Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Auditie slaba FM la radio Panasonic RF-3500


Postări Recomandate

Buna ziua!

Am achizitionat second-hand aparatul radio sus-mentionat. Are toate gamele de unda (FM, UM, UL, US). Cand l-am cumparat, l-am probat afara, pe fondul zgomotului urban si mi s-a parut ca este OK. Acasa insa, am descoperit ca gamele UM, UL, US se aud OK, insa pe FM auditia este la un nivel mult mai slab. Ca descriere generala, defectul se manifesta dupa cum urmeaza: aparatul are un amplificator destul de puternic, mai mare de 1W, realizat cu c.i. BA527, avand un difuzor pe masura (2,7 ohmi/2W). La cautarea intre posturi, cu volumul dat la maxim aparatul fasaie la nivelul corespunzator. Insa cand este tunat pe un post de radio, nivelul sonor scade la jumatate din cat s-ar auzi in mod normal pe celelalte lungimi de unda. Mentionez ca aparatul are selectivitatea si sensibilitatea neafectata pe FM, prinde bine posturile si fara distorsiuni. De asemenea, LED-ul indicator de acord se aprinde la detectia oricarui post de radio pe FM.  Problema este doar sonorul. Pentru mine, ca (relativ) incepator este ca pare un defect cam greu de identificat. In afara de amplificatorul audio, aparatul mai are inca 2 circuite integrate: primul este AN 7205 (amplif. RF+OSC+Mixer) si circuitul AN7220A (tuner AM+amplif. frecv. int. AM+FM), la care se mai adauga 4 tranzistori. Singura schema gasita pe NET este de pe site-ul Electrotanya, dar scanner-ul folosit a fost neclar iar schema nu este prea inteligibila.

Ce ar putea fi? Condensatori electrolitici, filtre ceramice? Sa fie ars ceva in circuitul AN 7205 sau pe partea de FM la AN7220? Nu am mai intalnit un astfel de defect pana acum la vreun post de radio.

Daca cineva mi-ar putea da ceva sfaturi ce este de facut, multumesc anticipat!

post-188860-0-89211700-1477908164_thumb.jpg

post-188860-0-15238700-1477908214_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Eu nu as umbla inca pe la bobine decit daca se vede clar ca s-a mai umblat.

Poti incerca sa schimbi filtrul ceramic pt ca asta nu duce la o dereglare a circuitelor.

Pina la a acuza CI-ul de pe FM ar trebui mai multe informatii:

Se aude incet pe FM dar se aude clar fara pic de zgomot? Daca nu ai zgomot, chiar auzindu-se mai incet, nu ai treaba cu partea de receptie si FI, deci lasa-le in pace. Mai degraba demodulatorul este cu probleme.

Cum sta la capitolul sensibilitate pe FM? Daca reduci semnalul de intrare (deconectezi antena de exemplu) cum se modifica sensibilitatea? Scade cu mult? E sesizabile o variate a sensibilitatii? Creste zgomotul de fond?

Tensiunile de la pinii lui AN7220A sint OK? (Daca faci zoom pe poza la schema se pot citi ceva tensiuni si poti sa te uiti si in DATASHEETUL lui).

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Filtrul ceramic pe 10,7 MHz este referinta pentru reglajul indicat de mine... deci nu e nici problema.

Tot ceea ce am propus conduce la marirea sensibilitatii totale, la un nivel cat mai mare inainte de demodulator.

O amplificare insuficienta pe FI nu inseamna aparitita automata a zgomotului pe semnalul demodulat. Asta apare la semnal mic, unde raportul Signal/Noise este aproape de pragul de demodulare.

Ce probleme poate avea un demodulator integrat care functioneaza?

Editat de lukeme
Link spre comentariu

Demodulatorul FM foloseste circuitul oscilant figurat in coltul din dreapta sus al schemei, e legat la pinul 9 si notat cu T3. Daca acest circuit este dereglat sau are alt defect, panta curbei de demodulare este mica si, desi semnalul FI este normal, nivelul semnalului audio este mic. In aceasta bobina trebuie bagata mai intai surubelnita.

Link spre comentariu

Demodularea FM se face pe panta circuitului acordat si sint doua pante si daca se duce pe cealalta panta da peste cap functionarea interna a integratului inrautatind receptia (citeodata numai in anumite situatii de receptie).

 

Pe FM semnalul trebuie sa fie amplificat in FI pina la limitare si abia apoi demodulat. In felul acesta se poate lucra cu semnale de zeci-sute de ori mai mici la intrare si totusi sa ai un raport semnal/zgomot bun. Daca problema ar fi din FI (cum se tot recomanda sa se moodifice) atunci ar fi o receptie zgomotoasa si cu sensibilitate mica la intrare. Recomandarea mea de a reduce nivelul de intrare (prin deconectarea antenei cel mai simplu) il poate face sa iasa din limitare pe calea de FI si atunci ar putea vedea daca amplificarea si sensibilitatea sint ok.

Nivelul redus pe partea audio fara zgomot caracteristic FM este de regula din cauza unui dezacord al circuitului de demodulare sau unei defectiuni la demodulator (chiar si inauntru in IC).

Link spre comentariu

Va multumesc pentru sfaturi. Diseara cand ajung acasa de la serviciu o sa ''intru'' in aparat si o sa umblu la reglaje.

In ceea ce priveste afirmatia d-lui lukeme ''Nu ai cum sa declari urechiometric ca sensibilitatea e OK, doar pt ca se aprinde led-ul de acord'', nu e vorba de constatare urechiometrica, ci faptul ca aparatul nu ''sare'' peste posturile mai departate sau cu emisie mai putin puternica, ci le detectecteaza pe toate, si cele mai slabe, si cele puternice. Auditia este clara, fara zgomot, am vrut sa ma conving ce ''prinde'' aparatul in comparatie cu un aparat Sony ICF-SW35 pe care il am. Detecteaza aceleasi posturi , doar sonorul e slab, de aceea am zis ca sensibilitatea este ok, caci m-am asteptat sa nu detecteze decat posturile cu semnal puternic, nu si pe cele mai slabe. In fine, revin dupa ce fac reglajele diseara.

O zi buna!

Link spre comentariu

Sigur e defect?Daca dai volumul la maxim pe un post FM puternic,nu obtii puterea audio maxima,cu ceva distorsiuni tipice in difuzor?Integratele si acel tranzistor se verifica masurand tensiunile pe pini,insa pare putin probabil sa se defecteze.Posibil sa fi ramas nealiniat corect din fabrica acel circuit oscilant de la demodulator,in caz ca e defect ceva.Am avut acest radio,si din ce tin minte,volumul pe FM parca era ceva mai redus comparativ cu cel de pe AM,insa cu volumul dat mai tare,se ajungea sigur la puterea maxima de iesire.

Editat de tavi 84
Link spre comentariu

Totusi, cred ca demodularea e in cuadratura si nu cu circuit oscilant decalat fata de FI (metoda primitiva, care nu e utilizata in CI moderne) , asa cum considera unii colegi...

 

AN7220 nu are sensibilitatea la intrare in limitate foarte buna. De aceea e si pus tranzistorul acela inaintea lui.

Si de aceea e utila o amplificare cat mai mare a semnalului, pana la integrat.

 

Atat reglajul sugerat de mine, cat si cel sugerat de @ puriu, nu pot sa duca decat la imbunatatirea functionarii, daca este posibila.

Editat de lukeme
Link spre comentariu

Pentru d-l Tavi: sigur e ceva in neregula cu el. Aparatul se aude destul de tare cu volumul la maxim pe UM, UL, US. La volum maxim, pe FM auditia este cam la jumatate din cat se aude pe celelalte benzi. Daca auditia pe FM era doar un pic mai redusa fata de celelalte benzi, nu era o problema, dar este mult mai redusa, de aia nu mi se pare in regula.

Link spre comentariu

Gata, am rezolvat. Am facut asa cum mi-ati zis: am umblat la bobina notata cu T3 si miracolul s-a produs! Se aude tare, am mai invatat ceva! Va multumesc foarte mult!

 

Deci pina la urma tot la demodulator era problema nu la amplificarea prea mica sau nivelul prea mic de pe FI.

 

In cazul unui nivel prea mic la intrarea in demodulator, in cazul FM-ului, creste zgomotul de fond dar nivelul util nu scade foarte mult. Ca sa scada si nivelul semnalului demodulat trebuie ca semnalul de intrare sa fie foarte mic iar auditia va fi foarte zgomotoasa.

 

Si apropo @Iukeme, asta nu-i un integrat "modern" este chiar destul de vechi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări