Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

cimitavita

Membru activ
 • Content Count

  245
 • Joined

 • Last visited

About cimitavita

 • Rank
  Membru

Recent Profile Visitors

572 profile views
 1. La șublere, micrometre și raportoare electronice citirea se face capacitiv. Pe spatele vernierului sunt câteva zeci de condensatoare care sesizează deplasarea vernierului. Pe tija sau scala șublerului se află cealaltă parte a senzorului capacitiv și e acoperită de o folie izolatoare argintie pe care se află gradațiile în inch și milimetri. Gradatiile sunt doar orientative, sublerul functionand corect chiar daca ele sunt sterse. Umezeala sau mizeria care se depune pe acele condensatoare fac ca electronica să nu mai sesizeze deplasarea vernierului. Se "repară" prin simpla curățare a acelor liniu
 2. Philips 390CCS. Curăță contactele și le acoperă cu ulei siliconic. Îl folosesc pentru a curăța sloturile din calculatoare.
 3. Scheme electronice la plăcile din expresoarele Saeco nu se găsesc nicăieri. În manualele service nu se dau schemele electronice la plăci.
 4. Lexmark cu toner original. Rezoluţie 1200dpi. La Lexmark contează foarte mult reglajul toner darkness şi setarile la economie toner. Toner darkness setat la 6 merge perfect pentru trasee normale. Dacă traseele sunt subţiri merge si la 5, marginea lor fiind mai dreapta decat la 6 (văzută la microscop). Cu toner darkness la 1 si 2 se vad punctele la microscop iar la 9 şi 10 tonerul e prea gros si se lăbărţeşte atunci cand e încălzit, iar traseele arată urât pe magine. Opţiunile pentru economie toner la text sau alte chestii de genul ăsta sunt dezactivate din imprimantă şi din cauz
 5. daca nu gresesc, prin datasheet am vazut ca se alimenteaza de la 2,4V pana la 3,6V. Nu cumva i se da 5V?
 6. Doctor Fusebits e programator paralel.
 7. daca vrei sa zapacesti un ATMEGA, pune la fuse low F9. Oscilatorul o sa treaca pe low frequency (merge numai cu cristal de 32KHz). Are avantajul ca consumul microcontrolerului scade foarte mult. Dar din cauza frecventei foarte mici a oscilatorului nu mai merge nici un fel de programare seriala si nu are bunavointa nici daca i se injecteaza dinafara pe XTAL1 un semnal de 1MHz. Microcontrolerul poate fi refacut doar cu un programator paralel care poate reface fuse la valorile din fabrica.
 8. solutia e eleganta si folosita si la anumite aparate de masura dar cu CD4011 in loc de E555. Consumul in gol cu CD4011 este mult mai mic decat la E555. Dar daca e pentru un proiect scolar, trebuie sa dea explicatii in plus despre cum functioneaza.
 9. La un fisier la care stiai ce extensie avea, incearca sa schimbi extensia inapoi. daca fisierul nu se mai deschide, inseamna ca a fost codat si adio fericire. Daca ai Total Commander poti verifica fisierele intern daca au fost codate. De pilda un pdf trebuie sa inceapa cu "%PDF-1.5" unde 1.5 e versiune de acrobat care a facut pdf-ul respectiv. La un jpg inceputul trebuie sa fie "˙Ř˙ŕ..JFIF". Poti vedea daca bitii din fisierul respectiv au fost doar rotiti si poti reface fisierele inapoi. Dar daca au fost codati dupa o parola, e imposibil sa le mai refaci.
 10. cel mai mult incurca 555. Ala trebuie scos impreuna cu toate piesele aferente si inlocuit cu o baterie.
 11. CKDIV8 trebuie sa fie 1, CKOUT tot 1, CKSEL0 si SUT1.0 pot avea orice valoare intre 000 si 111 iar CKSEL1.3 pot fi 101, 110 sau 111. Deci merge cu fuse low FFh Pentru clock extern la atmega328, CKSEL0.3 trebuie sa fie 0000, adica low fuse trebuie sa fie F0h.
 12. solutie de gelatina. E transparenta dar transparenta i se poate micsora cu diversi aditivi sau coloranti praf care se dizolva sau nu in apa. Pentru diverse efecte se pot incerca bile reflectorizante care se folosesc la vopseluri reflectorizante. In schimb pulverizarea cu un pistol e destul de dificila deoarece atat pistolul folosit cat si solutia trebuie sa fie incalzite la 40-50 grade. Apoi geamul se curata usor cu apa calda la 60 grade.
 13. Acolo nu are opțiunea Factory recovery sau Factory restore iar cu meniul Recovery nu o să faci mare lucru. Rămâne doar rescrierea firmware prin cablul USB. Se face ușor, iar înainte de a începe rescrierea firmware e bine ca acumulatorul să fie încărcat cel puțin 50% sau să folosești o mufă USB din spatele calculatorului. Mufele USB din fața calculatorului de cele mai multe ori au protecție la alimentare și curentul pe care îl pot da e limitat la 500mA. Dacă e laptop, atunci e la nimereală.
 14. Incearca o alta sursa. Am avut o problema asemanatoare din cauza sursei. Imi scadea tensiunea de 3,3V pentru 1-3 secunde, ecranul se facea negru dar calculatorul mergea in continuare. Daca tensiunea scadea peste 2 secunde, calculatorul se bloca dar isi revenea odata cu tensiunea de 3,3V
 15. ca sa mearga, ledul trebuie alimentat exact ca in telecomenzi. Adica un pic peste valorile maxime permise, dar de durate foarte scurte. Eventual sa descarce si un condesator mic pe led pentru a compensa descarcarea bateriei. Altfel ledul si fototanzistorul trebuiesc puse apropiate. Sleep-ul la microcontroler e o greseala. Consumul cel mai mare este la led si de aceea microcontrolerul trebuie sa alimenteze ledul in impulsuri foarte scurte, atat cat fototranzistorul reuseste sa vada lumina. Unul sau de doua imulsuri pe secunda sunt suficiente. Apoi microcontrolerul trebuie sa verifice daca led
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines