Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intalnirea constructorilor audiofili-Ungaria


Postări Recomandate

In schema de mai sus,care este o schema clasica si nesimetrica asa cum s-a vehiculat pana acum,nu au cum sa functioneze cu performante bune  tuburile 6P3S sau 6P3S-E.In primul rand pentru ca tuburile 6P3S si 6P3S-E sunt  TETRODE CU FASCUL DIRIJAT adica fara G3(grila supresoare) in niciun caz pentode,iar gestionarea Ug2 sau Pd(G2) este mult mai riguroasa pentru aceste tuburi,nu putem pune pur si simplu 410V si gata,ca sa nu mai vb de Raa optim (!!!)

    Clar ca si performatle amplificatorului vor fi altele,nu ma refer la concluziile precum ca ar fi un "sunet bun",pentru ca astea sunt chestii absolut subiective.

Un "sunet bun" il putem obtine simplu si de la PP-uri cu SS,ca sa nu mai vorbesc PP-urile cu IGBT-uri pentru care va pot garanta ca la un test "ascuns" nimeni nu poate decela (distinge) clar care este  PP-ul cu tuburi si care este PP-ul cu IGBT-uri !

   Unui PP cu tuburile 6P3S sau 6P3S-E ii trebuie un etaj de atac care sa duca tuburile finale in regim de curenti de grila,altfel nu putem trece de maxim 20W...25W cu THD acceptabil.

Sunt foarte sigur ca schema de mai sus va avea performante deosebite daca va fi echipata cu tuburile 6550,bineinteles cu PSF-urile tuburuilor finale alese cu grija .

 

In acest link vom gasi un tabel care arata comparativ diferentele intre diverse firme care fabrica tuburile 6L6-GC,analizati cu atentie!

 

https://www.amplifiedparts.com/sites/default/files/tech_corner_pdfs/6l6gc_comparison_of_current_made_tubes_0.pdf

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 9 ore, tm07uxo a spus:

Nu am scris ca tubul 6P3C-E nu ar putea funtiona in schema postata de D-l  dyscus la acei parametri ... am vrut doar sa spun ca tuburile finale au putererea disipata anodica inpinsa spre maxim... un regim de functionare mai lejer ar prelungi viata tuburilor...inplicit s-ar reduce costurile sa zic inpropriu "DE EXPLOATARE" pe termen lung .... Mai stim si faptul ca tuburile suna mai bine cind sint exploatate  la limita maxima ... totul este un compromis dar argumentul principal este BANUL. Referitor la inperechiatul tuburilor sint de acord ca poate fi o lovitura de imagine si ca in timp aceasta calitate se va pierde.. Firma de distributie tuburi TAD i-si permite sa cumpere mii de tuburi din care sa formeze perechi cu caracteristici identice pe care sa le vinda ..iar clientul care cumpara nu se simte inselat..Toate cele bune.

Domnule , dacă alimentezi amplificatorul la o tensiune mai mică trebuie sa modifici si Raa transformator de iesire , in plus fiecare tub final are un regim optim de functionale la o anumită Ua si Raa , dacă " nu cazi " pe optim obtii o flșneta cu tuburi .

Ca să nu înțeleagă altceva cetățenii de pe acest forum , ar trebui să formulați : firma TAD distribuitoare de tuburi , nu TAD produce tuburi cum se intelege din ce ați scris , scrie TAD pe ele dar sunt adunate de la alti producatori , să dau inca doua exempe ,in trecut exista si Zaerix - brand de vanzare , Groove Tubes - un  brand de vanzare actual .

Editat de viobio
Link spre comentariu
On 9/7/2018 at 12:12 PM, bmsorin said:

Da, tocmai asta diferentiaza un servobias bun, de unul de duzina, in primul rand:

1. sa tina toate lampile in acelasi PSF, stabilit de utilizator

2. sa detecteze "fuga" unui tub, iar daca nu il poate "aduce" unde vrea, sa negativeze maxim toate tuburile, si sa opreasca anodica

3. sa anunte (led, display, etc) tubul cu problema

4. sa idetifice diferentele intre tuburi (daca unul sau mai multe tuburi s-au uzat)

5. la pornire, biasul sa urce usor, pana la valoarea stabilita

Toate punctele de mai sus, sunt "bifate" de proiectul meu :).

Ar fi interesant sa deschizi un post nou cu proiectul tau, schema etc

Link spre comentariu

Sistemul servobias pentru un SE este relativ usor de facut findca este setat pentru un bias avut de tub dupa o functionare de 20-30 minute adica atunci cind acesta este in regim termic stabil, practic in timp o data cu uzura tubului tensiunea de negativare scade pentru mentinerea biasului initial. Am un asemenea amplificator SE cu PL519 care functioneaza de trei ani sau mai bine fara nicio modificare de bias sau -Ug probabil din cauza ca aceste tuburi sint extrem de rezistente iar documentatia acestui sistem am postat-o intr-un topic legat de acesta tema. Situatia se schimba in cazul PP fiindca citirea tensiunii de reglare se face doar in perioada in care nu exista semnal de intrare sau poate printr-o esantionare a biasului intr-un sistem digital

Link spre comentariu
On 9/7/2018 at 1:04 AM, tm07uxo said:

Da D-le Dyscus....au sosit tuburile TAD 6L6  perfect inperechiate ... intre timp au mai sosit si tuburile JAN Sylvania ...De ce JAN Sylvania ?  simplu ptr. ca sint fan Sylvania si tuburi  JAN robuste navale....Duminica a avut loc si o auditie in prezenta prietenilor mei muzicieni de profesie la Filarmonica din TM...Concluzia unanim exprimata era ca cine mai este in cautarea de " SUNET PERFECT" ar trebuii sa se opresca aici....Referitor la postarea dyscus  de mai sus citez " Am deja o planificare monobloc. 6550 tub, 55Watt, versiune high end. Lată planul PCB. " noi stim ca tubul  6550 este tubul cel mai bun din seria 6L6...dar din discutiile avute cu prietenii mei constructori si ei, a reiesit faptul ca Dyerul roman astepta o varianta ARC cu tuburi rusesti  6H2, 6H8, 6P3C- E  alimentat la tensiune mai modesta ..si care daca nu traiest prea mult sa te tina o viata....Noua ne plac tuburile rusesti nu neaparat ptr. sunet ...ne place pretul..

 

Nici o problemă! Numai 6P3C E poate fi utilizat pentru comutare. În loc de ECC88 în loc de 6N23P, în loc de ECC83, 6N2P. Tensiunea de alimentare este de maximum 420V. Deci, transformatorul de rețea trebuie făcut pentru asta. Tubul 6P3C E are un curent de repaus I0 = 40-50mA. Comutatorul va funcționa bine.

Link spre comentariu

Comutatorul este vizibil în fotografie. Diferența dintre 6550 și 6L6 poate fi comparată. 6550 tuburi Ug2 = max 310V! Puterea este crescută la 520 volți, astfel încât amplificatorul va scoate 55 de puteri. 6L6 tuburi GC pentru putere de 40W. Desigur, transformatoarele de ieșire ale celor două versiuni nu sunt aceleași.
Având în vedere sunetul extrem de bun al versiunii stereo, vă pot spune despre acest amplificator că este un produs High End real.

ARC M60 HD MB.JPG

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

@Untold: stai linistit ca nu s-au prajit de mai bine de vreo 18 luni... o pot demonstra cu poze daca chiar trebuie :) . Dar ma rog e parerea ta. 

Legat de calitatile amplificatorului, cred ca poti sa-i dai un mesaj privat "stapanului" si poti sa-ti programezi la el o auditie, daca vrei, si atunci te vei lamuri singur. La fel am facut si noi, cei care am reprodus cate un proiect de-al lui dyscus sau am comandat transformatoare de iesire/alimentare pentru proiecte proprii.

Link spre comentariu

Nu contest faptul ca se aude bine, ci pur si simplu eu unul n-as pune tuburile langa condensatori, fie ele si 6SN7. La ce  amplif cu tuburi am vazut eu pe cablaj, tuburile erau dispuse pe partea celalata a cablajului dublu placat. Cat despre trafuri de iesire, cand am nevoie, apelez la Dl. Lazaroiu.

Editat de Untold
Link spre comentariu

     Da,lucrarea este facuta ingrijit si frumos, dar avand in vedere ca sigur are si un capac,problema temperaturii interioare cred ca poate fi o PROBLEMA, mai ales pentru condensatoare ,corect si normal,tehnic vorbind,tuburile ar trebui amplasate pe partea  fara componente   pasive.

   Pentru  treaba cu; "se aude bine", ar trebui sa recunoastem ca este absolut relativa si mai ales subiectiva si depinde in mare masura de setupul ales :sursa de semnal,amplificator,incintele acustice si nu in ultimul rand sala unde se face auditia ca sa nu mai spun de educatia muzicala a fiecarui auditor.

   Personal apreciez la maxim amplificatoarele dar si realizarile colegilor nostrii axati pe amplificatoarele SE,la aceste amplificatoare se "vede" abilitatea unui constructor adevarat,un PP este simplu de realizat si mai ales ca-l putem "ajusta" din multe NFB -uri.Un SE si mai ales fara niciun NFB reprezinta o adevarata ARTA,acultati 300B si o sa fiti impresionati !!!

 

 

P.S o sa repet parerea mea referitaore la amplificatoarele in configuratie PP in ceea ce priveste sunetul :  nu este nicio diferenta intre PP-uri cu tuburi comparativ cu PP-urile cu BJT-uri sau MOSFET-uri,ba mai mult inclin spre superioritatea celor cu SS,este parerea mea si nu trebuie sa supere pe nimeni!

    

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări