Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Postări Recomandate

Astazi m-am pricopsit cu un casetofon deck DUAL C839RC (1979). Extraordinar de frumos, ca aspect, dar pe care nu l-am putut pune in functiune. Nu l-am putut porni in sensul ca nu invarteste caseta din cauza uneia dintre curele rupta. Trebuie sa gasesc alta. O alta posibila problema, cred, ar fi faptul ca unul dintre indicatoarele de nivel este aproape permanent luminos pana la -3. Inca nu am gasit o schema, manual service sau altele de ajutor, decat pe ceva site-uri cu plata. Intamplator, are cineva dintre dvs. asa ceva, in format electronic, pentru ajutor?

Zilele astea o sa incerc sa gasesc o curea, iar daca reusesc sa rulez caseta, sa vad, mai apoi, de ce se intampla de lumineaza acel indicator de nivel. Multumesc.

 

post-212368-0-38771100-1430769576_thumb.jpg

Editat de Lonerider
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Multumesc. Am gasit si eu acel site, dar abia acum mi-am dat seama si am reusit sa descarc. Din pacate, e intr-o limba cam grea pentru mine, insa o sa incerc sa ma descurc. Marea problema este ca cine se mai ocupa cu curele pentru diferite echipamente aici la mine, a disparut de pe piata...

Link spre comentariu

Astept sa-mi vina curele. Pana una-alta, am montat o curea standard (sectiune patrata) si l-am pornit cu caseta. Cred ca are un sunet mai placut, in comparatie cu Technics RS-B505 pe care il am acasa, comparatia fiind facuta intre audierea aceleiasi casete pe ambele echipamente, cu ajutorul unor casti Panasonic RP-HT161. Din pacate, switch-urile de pe main-board vor trebui demontate si curatate la nivel de contacte. La fel, selectorul "REC" se pare ca este blocat, nu-l pot trece pe inregistrare.

Link spre comentariu

Si bucuria nu a tinut mult.

Doua zile in urma, am tot testat la casete (din ce mai aveam inregistrate), sa vad ce sa sterg si ce sa mai tin. O selectie printre casete. Tot schimband, deruland, pornind (play) la casete, m-am trezit la o apasare "play" ca, dupa cateva secunde de rulare, a inceput sa creasca progresiv viteza. L-am oprit (i-am apasat tasta "stop"). Am scos caseta si am verificat daca nu cumva rola presoare nu calca pe cui, verificat pe ambele directii, fiind in regula. Nu mi-am dat seama, fara caseta, ca merge turat sau nu. I-am pus caseta, derulare inainte, inapoi okay, dau "stop" - se opreste, dau "play" - porneste si se tureaza progresiv, in ambele sensuri.

Cu alte cuvinte, toate comenzile functioneaza, inclusiv inregistrarea, doar ca la viteza crescuta. Am verificat tensiunile, in putinele puncte date pe schema, scos din circuit si verificat tranzistorii T4500, T4501, T4502, T4503, T4504, T4505, T4506, T4507, sunt buni, singura masuratoare care nu-mi da ca si pe schema este o tensiune in punctul emitorilor T4504 si T4506 de 9.3Vcc in loc de 3.9Vcc, pe pinul 16 al TCA955 am 10.2Vcc, ceea ce gasesc si in baza lui T4502. Nu se incalzeste nimic, nu a fumegat nimic... Mai jos sunt doua scanari cu partea de schema ce se ocupa cu controlul deck-ului (panoul frontal, electromagneti si motor), in prima parte de schema fiind incercuit punctul unde nu corespunde masuratoarea. Ma puteti ajuta cu alte idei, verificari...? Multumesc.

post-212368-0-54695600-1432317557_thumb.jpgpost-212368-0-88994500-1432317566_thumb.jpg

Editat de Lonerider
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 1 an mai târziu...

Va salut.

Readuc in discutie problema posibilitatii depanarii acesti deck. Am primit, atunci, acele doua circuite. Am demontat placile de pe sasiu, pentru a monta socluri integratelor respective. La reasamblare, am incurcat doi conectori, cu mufe identice, conectandu-i unul in locul celuilalt. E vorba de conectorii "S" si "I" din schema. Dupa ce am alimentat am constatat aceasta incurcatura, aparatul ne mai luand nicio comanda. Atunci, dupa constatare, am schimbat conectorii intre ei, dar degeaba. Aparatul nu mai functiona. "Defectul", ca sa-i spun asa, se manifesta prin faptul ca nu mai lua nicio comanda, de la taste.

M-am gandit, atunci, ca am bubuit placa cu microprocesorul si am tot cautat ansamblele µ-Procesor si control motoare, dar nu am gasit.

Tensiunile de alimentare sunt bune in punctele de masura ale acestora, dar nu primesc tensiune la electromagnetul de "play" si la motoare. Cred, totusi, ca partea de µ-procesor si memorii nu s-a defectat, deoarece semnalizarile la panoul frontal lumineaza led-urile, la apasarea tastelor, dar nu comanda nimic din motoare si electromagneti (de fapt singurul care cupleaza este "Pause magnet".

Din pacate, partea de circuite logice ma depaseste (de fapt multe ma depasesc), aici ma incurc foarte tare, de aceea pun un link unde se gaseste documentatia acestui casetofon, poate o descarca cineva si imi da ceva sfaturi/ajutor. Casetofon_DUAL.rar - 9.2 Mb

As vrea sa-mi comand integratele (ca nu sunt o valoare mare) CD4066, CD4014, CD4015 (astea sunt pe placa electronica a motoarelor), CD40174, CD4093, 74LS156, CD4093 si DS8812N (probabil echivalent cu NTE74HC04 ce se mai gaseste), astea din urma sunt pe cablajul placii cu µ-procesorul. µ_procesorul INS 8060D si memoriile eeprom MM5204Q nu cred sa se fi defectat si oricum nu le pot inlocui. Una dintre ele are eticheta de pe geam desprinsa, dar nu cred sa se fi alterat continutul. Mai este un integrat DM8099J (Tri-state quad 2-input NAND buffers) de care nu am dat niciunde si nici ca echivalenta.

Cand am incurcat mufele, am pus tensiunea de +30V pe pinul mufei "I"-1, deci a ajuns in pinii 5-6 ai MMC4066, pinul 8 al mufer "R" (Rec magnet halte), pinul 13 al mufei "L" a placii µ-procesor, traseu ce ajunge in pinul 15 al CD40174. Aici este o poza in care sunt mufele si unde am notat si eu pe unde a ajuns tensiunea. Din pacate, in documentatie nu apare si schema electrica a placii µ-procesor.

 

Posted Image

DS8812N.pdf

nte74HC04.pdf

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
Vizitator easymc

Salut,

Acum vreun an am devenit si eu posesorul unui exemplar, insa pe argintiu. super aratos, intr'adevar. zilele trecute m'am apucat sa'l repar, gen curatat plastic topit peste role derulare, role capstan, inlocuit ceva condensator pe placa putere, rezistente arse. a mers cateva minute ok, apoi a capatat sindromul "vacii nebune" :) alearga prea repede. dupa cautari prin toate ungherele internet-ului am ajuns si aici, poate-poate, dupa 2 ani ai reusit sa ii gasesti buba. Am suspectat ceva rezistenta variabila de 2,5Kohmi...insa, astazi sunt pe punctul de a merge sa cumpar toate diodele, tranzistorii, rezistentele si sa vad IC-urile, de le voi gasi...Mi-ar fi foarte de folos daca ai impartasi "vaccinul" sau care este exact buba. Multumesc anticipat!!

Editat de easymc
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări