Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

GM 70 Single Ended


gedd

Postări Recomandate

Dupa cum stim toti,transformatorul are o inductanța primara, care are un efect direct asupra raspunsului la frecvențe joase a transformatorului. Frecventa minima la -3dB poate fi determinata cu urmatoarea formula:

Fmin(-3dB) = Ra / (2 * Pi * L)

Unde Ra este impedanța bobinei primare iar L este inductanta .

Acest lucru înseamna ca, daca doriți un raspuns bun la frecvențe joase din transformatorul dvs., trebuie sa mariți inductanta bobinei primare , ceea ce înseamna un miez mai mare și / sau mai multe spire.Din nefericire, cand creșteți numarul de spire, creșteți și inductanța de scapari si capacitatile parazite, care limiteaza apoi performantele la frecventa inalte. Inductanța de scapari este proporționala cu patratul numarului de spire, deci trebuie sa reduceți numarul de spire, dar acest lucru este în contradicție cu necesitatea de a crește numarul de spire pentru un raspuns bun la frecvente joase

Formula pentru calculul raspunsului la frecvente inalte este:

Fmax = Ra/ (2 * Pi * Llk)

Unde Ra este impedanța bobinei primare și Llk este inductanța de pierderi.

Capacitatea parazita va creste pe masura ce crește numarul de spire și efectul este limitarea raspunsului la frecvente inalte.

Asadar cred ca dv. va trebuie o inductanata,masurata in prezenta componentei DC, a bobinei primare de minim 75H pentru acel Ra de 10Kohmi,parerea mea…

Sper ca cei 15H declarati de dv. mai sus sunt o greseala de editare.

Va felicit pentru acest ambitios proiect si va doresc success,asteptam rezultatele finale si tehnice dar si de sunet!

 

RDH4 la pagina 212 e data formula de calcul a inductantzei minime pt -3db fatza de palierul central.

 

0099.png

 

Pt cazul de fatza presupun o Ri=2333 Ohmi din graficul urmator

 

http://www.audiodesignguide.com/Claudio845/GM70plotRa.gif

 

L_o=R_A/2*3,14*F_0

R_A=(Ri+Rw)*RL/Ri+Rw+RL

unde:

L_0= inductantza minima pt -3dB

F_0=20Hz frecventza minima

Ri= rezistentza interna GM70

Rw=rezistentza primarului in DC (se poate neglija in cazul de fatza )

RL= impendantza primara trafo

 

R_A=((2333+0)*10000)/2333+0+10000=1891,672

L_0=1891,672/125,6=15,061H

 

@gedd...felicitari pt proiect.

Link spre comentariu

Puterea acestui amplificator dupa PSF-ul ales trebuie sa fie de 37.5W la un THD de 10%,asadar la -3dB adica la 18.75W cu cei 15H inductanta primara ar trebui sa vedem un SQW la 40Hz cu paliere drepte sau cel mult asemanatoare cu cele pentru un semnal de 1000Hz,asa ca...asteptam sa vedem si forma de semnal pentru un SQW la 40Hz (la -3dB) sau sinus de 20Hz la -3dB (18.75W/8 ohmi)

Link spre comentariu

Am cautat in weekendul asta prin literatura de specialitate o formula care sa ne dea banda de frecventa pentru un transformator single-ended.

Nu am gasit pe niciunde.

Van Der Veen trateaza doar toroidalele push-pull, Morgan Jones tot push-pull iar in RDH4 nu se spune nimic despre calculul OT SE. Ca referire la functionarea cu DC se precizeaza ca e recomandat sa nu intre DC in transformator!?!?!? E drept ca fiind o lucrare de peste 1500 de pagini poate am trecut fara sa observ.

 

@der_doktor, uita-te inca o data in RDH4 si ai sa vezi ca ceea ce dai ca referinta se refera la trafurile de semnal fara componenta DC.

@LMOlimpiu, formula pe care o dati Fmin(-3dB) = Ra / (2 * Pi * L) e pentru push-pull nu pentru single-ended. Toti autorii dau acea formula pentru push-pull. Nu putem folosi o formula gresita si sa ne asteptam sa dea bine. In informatica se spune "garbage in, garbage out".

 

In ce ma priveste nu cunosc si nu am gasit niciunde o formula corecta pentru single-ended. Insa acea formula stiu ca nu poate ignora curentul de bias la care lucreaza traful.

Daca luam doua trafuri cu aceeasi inductanta la curentul de bias la care lucreaza fiecare dar unul lucreaza la 65mA si altul la 100mA, atunci cu cel care lucreaza la 100mA se poate merge mai in jos in frecventa la o putere data. Sau altfel spus, cel care lucreaza la curent mai mare poate furniza o putere mai mare acolo unde banda cade.

 

Cunoaste cineva o asemenea formula pentru single ended?

Abia in pasul doi putem trece la calculul unui transformator ca cel al lui gedd sau altul.

Putem spune din experienta cam ce se poate obtine cu asa un traf dar de calculat inteleg ca pina acum nu stie nimeni sa-l calculeze corect.

Editat de adigh
Link spre comentariu

Eu v-am pus mai demult pe forum metoda de calcul pentru SE si PP dar au sarit de fund in sus sau in jos tot felul de neaveniti care nu au bobinat niciodata in viata lor ceva...exista metoda de calcul in functie de curent,tensiune,B,suprafata pachetuluu de tole...etc...EXISTA..sa ne intelegem...un calcul in SE se calculeaza EXACT la curentul de bias ales...caracteristicile trafului sunt valabile pentru PSF ales...daca modificam datele initiale automat se modifica tot,de aceea un traf e facut special pentru conditiile respective

Editat de gedd
Link spre comentariu

cum arată sarcina din anod Adigh cumva aşa ?wrgqvp.jpg

rezistenţa internă(statică) ar fi asta de mai jos ? cat ar fi acolo 1772Ω sau cat ? evident o triodă de putere Ri<2KΩ

t0rk21.jpg

 

-3db corespunde unei atenuări în amplitudine 0,707 sau în putere 0,5
luăm o putere utilă nominală dată (referinţă 1khz) dacă la 20Hz găsim -3db asta înseamnă că puterea utilă a scăzut la 1/2
să ne imaginăm cum arată formă de undă sinus pentru 1/2 Pu

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

@Valderama,

Daca tratam OT doar ca o sarcina pentru tub atunci asa arata, o sarcina constanta de 10kOhm la care mai vine in paralel o inductanta a carei reactanta inductiva devine mica la frecvente joase si produce cadere de tensiune din cauza unui Ra diferit de zero.

La push-pull merge abordata asa problema.

Ceea ce spun eu e ca la single-ended inductanta primara nu poate fi tratata exclusiv ca o sarcina ci trebuie tratata si ca generator alaturi de tub. Adica are o dubla calitate. Pe o semialternanta e sarcina a tubului iar pe cealalta semialternanta devine parte a generatorului alaturi de tub.

 

Astept sa vad niste referinte si poate o formula daca gaseste cineva prin literatura de specialitate.

 

In mod practic, putem vedea ca banda de frecventa la 1W e mai mare decit banda de frecventa la 5W, sa zicem pentru acelasi traf si acelasi tub EL84, ca exemplu.

Daca tratam OT ca sarcina, fiind compusa din 5kOhm in paralel cu o inductanta atunci nu rezulta de niciunde ca banda de frecventa la 1W e mai mare decit banda la 5W. Ar trebui ca la -3dB sa avem aceeasi banda indiferent de putere.

Insa daca tratam OT si ca generator atunci e de la sine inteles de ce se intimpla asta, acumularea de energie in OT si respectiv livrarea ei in secundar depinzind de LI².

Iar o anumita acumulare de energie poate sustine mai mult livrarea de putere in secundar atunci cind are de livrat 1W spre deosebire de situatia cind are de livrat 5W. Reincarcarea periodica la frecvente mai mici fiind mai rara.

Editat de adigh
Link spre comentariu

EL84 are 38Kohm rezistenta interna iar GM70 are aproape 2Kohm.....e o diferenta enorma...nu faceti confuzii!!

stimabilul valderama in topicul "Clase de functionare" se dadea de toti peretii cum ca,asazisa rezistenta interna e variabila...acuma vad ca nu mai e variabila...e statica....😅😅😅😅

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări