Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

cimitavita

Membru activ
 • Content Count

  158
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

28 Se poate si mai bine

About cimitavita

 • Rank
  Membru

Recent Profile Visitors

257 profile views
 1. A6 e o diodă simplă de 75V 200mA. E rapidă, de comutație. Dacă tensiunea acolo nu depășește 40V poate fi înlocuită cu 1N4148 dar o sa arate urat pe cablaj. Anodul e la pinul 1, iar catodul la pinul 3 (mijloc) Datasheet/denumire: BAS16 sau mai exact, BAS16LT1 pentru capsula SOT-23 si BAS16WT1 pentru capsula SOT-323. Ambele capsule au 3 pini doar ca SOT-323 e mai mica decat SOT-23.
 2. C2 și C6 sunt puși greșit. Vezi în datasheet-ul de la ST cum se folosește circuitul.
 3. 5Vsb îi găsești pe mufa mare între firul mov și oricare din firele negre, și sunt dați de o sursă auxiliară care are până în 20W. Tot sursa auxiliară furnizează 12-15V pentru circuitul sursei de putere. Firul verde e power_on și pe el ai între 4-4,9V. Dacă îl pui la masă, sursa de putere ar trebui să pornească (inclusiv ventilatorul). În cazul în care sursa auxiliară nu dă 5V, trebuie verificate condesatoarele de filtraj de la ieșirea sursei auxiliare.
 4. NCP1251 se potriveste exact: pin 1: GND pin 2: FB pin 3: OPP/Latch pin 4: CS pin 5: Vcc pin 6: DRV S-ar mai potrivi si SG6849 in capsula SSOT-6 dar la SG6849 pinul 3 este NC.
 5. Doar USB-urile care se montează cu fire pe placa de bază au limitare de curent la 500mA. Porturile USB care se găsesc montate direct pe placa de bază (alea din spatele calculatorului) sunt protejate cu siguranțe de la 1A până la 3A. USB-C este perfect identic ca protocol și viteză cu USB3.0. Diferența constă în mufa USB. Încearcă la mufele USB din spatele calculatorului de pe placa de bază deoarece pot da curent mai mare decât mufele USB care se găsesc montate pe carcasa calculatorului.
 6. Cică chestia folosește usb-c, adică usb3.0. USB2 nu are suficientă viteză pentru m-track. La PC-ul tău ai USB3.0? Arată exact ca usb2.0 doar că e albastru și pe lângă alea 4 contacte din față care sunt compatibile cu usb 2.0, în spate mai are încă 5 contacte.
 7. ar tine chestia cu coborarea masei de iesire sub zero. Masa de iesire trebuie coborata sub zero cu o tensiune egala cu valoarea tensiunii de referinta. Dezavantajul e ca se complica schema iar sursa care scoate -2,5V sau -5V trebuie sa fie foarte bine stabilizata si sa dea un curent mult mai mare decat partea care da tensiunea pozitiva pentru a nu varia deloc in cazul in care apare consum pe partea pozitiva. Deci daca o sursa reglabila cu o referinta de 2,5V si care poate scoate minim 2,5V, este inseriata cu o alta sursa bine stabilitaza care scoate -2,5V, la capetele lor o sa fie 0V Cam complicat asa ca raman tot la microcontroler. Totul depinde de cum e facut programul.
 8. O sursă PWM la care tensiunea de ieșire să varieze începând de la 0V poate fi făcută doar cu un microcontroler. Dacă știi să faci programul o poți face stabilizată sau să dea anumiți curenți la ieșire în funcție de tensiunea citită pe acumulator (dacă vrei să o folosești pentru încărcat acumulatori).
 9. daca pe spate exista traseul rosu transparent, atunci se potriveste ISL97682. Dar mai trebuie verificate si celelalte legaturi pentru a fi sigur.
 10. Nu se potrivește ISL97682. Pe cablaj la pin 1 e bobina și la pin 9 e masa. În plus, ISL e un driver pentru leduri cu 2 canale. Trebuie căutat după denumirea carcasei. Am văzut circuite asemănătoare pe plăci de bază cu procesoare Intel.
 11. fiecare bobina este formata din 2 sectiuni egale si ocupa 3 lamele de pe colector. Uite un desen de la rotorul unui rotopercutor facut mai "babeste". In desen se poate vedea si defazajul bobinelor la lamelele colectorului. Sunt in total 12 bobini. Se bobineaza cate 2 bobini simetric fata de axul rotorului. Este bine ca la bobinile simetrice fata de axul rotorului sa se foloseasca aceeasi cantitate de sarma pentru-ca rotorul sa iasa cat mai echilibrat. Daca e un motor mai pretentios, se poate face un sablon pe care se bobineaza toate cele 12 bobini, urmand ca bobinile sa fie instroduse apoi in crestaturi. In felul asta toate bobinile ies perfect egale. Bobinile se vor consolida in partea de sus si de jos cu sfoara rezistenta la temperatura, apoi se vor impregna cu compund. Capetele bobinelor se nituiesc pe lamelele colectoare. In nici un caz nu se vor lipi cu fludor, deoarece se vor desprine in cateva minute de functionare.
 12. Bobinajul e ușor de făcut dar trebuie de știut numărul spirelor pe bobină și problema cea mai mare este defazajul. Capetele bobinelor trebuie legate cu un anumit defazaj față de bobinele de pe miezul magnetic. Altfel apar scântei mari pe colector iar motorul are puterea mai mică și se încălzește mult mai puternic decât în mod normal.
 13. Nu găsești pentru că ACS08 e un IC care conține 4 porți AND. Triacul se numește ACS108-5S sau ACS108-6S (500V respectiv 600V), și costă 6 lei. Se fabrică în capsule TO-92 și SOT-223.
 14. in locul senzorului pune un led de la Vcc la iesirea uC si mareste pauzele de 100 ori, inasa fel ca pauza de 18ms sa devina 1,8 secunde. Vezi daca ledul sta aprins 1,8 secunde si daca microcontrolerul trece pe urma pe intrare si citeste high pe acea intrare. Asta se poate vedea aprinzand un al doilea led daca intrarea e high. Trebuie sa pui si cate o rezistenta de 0,5 - 1K in serie cu ledurile respective altfel o sa distrugi iesirile.
 15. x_dadu Daca stii electronica, mai ales digitala, tocmai ca in limbaj de asamblare e cel mai usor de facut si se pierde si cel mai putin timp. Pentru DHT22 mi-a luat vreo 4 ore sa scriu programul. Mai mult timp am pierdut cu documentatia ca sa vad exact cum merge DHT22. Am testat cateva zeci de DHT22 si am gasit cativa care mergeau bine, dar care tineau linia de date low un pic mai mult decat este scris in datasheet si din cauza asta nu mergeau pe Arduino. La senzori 1-wire ar trebui ca intreruperile sa fie oprite complet iar calculul temporizarilor sa fie facute pe durata instructiunilor si numarul lor. Din cauza ca PIC-urile vechi nu aveau intructiuni jr conditie, am trecut pe atmega si 8051. Trebuie neaparat sa faci programul ca sa accepte variatii. De pilda, pentru 50us, programul trebuie sa accepte 48 - 52us sau chiar 46 - 54us. E foarte greu sa gasesti un senzor digital care sa dea date exact ca in datasheet. AM2302_sensor.asm
×
×
 • Create New...