Fiecarui centimetru patrat i se aloca un bit. 1=obstacol, 0=liber. Pentru o camera de 5 x 4 metri e nevoie de 500 x 400 = 200000 biti adica 25000 octeti. Daca vrei precizie mai mare, memoria necesara pentru o camera creste foarte mult si daca trece de 64K calculele devin greoaie pentru procesoare pe 8 /16 biti si trebuie sa treci la procesoare pe 32 biti. Pentru calcule mai putine si mai simple, e preferat ca sa isi schimbe directia doar cu 90, 180 sau 45 grade. Intotdeauna trebuie sa isi corecteze pozitia dupa harta pe care o are in memorie, dar daca intalneste cava nou (obstacol nou sau lipsa obstacol) sa poata actualiza harta incaperii. In felul asta nu are nevoie de busola sau senzori care sa masoare pe roti distanta pe care o parcurge. Pentru memorie mai multa se poate folosi o memorie flash (SD card) in care sa memoreze camera sau toate camerele dintr-o casa iar procesorul sa citeasca doar portiunea de harta de care are nevoie. Daca folosesti C pentru a scrie programul, ma indoiesc ca o sa reusesti sa faci maparea hartii pe octeti (fara sa lasi octeti liberi) sau sa faci calculul pozitiei unui bit pe harta in functie de coordonatele X si Y. De viteza cu care procesorul face aceste calcule, depinde foarte mult si viteza cu care se poate orienta robotelul. Ca idee: pozitia unui bit pe harta in functie de coordonatele X si Y se poate calcula asemanator calcului pozitiei unui pixel pe ecranele LCD B/W.
 6. si acuma ce iti place mai mult: aburul centralei de la vecinul de sub balconul tau, sau cianurile si oxizii de azot de la cet-uri care iti intra in casa atunci cand deschizi geamul?
 7. asta e tzeapa scoasa de astia cu CET-urile. La arderea metanului se produce reactia: CH4 + 2 O2 = CO2 + 2 H2O. Pentru ca azotul din aer sa intre in reactie cu oxigenul (tot din aer) si sa formeze compusi de azot, trebuie ca temperatura flacarii sa fie de peste 1300 grade. La aragaze si centrale flacara ajunge undeva pe la 400 - 600 grade, adica la jumatate din temperatura necesara pentru ca azotul din aer sa intre in reactie cu oxigenul. Dar la CET-uri unde se ard cantitati foarte mari de gaz, temperatura de ardere depaseste 1300 grade si se formeaza cantitati enorme de NO si NO2. Tot la temperaturi mari, compusii de azot formati intra in reactie cu CO2 si formeaza cianuri si acid cianhidric. Din cauza asta CET-urile trebuie sa aiba cosuri de evacuare cat mai inalte pentru-ca compusii de azot, cianurile si acid cianhidric formate sa se disperseze pe o suprafata cat mai mare. Compusii de azot nu rezulta doar in urma arderii gazului metan. Este nevoie de orice flacara deschisa a carei temperatura depaseste 1300 grade, cum ar fi arderea carbunelui care se face tot in CET-uri. Doar ca la carbune, cantitatea de carbon e mai mare si deci se formeaza cantitati mai mari de cianuri si acid cianhidric.
 8. cimitavita

  Elicopter Jamara e-rix 250 Nou,defect

  si maneta de acceleratie e tinuta la minim cand se porneste emitatorul?
 9. cimitavita

  Temporizator programabil cu reset si afisaj

  e asamblare. Hex-ul ti-l face orice compilator pentru pic. Trebuie sa ai fila "P16F628A.inc" si merge. Nu are comentarii asa ca o sa ai un pic de bataie de cap daca vrei sa modifici ceva in el.
 10. cimitavita

  Acumulatori fierbinti

  pe carcasa scria doar NiMH. Nu scria nici o denumire de firma, nici unde a fost fabricat. Mi l-a adus cineva. Cursese tot electrolitul din el si era de la un led cu celula solara. Probabil ca celula solara l-a supraincarcat si de aceea a curs electrolitul din el.
 11. cimitavita

  Acumulatori fierbinti

  foarte posibil ca acumulatorii sa nu fi fost "praf". Insa se fac praf daca la incarcare temperatura lor depaseste 50 grade. E recomandat ca la 40 grade pe acumulator, incarcatorul sa opreasca incarcarea. La acumulatoarele NiMh si NiCd e recomandat sa se respecte timpul si curentul de incarcare inscris pe ele. Daca sunt incarcate rapid, durata de viata a acumulatorului scade foarte mult. Tot pentru acumulatoarele NiMh si NiCd sunt recomandate incarcatoarele reflex care in timpul incarcarii fac cicluri de descarcare de foarte scurta durata pentru a dizolva cristalele care apar pe electrozi. In felul asta, unele acumulatoare uzate, se pot reface pana la 90-95% din capacitate daca electrolitul din acumulator nu s-a scurs. Sunt unele incarcatoare care verifica acumulatorul inainte de a-l incarca. Daca acumulatorul e uzat, incarcatorul refuza sa-l incarce. Multe din acumulatoarele noi sunt tzepe mari. Electrozii sunt doar cat jumatate din inaltimea acumulatorului si nici nu sunt infasurati cum ar trebui. Din cauza asta suprafata electrozilor nu are nici macar 1/4 din suprafata unui acumulator bun. https://imgur.com/fJd4EoK https://imgur.com/jk9oIzE
 12. cimitavita

  Elicopter Jamara e-rix 250 Nou,defect

  in manual scrie asa: GB - Binding of transmitter and model If your Helicopter does not react to your control input you may have to bind again. Switch on the Helicopter and wait until the LED begins to blink. With throttle control stick at lowest position, tun on radio transmitter to start the binding process. TThe model and the transmitter will be bound. The model is ready. mai pe scurt: emitatorul trebuie sa fie oprit. Pornesti elicopterul ai astepti pana clipeste un LED de pe la el. Maneta de acceleratie de pe telecomanda se da la minim si tinand-o asa, pornesti telecomanda pentru a incepe legarea elicopterului la telecomanda.
 13. cimitavita

  reglaj turatie pompa

  Motoare asincrone se gasesc la pompele de evacuare mai vechi (care erau facute sa fie mai durabile). Aproape toate pompele de la masinile de spalat facute de prin 2000 incoace, au rotor cu magnet permanent asa cum a spus dl. validae, dar nu sunt chiar asa de fiabile. Rotorul este inchis ermetic, in aceeasi carcasa cu elicea fiind separat de elice doar de un simering de plastic care, de obicei, roade axul destul de repede. Din cauza asta intra apa cu mizerie la rotor si pompa incepe sa fie tot mai zgomotoasa si scade debitul apei evacuate. Singurul lor avantaj e ca apa nu curge afara din pompa, chiar daca apa intra la rotor. Pompele cu motoare asincrone pe care le-am vazut la masini de spalat, aveau motorul complet separat de pompa, simeringuri mai bune si o durata de viata mai mare (unele aveau si 30 ani de functionare fara probleme). Pentru instalatii solare sunt pompe cu turatie reglabila care merg la 12V. Puterea e reglabila de la 1 - 2W pana la 25W. Avantajul e ca poate fi folosit un acumulator si pompa merge chiar daca cade curentul de la retea.
 14. cimitavita

  Adobe Illustrator nu se deschide pe win7 x32bit

  cauta fisierele: "c:\Windows\System32\api-ms-win-crt-runtime-l1-1-0.dll" si "c:\Windows\SysWOW64\api-ms-win-crt-runtime-l1-1-0.dll " daca calculatorul este numai pe 32 biti, al doilea fisier lipseste. sunt niste filmulete pe youtube despre cum se instaleaza manual fisierele astea in caz ca lipseste si primul.
 15. cimitavita

  Adobe Illustrator nu se deschide pe win7 x32bit

  instaleaza "Microsoft Visual C++ 2015 Redistributable Package". Daca nu merge, trebuie de instalat "Microsoft Visual C++ Redistributable" din 2005, 2008, 2010 si 2012. Cei care joaca jocuri nu au probleme dinastea, pentru-ca jocurile instaeaza automat pachetele "Microsoft Visual C++ Redistributable".
×