Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

cimitavita

Membru activ
 • Content Count

  118
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

23 Se poate si mai bine

About cimitavita

 • Rank
  Membru

Recent Profile Visitors

223 profile views
 1. un alimentator bun, la care se poate regla atat tensiunea de iesire (0-40V) cat si curentul (0-1A) se gaseste in tehnium 2 din 1985 la pagina 18. L-am facut in '85 si merge si acum fara sa se fi defectat niciodata, cu toate ca a "indurat" mii de scurturi la iesire pana acum.
 2. in documentatia SN8P2714 se dau denumiri standard la pini ca la orice microcontroler, asa ca este blank. Microcontrolerul are ROM si deci, ai dreptul la o singura incarcare (presupunand ca faci rost de hex).
 3. Daca era cu 74LSxxxx aveai nevoie de 4 circuite si faceai usor un divizor programabil cu care poti divide cu orice numar intre 1 si 254. Cu HCT/HC-uri ai nevoie de numai 3 circuite: HC4024 (7-stage ripple-carry binary counter/dividers), MC14532B (8-bit priority encoder) si HCF4069 (hex inverter). Problema e MC14532 care se gaseste mai greu. Se mai poate face si cu numaratoare presetabile dar e un pic mai complicat.
 4. problema cea mai mare e ca nu orice plastic, rasina sau compund, rezista timp indelungat la acidul sulfuric.
 5. seteaza frecventa PWM la maxim, pune filtre cu un AO adaptor de impedanta o sa obtii la iesire o tensiune curent continuu intre 0 si 5V. Eventual tensiunea de iesire o poti stabiliza tot cu ajutorul microcontrolerului. Dar pentru a obtine o stabilizare buna, trebuie sa te feresti sa faci calcule cu microcontrolerul, lucru care se poate face doar in asm. exista optocupluri digitale care merg la frecvente mari, de la 10MHz pana la 100MHz. exista si potentiometre digitale care pot fi controlate prin I2C sau SPI si au valori intre 500 ohmi si 100K (AD84xx, AD52xx). Mai sunt potentiometre digitale care pot fi controlate doar cu ajutorul a 2 butoane sau a 2/3 iesiri de la un microcontroler (gen DS1666) sau potentiometre 1-wire (DS2980)
 6. daca modul in care e legat U2B cu LM2576ADJ nu afecteaza stabilizarea la iesirea LM2576ADJ, atunci schema se merita facuta pentru-ca e foarte simpla iar pierderile de putere pe LM2576ADJ sunt mici. Daca ai un LM2576ADJ poti testa schema fara microcontroler. La pinul PWM printr-un potentiometru de 1K dai o tensiune intre 0 si 5V si poti vedea cat de bine stabilizeaza LM2576ADJ + U2B si U2A. Totusi, sursa nu e chiar asa de digitala, deoarece ATMEGA8 e folosit pe post de convertor digital-analog si pentru afisarea tensinunii si curentului. La o sursa digitala, microcontrolerul face tot: comanda tranzistoarele de putere si controleaza tensiunea si curentul de iesire. Tot microcontrolerul face si stabilizarea tensiunii de iesire, fara nici un ajutor din partea unui alt circuit.
 7. pentru soareci si sobolani a aparut "CO2 Gas Powered A24 Trap". O capcana cu bioxid de carbon comprimat (cum erau capsulele de la autosifoane). O parghie daca este atinsa, da drumul la gazul comprimat care actioneaza un piston. Pistonul omoara sobolanul sau soarecele apoi se retrage incet si este pregatit pentru urmatorul sobolan. E o capcana care se rearmeaza singura. Se poate vedea pe www.youtube.com/watch?v=BqlwUXP-ubI daca adaugati https:// in fata. Dar sobolanii sunt mult mai inteligenti decat soarecii si de obicei au cate unul pentru teste pe care il trimit la inaintare atunci cand apare ceva nou. Daca ala moare, ceilalti ocolesc capcana respectiva.
 8. sobolanii nu mor la 220V. Eu am pus pe un suport de textolit mai multe bare de metal, la distanta de 1 cm una de alta conectate la 220V. Intre barele alaturate era intotdeauna 220V. Cand sobolanii se urcau pe ele, nu aveau nici o treaba cu decesul. Nici macar nu se grabeau si nici nu fugeau de pe bare pana nu terminau mancarea. Sigura diferenta era ca pe bare mergeau de parca ar fi fost pe arcuri.
 9. cred ca destul de mult. Pentru recuperarea pozelor de pe un stick sau card de 32G e nevoie ca calculatorul sa mearga incontinuu cel putin 20 ore. Apoi multe din pozele recuperate trebuiesc reparate dupa headere altfel de trezesti ca o poza 640x480 are 50 - 100M si multe programe nu le pot deschide. "Repararea" pozelor e destul de anevoioasa, si dureaza mult timp (cam 100 poze/8 ore). Din cauza asta firmele renunta la operatia asta si ti le dau gramada asa cum au fost scoase de programul care a facut recuperarea. Cu cat fisierele sunt mai mari, cu atat sansele de recuperare scad.
 10. vezi MAX16814. acolo se dau mai multe detalii. Sunt asemanatoare (aproximativ la fel), doar ca MAX16814 merge la tensiune mai mare. La pornire, circuitul face test la leduri. Daca ledurile sunt uzate, au scurt sau sunt intrerupte, circuitul se opreste. Prin pinul OVP circuitul masoara tensiunea la iesire, dar la pornire, circuitul porneste cu PWM la maxim si prin pinul OVP masoara tensiunea care apare la iesire. Daca ledurile sunt uzate sau intrerupte, tensiunea la iesire o sa fie mai mare iar circuitul se opreste. Daca se fac modificari ca circuitul sa mearga cu leduri uzate, sau daca merge mult timp cu leduri uzate, exista riscul arderii tranzistoarelor de la pinii LED1... LED4. Ca sa mai mearga cu leduri uzate, trebuie marita R2 de la pinul OVP, dar, in timpul functionarii normale, tensiunea de iesire o sa fie mai mica, luminozitatea o sa fie si ea mai mica iar contrastul o sa fie foarte prost. Cel mai bine e sa fie schimbate toate ledurile, altfel o sa trebuiasca sa schimbi si ledurile si circuitul.
 11. Mai este si al treilea mod: high voltage parallel programming. E singurul mod in care poti debloca un microcontroller atunci cand umbli la fuse lock, cand din fuse inchizi JTAG si SPI sau cand setezi oscilatorul pe low frequency.
 12. sunt mai multe versiuni in functie de temperatura la care rezista. Am gasit una care mergea pana la 450 grade Celsius. Cand se intareste, se face ca un fel de sticla care nu poate fi sparta cu ciocanul.
 13. cand te apuci sa faci un program, trebuie sa ai tot clar in minte dinainte. 1. Nu ai spus cate usi sunt. 2. Daca la o usa faci codul gresit si usa se blocheaza, mai poate fi deschisa daca se introduce codul corect? 3. Cate greseli ai voie sa faci la o usa pentru ca usa sa se blocheze? 4. Din cate caractere este codul pin? Se poate folosi orice caracter (numare, litere si semne) sau numai numere ori numai numere si litere? 5. Este numai pentru 8086 sau se pot folosi si instructiuni de la generatiile urmatoare (80186... pentium... samd)? 6. Se foloseste un PC normal sau un calculator special care are tastatura, monitor si difuzor puse la anumite porturi? 7. Daca se foloseste un PC normal, se pot utiliza intreruperile BIOS pentru tastatura, monitor si difuzor? 8. Se foloseste vre-un port de comanda pentru ceva led-uri si zavoare sau totul se face doar pe ecran asemeni unui joc?
 14. Vezi in datasheet. DS1B20 da temperaturile negative diferit de cele pozitive si trebuie facute un pic de calcule pentru temperaturile negative. Daca la citire, bitii 15...11 sunt 1, inseamna ca temperatura e negativa si atunci din 10000h trebuie sa scazi valoarea citita si obtii temperatura corecta. Sau, ca sa nu folosesti o scadere pe 3 octeti, scazi din FFFFh valoarea citita si apoi adaugi 1. In asm e simplu de facut, dar in C trebuie sa cauti o biblioteca care sa stie sa faca asta. Posibil ca biblioteca care o folosesti ia in considerare numai bitul 15 pentru temperaturi negative.
 15. presupun ca HDD e pe SATA3. Unele placi de baza mai noi nu mai accepta hdd mbr ci doar gpt. Pentru asta, din diskpart, trebuie sa stergi toate partitiile cu clean apoi sa dai comanda convert gpt. Pe gpt se pot face numai partitii efi. Ca sa lansezi diskpart, trebuie sa inchizi fereastra din poza (Install Windows) si apare eranul albastru cu Install now. Acolo pornesti cmd.exe cu Shift+F10. La cursor scrii diskpart si restul e usor.
×
×
 • Create New...